Valintani on Stubb
Edellisessä blogissa tuli äksyiltyä Mika Aaltolalle, joten taitaa väliin olla positiivisemman äänilajin vuoro. Siksipä nyt käsittelyssä on Alexander Stubb.
Edessä ovat pitkästä aikaa kiinnostavat presidentinvaali, kun virka on aidosti auki. Viimeksi en edes äänestänyt, ja syy oli selvä. Vain yksi ehdokas kannatti Suomen Nato-jäsenyyttä, ja häntä taas en voinut taistolaishistoriansa vuoksi kannattaa.
Nyt on parempi tilanne, mahdollisia äänestettäviä on muutamakin. Heistä ääni menee, hassua kyllä, Alexander Stubbille.
Hassua sikäli, että sosiaalinen etäisyytemme on niin pitkä. En samastu Stubbin elämään tai elämänpiiriin. Nykyäänhän on tapana puhua identiteettipolitiikasta ja siitä kuinka äänestämistäkin ohjaa heimohenki: ketä äänestät, sen heimoon kuulut.
Ja me olemme eri heimoista, Alex ja minä, ei voi mitään. Tulen varattomasta perheestä – isävainaalta jäi perinnöksi vanha talvitakki jonka vetoketju oli rikki – ja tietääkseni Stubbin tausta on aika lailla toinen. Stubb puhuu sujuvasti vähintään viittä kieltä, minä puhun yhtä ja sekin on suomi. Stubb pukeutuu kalliin mannermaisesti, itse en osaa edes tehdä karavattisolmua – enkä aio opetellakaan.
Muistan myös, kun aikoinaan luin Stubbin elämäkertakirjan Alex. Pelkkä lukeminen hengästytti. Kirja kuvasi toimeliaan ja herkeämättä uusiin haasteisiin syöksyvän dopamiinimiehen. Itse pysyttelen mieluiten mukavuusalueella, ja se alue on aika usein sohva. Mieluiten hyvän kirjan kanssa. Urheilua olen vihannut kuin ruttoa, kun taas Stubb – no, te tiedätte.
En ole himpun vertaa uskonnollinen, ja tunkkaisen konservatiivinen koti, uskonto, isänmaa -rimpsu takertuu kurkkuun.
Listaa voisi jatkaa, mutta säästän lukijaa.
Miksi ihmeessä siis Stubb? Siksi, että äänestämisen ei pidä olla identiteettipolitiikkaa ja samastumispintojen haentaa. Kun valitaan presidenttiä, päätöksen pitää perustua tarkkaan mietintään, kenestä saisi parhaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtajan ja Suomen edustajan maailmalle.
Stubbista sen saisi. Suomen turvallisuudelle aivan elintärkeää on vahva kytkentä länteen ja Nato-jäsenyys, ja sitähän Stubb osasi ja uskalsi kannattaa jo silloin, kun se oli hyvin epäsuosittua. Nato-näkemyksessä ei edes ollut kyse yhdestä mielipiteestä vaan laajasta turvallisuuspoliittisesta ymmärryksestä ja rohkeudesta olla ”väärää mieltä” silloin, kun näkemys ei ollut linjassa muotiasenteiden kanssa.
Kaikista ehdokkaista Stubb pystyy parhaiten pyyhkimään viimeisetkin suomettumisen hilseet Suomi-neidon olkapäiltä ja aloittamaan uskottavasti uuden ajan ulkopolitiikassa. Stubbin sosiaalisilla taidoilla Suomi olisi myös kokoaan isompi maa kansainvälisillä pelikentillä – urheiluvertausta käyttääkseni.
Kun tänään seuraillaan Martti Ahtisaaren surusaattoa, samalla voi miettiä, että vahvasti länsimielisen ja verkostoitumistaitoisen Ahtisaaren työn uskottavin jatkaja olisi varmasti juuri Stubb.
Ja mitä Stubbin usein arvosteltuun elitismiin tulee, ehkä juuri tässä siitä ei ole varsinaista haittaakaan? Kun valtiovierailun juhlaillallisilla eteen lävähtää hummerihökötys, luulisin Stubbin löytävän vaivatta oikeat ottimet ja saattaapa hän siinä sivussa heittää vieruskavereille muutaman jäätä murtavan tilannehuomionkin, parilla kielellä. Ihan tärkeitä taitoja virassa, jossa edustustilaisuutta pukkaa.
Itse olen kohdannut Stubbin vain kerran. Siitäkin on kauan, yli viisitoista vuotta, olimme Ylen radio-ohjelmassa puhumassa turvallisuuspolitiikasta. Mukana oli myös muuan vasemmistovaikuttaja, jolle ei riittänyt Naton tomera vastustus, vaan hän myös pani surutta historiaa uusiksi ja kiepsautti talvisodankin jollain logiikalla Suomen syyksi.
Minulla tietysti kiristyi pinna, mutta Stubbilla ei; hän onnistui löytämään vastaväittäjänsä puheista jotain, mistä oli samaa mieltä ja korosti sitä. Mieleen jäi Stubbin sovitteleva sävy. Saman huomasin hiljattain EVA:n paneelissa, jossa Stubb pariinkin otteeseen kehaisi Li Anderssonin puheenvuoroja, vaikka luulisi juuri heillä olevan suurimmat linjaerot.
Saattaapa joku muistaa senkin, miten historioitsija Juhani Suomi lyttäsi Stubbia ja nimitteli tätä muun muuassa ”ölähteleväksi vasikaksi”. Kun Stubbilta sittemmin tivattiin televisiohaastattelussa kommenttia Juhani Suomesta, hän oli haluton lähtemään nälvintänokitteluun. Lopulta Stubb sentään muotoili jotenkin niin, että ”Juhani Suomi on maailman paras Juhani Suomi”.
Itse en olisi kyennyt moiseen diplomatiaan. Mutta onneksi en olekaan pyrkimässä presidentiksi.
En nimittäin halua presidentiksi ihmistä, joka on sellainen kuin itse olen, haluan pikkaisen paremman.
Kaitpa minäkin voin sen verran korttejani paljastaa, että varmasti Stubbia äänestän. Ketäpä muutakaan?
Minua ei Stubbissa häiritse ”elitismi” kielitaidosta puhumattakaan ja kansainvälisen kokemuksensa kautta pidän häntä kyllä lähellä omaa hengenheimolaisuuttani. (Vaikkakin se urheilu-ulottuvuus puuttuu minultakin.)
Emmintää aiheuttavia ominaisuuksia Stubbissa ovat sen sijaan tietynlainen nopeatempoisuus ja hyppeleväisyys, mikä ei korreloi vakaaseen syvälliseen harkintaan kykenevän henkilön imagon kanssa.
Samaten vaikka maailma uudistuu ja tavat muuttuvat, mielestäni Stubbin olisi kuitenkin syytä ottaa huomioon (lusikka kauniissa kädessä) tiettyjä perinteisiä tapanormeja eikä heti huudella suuren yleisön edessä ”Sergein” perään osoittaakseen, että on Lavrovin kanssa kahden kesken tehnyt sinunkaupat, tai ajella shortseissa ja rantasandaaleissa virallisiin kokouksiin pääministerinä j.n.e.
Summa summarum hänellä on jatkunut hyvin myöhäiseen ikään asti tietynlainen poikamaisuus, jollaista ei mielletä Suomen tasavallan vakavamielisen presidentin ominaisuudeksi. Tämä hidas ”aikuistuminen” on useilla kuitenkin myös positiivinen asia, koska ennen vakavoitumistaan he ovat kumuloineet keskimääräistä enemmän ad hoc -kokemuksia, luovuutta ja elämänoppia.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä pointteja. Noiden ärsyttävien puolien takia en kuitenkaan aio äänestää Stubbia, paitsi jos toisella kierroksella on vastassa joku vielä vastenmielisempi, mikä muuten ei ole lainkaan mahdotonta.
Ilmoita asiaton viesti
Kieltämättä, hyvää asiankäsittelyä. Tavan maalainenkin käsittää tästä jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Annoin kerran Alexille leikilläni ohjeen; pidä naama peruslukemilla kun puhut politiikkaa. Se on suomalaisille niin vakava asia, ettei siinä saa hymyillä. Ota oppia vaikka Lauri Ihalaisesta.
Toinen tärkeä juttu on oppia kuuntelemaan. Ei presidentin tarvitse kaikkea yksin tietää ja päättää. Ensmmäisellä sijalla listassani Stubb j sitten Rehn.
Ilmoita asiaton viesti
Kuikan ja minun ikäisiä saattaa toisinaan huvittaa tuo Stubbin nopeatempoisuuden yhtäläisyys (häntä 27 vuotta vanhemman mutta yhä hyppelevän) Kaarle Nordenstrengin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Piti googlettaa tuota Kaarlea. Ei ole suurimmalle osalle samalla tavalla tuttu kuin tamperelaisille journalisteille.
Ilmoita asiaton viesti
On se kaikille, jotka joskus ovat tiedostusoppia opiskelleet, tuttu nimi. Hemanuksen ohella niitä 1980-luvun suuria nimiä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen miettinyt samansuuntaisia. Stubb on kokenut maailmalla liikkuja, esiintymistaitoinen, kokenut edustushommissa ja heterona edustuskelpoinen kaikkialla, osaava ulkopolitiikassa ja hyvin koulutettu sekä sangen kielitaitoinen. Silti hän on nuorehko, hyväkuntoinen ja ymmärtää uskoakseni talouden ja yritystoiminnan päälle. Hän on riittävän konservatiivinen eikä silti jokin arvojankuttaja.
Stubbille on miinusta hänen yltiöpositiivisuutensa EUn suhteen. Stubb on rento, jopa vähän liikaakin kuten Kuikka mainitsi.
Muut ehdokkaat eivät kykene monipuolisuudessa samaan. Lisäksi on mielestäni mahdotonta, että armeijan ylipäällikkö olisi siviilipalvelusmies. Nainen voisi olla pätevästi presidentti vain suoritettuaan asevelvollisuuden. Se ei enää ole vain miesten velvollisuus.
Halla-ahon kelpuuttaisin myös hänen älynsä,terävän logiikan, suorapuheisuuden ja korkean isänmaallisuuden vuoksi. Jussi on konservatiivi, perillä maailman politiikasta, pragmaattinen realisti EUn, USAn, Venäjän ja Kiinan suhteen. Jussi on hetero eli edustuskelpoinen kaikkialla.
Hän on kuitenkin sivari, mikä on ehdoton este. Minulla on myös tunne, ettei hän itse halua virkaan vaan on ehdokkaana enemmänkin velvollisuudesta. Persuilla kun ei muita sopivia ole.
Ilmoita asiaton viesti
Vihapuhemies Jussi on tyhjää jauhava näennäiskonservatiivi. Persut pitää sitä mestarina koska sokeiden joukossa yksisilmäinen on kuningas.
Ilmoita asiaton viesti
Ainoat jotka pitävät Halla-ahoa mestarina, ovat äärivasemmistolaiset.
Halla-ahon mielipiteitä, puheita ja käyttäytymistä tolkun ihmisen ei tarvitse hävetä, kuten kaikkien muiden kohdalla tahtoo olla. Ei hänestä presidenttiä tule, mutta voi tuon ääneen todeta.
Minulle ”kelpaa” kumpi tahansa, rikollinen tai kaikkien kaveri, kunhan kannattaa ja edistää presidentin valtaoikeuksien riisumista.
Ilmoita asiaton viesti
Persut häntä mestarina pitävät, ja ilman ironiaa, niin outoa kuin se meidän tolkun ihmisten mielestä onkin. Hän on ainoa näistä ehdotuksista jota tarvitsisi hävetä. Vähän niin kuin hänen fanittamansa Trump.
Ilmoita asiaton viesti
Vassukat ovat nykyään enemmän rasisteja ja natseja, kuin persut olivat silloin, kun vassukat leimasivat persut rasistisesta äärioikeistopuolueeksi.
Vassukat myös keksivät alkaa pilkkaamaan Halla-ahoa mestariksi. Toistamalla samaa aivopierua riittävän kauan, se muuttuu todeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei häntä kannata kuin joku märkäkorvainen toimittaja.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-aho on piikki punavihreiden herkässä suvakki-ihossa ja älyllisesti heille ylivoimainen haaste. Hän on rauhallinen ja asiallinen, mikä on mahdotonta punavihreille, jotka loukkaantuvat kaikkien puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
”(…) heterona (…)”, ”(…) hetero (…)”
Stubbin ansioksi on luettava se, että hän kannatti ensimmäisten joukossa tasa-arvoista avioliittolakia.
(Oma valintani on joko Stubb tai Rehn.)
Ilmoita asiaton viesti
Kotinurkissaan saa olla suuntautunut miten vaan, muttei kansakunnan edustajana. Suurimmassa osassa maailmaa sitä ei hyvällä katsota edelleenkään.
Ilmoita asiaton viesti
”Kotinurkissaan saa olla suuntautunut miten vaan, muttei kansakunnan edustajana. Suurimmassa osassa maailmaa sitä ei hyvällä katsota edelleenkään.”
Niinkö? Latvian uusi presidentti on homo, ja Latvia on ollut näissä asioissa perinteisesti aika konservatiivinen. Lisäksi monien maiden pääministerit ovat tai ovat olleet homoja. Ongelma on niiden maiden ja niiden ihmisten, jotka eivät asiaa hyväksy.
Ilmoita asiaton viesti
” Jussi on hetero eli edustuskelpoinen kaikkialla.”
Tässä kohtaa ratkesin (-;
Ilmoita asiaton viesti
Joo, se oli kyllä huvittavaa ajattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Naura ihan rauhassa. Minä en halua, että Suomelle nauretaan ympäri maailmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulle nauretaan ympäri maailmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olet nähnyt liian vähän maailmaa Lamminpää.
Ilmoita asiaton viesti
Sinähän et tiedä minusta mitään, Hämäläinen.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi kertovat kaiken näkemästäsi maailmasta. Näkövinkkeli hyvin suppea.
Ilmoita asiaton viesti
Harvat presidentit ovat armeijan käyneet. Todellisen sodan kuluessa Suomen presidentti on toiminut ylipäällikkönä vähän yli kahdeksan kuukautta, elokuusta 1944 huhtikuuhun 1945. Ei nyt ylipäällikköä valita. Tätä en sano Stubbia vastustaakseni.
Ilmoita asiaton viesti
”Harvat presidentit ovat armeijan käyneet.”
Eiväthän ne alkupään presidentit olisi voineetkaan kun Suomessa ei ollut asevelvollisuutta. Mannerheim suoritti asepalveluksen Venäjällä, Koivisto yleni jatkosodassa alikersantiksi. Ahtisaaren sotilasarvo on kapteeni, samoin Niinistön.
Ilmoita asiaton viesti
Entä sitten?
Ilmoita asiaton viesti
Nähtäväksi jää mikä sotilasarvo seuraavalla presidentillä on, ensimmäinen kierros on tammikuussa.
Ilmoita asiaton viesti
” …hän onnistui löytämään vastaväittäjänsä puheista jotain, mistä oli samaa mieltä ja korosti sitä…”
Minusta tuo on juuri Stubbin heikkous: ilmiselvä tarve miellyttää toista ja pyrkiä siihen, että hänestä jää mahdollisimman hyvä kuva. Paljaimmillaan tämä näkyi taannoisella Ahvenanmaanvierailulla, jossa demilitarisointi olikin vahvuus Suomelle ja jonka hän myöhemmin kielsi kun asiaa haastettiin. Ei diplomatia ole sitä että sanoo mitä toinen haluaa kuulla.
Keikun kahden vaiheilla mutta todennäköisesti en äänestä Stubbia vaan Rehniä osin strategisista syistä: parhaat, vaikka ei tässä vaiheessa suuret, mahdollisuudet pudottaa Haavisto toiselta kierrokselta.
Itse äänestän näissä vaaleissa Haavistoa vastaan siinäkin tapauksessa, että ehdokas ei osaisi avata hummeria. Jos ei muuten niin hyvittääkseni mokani kun kerran äänestin häntä, mikä muuten vaivaisi vielä kuolinvuoteella.
Ilmoita asiaton viesti
Kellään ei ole mahdollisuutta pudottaa Haavistoa toiselta kierrokselta. Näissäkin vaaleissa äänestän Haavistoa.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä oletkin yksi osatekijä siinä, miksi tunnen suunnatonta vastenmielisyyttä Haavistoa ja vihreää liikettä kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista. Onko siihen jokin syy?
Ilmoita asiaton viesti
Myös Haavistosta saisi kelpo presidentin.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä olen eri mieltä. Haavisto esittää ulospäin hyvin käyttäytyvää hymypoikaa, mutta kieroilee kulisseissa ja pyrkii ohjailemaan päätöksentekoa mieleiseensä suuntaan kyseenalaisiakin keinoja käyttäen. Tämä tuli ilmi etenkin Al-Hol -jupakassa, jossa hän painosti ulkoministeriön virkamiehiä toimimaan tavalla, joka ei kestä tarkastelua päivänvalossa. Hyvää ei kerro sekään, että ulkoministeriö työilmapiirin väitetään olleen hyvin huono Haaviston ollessa ulkoministerinä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on. Sinä olet niitä harvoja Uudessa Suomessa joka ei tunne irrationaalista vihaa vihreitä kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreitä ei Suomessa halaa kuin muutama prosentti enää ja trendi on laskeva. Ihmiset eivät pidä vihreiden päällepäsmäröinnistä meidän elämän suhteen. Heillä ei ole siihen valtuutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Haavistoa ei voi suosittaa hänen suvaitsevan katsonnan ja tekojensa johdosta, jotka olleet Suomen turvallisuuden vastaisia.
Maailma ei myöskään tarpeeksi laajalti suvaitse homoseksuaalisuutta, joten Haavisto ei olisi niin uskottava tai tervetullut edustamaan Suomea kuin presidentin pitäisi pystyä olemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se Stubb ole Haaviston tavoin seksuaalisesti suuntautunut. Kun on IGLA taustaa ja kaikkea sellaista…
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ihmeessä meidän pitäisi tanssia Venäjän tai jonkin muun takapajulan pillin mukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse tanssia muiden pillien mukaan, vaan miettiä, miten valittuun presidenttiimme maailmalla suhtaudutaan?
Väitän että yli puolet maailman väestöstä ei hyväksy homoseksuaalisuutta – vaikka se monessa maassa muodollisesti hyväksytäänkin. Monessa maassa homous on myös rikollista ja jopa kuolemaan tuomittavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto on käynyt niissä maissa ja hengissä näkyy olevan. Harvoin näkee noin hysteerisiin mittoihin paisunutta mitä ne meistä tuumii – ajattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vierailijoita aleta suuntauksen johdosta sentään ampumaan, mutta, jos ei vierailijaa lähtökohtaisesti arvosteta, ei synny myöskään tarvittavaa ystävyyttä ja yhteistyötä. Pelkkien muodollisuuksien johdosta ei kannata presidentin kalliisti matkustaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdoin tahdoin presidentksi ei kannata valita sellaista henkilöä, jota katsotaan kieroon suuressa osassa maapalloa henkilökohtaisten ominaisuuksiensa takia. Niin väärin kun se onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Missä ihmeen rinnakkaistodelllisuudessa te elätte? Ei Haavisto olisi ensimmäinen homoseksuaali presidentti edes Venäjän naapurimaissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se on tousinpäin. Se rinnakkaismaailma on itselläsi. Enemmistö ihmiskunnasta ei elä punavihreässä moninaisten sukupuolien arvomaailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta arabimaailma ja muut autokratiat katsovat länsimaita kieroon muutenkin. He eivät pidä meidän kulttuurista, lainsäädännöstä ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Eli mikäli Haavisto edustaa meitä ulkomailla, ei se homous muuta esimerkiksi arabien suhtautumista Suomeen suuntaan tai toiseen. En kuitenkaan ole vielä päättänyt ketä äänestän. Haavistoa en äänestä poliittisista syistä, homous ei vaikuta päätökseeni. Presidentin tehtävänä on hoitaa ulkopolitiikkaa tavalla, joka lisää sekä sisäistä että ulkoista turvallisuuttamme.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä tuli Jämsältä kylmää faktaa. Meillä Lamminpään kaltaiset punavihreät luulevat voivansa määrätä mitä muiden on hyväksyttävä. Ei se niin mene.
Ilmoita asiaton viesti
Emme todellakaan halua marssia täysin marginaalisen Pride-joukon tahtiin. Arvostamme mitä itse haluamme.
Ilmoita asiaton viesti
Uskotko edelleen Haaviston voittoon kuten vielä taannoin – vai olisiko toiselle kirrokselle pääsy jo voitto vihreille? (Hommahan ratkeaa jo ekalla kirroksella Stubbille, jos haavistolaisetkin alkavat lipsua.)
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin uskon, ei ole mitään syytä olla uskomatta. Olen uskonut ainakin viimeiset kolme vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vastauksesta. Minä puolestani uskon, että joko Stubb tai Haavisto voittaa, vaikka toivoisinkin Rehniä. Usko ja toive eivät minulla siis kohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän ne aina kellään. Aikoinaan olin tottunut siihen että joudun aina vaihtamaan toisella kierroksella ehdokasta, äänestin Heidi Hautalaa joka ei päässyt toiselle kierrokselle. Olin itsekin yllättynyt kun Haavisto pääsi.
Ilmoita asiaton viesti
Rehnin olemuksesta tulee mieleen A-Eichmann.
Tosi tyly kytkentä, mutta tausta ja päätelmät voi jättää vähemmälle, tätäkin suuremmalla syyllä.
Ihmistyyppi, siinä kun niitä ensivaikutelmasta on löytää… ei suoraan kerro sitä, mitä on tällaisen osuus kokonaisuudessa, ja vielä enemmän suhtautuminen jää avoimeksi, jos ajattelee sijoittumista ympäristössä, joka kokonaisempi, ja kestävämpi muun suhteen.
Biologia tutkii eläimiä ja lajeja, ja näiden osuuksista löydetään ajoittain tosi yllätyksellisiä tekijöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Aika lailla samoilla perusteilla plus sillä, että Stubb on professori, ääneni menee hänelle.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan hän korpraalikin!
Ilmoita asiaton viesti
No olihan se Saksankin kovin sotapäällikkö korpraali. Näytön perusteella korpraali pystyy hyvin sotimaan ja laittamaan muut sotiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kumpaa tarkoitat, Napoleonia (”le petit caporal”) vai Hitleriä? Kumpikin hävisi totaalisesti.
Napelta jäi sentään Code Napoleon, Hitleriltä ei mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Melko paljon kuitenkin 90 vuotta on puhuttu ei-mitään-miehestä. Saksa sulattelee edelleen. Monille symboli kaikelle pahalle, globaalisti.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Hitler oli radikaali häviäjä. Vähän niin kuin Breivik.
Ilmoita asiaton viesti
Hitler oli ainut politiikko, joka teki tarkalleen mitä lupasi. Kuten yleensäkin typerä kansa seurasi ja hävisi. Sama jatkuu Sulmessakkn kansan kyykätessä minne maansa pettäneet määräävät.
Ilmoita asiaton viesti
Aatu jätti koko Euroopan raunioiksi ja rapiat päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Stubb on fiksu, mutta niin on Halla-ahokin. Jompi kumpi saa äänen.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta Stubb on enemmän tietynlainen suurlähettiläs tyyppi. Kulkee coktail-tilaisuudesta toiseen. ”Miten hurisee”. Hymyilee ja nyökyttele eri suuntiin. Omaa pinnallisen näkemyksen monista asioista. Nekin vaihtuvat kuulijan mukaan.
Max Jakobson ja Keijo Kerhonen olivat ulkopolitiikan muotoilijoita. Jakobsonista sanotaan, että tämä saattoi Tukholmassa suurlähettiläänä toimiessaan kätellä ”tylsät vieraat” sisään ja mennä kirjastoonsa lukemaan. Joku tuli hakemaan kun ihmisiä alkoi poistua.
Keijo Korhonen kirjoitti kirjoissaan hieman samansuuntaista diplomaatin elämästä.
Ehkä presidentti ei enää johda Suomea vaan on jonkinlainen lenkki, joka ajaa EU:n ja NATOn linjoja läpi Suomessa.
Kekkonen puhui ”onko maallamme vaurastua?”. Suomen paikka maailmassa ei ollut itsestään selvä. Sen vakiinnuttamisen eteen piti ponnistella. Suomi tarvitsi ulkomaankauppaa. Suurperheiden äidit olivat arvossaan.
Nyt Suomi on sittemmin valinnut toisen tien. Suomi määrittelee itseään sillä kenen seuraa se välttää (muiden länsimaiden seurassa). Venäjä, Kiina, Iran ja muut USAn vihollisiksi määrittelevät eivät sovi kauppakumppaneiksi. Suhteita tiivistetään sisäsiittoisemmin omanmielisten suuntaan.
Haasteita on edessä. Turha tuudittautua, että olemme ”hyvässä seurassa”. Maailma on vakavien suursotien keskellä. Ja muuttuu joksikin toiseksi.
USAn maailmanvalta on laskeva. En tiedä löytääkö Eurooppa erillistä tietä.
Suomi on kelluva lastu todella erikoisessa maantieteellisestä kulmassa. Venäjän raja muodostaa pussin perän.
Presidentti on Suomessa perinteisesti ollut jonkinlainen kansan äänen kuulija.
Stubb muuttaisi sitä asetelmaa. EU:n kenraalikuvernööri Suomelle?
Ilmoita asiaton viesti
Kun on kestänyt Tarja Halosen kaksi kautta presidenttinä, kestää kenet vain. Oma valintani on Stubb, mutta ei Rhenkään veisi yöunia.
Haaviston kompastuskivenä on puoliso, ei hänen sukupuolensa, vaan muut syyt.
Ilmoita asiaton viesti
En minä Antonionkaan vuoksi yöuniani menetä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole Antonio sinun tyyppiäsi, että veisi yöunet..
Ilmoita asiaton viesti
Vaimoni on tosiaan enempi minun tyyppiäni, mutta kyllä 30 vuoden avioliiton aikana oppii jo nukkumaankin hänen vieressään.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvittele puoliso hymyilemässä koko hamasrivistöllään presidentin vieressä. Siinä on uskottavuus enemmän kuin koetuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitään ongelmaa minulle eikä suurimmalle osalle alle 80-vuotiaista suomalaisista.
Ilmoita asiaton viesti
Enhän minä sinusta kirjoittanut,vaan niistä,jotka ovat puolustamaasi presidenttipariamme vastapäätä.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko että heitä vastapäätä istuu vain vanhainkodin konservatiivijäärät?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikken Stubbia tunnekaan henkilökohtaisesti (personligen), hänen julkiset esiintymisensä ovat jotenkin minua ärsyttäneet. Sanotaan nyt vaikka niin, että on päättäjäasemassa nauranut liikaa, kun maan asiat ovat olleet kehnohkosti. Siis Stubb tuskin tulee samaan 1. kierroksella ääntäni. Toisella kierroksella voi saadakin, jos vastassa on huonompi vaihtoehto kokonaisuus arvioiden. Eihän minun ärsyttäminen nyt ole mikään valtakunnan tärkein asia.
Ilmoita asiaton viesti
Näistä vaaleista tullee kolmas kerta kun en joudu toisella kierroksella vaihtamaan ehdokasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ketä aiot äänestää? Urpilainenhan voi pudottaa Haaviston toiselta kierrokselta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin.
Ilmoita asiaton viesti
Urpilainen kuuluu samaan kastiin kuin Haavisto. Molemmat ajavat muiden kuin suomalaisten etuja ja kylvävät auliisti verovaroja kotimaan ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaan saavatko demarit joukkonsa Urpilaisen taakse, Haavistohan ilmoitti ettei ole yhtään punainen.
Ilmoita asiaton viesti
Soma Li kolmantena kastikkeessa. Vaan siinähän se juuri onkin, mikä voi viedä Haaviston ääniä niin, ettei hänelle toista kierrosta tulekaan.
Sanotaan nyt kumminkin, että Haavisto on ulkopoliittisesti selvästi kokenein näistä kolmesta vaan vähän kuin koulupudokas opinnoiltaan.
Ilmoita asiaton viesti
Somalista puheen ollen, Haaviston ainoa puute on se, että hän ei ole musta lesbo. Mutta kun sellaista ei ole tarjolla, on pakko turvautua vähiten huonoon vaihtoehtoon.
”Huonoin mahdollinen maailma. Verrattomasti parempi
kuin paras mahdoton.” (Paavo Haavikko)
Ilmoita asiaton viesti
Vähän samansuuntaisia tuntemuksia minullakin. Stubbin urheilullisuus ja sanavalmius sinänsä miellyttävät meikäläistä puhetyöläistä ja urheilumiestä enkä epäile hänen henkilökohtaisia kykyjäkään, vaikka esim. Hesarin kuukausiliitteen juttu reaalikokeen reputtamisesta kyllä ihmetytti.
Mutta yltiöpositiivisuus ja tietynlainen itsensä tunkeminen vähän joka paikkaan naama leveässä hymyssä tuppaavat ärsyttämään samoin kuin tietyt takavuosien ”sori siitä”-vedot. Eli vähän vakavampaa henkilöä toivoisin presidentiksi. Siksi äänestänkin Rehniä, mutta jos toisella kierroksella on Haavisto vastaan Stubb, niin ilman muuta Stubbia.
Ilmoita asiaton viesti
Minä äänestän Haavistoa molemmilla kierroksilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Minä äänestän Haavistoa molemmilla kierroksilla.”
Kirjoitat toisella kierroksella äänestyslippuun Haavisto?
Ilmoita asiaton viesti
Kuten olen ennenkin sanonut, on Haavisto jokseenkin varmasti toisella kierroksella. Lähes yhtä varmaa on että hän saa vastaansa Stubbin. Kummankaan takia en menetä yöuniani.
Ilmoita asiaton viesti
Hänen hymystään eräs kaverini joskus lohkaisi, että sillä voisi pelotella lapsia syömään aamupuuronsa kiltisti.
Ilmoita asiaton viesti
Omasta mielestäni Subb ei ole presidentillinen, sopisi mieluimmin diplomaattikunnan jäseneksi.
Rehn taas, on ikävystyttävä rahamaailman pyörittäjä, josta on vaikea löytää luottamusta herättävää, syvällisiä kysymyksiä pohtivaa ja turvallista ilmapiiriä luovaa hahmoa.
Siispä valintani on Haavisto.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista muuten, ettei tässä ketjussa kukaan ole vielä liputtanut Aaltolaa tai edes noteerannut häntä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös hänet käsitelty jo tämän fiksumman Kotron edellisessä blogissa?
Ilmoita asiaton viesti
Olisikohan Aaltola liian ”uusi” näillä markkinoilla? Hänestä ei oikein saa selvää kuvaa? Jospa hän on vielä kypsymässä. Kritiikkiäkin on tullut aika paljon.
Ilmoita asiaton viesti
On vaikeaa keksiä syytä miksi hän on ehdokkaana presidentiksi. Miksi?
Ilmoita asiaton viesti
Koska hänellä on kannatusta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei häntä kannata kuin joku märkäkorvainen toimittaja.
Ilmoita asiaton viesti
Minä voisin hyvinkin äänestää Aaltolaa – minun on kuitenkin vielä perehdyttävä ehdokkaisiin ennen valintaani. Risto E. J. Penttilää äänestäisin ilman muuta, mikäli hän olisi ehdolla. Analyyttinen ihminen, jolla on paljon kokemusta ja kontakteja poliittisiin toimijoihin ulkomailla.
Ilmoita asiaton viesti
”… ettei tässä ketjussa kukaan ole vielä liputtanut Aaltolaa…”
– ”Mika Aaltola” kohdasta 17:00 eteenpäin:
https://www.youtube.com/watch?v=xhGqQJtm4c4
Ilmoita asiaton viesti
Kovin korkeita pisteitä ei Haavisto tainnut saada Sauriltakaan. Tosin en ole lukenut Saurin kirjaa mutta lainauksien mukaan olen saanut sellaisen kuvan.
Omasta mielestäni Sari Essayah olisi syytä ottaa vakavasti. Tervejärkinen ja täyspäinen, päinvastoin kuin eräät muut ehdokkaat. Puoluekanta ei pitäisi olla este kun kyse on henkilövaalista missä puoluekannalla ei ole merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Sari Essayah kieltämättä on esiintynyt edukseen; selväsanainen ja kirkasälyinen.
Ilmoita asiaton viesti
Antikristilisiä äänestäjiä taitaa olla liikaa, että sinänsä varsin kyvykäs ehdokas, siis Essayah, saisi ansaitsemaansa äänipottia.
Ilmoita asiaton viesti
Sarin ja hänen puolueensa ristinä taitaa olla Räsänen.
Ilmoita asiaton viesti