Lähentymistä ilmastotutkijoiden kesken

Luennoitsija ja ilmastotutkija tohtori Tamsin Edwards on todennut skeptikkotutkijoiden olleen oikeassa ja IPCC:n antaneen liian yksipuolista ja liioiteltua kuvaa ilmaston lämpenemisestä. Luonnollisilla tekijöillä on suurempi rooli kuin raporteissa on kerrottu. Arktisen alueen 20 vuotta jatkunut sulamistrendi ei välttämättä jatku. Antarktinen alue on kerännyt lisää jäätä jne.

Skeptikkopuolella on hyviä ihmisiä, heitä on turhaan syytetty mistä milloinkin, kun on vain ollut eri näkemyksistä kysymys ihmisen osuudesta maapallon lämpenemiseen. Luonnollisilla tekijöillä on ollut koko ajan roolinsa, vaikka ihmisen osuudesta on toisen maailmansodan jälkeen ollut havaittavaa kasvua liittyen maankäyttöön jne. 1/3 ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden noususta on johtunut maaperän köyhtymisestä, vaikka fossiilisista polttoaineista on puhuttu yksinomaan.

Tulevaisuudesta emme kuitenkaan tiedä mitään, mikä ei tarkoita, että ilmastotutkijat eivät tiedä tai ymmärrä mistään mitään, vaan on elettävä epävarmuuden kanssa. Lämpenemistä on mahdollisesti liioiteltu, jäätiköt eivät sula nopeasti, merenpinta ei nouse montaa metriä. Tulevaisuus näyttää epävarmalta ja sen kanssa on elettävä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu