100 miljoonaa ääntä postitse

Democratic presidential nominee Joe Biden, joined by vice presidential nominee Sen. Kamala Harris (D-CA), speaks one day after Americans voted in the presidential election, on November 04, 2020. Joe Biden and Kamala Harris today in Wilmington, Delaware. Getty Images

Valtava laskentatoimi on saanut tehtäväksi laskea sadan miljoonan amerikkalaisen ennakkoäänet. Amerikassa on 160 miljoonasta äänioikeutetusta 100 miljoonaa äänestäjää jättänyt äänensä ennakkoon postin kuljetettavaksi.

Tämä järjestely on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön presidentinvaaleissa 2020 käytännön syistä, mm koronaviruksen takia.

Miten uusi järjestelmä on toiminut, jää nähtäväksi. Ainakin siitä on Donald Trump saanut aiheen ärhennellä valkoisesta talosta, ehkä viimeistä kertaa. Trump on itsekin aikaisemmin kannattanut järjestelmän käyttöönottoa, mutta viranomaiset ottavat sitten kantaa, että josko on tapahtunut vaalivilppiä niinkuin Trump väittää.

Kun ääntenlaskenta on suoritettu, vaalitulos on se, jonka mukaan edetään.

Nyt on sitten ehdotettu menettelyä, jossa jokainen voi varmistaa äänensä perille saapumisesta. Mutta sitä ei voi mistään tarkistaa, että kummalle ääni on mennyt.

Eli vaikka palautekirjekuori varmistaisi äänen perille tulon, se ei takaa sitä, että kirjeen sisältö olisi sama kuin postilaatikkoon toimitettaessa.

Tämän on joku rutinoitunut nimettömänä pysyvä henkilö paljastanut. Hän on sanonut vaihtaneensa palautuskuorien sisältöä jo vuosikymmenten ajan.

Yhteen nimemettömänä pysyvän henkilön paljastustietoihin tuskin kannattaa reagoida, mutta todeta voi, että mikään systeemi ei ole aukoton.

Nähtäväksi jää myös, miten vaalijärjestelmää kehitetään niin, ettei joillakin jonkun kandidaatin auttamishalut tuo esille pyrkimystä enempään vaalivilppiin.

Downcast Trump makes baseless election fraud claims in White House address

https://www.google.com/amp/s/nypost.com/2020/11/05/trump-to-speak-from-white-house-as-vote-count-leans-toward-biden/amp/

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu