Nolo yllätysjulkkis – kravatti!

Uutiset viime kuukausilta toivat keskusteluun yllättävän kapistuksen, joka ansaitsisi vähän isompaakin huomiota.

Nimittäin kravatin.

Kesältä muistamme, miten ministerinä pyörähtäneen Vilhelm Junnilan solmion eläinhahmoista haettiin natsiyhteyksiä. Hiljakkoin saimme lukea, että evp-kenraali Mauri Koskela sai syytteen raiskauksesta, jossa oli sitonut uhrin kravateilla sänkyyn. Tänään Helsingin Sanomat kertoi näyttävästi henkirikoksesta, jossa uhria oli kuristettu muun muassa kravateilla.

Kuvottavat tapahtumat ovat tahranneet kravatin mainetta, ja hyvä niin. Se on nimittäin ihan normikäytössäkin vastenmielinen keksintö ilman mitään tappoaikeitakaan.

Ensinnäkin kravatit ovat rumia. Tai ankeita oikeastaan. Niistä huokuu harmaa hallinto, iloton virkamiesmäisyys, verohallinnon palaverihuone. Onko masentavampaa näkyä kuin EU-kokouksen ryhmäkuva ja pukumiesten kravattimeri?

Toiseksi kravatti on hyödytön ja auttamattoman epäkäytännöllinen. En ole koskaan oppinut edes tekemään kravattisolmua. Olen jopa tehnyt päätöksen: sellaiseen työpaikkaan tai tilaisuuteen en mene, missä pitäisi käyttää kravattia. Eikä ole tarvinnut.

Kravatti symboloi vallankäyttöä, mutta kyllä se alistaa kantajansakin. Tunnen myötätuskaa nähdessäni kesähelteillä hirttosilmukkamaisen narun kaulaansa kietoneita salkkusetiä.

Naiset sentään uskaltavat ajatella sen verran itsenäisemmin, etteivät ikinä suostuisi noin tiukkaan asukontrolliin. Onneksi saammekin nauttia edes toisen sukupuolen mahdollisuudesta pukeutua ja ilmaista identiteettiään vapaasti.

Mutta olisiko jo aika miestenkin vapautua? 1960-luvulla naiset polttivat mielenosoituksissa rintaliivejä. Nyt voisi olla miesten vuoro polttaa kravatit, lähtisin ilomielin mukaan.

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu