Tukien holtiton kylväminen murentaa moraalia

Koronakippuroiden lisäksi saamme nyt hämmästellä tukia, joita Business Finland ja ely-keskukset ovat myöntäneet yrityksille. Yleensähän verorahojen käytössä on oltu kitsaita, mutta nyt tuntuu kerrankin olevan mistä jakaa: rahanjakajat mälläävät kuin vauhtisokea lottovoittaja – ilman sitä voittoa.

Olemme saaneet lukea, että rahaa on heitetty jättipotteina varsinkin konsulttitoimistoille ja firmoille, joihin koronan nyt ei ensimmäiseksi luulisi iskevän. Erikoista on, että moni yritys on saanut tukea moninkertaisesti liikevaihtoon nähden.

Kaikki on varmasti mennyt pykälien mukaan. Mutta se ei vielä riitä. Mieleen tulee presidentti Niinistön kommentti, kun hän kuuli entisen puolustusvoimien komentajan ryhtyneen – ihan laillisesti – hävittäjävalmistajan lobbariksi. ”Eihän se hyvältä näytä alkuunkaan”, sanoi Niinistö.

Ja tästähän juuri on kysymys – miltä asiat näyttävät. Ja Business Finlandin ja ely-keskusten toiminta näyttää nyt pahalta.

Parhaillaan täytellään veroilmoituksia. Mitähän tavallinen pienituloinen palkansaaja tuumii sarakkeiden äärellä? Kun konsulttifirmat pystyvät sopivia avainsanoja käyttämällä kiertämään rahahanat auki, eikös se tavallinen Virtanenkin voisi tehdä veroilmoitusta hieman, eh, luovemmin? Mitä miettii ahdinkoon ajettu pienyrittäjä, joka ei osannut vetää tukihakemuksissa oikeista naruista – ei hallinnut tukisanoja – ja jää ilman avustuksia?  Jospa kaikkia keinoja ei ole vielä käytetty…?

Suomalaiset ovat tunnettuja rehellisyydestä ja siitä, ettemme hyväksy korruptiota. Olemme se kansa, joka tutkitusti ja vähän liikuttavastikin kuskaa löytämänsä lompakot poliisilaitokselle. EU:ssa olemme olleet sääntöjä pilkulleen noudattavia mallioppilaita.

Ehkä tämäkään ei ole ikuista. Koronan myötä käsissämme voi olla paitsi kansanterveydellinen ja taloudellinen myös moraalinen kriisi. Veronmaksajien oikeustaju alkaa olla turhan kovalla koetuksella. Jos Business Finland ja ely-keskukset eivät pysty tekemään näyttävää ryhtiliikettä ja perustelemaan tukipolitiikkaansa paremmin, koronasta jää pitemmät arvet kuin uskommekaan.

Silloin tarvitaan talouden päälle vielä moraalinen jälleenrakennus.

ArnoKotro

Lukion opettaja, kolumnisti. Toksinen humanisti. Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj. Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu