Vastatkaa herran tähden niihin kysymyksiin!

Poliittisten keskusteluohjelmien parissa minussa ottaa opettaja välillä vallan.

Kun arvioin opiskelijoiden esseevastauksia, tärkein kriteeri on se, vastaako opiskelija kysymykseen. Esseet arvioin asteikolla 0-20 pistettä. Jos vastaus menee kysymyksen ohi, voi saada yhden pisteen.

Opettajien koulutustilaisuuksissa luennoi eri alojen ihmisiä, ja kiva niin. Mutta ehkä opettajien kannattaisi vastaavasti käydä kertomassa poliitikoille ja toimittajille, että kysymyksiin pitää vastata eikä huteja saa päästää läpi? Diiba-daaba kun pahasti aliarvioi äänestäjän älykkyyden.

Katsotaan nyt esimerkiksi, mitä valtiovarainministerinä toiminut Katri Kulmuni vastasi viime keväänä, kun toimittaja kysyi häneltä hävittäjähankintojen siirtämisestä. Dialogi A-studiossa kulki seuraavasti:

Toimittaja: ”Onko tämä semmoinen kauppa, jota voidaan siirtää?”

Kulmuni: ”Tätä hankintaahan on valmisteltu vaalikaudesta toiseen, ja on hyvin tärkeää tietenkin nyt kun taloudellinen tilanne on muuttunut, niin omalta osaltani teen kaikkeni, että toukokuussa saadaan rajoituksia purettua, elvytystä liikkeelle ja syksyllä meidän pitää hakea talouden tasapainoa.”

Siinä se. Yksi piste.

Sama oli meininki äskettäisessä puolueiden puheenjohtajien tentissä Ylellä. Heti kolmen minuutin kohdilla toimittaja tiedusteli Sanna Marinilta, mitä tapahtuu, jos koronatoimissa siirrytään kakkostasolle, jossa hallitus ottaa ohjat: rajoitetaanko lasten ja nuorten harrastuksia?

Vastaus polveili erilaisissa toiveissa, huolissa ja tilannekatsauksissa mutta se ei selvinnyt, mitä niille kysytyille lasten ja nuorten harrastuksille kävisi. Ei ihme, jos kansaa alkoi kaikota kanavalta.

Myöhemmin puoluejohtajilta kysyttiin, mistä he leikkaisivat, kun koronan jälkeen alkavat sopeutukset. Paljon kuultiin kaikesta muusta paitsi siitä, mistä he leikkaisivat.

Ja ennen kuin tulee syyte siitä, että siinä taas yksi setämies morkkaa naispoliitikkoja, totean että aivan sama on meininki miespoliitiikojenkin kanssa. Niin meillä kuin muualla. Jenkkien presidenttitentissä sen enempää Trump kuin Bidenkaan ei vastannut yhteenkään kysymykseen kummankin ladellessa etukäteen opeteltuja vaalilauseita.

Sukupuolikysymys tämä ei siis ole, vaan näyttäisi ennemminkin ammattitaudilta.

Entä jos poliitikolta tivataan jotain, mihin hänellä ei kerta kaikkiaan ole vastausta? Silloin voi sanoa: en tiedä. Koulussa se ei tuo pisteitä, mutta politiikassa kyllä.

En tiedä -vastaus välittää itse asiassa arvokasta tietoa ja se olisi rehellisenraikas veto kaiken selittelyn ja väistelyn keskellä.

Ja toisi kymmenen pistettä, jos ei nyt ihan papukaijamerkkiä sentään.

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti. Toksinen humanisti. Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj. Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu