Perun lupaukseni

Vuosi sitten kirjasin kaameusjärjestykseen niitä älynväläyksiä, joita saamme kuulla poliitikoilta ja lukea lehdistä silloin, kun asevelvollisuutta katsotaan yhdenvertaisuuden valossa. Heittäydyin tuolloin kuitenkin optimistiksi ja lupasin listata vuoden 2021 päätteeksi järjellisiä lausuntoja, ihan vaihtelun vuoksi.

Kerrankin positiivisen kautta!

Mutta se oli liikaa luvattu. Poliitikot kun eivät kerta kaikkiaan pysty näkemään mitään yhdenvertaisuusongelmaa siinä, että palvelus on toisille pakollinen ja toisille vapaaehtoinen.

Tuon selvempää tasa-arvorikkomusta on vaikea keksiä. Silti viimeistään nyt on tullut selväksi, että kansanedustajat, ministerit, tasa-arvoviranomaiset, ihmisoikeusjärjestöt ja toimittajat työntävät päänsä pensaaseen ja leikkivät kuin mitään ongelmaa ei olisikaan.

Odotin että Ilkka Kanervan luotsaaman asevelvollisuuskomitean raportti sentään kirvoittaisi muutaman suoraselkäisen lausunnon. Komitean yksi päätavoitehan oli sukupuolten yhdenvertaisuus, ja raportti esittää ratkaisuksi, että kutsunnat määrätään kaikille ja itse palvelus pysyy miehille pakollisena.

Komiteassa istuneiden kansanedustajien mukaan tasa-arvoa on siis se, että toisten pakollinen ”palvelus” kestää muutaman tunnin samalla kun toiset komennetaan kasarmeille ja metsiin jopa vuodeksi. Jako kahteen tehdään jalkovälin perusteella.

Mutta ryhdikkään ja selväjärkisen kritiikin sijaan poliitikot läpi puoluekentän kiittelivät komiteaa: hyvää työtä, kannatetaan, näin se yhdenvertaisuus etenee!

Kuinka hemmetin typerinä poliitikot meitä pitävät? Missään muussa Euroopan maassa noin halpa silmänkääntötemppu ei menisi läpi. Meillä menee, valtamediaa myöten.

Helsingin Sanomat on laatulehti, mutta tässä asiassa sekin leikkii idioottia. Oli masentavaa seurata Hesarin kirjoittelua sen jälkeen, kun asevelvollisuusraportti oli nähnyt päivänvalon.

Jo pääkirjoitus oli hampaatonta pyörittelyä. Voi miettiä, millainen kirjoitus olisi saatu lukea, jos parlamentaarinen hoivakotikomitea olisi esittänyt naisille pakollista ja palkatonta vanhustenhoitovuotta vankeuden uhalla ja ratkaissut tasa-arvo-ongelman ehdottamalla miehille samaa vapaaehtoisena.

Heti perään (29.11.) Hesari toki tarttui tomerasti tasa-arvoteemaan ja kirjoitti sivun verran siitä, miten kouluopetuksessa voi törmätä sukupuoleen liittyviin stereotypioihin. Varmasti voi ja pitäähän niistä päästä, mutta kumpi mahtaa sukupuolittaa nuorten elämää enemmän: oppikirjojen kuvissa vääriä töitä tekevät nais- ja mieshahmot vai se, että joka toinen nuori pakotetaan sukupuolensa vuoksi normaalielämän katkaisevaan palvelukseen?

Tämän jälkeen Hesari sentään tarttui armeija-aiheeseenkin, vieläpä tasa-arvon näkökulmasta. Ja mistä nyt saimme lukea kokonaisen aukeman verran? Siitä, miten intti syrjii naisia.

Yhtä pihalla on Yle, vaikka muuten laatuohjelmia tekeekin. Onkohan Hesarin ja Ylen toimittajille syötetty samoja taikapillereitä, jotka asevelvollisuuden yhteydessä saavat toimittajat luopumaan aivotoiminnasta ja maalaamaan mustan valkoiseksi ja valkoisen mustaksi?

Kun Ylen aamu-tv käsitteli (2.12.) asevelvollisuuskomitean raporttia, pian päästiin siihen tasa-arvoon. Entä mihin toimittaja veikään keskustelun? Tietysti siihen, miten armeijassa sorsitaan naisia, ja siinä äänilajissa mentiinkin loppuun asti.

Sama nähtiin Ylen Ykkösaamussa, jossa haastateltavana oli puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen (11.12.). Kun puhe kääntyi Kanervan komitean raporttiin ja yhdenvertaisuuteen, sieltä se taas tuli: nykymallin ongelma on naisten huono kohtelu. Sitä ei pidetty edes sivulauseen arvoisena yhdenvertaisuusrikkeenä, että sukupuolen vuoksi puolet suomalaisista komennetaan yksityisyyden riistävään pakkolaitokseen.

Eli huonolta näyttää. En voi listata tolkullisia lausuntoja kun niitä ei ole. Yksikään kansanedustaja tai muu päättäjistön ykkösketjulainen ei saa suustaan ulos sitä itsestäänselvyyttä, että naisten ja miesten pitää olla lain edessä yhdenvertaisia, eikä laillistettua seksismiä pidä sallia yhtään enempää kuin rasismiakaan.

Eduskunnan alennustila on kansallinen häpeä. Paljon isompi häpeä kuin yksi pakon edessä syöty lupaus.

+10
ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu