Mika Aaltola – outo tapaus
Tässä on nyt jotain, mitä en käsitä.
Mika Petteri Aaltolan kansansuosio on edelleen kova. Kuulemani mukaan hänen ympärillään pörrää puhekeikoilla ihmisiä kuin kärpäsiä. Väkisin tässä joutuu miettimään, kuinkahan moni fani on oikeasti perehtynyt Aaltolan kannanottoihin vuosien varrella. Minä pikkaisen yritin.
Haastatteluissa Aaltolan ajatus pätkii ja poukkoilee kuin katkokävelevän sekakäyttäjän askel, joten on parempi kääntyä hänen kirjallisen tuotantonsa puoleen. Otinkin lukuun Aaltolan vuonna 2019 julkaistun kirjan Poutasään jälkeen. Halusin tietää, mitä Aaltola on tuuminut ennen Venäjän hyökkäystä.
Ikävä kyllä kirja osoittautuu samanlaiseksi sekasotkuksi kuin haastattelutkin. Opuksen julkaissut Docendo on laatukustantaja ja kustannustoimittaja on taatusti tehnyt kaikkensa saadakseen Aaltolan ajatusrisukot edes säälliseen järjestykseen, mutta se on näemmä ollut – Aaltolan omaa termiä käyttääkseni – mission impossible.
Ainakin minulle tuottaa vaikeuksia lukea tällaisia virkkeitä: ”Venäjää voidaan tarkastella oman toimeliaisuutensa funktiona.” ”Havahtumiselle on usein kontrasteihin perustuva tapahtumasarjansa.” Tai: ”Venäjällä globalisaatio ei johtanut tilan funktioiden lisääntymiseen.” Aaltola rakastaa kapulaisia termejä, sellaisia kuin ”solmukohtaharventuma”. Väsyksiin asti saamme lukea esimerkiksi ”poikkirajallisuudesta”.
Kontrasti oli huima, kun luin Aaltolan kirjan jälkeen Mihail Šiškinin teoksen Sota vai rauha, joka sekin analysoi Venäjää ja sen muodostama uhkaa. Šiškiniin siirtyessäni tuntui kuin olisi liittynyt kuoppaiselta metsätieltä moottoritielle. Sama tunne tulee, kun Aaltolan jaarittelujen ja sekavien metaforien jälkeen kuuntelee kirkasälyisiä kommentaattoreita, sellaisia kuin vaikkapa Risto E.J. Penttilä tai Kristi Raik.
Tai löytyyhän esimerkki lähempääkin: Mikan sisar Elisa Aaltola esiintyi alkusyksystä niin selväsanaisesti A-studiossa vastustaessaan turkistarhausta, että ihailla pitää.
Valitettavasti veli on aivan eri maata. Mikan haastattelut ja kirjalliset tuotokset palauttavat lähinnä mieleen sen vanhan viisauden, että sameat vedet vain näyttävät syviltä; ei ole ensimmäinen kerta, kun kömpelöllä retoriikalla koetetaan peittää sisällön heppoisuus.
Niin, se sisältö. Hämmentävintä on, että Aaltola haluaa esiintyä uutena tuulena ja menneen maailman poliitikkojen raikkaana vaihtoehtona. Vuonna 2019 julkaistun kirjan tunnelma on nimittäin aivan toinen.
On erikoista, kun kaltaiseni turpoharrastelijat kyllä osasivat nähdä jo 1990-luvulta alkaen, että Venäjä on meille uhka ja Suomen pitäisi hyvän sään aikana liittyä Natoon. Sen sijaan Aaltola suhtautuu kirjassaan hyvin nihkeästi Suomen Nato-jäsenyyteen. Hän vannoo ”liikkumavapauden” nimiin ja kirjoittaa, että ”ei ole aika ratkaista Nato-jäsenyyttä”. Venäjää hän ymmärtää kuin 1970-luvun tunkkaisimmat suomettajat konsanaan. Vaarallinen kansainvälinen tilanne on Aaltolan mukaan ”helpommin hallittavissa Venäjän huolia ja sopeutumisongelmia helpottamalla.”
Tämä on nyt juuri sitä samaa suomettunutta liturgiaa kuin se menneiden vuosikymmenten historiankirjoitus, joka taustoitti talvisotaa ”Neuvostoliiton legitiimeillä turvallisuusintresseillä”
Aaltola ymmärtää kirjassaan niitä virolaisia, jotka arvostelevat Viron liittymistä Naton jäseneksi, se kun vei sen kuuluisan liikkumavapauden. En kerta kaikkiaan pysty ymmärtämään, mikä on tämä mystinen ja moneen kertaan toisteltu liikkumavapaus, joka Viron olisi pitänyt säilyttää. Että voi vapaasti liukua totalitaarisen roistovaltion syliin?
Edes Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei herättänyt Aaltolaa. En voi unohtaa, mitä hän jaaritteli Ylen A-studiossa hyökkäyksen jälkeen. Jokseenkin kaikille muille oli viimeistään tuolloin selvinnyt, millainen roistovaltio Venäjästä oli tullut ja kuinka tärkeä Nato-jäsenyys Suomelle on. Mutta näin Aaltola:
”Kun eri skenaarioita katselee, niin voihan siellä sellaisiakin olla, joissa se [Nato-jäsenyys] on niin kuin mielekäs tapa toimia, mutta siinä niin kuin Venäjä asetetaan aikamoiseen pinteeseen eli Venäjä sellaisen haasteen alle, että se ei ehkä taipuisi näistä etupiirihaaveistaan, jotka koskee Suomea ja jotka Venäjällä on isovenäläisessä ajattelussa hyvin niin kuin hallitseva piirre nyt Putinin kaudella ollut.”
Tässä vaiheessa Suomen kansa ymmärsi hyvin, että Natoon pitää liittyä, mutta Ulkopoliittisen instituutin johtaja siis ei.
Edellisen valossa ei tietenkään yllätä, että Aaltola kannattaa kirjassaan kaasuputkea ja Euroopan energiansaannin sitomista Venäjään.
Aaltolan analyysien osumatarkkuus on häkellyttävän huono. Aaltola ei uskonut, että Trumpista tulee presidentti, hän sanoi vielä talvella 2022 ettei Suomi liity Natoon, Venäjän hyökättyä hän arvioi Ukrainan puolustuksen murtuvan hetkessä, seuraavaksi hän ennusti Venäjän talouden romahtavan talouspakotteiden alla…
Aina huti. Se on melkoinen saavutus mieheltä, joka uusimmassa kirjassaan toistelee jankutukseen asti, miten hänellä on peräti 30 vuoden ulkopoliittinen kokemus. Erityisen kornia on, että Suomen Kuvalehdessä (27.10) hän rehvastelee ennustajankyvyillään.
Sekin on hyvä huomata, että Aaltola esiintyy mieluusti Venäjä-asiantuntijana, vaikka hänen tutkimusintressinsä ovat olleet muualla. Väitöskirjansa hän teki hullun lehmän taudista.
Entäpä Aaltolan arvot? Hän on mielellään tuonut esiin hengellisyyttään, jopa vahvaa kristillisyyttään. Siihen nähden jokseenkin käsittämätön hetki koettiin alkusyksystä Sanna Ukkolan ohjelmassa.
Ukkola kysyi Aaltolalta, ”olisitko myös pedofiilien, raiskaajien ja narkomaanien presidentti?” Aaltolan poukkoilevasta pajatuksesta tulkitsin, että ei hän olisi. Kovin kaukana siis ollaan Jeesuksen aatoksista, hän kun asettui juuri langenneiden puolelle. Aaltola poikkeaa radikaalisti jopa Paavo Lipposesta, jolle aikoinaan esitettiin sama kysymys – ja Lipponen vastasi ykskantaan ”kyllä”.
Eipä kerro Aaltolan hengenelämästä mitään erityisen ylevää myöskään ne ylimieliset ja narsistiset lausunnot, joita kuulimme vaalikampanjan alkajaisiksi: ”Jokainen varmasti on seurannut tekstejäni ja lukenut kirjojani ja katsonut haastatteluita ja kuunnellut tuhansia sivuja menneisyyttä…”
Ei, Aaltola hyvä, emme me kaikki ole lukeneet ja tutustuneet historiaasi, meillä on ollut tässä muutakin tekemistä.
Oma lukunsa on sitten vielä paniikinomainen omien sanomisten paikkailu ja pyörtäminen. Ensin Aaltola lyttää muut presidenttiehdokkaat – heillä ei ole asiantuntemusta – ja seuraavaksi hän sitten kehuukin heidät pystyyn. Ensin Aaltola esittää kehnosti perusteltuja väitteitä median toiminnasta – se kuulemma koplaa maksettuja mainoksia ja muuta näkyvyyttä – ja kun tästä nousee meteli, seuraavassa käänteessä hän jo sanoo nostavansa hattua medialle.
Luulisi että Aaltola alkaa jo itsekin kyllästyä sammakoihinsa.
Mutta ehkä niin ei käy, koska mitään merkittävää kehitystä ei ole havaittavissa. Viime tiistaina istuin Aalto-yliopistossa seuraamassa EVA:n järjestämää presidenttipaneelia, ja siellä näin taas tutun Aaltolan. Häneltä kysyttiin, miten Suomen pitäisi vastata, jos selviää että Venäjä on kaasuputken rikkomisen takana. ”Vastaukseksi” saimme jälleen kuulla sinne tänne seilaavaa pajatusta, tätä perinteistä aaltoilua, kaikesta muusta paitsi itse aiheesta – aivan kuin presidenttiehdokkaamme ei olisi edes kuullut kysymystä. Kannattajat toki palkitsivat papatuksen aplodeilla.
Sama tapahtui, kun Aaltolalta kysyttiin, millaiset suhteet Suomen pitäisi rakentaa Venäjään. Ei vastausta, mutta aplodit toki kuultiin taas.
Evoluutio on kenties ohjelmoinut ihmislajiin halun turvautua vaikeina aikoina kookkaisiin ja matalaäänisiin miehiin, mutta analyyttisempaa otetta tarvitaan. Musiikkipuolella on jo ymmärretty etsiä laulajaa ulkonäön sijaan pelkän äänen perusteella, ja vastaavaa Voice of Finland -otetta taidettaisiin tarvita nyt politiikassakin – tosin ääni ei riitä, vaan sisältöäkin sopisi olla.
Summa summarum. Meillä on nyt valtakunnan korkeimpaan vakanssiin hinkumassa hassuja puhuva ja vähän hukassa oleva mies, josta äkkiarvaamatta tuli superjulkkis ja – ymmärrettävää kyllä – pää meni sekaisin ja vauhtisokeus iski. Silloin on erityisen tärkeää, että kansa sentään pitää päänsä kylmänä eikä puhalla kuplaan enää yhtään lisää ilmaa.
I’m sorry to say that but I just had to. Ensi kerralla lupaan kirjoittaa jostakusta jotain kivaa.
Naulan kantaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aaltolasta heijastuu sama voimattomuuspohja, mitä Aleksei Navalnysta. Aivan naatti… tai mitä nyt onkin. Vaikea arvioitava.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenköhän ”naatti” sinä olisit vuosien eristyksen ja myrkytysyrityksen jälkeen? Ainakin Navalnyi saa järkeviä argumentteja esitettyä, toisin kuin sinä.
Ilmoita asiaton viesti
Puhuin enemmän tilasta, jota on arvella taustalle.
Tila itsessäänhän on todellisuutta, todellisempaa ja vaikuttavampaa, kuin se, mitä tästä lähteviin toimiin (erilaiset ulostulot) on liittää, kun ulostulot tosiaan hyvin tulkinnallisia, mitä voivat olla, ja mitä tulee ollakkin.
Ei mitenkään paha lähtökohta, päinvastoin.
On toki uutta ajatella näin, mitä en pidä toisaalta niin esteellisen arvoisena, kuin mitä automaattisuhtautumisesta on ennustavasti odottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä parjauspuheet Aaltolasta todistaa, että ainakin hän peittoaa vihervasemmiston ehdokkaat 10-0.
Ilmoita asiaton viesti
En osaa sanoa parjauksesta, koska en oikein tiedä miten suhtautua Aaltolaan, jos nyt tässä tarkoitit minua suhtautumisella.
Näkemykset tai oikeastaan heittojen tapaiset kommentit, joista tiedä oikein miten suhtautua. Ei kokonaisemman oloista näkemystä, johon ulostulot olisi liittää, kun ihmistä ei voi muuta kautta tuntea juurettuneesti.
Perusasia esim itseään puolustavana, on ollut jonkin verran osuvaa, kun ajattelee taustaa, jota joutunut perustelemaan.
Otan arvioinnit henkilöön kytkeytyvästi. Pidän vaarallisena, että kokonaisempi toimija kutistetaan johonkin ryhmään, tai että jos hän itse tekee tätä aktiivisesti.
Luottamus voi ns hävitä helposti, jos on tarjota joko kaavaa, tai väitämätöntä kaavasidonnaista, tai pahimmassa tapauksessa tuollaisen rikkomista, mistä ei ole odottaa erityisempää.
Virka voi olla kumileimasintyyppistyvää, kuten esim kuninkuudet. Tämä jos isompi trendi järkevänä… arviointilanne muuttuu, jota ehdokkaisiin tosiaan kannattaa liittää.
Ilmoita asiaton viesti
Kärkikolmikosta tippuminen kuitenkin suuri pettymys itselleenkin.
– Vain vihervasemmiston ehdokkaita peittoamaan, tuskin olisi asettunut?
Amerikkalainen, puoliso, lapsi, koti, uskonto-ja isänmaa-tyyli, ,korostettuna ehdokkaan imagona, ei tarpeeksi ”tavallista” suomaisuutta tavoittelevia suomalaisia näköjään tavoita, eikä sytytä?
Ilmoita asiaton viesti
Otso, taidetaan Aaltolaa ”parjata” täällä oikeallakin. Ei Aaltolasta olisi presidentiksi. Parempiakin ehdokkaita porvarillisella puolella löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Kumpi on ottanut koukeroisessa ja mitään tarkoittamattomassa tajunnanvirrassa mallia toisesta, Juha Myllärinen Mika Aaltolasta vai Mika Aaltola Juha Myllärisestä? 😃
Ilmoita asiaton viesti
”Erittäin hyvä kysymys.”
Täytyy sanoa, ettei kiinnostaisi olla antamassa lausuntoja niissä yhteyksissä, joissa Aaltola seikkailee.
Liitän tietyt yhteydet suoraan epäasiakäsittelyyn. Tällaiselle näen melko vähän tarvetta.
Teema on hyvä, ja tuntemattomaksi jäänyt. Tarkoittaa tosiaan asiankäsittelytoimijuutta.
Hyvää näissä on mahdollisesti ilmenevä erilaisuus, jota vasten mm tämä kommentti on mahdollinen ilmaantua.
Vertailullisuudessa on jotain hyvää, mutta on tosiaan väline, välineenä otettava. Tosi tärkeä seikka. Mitä suhteet muuten ovat muihin… isompi kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa että ensimmäinen johtaja, kansanvillitsijä, politiikko mies joka pärjää ulkoisella habituksella ja olemalla vakuuttava? Kateellisia ovat .. Get over it!
Ilmoita asiaton viesti
Pitää jättää avoimuus arviointiin. Ei varaa dissauksiin, mikä on toisaalta varsin terve tilanne. Mistään jos ei mitään oikein välitä… tilanne toinen, vaikka normaalia tällainenkin käytännössä.
Aihe on hyvä, sillä käsitelyyn otettu ihminen tuskin tästä erityisemmin pahastuu.
Siinä kun kansalaiset suoltavat kyseenalaisuutta, kyseenalaisesti jollain perusteella kokemiaan edustajia ja julkisuuden henkilöitä… voivat tehdä myös tämän työkentän siivoamista.
On samalla tavan erittelyä ja sopinva tiedon louhimista, mitä yhteisemmin toimivissa kokonaisuuksissa tarvitaan pohjaksi. Ei se äänestys itsekseen mitään tuo, ts yhtä nolla kuin demokratianike kokonaisuutena, jos ei tiedetä, mitä missäkin yhteydessä voisi olla.
Demokratia kun on, ei ole tapana yrittää enää löytää, että mitä se missäkin tilanteessa voisi tarkoittaa. Etsi demokratia, kun on jo valmis… kuulostaa älyttömältä, mutta käytännössä näin tulisi pyrkiä tekemään.
Ilmoita asiaton viesti
Aaltolan (toistaiseksi) megalomaanisin moka taisi kuitenkin olla tuo mainittu tapaus, jossa hän purkaa turhautumistaan tähdenlennostaan syyttelemällä mediaa.
Minusta on mielenkiintoista että kun HS kysyy kantoja ”neljältä suosituimmalta presidenttiehdokkaalta”, Aaltolaa ei edes mainita:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009959058.html
Toisaalla Aaltola on ”vaarassa muuttua presidenttikisan vitsiksi”:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1402be81-e33c-4b67-beaa-6a5a8041f533
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto ei kanna loppuun asti ellei sitten sitten vastapuolella ole toinen IGLA mies Stubb. Ruskea linja voittaa siinä kaksarissa. Minusta molemmat ovat melkoisia ”haista kukkapuska” tyyppejä
Sikäli ihmisenä Aaltola tai Rehn olisivat tasapainoisempia vaihtoehtoja.
Stubbin tapauksessa haiskahtaa siltä, että kaveria pusketaan ulkoa käsin maan johtoon. Olisikohan kytkentöjä jonnekin ns ystävällismielisten maiden tiedustelupalveluihin?
Manun ulosanti lienee ollut myös monitulkintaista. Se vetosi.
Aaltola on näistä ehkä eniten isähamo ja siksi ymmärrän, että sellaiselle olisi tilausta. Rehnillä on näyttöjä monitahoisten intressien yhteensovittelusta ja olisi siksi ehkä pätevin.
Ilmoita asiaton viesti
”Aaltola on näistä ehkä eniten isähamo ja siksi ymmärrän, että sellaiselle olisi tilausta.”
Minulla ei kyllä ole sellaisia lapsuuden neurooseja, joissa olisi tilausta Mika Aaltolalle isähahmona. Mutta tyydyttämättömät psykologiset tarpeensa toki kullakin.
Ilmoita asiaton viesti
Kotoa karannut latinoteini Antonio löysi Pekka Haavistosta isähahmon. Ehkä petollisen sedän. Jäi jälkeläiset hankkimatta.
Nyt on uusi mato koukussa.
Seiska kertoi viime viikolla, että ulkoministeri Pekka Haavistolla, 61, (vihr.) on läheiset välit erityisavustajaansa Jeri Aaltoon, 23. Virkasuhteesta ja lähes 40-vuoden ikäerosta huolimatta kaksikko viihtyy vapaapäivinäkin Pekan asunnolla Helsingin Kulosaaressa.
Kaksikon ensitapaaminenkin oli hämmentävä. Teini-ikäinen Jeri esiintyi kuoropoikana Eduskunnan tiernapoikanäytelmässä, kun hän tapasi Haaviston. Sibelius-lukiossa opiskellut Jeri lähentyi Haaviston kanssa. Pian nuorukaisesta tuli Pekan ”autokuski ja roudari”, kun Pekka kampanjoi vuoden 2018 presidentinvaaleissa.
Pekka Haavisto löysi Jerin kuorosta! Näin ministerin ja erityisavustajan läheiset välit saivat alkunsa!
Seiskan saamien tietojen mukaan Pekka kävi kansanedustajana ollessaan toukokuussa 2017 tapaamassa Jeriä jopa armeijassa. Pekka lisäsi tapaamisesta Instagramiin kimppakuvan Jerin kanssa.
– Miinalaiva Hämeenmaa käyty katsastamassa ennen sen lähtöä purjehdukselle Irlantiin. Kyllä se kelluu… Oppaana Jeri Aalto, Haavisto sanaili
Isähahmoa siinäkin kai haetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmeitten aika ei ole ohi, kyllä se koiraskin poikii.
Ilmoita asiaton viesti
Miten tämä nyt taas liittyy mihinkään? Outoa tajunnanvirtaa
Ilmoita asiaton viesti
Kytköksiä kaikenlaisiin ajatushautomoihin ja globaaleihin firmoihin taatusti löytyy Hilary Clintonin tasolle asti.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, haiskahtaa oudolta. Miksi kaveria junaillaan kokoomuksen kautta Suomen presidentiksi. Eikö kokoomuksen olisi kannattanut käydä esivaalit. Jos oikein demokratiaa ajattelee. Stubb haiskahtaa jonkun muun kuin Suomen kansan etua ajavalta lobbarilta.
Ilmoita asiaton viesti
Heti täytyy kyllä sanoa, samaan syssyyn, että tiedolla on oltava korkeammat kriteerit, -en nimittäin tarkistanut ajatushautomo-suhdetta, kyse on enemmänkin mielikuvasta.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistilla itsellään on selkeä viestintätyyli tässä kirjoituksessa, jos Aaltolan osalta ei voi aina todeta samaa.
Tässä saattaa kuitenkin halutun sanoman perillemenemisen vuoksi olla cherrypickattu hiukan liiankin painottuneesti niitä Aaltolan epäselviä jaaritteluja omituisine ilmaisuineen. Ei hän jatkuvasti sellaista kuvaa suurelle yleisölle kannanotoissaan ole antanut.
On kuitenkin havaittavissa, että monissa asioissa Aaltola on ollut jopa suorapuheisempi kuin ehdokaskilpailijansa. Näiden suorapuheisten kannanottojen kohdalla vain ongelmana on se, että ne on helppo todeta pieleen menneiksi ”arvioiksi”.
Esimerkkeinä suorapuheisista selkeistä toteamuksista muistuu mieleeni mm. analyysi Trumpista hänen presidenttikautensa puolenvälin tienoilla. Aaltola sanoi, että Trump on joutumassa vankilaan. Paria kuukautta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hän totesi, että Venäjä ei tule käynnistämään mitään laajamittaista hyökkäystä. Kun rupla pantiin boikottiin Aaltola totesi TV:ssä, että Venäjän talous romahtaa ”huomenna”.
Olen vierestä kuullut parinkin tuntemattoman henkilön ylistävän Mika Aaltolaa. Yksi oli R-Kioskin myyjätär, joka keskusteli edellä olevan asiakkaan kanssa ja totesi, että ”Mika Aaltola on minun ehdokkaani, siinä on niin jämäkkä ja kunnioitusta herättävä rehellinen kunnon mies!”
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on 4,5 miljoonaa äänioikeutettua ja näistä reilut 3 miljoonaa äänesti viime eduskuntavaaleissa. Kymmenen prosentin kannatuksella Aaltolan kannattajia on se 300 000 – 400 000. Niihin voi törmätä tosiaan satunnaisissa arjen tilanteissa ihan odottamatta.
Itse kun taannoin juttelin erään varttuneemman rouvashenkilön kanssa, hän päivitteli miten käytännössä kaikki ystävättäret kehuvat Aaltolaa. Minä en ole varma, että gallupit tavoittaisivat tätä ystäväpiiriä.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan lukeneeni jo paljon aiemmin galluptuloksen, jossa oli todettu Aaltolan olleen nimenomaan naisten suosiossa. Muiden ehdokkaiden kohdalla tällaista sukupuolipainottuneisuutta ei samassa määrin ollut havaittavissa.
En tiedä kertooko tämä enemmän Aaltolasta vai naisista, mutta intuitiivisesti vaikuttaisi siltä, että pitkä ja ryhdikäs habitus sekä rauhallinen olemus yhdistettynä selkeään matalaääniseen artikulaatioon terävän katseen suuntautuessa jonnekin kauas horisonttiin ovat tekijöitä, jotka luovat kuvaa vakuuttavuudesta eri tavalla kuin jos Ulkopoliittisesta instituutista olisi ehdokkaaksi asetettu vaikka Charly Salonius-Pasternak, joka sössöttävästä esitystavastaan huolimatta on viestintänsä sisällön kannalta tarkasteltuna osoittautunut paljon paremmaksi asiantuntijaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Unelmavävy.”
Ainakin tuo pitkä ja ryhdikäs habitus on lähes täydellinen vastakohta Halla-aholle, jonka äänestäjäkunta painottunee voimakkaasti miehiin. Ei varmaankaan ainoa tekijä mutta osansa silläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin tuo pitkä ja ryhdikäs habitus on lähes täydellinen vastakohta Halla-aholle, jonka äänestäjäkunta painottunee voimakkaasti miehiin.
Sanoisin kuitenkin, että pitkän ja miehekkään Aaltolan edellistä täydellisempi vastakohta on löydettävissä ehdokas Haavistosta, ja hänen ulkoisesta habituksestaan. Mitenkään ottamatta kantaa em ehdokkaiden substanssiin.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Haavistoa kuvailtiin myös unelmavävyksi 80 luvun alkupuolella.
Sellainen hän luultavasti onkin nykyään.
Ilmoita asiaton viesti
Paremmin Aaltola pystyy antamaan poskisuudelmia Eu:n naisjohtajille kun Halla-Aholla naisten rinnan nipukat osuu silmiin.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, näkyy Jussilla olleen vientiä naisrintamallakin, vaikka habitus ei ihan valkokankaan ensirakastajan olekaan 😀
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Luin juuri 24 000 sivua paksun kirjan ”näin ymmärrät naisia, osa 1” ja myönnän etten tullut hullua hurskaammaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Myös Risto E.J. Penttilä olisi loistava presidenttiehdokas, mutta siinäkin taitaa tulla habitusongelma vastaan. Oudot ovat kriteerit.
Ilmoita asiaton viesti
Penttilän ongelma on, että hänellä ei ole teräviä kyynärpäitä haastaakseen omiaankaan. Saisi ilman muuta ääneni jos olisi mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Risto Penttilä vaikuttaa jollain tavoin liian kiltiltä ja kasvonsa paljastavalta pahassa maailmassa, jossa presidentti joutuu sompailemaan.
Todellisilla pressakandidaateilla ei ole sellaisia händikäppejä:
https://www.youtube.com/watch?v=HZCdQUl9dRs
Ilmoita asiaton viesti
Irrottelihan Rehnkin ja räväytti albiino-vitsin – kuka lie keksinyt, ehkä kotijoukot.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto ei turhia irrottele mutta tietenkin häneltä voisi kysyä puolueensa nuorisojärjestön peräaukkohuumorista.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/6098afba-dbc1-4094-b0e5-710ab4226bda
Ilmoita asiaton viesti
Von Döbeln ratsasti aukkoja katsellen…
https://www.is.fi/linnanjuhlat/art-2000004897320.html
Ilmoita asiaton viesti
Sivistynyttä porukkaa nuo vihreät nuoret. Herättävät aitoa kunnioitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät onkin ainoa nuorisojärjestö jolla on puolue. Mutta pitääkö sillä puolueella sitten erikseen olla vielä nuorisojärjestö?
En ihmettele, että Haavisto yrittää piilotella taustaansa kansanliikkeellä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli ihmiset puhuvat julkisesti hyvää Aaltolasta, se voi merkitä käännettä siihen suuntaan. Sikäli gallupit eivät nykymuotoisissa presidentinvaaleissa ole tarkkoja. Olihan Lipponenkin pitkään kymmenen tai viidentoista prosentin mies. Toteutunut kannatus 6.7%. Selkeästi äänet valuivat loppumetreillä Haavistolle.
Siirtymä voi olla jossain kohtaa isoakin jonkin ehdokkaan suuntaan, ja joltain toiselta pois.
Ihmiset eivät halua ääntensä menevän hukkaan. Siksi mitättömän puolueen listalla monen äänet jäävät varsin vaatimattomiksi. Samoin toisen kierroksen kisasta putoamassa oleva sippaa lopussa pahasti pressanvaaleissakin.
En tiedä kuinka paljon ihmiset seuraavat galluppeja (manipulaatiota). Kyllä kioskipuheilla on jotain vaikutusta.
Jotenkin tuntuu, että Aaltola on monien pienituloisten ihmisten mielissä lämmin ehdokas. Stubbiin liittyy köyhät kyykkyyn mielikuva, Menestyjä, joka nauttii kuntoilusta ja oman kuvan peilistä katselusta. Se on jotain, josta Niinistö kasvoi ulos ja sai laajempaa tukea. Siis vaikka oli kokoomuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo nopea kannatuksen sulaminen toteutui kenties selkeimmin Riitta Uosukaisen kohdalla vuoden 2000 presidentinvaaleissa, jolloin hän oli alun perin varsin varteenotettava kandidaatti koko kilvan voittajaksi. Aivan viimeisillä viikoilla kannatus vain romahti kolmasosaan entisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, se on totta. Ainakin isojen puolueiden kategoriassa.
Toisaalta näitä kansanliikkeen ehdokkaita on lähtenyt kisaan suosittuina ja kannatus pudonnut täysin. Esimerkiksi Eeva Kuuskoski oli jossain vaiheessa potentiaalinen musta hevonen. Hukkui täysin niissä kisoissa, joissa naisten potin keräsi Elisabeth Rehn.
EU vastainen Keijo Korhonen onnistui melko hyvin ja onnistui tiputtamaan Väyrysen toiselta kierrokselta.
Siinäkin vaalissa tapahtui sama ilmiö kuin Vihreiden Haaviston tapauksessa. Pienpuolue RKP:n ehdokas meni toiselle kierrokselle. Pohjakannatus omasta puolueesta oli Elisabethilla olematon. Ääniä vain siirtyi puoluerajojen yli.
Nyt se on jo normi. Ne olivat ensimmäiset suorat vaalit.
Ilmoita asiaton viesti
Nopein kannatuksen katoaminen on todellakin tapahtunut Eeva Kuuskoskella (kesk.), joka johti vuoden 1994 presidentinvaalin gallupeja välillä jopa ylivoimaisesti.
Kuuskoski joutui turvautumaan valitsijayhdistykseen kun keskustan virallinen ehdokas oli Paavo Väyrynen.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä suli niin Uosukainen kun Rehn, gallup-kärki vielä loppuvuodesta.
Ilmoita asiaton viesti
Se on tosi, gallub-firmat leikkaavat iäkkäämmän pään kokonaan pois!
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaisin Katja Ståhlin saavan Aaltolaa enemmän naisääniä, jos hän olisi ehdolla. Kun se Elämäni biisi on niin ihana!
Ilmoita asiaton viesti
Aaltoloiden suvussa tuo heikko asioiden ennustamiskyky lienee perinnöllistä.
Mika Aaltolan äiti Sinikka Aaltola totesi Geo Aaltolan 1-vuotishaastattelussa Anna-lehdessä huhtikuussa 2023:
” Luulin, että Mikasta tulee peräkammarin poika.”
Jotain hyvinkin oleellista ja tarkkanäköisesti havaittua tuo äidin pojastaan lausuma ennuste kuitenkin paljastaa.
Ilmoita asiaton viesti
Miten saatoin unohtaa Geo-pojan, tämän tosielämän version ”Ihmisten Puolueen” Jusu-Petteristä, 7 vee.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on ennenkin menty koko perheen voimin presidentinvaalitaistoon ja kansa on äänestänyt ikään kuin koko perhettä.
Muistamme lämmöllä Suomen kuninkaallisen perheen Manun, Tellervon ja Assin. Bonuksena saimme vielä ”presidentin vävyn” Jari Komulaisen.
Ilmoita asiaton viesti
Huutista. Minä taas olin unohtanut Jusu-Petterin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Samanlaisen analyysin kun saisi myös muista ehdokkaista, niin olisi helpompi tehdä viisas valinta.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, en missää tapauksessa varma. Pitäs tavata tarkemmin, ja voi olla, että arviointiin ei eväitä.
Mieleen tulee väistämättä tapaus Trump, mutta ei samalla tavalla, vaan globaalia tilaa, ja osin koko ihmisyyden puolta heijastavana. Tätä helposti jokainen, tosin ei aina yhtä selkeästi havaittavalla tavalla. (Darwinin soveltamisen paikka epätyypillisesti, kun toisaalta suoratajunta tilanteesta paljon parempi!)
Ihmisiä voi analysoida, mikä on hyvä, yleensäkin, kunhan muuten sopivaa, mikä on paljon kiinni sopivuuden tekemisestä, sillä sekään seuraa kuin itsestään.
Toimijatietoisuus ja tajuaminene toimintapohjasta, näissä viimein ratkaisee, mitä seurauksia ja tuloksia odottaa. Tilaa on syytä hakea, jolloin tuloksia syntyy parempana, eikä niitä tarvitse alkaa kontrolloida kielteisyyttä tuottaen, vaikka virhearvioiteja ja toimia generoitaisiinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Hiljattain tehdyssa tutkimuksessa mitä presidentiltä odotetaan, toisaalta äänestäjien keskuudessa ja toisaalta ehdokkaiden mielestä, Aaltola näytti saaneen parhaat mätsäyspointsit:
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/mika-aaltola-ylsi-kansan-pulssille-mutta-pekka-haaviston-tulos-oli-1-5/d78e0861-5db1-4ecd-8a17-0e2c42a224d0
Presidentiksi toivotaan nimenomaan edustavaa isähahmoa, jota kelpaa katsella maailman turuilla niin Joe Bidenin vierellä kuin Xi Jingpinginkin kanssa kätellen. Tältä pohjalta ymmärtää Aaltolan kannatuksen, vaikka hän ei olekaan koskaan ollut ulkopolitiikan tekijä, ainoastaan tarkkailija.
Vahvin akateeminen tausta, kansainvälinen kokemus sekä myös vankka ulkopoliittinen tekijän kokemus on Stubbilla. Aaltolaan verrattuna hän on kansan syvien rivien silmissä kuitenkin jonkinlainen sangviininen ”Väiski Vemmelsääri”, joka ei ihan yhtä hyvin sovellu odotettuun keulakuvahabitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo kommentti parantunut yhtään siitä että laitoit sen kahteen kertaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuon toimen tässä tilanteessa, voi laskea olevan tuloksellista. Niin maagiselta kuin kuulostaakin.
Meitä on eri lähtöön. Sidonnaisuuden osoittaminen, tuo suoraa oikeutusta.
Eikö ole erikoista?
Ilmoita asiaton viesti
Odotan Haaviston suosion laskevan ja Urpilaisen nousevan. Haavistoa Aaltola ei vaaleissa peittoa, nähtäväksi jää jos edes Anderssonin ja Urpilaisen.
Aaltolan vapaapudotuksesta on aika vaikea lähteä ylöspäin.
Ilmoita asiaton viesti
On Aaltolan kannatus ihan hyvällä tasolla. Myös Rehn on tarkkailuasemissa.
Mitä lähemmäs vaaleja ollaan tulossa, en itsekään näe eroa äänestääkö Haavistoa tai Stubbia.
Aiemmin ajattelin, että Haavistoa nyt ei ainakaan. Nyt ei maistu kumpikaan näistä.
Pakko jättää väliin toinen kierros, jos ei joku muu vakava ehdokas pääse mediapelin luoman tilanteen takia tarjoamaan vaihtoehtoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin se syö Jussin ääniä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet vissiin viimeiset kolme vuotta odottanut Haaviston suosion laskevan. Mahtaa harmittaa kun ei vain laske. Hetken näytti siltä että Rehnistä olisi Haaviston haastajaksi, sitten kaimani näytti mahdolliselta haastajalta, nyt Stubb, mutta kuinka käy kun Urpilainen ilmoittautuu mukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Koko ajanhan se on laskusuunnassa.
Antaa mennä kun kerran on alamäki.
Ilmoita asiaton viesti
Alexander Stubb ei saanut kokoomuksen puheenjohtajana muuta aikaan, kuin puolueen kannan muuttumisen suopeaksi samaa sukupuolta olevien avioliitoille.
Sikäli Pekka Haaviston ja Alexander Stubbin liberalismissa ei ole eroja.
En usko, että naiset äänestävät Stubbia. Pekka Haavisto voittaa Stubbin pystyyn jos nämä kaksi ovat toisella kierroksella.
Nyt gallupit antavat Haaviston eduksi toisella kierroksella lukuja 54 – 46 ja 51- 49. Epäilen, ettei tositilanteessa Stubb tule saamaan 49%:ia. Stubb jää Haavistoa vastaan korkeintaan 45-47%:n tasolle. Liian jakava hahmo presidentiksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Kontrasti oli huima, kun luin Aaltolan kirjan jälkeen Mihail Šiškinin teoksen Sota vai rauha, joka sekin analysoi Venäjää ja sen muodostama uhkaa.”
👍
Ilmoita asiaton viesti
Tämä juttu on vähän kuin Korona Marinille.
Alustavasti voi arvella, että menee kuten kansa vähän kyseenalaisena kokenut.
Ei siinä, että muu olisi kovin julkisrelevanttia.
Asiallista tosiaan mainita, tällainen vinkkeli. Taitaa olla klassikkojuttuja, tämän hetken maailmassa. Voiko olla toisin… en lähde arvailemaan tästä.
Ilmoita asiaton viesti
No, ei se Aaltola ole ainoa jonka ajatuksenjuoksusta ei aina oikein ota selvää.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, mitä tuolla tarkoitat eri viestijien kohdalla, tai mitä epäilet todennäköiseksi.
Jos tarkoitat jotain agendaa, tai selkeää näkemystä… tilanteesi voi olla ymmärrettävä, sillä kaikilla ei tälläista ole tarjota, ja vaikka jotain pukkaisivatkin tämän tulkinteisesti… kyseessä enemmän esim ihmeteltäväksi asetettu.
En lähde tämän kokonaisemmin arvailemaan sitä, mitä mainitsemaasi tilanteeseen voi johtaa syystä, tai vähän huolimattoman liittymisyrityksen takia.
Eräs epäselvyyden mahdollisuus voi olla tosiaan viittaileva puhe. Osa tästä voi olla manipulaatiota, ja johdattelevaa, ja osa ei todellisuudesta tosiaan ajattele kuin suuntina.
Joillakin on tapana avata suunsa vasta, kun jotain konkreettista on tuotavana kehiin. Tekevät samaa vaatimusta ymmärrettävyydelle, lukijankin.
Osa kun tuo mielikuvituksellista ja ties mitä… eiköhän ole lukijan oikeus päättää, mihin asti näissä tarjoiluissa seurailee. Jotain voi jotkut kehitelmät kiinnostaa kovastikin, jos sopivaan törmää.
Ilmoita asiaton viesti
Naiset on aina komeimman napannu.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmankos Marakin valittiin pressaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Puhumattakaan hänen seuraajastaan.
Ilmoita asiaton viesti