Ratkaisu reservirähinään

Puolustusministeri Antti Häkkänen nostatti melkoisen mediamyrskyn, kun kertoi haluavansa estää reservistä eroamisen. Vastaanotto oli kahtalainen, kuten asiaan kuuluu. Toiset ymmärsivät Häkkästä, toisten mielestä ihmisellä on oikeus vaihtaa vakaumustaan ja siirtyä sivariin myös reservistä.

Minulla on ehdotus.

Mutta katsotaan ensin, millainen ajattelutapa maanpuolustuksessa on omaksuttu ja sovitetaan ratkaisu siihen. Varusmiespalvelushan (tai sivari) on miehille pakollinen, naisille ei. Ja kun asepalvelus on alkanut, sieltä saa poistua omalla ilmoituksella – jos on nainen. Miehillä tätä mahdollisuutta ei ole.

Ehdotan, että reservistä eroamiseen sovelletaan tätä hyväksi havaittua linjaa. Sallitaan siis eroaminen naisille mutta kielletään miehiltä.

Tämä olisi ensinnäkin kelpo kompromissi. Kaikki saavat jotain – ne jotka kannattavat eron sallimista ja ne jotka eivät.

Lisäksi ratkaisu olisi omaksutun ajattelun mukaan tasa-arvoinen eikä kohtelisi ketään kaltoin sukupuolensa vuoksi. Ainoa haitta toki on, että muutamat tasa-arvoviranomaiset varmaankin tuohtuisivat, koska katsoisivat ratkaisun syrjivän naisia, mutta se olisi pieni hinta toimivasta käytännöstä?

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu