Varusmiehet petettiin, taas kerran
Vuodenvaihteessa tapahtuu aina kaikenlaista. Yksi tapahtuma meni medialta jokseenkin ohi, joten kerrotaan se tässä: varusmiehet saivat viimein korotuksen päivärahoihin.
Se tulee tarpeeseen. Päivärahat ovat nimittäin olleet niin pienet, että ilman omia säästöjä tai vanhempien tukea intistä on ollut vaikea selvitä taloudellisesti.
Mutta entä se korotusten suuruus? Ensimmäisen puolen vuoden aikana päiväraha on ollut tähän asti 5,20 euroa. Nyt vuodenvaihteessa se nousee 5,40 euroon. Korotusta tuli siis 20 senttiä.
Kun palvelee pitempään, 165. päivän jälkeen maksetaan 9 euroa vuorokaudessa aiemman 8,70 euron sijaan. Lisää tuli 30 senttiä. Ja kun palvelee maksimiajan, 255 päivän jälkeen saa 12,50 euroa (nyt 12,10 e).
Vapaaehtoista palvelusta suorittaville naisille sentään maksetaan tämän päälle niin sanottua varusrahaa, käytännössä siis korotettua päivärahaa. Tähän varusrahaan tulee reippaampi korotus: naiset ovat tähän asti saaneet ekstraa 0,50 euroa päivässä, mutta nyt raha nostettiin kolminkertaiseksi eli 1,50 euroon.
Kaikki tämä naurattaisi, ellei itkettäisi. Katsotaanpa rauhassa, mikä kaikki on pielessä.
Päivärahojen taso on surkea
Isoin epäkohta on tietysti se, että päivärahat ovat selvästi riittämättömät. Pahimmin rahapula iskee omillaan asuviin varusmiehiin. Vuokranantajat esimerkiksi yleensä edellyttävät kotivakuutusta, mutta milläpä varusmies sen maksaisi? Tiukkaa tekee lomilla ihan jo ruuankin kanssa.
Ja pitäisihän se puhelinlaskukin hoitaa. Harrastusmaksuja, vaatemenoja tai autosta aiheutuvia kuluja ei voi ajatellakaan, kun jo hammastahnan ostaminen leikkaa hurjan loven päiväbudjettiin.
Vaikea on saada rahat riittämään, vaikkei asuisi omillaan. Pelkästään yhdensuuntainen matka julkisessa liikenteessä pääkaupunkiseudulla haukkaa helposti valtaosan päivärahasta. Jos päiväpalkka on 5,40 euroa ja kahvikuppi maksaa kahvilassa yli kolme euroa, vähiin jäävät lomapäivien huvit. Leffalippukin vie parin päivän palkan.
Päiväraha on aina ollut vaatimaton, mutta parikymmentä vuotta sitten se sentään riitti tupakka-askiin ja sotilaskodin kahviin ja munkkiin, mutta nyt on pudottu tuostakin indeksistä. Samaan aikaan ympäröivä yhteiskunta on vaurastunut rutkasti ja esimerkiksi palkkojen ostovoima tuplaantunut.
Tasa-arvosta ollaan kaukana
Koska päivärahat eivät riitä varusmiesten vapaa-ajan perustarpeisiin, nuorten välille repeää räikeä tasa-arvokuilu erilaisten kotitaustojen vuoksi.
Puolustusvoimat puhuu mieluusti tasa-arvosta, mikä on tietenkin monella tapaa irvokasta. Tilannehan on kaikkea muuta kuin tasa-arvoinen, kun toisille palvelusaika tarkoittaa pakotettua köyhyyttä ja pikavippejä, toiset selviävät vanhempien tuella.
Luulisi että edes se avaisi päättäjien silmiä, että muissa Pohjoismaissa päivärahat ovat noin kolminkertaiset Suomeen verrattuna. Tai otetaan hätkähdyttävämpi vertailukohta: Suomessa maksetaan paremmin vangeille kuin varusmiehille. Luit aivan oikein: rikolliset saavat paremman korvauksen vankeusajaltaan kuin varusmiehet.
Kuvaavaa on, että esimerkiksi eduskunnan apulaisoikeusasiamies ja Helsingin Sanomat on pääkirjoitusta myöten ollut huolissaan vankien riittävästä ruuansaannista viikonloppuisin, mutta se ei herätä kiinnostusta, että varusmiesten rahat eivät riitä ruokaan.
Varusmiesten asema on haluttu pitää kurjana kaikin tavoin. Heille ei esimerkiksi kartu palvelusajalta eläkettä, vaikka esimerkiksi opiskelijoille, työttömille ja kotona lapsia hoitaville kertyy. Kovasti hehkutettu puolustusministeri Elisabeth Rehn halusi 1990-luvulla poistaa varusmiehiltä 300 markan kotiuttamisrahankin, joten nyt nuoret putoavat palveluksen päätteeksi tyhjän päälle.
Entä sitten naisten ja miesten tasa-arvo? Korotusten jälkeen miehille maksetaan ensimmäisen puolen vuoden ajan päiväkorvausta 5,40 euroa, naisille 6.90 euroa. Naiset siis saavat 27 % enemmän. Tätä perustellaan sillä, että näin naisten rahat riittävät henkilökohtaisiin tarvikkeisiin.
Perustelut eivät vakuuta. Jos menee palvelukseen vapaaehtoisena, saa itse päättää sen ajankohdan ja pystyy paremmin varautumaan palvelusajan kustannuksiin. Voi vaikkapa käydä riittävän pitkään töissä ja kerätä rahaa säästöön. Jos rahatilanne ei salli, ei tarvitse mennä palvelukseen lainkaan. Nuoret miehet sen sijaan pakotetaan palvelukseen taloudelliseen tilanteeseen katsomatta.
Miehillä saattaa olla menoja, joita naisilla ei ole, parranajokoneista ja tiuhemmista parturikäynneistä alkaen. Olennaisempaa on toki moninkertainen epätasa-arvo: sen vinouman päälle, että toiset ovat palveluksessa pakotettuina ja toiset vapaaehtoisina, tismalleen samasta palveluksesta vielä maksetaan eri korvaus – ja eroa haluttiin nyt vieläpä kasvattaa.
Keljun lisämausteen asetelmaan tuo vielä se, että nuoret miehet syrjäytyvät naisia useammin niin koulutuksesta kuin työelämästä, ja myös velkaantuminen koettelee miehiä enemmän kuin naisia.
Rahaa sataa armeijalle, vaan ei varusmiehille
Erityisesti harmittaa, että nyt olisi ollut oiva tilaisuus helpottaa varusmiesten ahdinkoa. Armeijallehan virtaa Ukrainan sodan vuoksi rahaa. Puolustusvoimat on saanut satoja miljoonia ylimääräistä rahoitusta, ja rutkasti lisää on lähivuosina tiedossa.
Siksi on surkuhupaisaa, että nyt päätetyt pilkallisen pienet korotukset päivärahoihin eivät kompensoi palvelusta suorittaville miehille edes inflaatiota. Ja seitsemänkertainen korotus tulee siis niille, jotka jo ennestään saavat parempaa korvausta.
Mitä ihmettä on liikkunut niiden päässä, jotka ovat tehneet näin onnettomat päätökset?
Ei voi tietää, mutta arvata voi. Ilmeisesti nuorten miesten kurjuudesta ei tarvitse välittää, koska heidät voidaan joka tapauksessa pakottaa palvelukseen vankeuden uhalla.
Tehdään seuraavaksi pieni laskuharjoitus ja katsotaan, mitä varusmiesten ahdingon korjaaminen sitten maksaisi. Oletetaan, että palveluksessa olisi jatkuvasti noin 25 000 varusmiestä ja kaikkien päivärahaa nostettaisiin viidellä eurolla. Se tarkoittaisi hyvin merkittävää parannusta ja estäisi tehokkaasti velkakierteitä. Vuodessa tämä maksaisi pyöreästi 5 e x 25 000 x 365 päivää = 46 miljoonaa euroa.
Kuulostaako paljolta? Ei minusta.
Lähitulevaisuudessa Suomen puolustusmenot vakiintunevat noin pariin prosenttiin bruttokansantuotteesta; sen verran kaikkien Nato-maiden halutaan käyttävän puolustukseen. Kun BKT on pyöreästi 300 miljardia, pari prosenttia on kuusi miljardia.
Sitten taas hiukan matematiikkaa: 46 000 000 e : 6 000 000 000 e x 100 % = 0,77 %. Paiskataan perään vielä 200 euron kotiuttamisraha kaikille, niin päästään siihen, että varusmiesten aseman korjaaminen vaatisi vaivaiset 0,85 prosenttia puolustusbudjetista. Valtion koko budjetista se veisi alle 0,8 promillea.
Ehkä tuommoisia uhrauksia voisi tehdä, kun juhlapuheissa varusmiehet sentään ovat koko puolustuksen selkäranka?
Kärsikää ihan hiljaa nyt vaan!
Julkisessa keskustelussa aihetta vältellään ja erityisen varovaisia ovat varusmiehet itse. Syy on ilmeinen: varusmiesten ahdingosta puhumista pidetään pelkkänä ruikutuksena, pitää kuulemma miettiä Tali-Ihantalan torjuntataisteluja tai Ukrainan rintamaa ja ymmärtää, että hyvinhän niillä meidän pullamössöillä menee.
Tällainen argumentointi on tietysti päätöntä. Näin ajatellenhan pitäisi sanoa hoitajillekin, että miettikää mitä sairaanhoitajille maksettiin 1950-luvulla tai menkää katsomaan senegalilaista sairaalaa, hienostihan teillä on asiat, suu suppuun nyt! Luonnollisesti varusmiesten asemaa pitää arvioida nyky-Suomen standardein ja verrata heidän tilannettaan ennen muuta niihin ikätovereihin, jotka eivät palvelusta suorita.
Kannattaa tarkastella maanpuolustusrasitetta. Uskottava maanpuolustus tarvitaan, ikävä kyllä, ja pitää arvioida, miten sen ylläpito kuormittaa eri väestöryhmiä. Jos kuormitus on selvästi epätasainen, sitä pitää pyrkiä kompensoimaan. (En nyt puutu siihen, mikä nähdäkseni olisi toimivin maanpuolustusmalli, se on toisen keskustelun paikka. Tämä kirjoitus pohjaa siihen realismiin, että nykymallilla mennään ainakin lähivuodet.)
Nykyisin ikäluokasta varusmiespalveluksen suorittaa reilu kolmasosa. Näitä nuoria ei saa sysätä kohtuuttomaan kurjuuteen niihin verrattuna, jotka eivät palvelukseen arvomaailmansa, sukupuolensa tai terveydentilansa vuoksi mene.
Nyt toiset pääsevät opiskelemaan ja työelämään samalla kun toiset rämpivät metsissä lähes korvauksetta – ja jopa palvelusaikana velkaantuen. Moni parikymppinen nuori haluaisi valmistautua esimerkiksi yliopistojen pääsykokeisiin tai korottaa ylioppilastutkinnon arvosanoja.
Niillä on selvä etulyöntiasema, jotka eivät varusmiespalvelusta – tai siviilipalvelusta – suorita. Kun toiset lusivat kasarmeilla ja metsäleireillä, toiset voivat esimerkiksi suorittaa avoimessa yliopistossa kursseja, jotka hyväksytään myöhemmin osaksi yliopisto-opintoja; näin opiskeluaika lyhenee ja osan opintolainasta saa anteeksi. Merkittävä taloudellinen hyöty tämäkin.
Summa summarum. Varusmiesten kurja asema on kansallinen häpeä, ja asia pitäisi pikimmiten hoitaa kuntoon – varsinkin kun mitään tekosyytä ei enää ole rahan kerrankin tulviessa puolustusvoimille ovista ja ikkunoista. Päivärahojen korottaminen ei olisi kova kansantaloudellinen taakka siksikään, että varusmiehet tuuppaisivat nuo eurot kotomaan talouden kiertoon.
Mutta turha toivohan tämä. Asia ei kiinnosta ketään – ei poliitikkoja, ei kenraaleita, ei mediaa, ei tasa-arvoaktiiveja – ja jos joku aiheesta joskus kirjoittaakin, vastaanotto vaihtelee jossain välinpitämättömyyden ja puhtaan raivon välillä. Tai sitten keskustelu vie sivupoluille.
Kummallista, kerta kaikkiaan.
Päivärahan lisäksi varushenkilö saa asumisen, ruoat, pesulapalvelut ja matkaliput. Omassa kodissaan asuvalle maksetaan vuokra tai vastike, asuntolainan korot sekä lämmityksestä ja sähköstä koituvat kustannukset.
Ei minulla ole mitään päivärahojen kunnon korotusta vastaan, kuten Kotro esittää, mutta saatujen ”etujen” typistäminen vain päivärahaan ei anna oikeaa kokokuvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, välittömät asumismenot maksetaan mutta raha ei oikein riitä kotivakuutukseen ja ruokaan. Ja jos lomilla tekee pääkaupunkiseudulla edestakaisen matkan julkisilla liikennevälineillä, se ylittää koko päivän tienestit.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ettei niitä sitten tarvitse tehdä päivittäin.
Ilmoita asiaton viesti
Varusmies on tuon ajan pois töistä.
Ei välttämättä juuri siinä hetkessä, mutta loppujen lopuksi kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kuin meillä on asevelvollisuuteen perustuva armeija, tuo pitää kaikissa tilanteissa paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Sota-aikana jaettiin annostupakat ja sopivissa tilanteissa annosviinatkin.
Sotaako Suomen armeija odottaa, että varusmiehet saavat nämä menetetyt edut takaisin ?
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. En tiedä mitä odottaa, mutta koskaan ei ole varusmiesten vuoro. Oli taloudessa sitten hyvät tai huonot ajat tai Euroopassa rauhallista tai sotaisaa, varusmiesten kurjuus on vakio.
Asiaa on tutkittu aivan liian vähän, mutta parikymmentä vuotta sitten varusmiehet saivat keskimäärin tukea vanhemmiltaan 110 euroa kuukaudessa. Elinkustannukset ja esimerkiksi ruuan hinta on noussut noista ajoista paljon, eli varmaan parissa sadassa mennään nyt. Mutta entä ne varusmiehet, joiden vanhemmilla ei ole mahdollisuutta auttaa?
Ei ”kansalaisvelvollisuus” saisi tarkoittaa velkaantumispakkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeastaan tuo ”varusmiesten kurjuus” tai ”kansallinen häpeä” on omaa ennakkoluuloihin, ei kokemukseen, perustuvaa asennettasi.
Minulla ei ole sellaista käsitystä, että varusmiehet valtaosin itse kokisivat nuo niin suurena ongelmana kuin sinä.
Ilmoita asiaton viesti
No ainakin Varusmiesliitto pitää asiaa isona ongelmana. Ja minulla on kokemusta, kun tunnen paljon nuoria jotka kertovat kokemuksistaan.
Tarvittaisiin tuore tutkimus, joka selvittäisi esimerkiksi sen, kuinka paljon vanhemmat keskimäärin joutuvat avustamaan varusmiehiä.
Ilmoita asiaton viesti
Puhuuko varusmiesliitto varusmiesten kurjuudesta tai kansallisesta häpeästä?
Ilmoita asiaton viesti
Varusmiesliiton mukaan päivärahat ovat selvästi riittämättömät. Oma näkemykseni on se, silloin kyseessä on kansallinen häpeä, ja jos joku kärvistelee jatkuvassa rahapulassa, sitä voi kutsua kurjuudeksi.
Uskallan käyttää myös sellaisia sanoja joita esimerkiksi Varusmiesliitto ei käytä tiedotteessaan 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Tytöistä ja pojista tehdään naisia ja miehiä iskän ja/tai äiskän antamalla viikkorahalla.
Kyllähän tuollainen taloudellinen riippuvaisuussuhde omaan kotiin jossain määrin syö nuoren itsenäistymistä vaikka rahalliset summat varsin pieniltä vaikuttavatkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Mutta parin sadan kuukausittainen avustus voi olla iso raha vaikkapa yksinhuoltajalle.
Ilmoita asiaton viesti
”Varusmiesliiton mukaan päivärahat ovat selvästi riittämättömät. ”
Tämä nyt on selviö, kun kerran ovat varusmiesten edunajaja. Ja kuten sanottu, eivät he väärässäkään ole.
Vanhemmat yleensä tukevat työelämän ulkopuolella olevia lapsiaan kukin kykyjensä ja halunsa mukaan, ovat nämä sitten varusmiespalveluksessa tai vaikka opiskelemassa. Maailma on silleen epäreilu; että kaikilla ei ole kotoa samat lähtökohdat:
Ilmoita asiaton viesti
On selvä, että toisissa perheissä lapsia voidaan tukea rahallisesti ja toisissa ei. Eikä se asiantila miksikään muutu. Mutta ns. ”kansalaisvelvollisuus” pitäisi järjestää niin, ettei vanhempien tuki ole välttämätöntä.
Ilmoita asiaton viesti
”Leffalippukin vie parin päivän palkan”
Milloin Arno olet viimeksi käynyt elokuvissa?
Finnkinon palvelujen hyödyntämien vie pahimmillaan varusmieheltä koko viikon palkan.
Yleisellä tasolla kannattaa muistaa se, että varusmiespalvelus saattaa aiheuttaa nuorelle miehelle hänen työstään riippuen ansioihin jopa kuusinumeroisen loven, ilman pilkkuja. Viisinumeroisiin lukuihin pääsee jo työssä kuin työssä.
Helsingin Santahaminan varuskunta maksanee varusmiehille mm. kuntosalimaksut, koska heitä näkyy mm. Herttoniemen kaupallisilla kuntosaleilla ja he saapuvat paikalle ryhminä puolustusvoimien omistamalla pakettiautolla.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on totta. Menetetyissä työtuloissa puhutaan isoista rahoista, varsinkin nuoren ihmisen elämässä.
Minusta kannattaisikin harkita esimerkiksi sitä, että suoritetusta palveluksesta saisi myöhemmin jotain verohyvitystä tms. Minua viisaammat voisivat pohtia, miten se olisi teknisesti ja oikeudenmukaisuutta ajatellen parhaiten toteutettavissa käytännössä.
Ilmoita asiaton viesti
Päivärahan pienuudesta olet oikeassa, ei siinä mitään. Toisaalta kaikki on suhteellista, sillä olisi mukava tietää, kuinka moni varusmies asuu mamman ja papan hoivissa ja pärjää ihan hyvin.
Vanhoja on kiva muistella, niin 87-88 varusmiehenä en itse kokenut köyhyyttä vanhempien luona asuessa. Rahaa en muista vanhemmilta kuitenkaan saaneeni, ruuan ja asumisen toki lomilla. Oma auto oli, päihteisiin ei rahaa mennyt ja mm. RUK:ssa käytännössä asuttiin metsässä viikot, joten kulutus oli vähäistä. Päivärahoilla pärjäsi ja sellainen kuva oli, että RUK-tuvan ukoista vain kahdella oli tiukkaa. Toinen oli nuori isä ja toinen viihtyi viihteellä.
Lähinnä pointti on se, että 19-20-vuotias on aika nuori ja rahankäyttö on monella vielä hakusessa. Aika lailla yhteiskunta kuitenkin jeesaa. Vanhemmilla on mielestäni vielä moraalinen velvollisuus tukea, tietysti kaikilla se ei ole mahdollista, mutta useimmilla toki.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo olisi tosiaan tärkeää tietoa, että kuinka moni varusmies asuu omillaan ja kuinka moni lapsuuskodissa. Varmasti vähemmistö asuu omillaan joten siksikään heidän avustamisensa ei hirveästi yhteiskunnalle maksaisi. Riittävä ruokaraha lomille ja kotivakuutus korvattaviin menoihin olisi kelpo alku.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt osuit oikeaan ja häpeä pitää poistaa. Rahaa nimittäin on ja sitä riittää varustautumiseen eli ulkomaiselle aseteollisuudelle sekä pienelle porukalle ulkomaan komennuksiin ym. ym., mutta ei varushenkilöille.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, Jouni. Muualle tuntuu rahaa riittävän mutta ei siihen, mistä puhutaan ”koko puolustuksen kulmakivenä”. Aikoinaan ns. Siilasmaan raporttikin suositti päivärahojen tuntuvaa korottamista, mutta turhaksi toiveeksi jäi.
Ilmoita asiaton viesti
Menin Inttiin muutamaa vuotta keskimääräistä vanhempana vasta opiskelujen päättämisen jälkeen. Ihmettelin kun alokastupatoverini ihastelivat sitä, että alkavat saada päivärahaa. Useimmilla heistä ei siihen mennessä ollut ollut mitään säännöllisiä tuloja. Yksi laskeskeli, että voi ostaa stereot kun säästää kaikki päivärahat.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, kun ei lomilla syö mitään eikä liiku mihinkään, rahaa voi jäädä jopa säästöön! Mitä ne oikein valittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kerroin vain kokemukseni elävästä elämästä. Jos nuorukainen menee koulun penkiltä kodissaan asuen vanhempien hoivasta intin hoivaan, niin ainoa muutos talouteen on se, että hän alkaa tienata rahaa. Lomilla syödään sitten normaaliin tapaan äidin keittämää puuroa.
Ilmoita asiaton viesti
Omana varusmiesaikanani 80-luvulla käytännössä jokainen kävi muutaman kuukauden ajan jossain duunissa ja säästi inttiä varten rahaa, tilillä saattoi olla pari tonnia markkoina. Kun lomat oli korkeintaan joka toinen tai kolmas viikonloppu, sitä rahaa ei oikein saanut kulumaankaan ja iltalomilla oli hyvin varaa istua kuppiloissa. Rahanpuute ei ollut silloin mikään juttu kun ei sitä fyrkkaa tosiaan aikaisemminkaan ollut. Toki silloin duuniin pääsi käytännössä jokainen halukas.
Mulla on sellainen olo, että Kotro ilman kokemusta rakentaa kuulemistaan inttiasioista omassa kuplassaan paljon karmeampia kuin ne ovatkaan. Tulee mieleen se taannoinen Kotron kauhutarina Hoburgin kasteen nöyryytyksistä, mikä minulle ainakin oli parhaita ja mieleenpainuvimpia armeijakokemuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä tässä katson ihan raakoja lukuja, en yksittäistapauksia. Tutkitusti päivärahat eivät riitä perusmenoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Itse köyhdyin saapumiserässä 2/98 noin 10000 markkaa 362 vrk:ta palvelleena. Nyt varusmiehet ovat totisesti paljon tiukemmalla kuin ennen ja jos ei vanhemmat vippaa eikä ole säästöjä, niin eipä siinä paljon lomilla bailata!
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset ovat sotineet ilman palkkaa.
Muun europan nuoret tuskin lähtisivät sotimaan ilman korvausta.
Ilmoita asiaton viesti