Nostetaan poliitikkojen palkkioita!

Tämä ei nyt ole mitenkään suosittu näkemys, mutta sama se. Voin kirjoitella mitä huvittaa, kun en ole ehdolla mihinkään eivätkä raivoreaktiot ole haitanneet ennenkään.

Mutta siis. Nyt on saatu soppa pääministerin aamiaisista ja muista verottomista eduista. Aiemmin olemme nähneet kohuja kansanedustajien verottomista kulukorvauksista, joita on käytetty sellaiseen, mihin niitä ei ole tarkoitettu.

Verottomiin etuihin liittyy tulkintaongelmia ja ne etäännyttävät päättävää porrasta tavallisesta kansasta, jolla vastaavia etuja ei ole. Tai voihan niitä kehitellä: työpaikalta voi ottaa kyniä ja kansioita omaan käyttöön ja verotuksessa voi vähennellä mitä sattuu, omatunto ei kolkuta kun poliitikoilla on omat ja taatusti paremmat etunsa.

Verottomat edut murentavat moraalia ja rapauttavat uskoa poliitikkoihin ja politiikkaan tarjotessaan herravihaisille populisteille helppoja lyömäaseita. Lisäksi poliitikoilla hämärtyy ymmärrys tuloveron ankaruudesta, kun osa omasta liksasta tulee verottomana. Niinpä saamme kuulla höhliä ehdotuksia progression kiristämiseksi entisestään.

Onneksi on olemassa helppo ratkaisu. Nostetaan poliitikkojen palkkioita reippaasti ja poistetaan epämääräiset verottomat lisäedut.

Esimerkiksi kansanedustajan palkka on selvästi liian pieni, kun miettii työn kuormitusta ja vaativuutta. Monella sitä paitsi palaa joka neljäs vuosi rutkasti omaa rahaa vaalikampanjaan.

Onhan sekin aika hassua, että postin toimitusjohtajan peruspalkka on melkein 40 000 euroa kuussa, mutta pääministeri tienaa vain 17 000 euroa. Helpompi kai on postia johtaa kuin maata.

Heitänpä nyt niitä summiakin. Kansanedustajan liksa on nyt vajaat 7000 euroa kuussa. Sen voisi hyvin nostaa esimerkiksi 12 000 euroon. Kohtuullinen ministerin palkkio olisi sellaiset 20 000 euroa, pääministerin 25 000. Sillä ostaa aamiaisen jos toisenkin, ja byrokratiakin helpottuisi kun selvitään ilman kuittisirkusta.

Kansanedustajia ja ministereitä on niin vähän, että huomattavatkaan palkkionkorotukset eivät tuntuisi valtion budjetissa missään.

Näen jo syytökset eriarvoisuuden lisäämisestä. Mutta eipä erityisen reilulta ja tasa-arvoiselta tunnu sekään, jos köyhillä ei ole varaa pyrkiä eduskuntaan, kun palkkiolla on vaikea maksaa vaalikuluja pois.

PS. Korjailin palkkoja palkkioksi klo 12.34

+6
ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti. Toksinen humanisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu