4:nnen sukupolven ydinvoimala luo turvallisuutta ja muita etuja
On selvää, että niin kauan kuin ydinvoimaan liittyvät riskit ja turvallisuuskysymykset liitetään ydinvoimaan, ydinvoimaloiden lisärakentamista vastustetaan yleisön keskuudessa.
4:nnen sukupolven ydinvoimaloille asetettiin tavoitteeksi turvallisuuden lisääminen. Siinä on nyt onnistuttu, kuten myös muiden asetettujen tavoitteiden suhteen. On lisäksi ratkaistu lyijyjäähdytteisen nopean reaktorin (LFR) lyijystä aiheutuvat korroosio-ongelmat, uudella materiaalinkäsittelyllä. Esittelyn lopuksi professori Craig Smith (Tutkimusprofessori Naval Postgraduate Schoolissa, Monterey, USA, on ydininsinööri, jolla on laaja kokemus ydinenergiateknologiasta, säteilyn havaitsemisesta ja informaatiotieteestä) esittelee lyijyjäähdytteisen nopean reaktorin teknisiä yksityiskohtia.
http://www.engineering.org.cn/EN/10.1016/J.ENG.2016.01.022
”1. Esittely
Lyijyjäähdytteinen nopea reaktori (LFR) on yksi kuudesta Generation IV Technology Roadmapissa valitusta reaktorikonseptista, ja siitä on tullut erittäin houkutteleva viime vuosina, ja sen kehittämistä jatketaan useissa maissa [1,2]. LFR:n houkuttelevuutta perustelevat järjestelmän luontaiset ominaisuudet, jotka pystyvät täysin täyttämään Generation IV International Forumin (GIF) tavoitteet. Järjestelmän lisääntynyt turvallisuus on erityisen tärkeä ominaisuus, sillä turvallisuudesta on tulossa yksi keskeisistä kriteereistä seuraavan sukupolven ydinjärjestelmän valinnassa. Tässä asiakirjassa hahmotellaan lyhyesti erilaisia meneillään olevia lyijyteknologian kehittämiseen liittyviä aloitteita. Lyijyn käyttö jäähdytysnesteenä mahdollistaa täydellisen muutoksen suunnittelussa ja tarjoaa useita innovaatiomahdollisuuksia, jotka kuvataan tässä lyhyesti.
2. Miksi lyijyjäähdytteinen nopea reaktori? Tässä osiossa analysoidaan LFR-järjestelmän tärkeimmät ominaisuudet tekniikan viimeaikaisen kehityksen mukaan.
2.1. Kestävyys
Lyijyjäähdytteinen reaktori varmistaa energialähteen kestävyyden pitkällä aikavälillä. LFR ladataan aluksi käyttämällä sekoitettua uraaniplutoniumoksideja (MOX) tai kehittyneempiä polttoaineita, kuten uraaninitridejä, luotaen olemassa olevaan kevytvesireaktoriteknologiaan (LWR) MOX:n osalta tai kehittämällä uusia ja edistyneitä tuotanto- ja jälleenkäsittelypolttoainesyklejä. Kun polttoaine puretaan reaktorista, se uudelleenkäsitellään, jotta saadaan talteen vain lyhytikäiset fissiotuotteet (jotka hajoavat muutaman sadan vuoden luokkaa) asianmukaisesti hävitettäväksi (esim. geologiseen loppusijoitukseen). Jälleenkäsittelyn jälkeen polttoaine syötetään takaisin reaktoriin lisäämällä hyvin yleistä luonnonuraania tai köyhdytettyä uraania rikastetun uraanin sijaan, kuten tällä hetkellä tehdään LWR:issä. Tällä tavalla maailman uraanivarantojen runsaus kasvaa noin 50-100 kertaa nykyisten teknologioiden vaatimaan määrään verrattuna (joka kuluttaa energian tuottamiseen vain 1–2 % polttoainekuormituksesta). LFR-iässä tarvittavan uraanin pienenemisen vuoksi tämän energialähteen käyttöaika pitenee sadoista tuhansiin vuosiin. Tämä ominaisuus on yhteinen kaikille nopeille reaktorijärjestelmille ja tarjoaa uuden lähestymistavan luonnonvarojen täysimääräiseen käyttöön ja pitkäikäisen radioaktiivisen jätteen tuotannon valtavaan vähentämiseen.
Itse asiassa yksi ydinenergian tärkeimmistä ongelmista piilee yhteiskunnallisella tasolla, eikä sitä ole vielä ratkaistu nykytekniikalla: pitkäikäisen radioaktiivisen jätteen tuotanto, joka vaatii varastoinnin erityisissä loppusijoitustiloissa satoja tuhansia vuosia. Nopea reaktoritekniikka käsittelee ja ratkaisee tämän ongelman. Kuten edellisessä kappaleessa todettiin, toimitusketjusta peräisin oleva jäte koostuu vain fissiofragmenteista, joiden hajoamisaika on muutama sata vuotta, mikä tekee tämän radioaktiivisen jätteen loppusijoituksesta taloudellisesti kannattavampaa ja luotettavammin hallittavissa olevaa. Plutonium ja pienet aktinidit kierrätetään reaktorissa, koska se pystyy saavuttamaan polttoaineen ”suljetun syklin”. Taustalla oleva teknologia perustuu siihen, että jonkin ajan kuluttua reaktorissa plutonium ja pienet aktinidit saavuttavat tasapainomäärän; ydinreaktioiden tuotteet poltetaan siten, että tällaisten alkuaineiden uutta tuotantoa ei tapahdu. Pelkästään fissiotuotteiden varastointi loppusijoitustilaan ei ainoastaan pienennä itse loppusijoitustilan kokoa, vaan lisää myös loppuvaraston turvallisuutta, koska poistettavan jälkilämmön määrä vähenee. Merkittävin vaikutus on kuitenkin pienen, luonnollisen radioaktiivisuustason saavuttamiseen vaadittavan lopullisen varastoinnin lyheneminen: vain muutama sata vuotta nykyisen tekniikan vaatiman sadan tuhannen vuoden sijaan.
2.2. Turvallisuus
LFR:lle on ominaista korkea turvallisuusaste, koska se perustuu nestemäisen lyijyn käyttöön lämmönsiirtonesteenä. Toisin kuin muut nesteet, lyijy ei vaadi paineistamista (lyijyn kiehumislämpötila ilmakehän paineessa on 1743 °C); eikä sen käyttö vahingossa tuota vetyä tai muita räjähtäviä kaasuja. Lyijyn käyttö mahdollistaa jälkilämmönpoistojärjestelmien käyttöönoton primääripiirissä sillä perusteella, että niiden toiminta on taattu fysikaalisten peruslakien mukaan eivätkä vaadi ulkoista virtalähdettä. (Tällaisia järjestelmiä kutsutaan yleensä aktiivisesti toimiviksi/passiivisiksi toimiviksi, mutta joissain malleissa on löydetty ratkaisuja, joissa sekä aktivointi että käyttö suoritetaan passiivisesti.) Nämä passiiviset järjestelmät varmistavat toimintansa äärimmäisissäkin olosuhteissa. tapahtumia, joiden lopullisena tavoitteena on estää radionuklidien leviäminen suojarakennuksen ulkopuolelle. Tämän seurauksena äärimmäisen onnettomuuden sattuessa LFR:n ei odoteta vaikuttavan suojarakennuksen ulkopuoliseen ympäristöön, mikä lisää huomattavasti tämän tekniikan sosiaalista hyväksyttävyyttä. Lopuksi, joissakin kehitteillä olevissa aloitteissa suunnitellaan polttoaineen jälleenkäsittelylaitoksen sijoittamista samaan paikkaan reaktorin kanssa. näin ollen, kun polttoaineen ensimmäinen lastaus on valmis, paikka syötetään vain sisään tulevalla luonnonuraanilla ja vain fissiotuotteet lähtevät laitoksesta. Tämä vähentää huomattavasti kuljetuksen aiheuttaman vahingossa tapahtuvan saastumisen todennäköisyyttä ja saa aikaan erittäin korkean turvallisuustason polttoaineen käytön suuntaamisessa. LFR:n väliaikaisen järjestelmän ohjauskomitean (PSSC) tuella GIF:n reaktoriturvallisuustyöryhmä on äskettäin julkaissut turvallisuutta koskevan valkoisen kirjan, jonka voi ladata vapaasti GIF-verkkosivustolta [3].
2.3. Taloudellisuus
Kokemus on osoittanut, että uusien kehittyneiden järjestelmien rakentamisen ja käytön kokonaiskustannuksia on erittäin vaikea arvioida. On myös huomattava, että jopa tunnetun tekniikan, kuten LWR-järjestelmien, rakennuskustannukset ovat alttiina suurille kustannusvaihteluille ja merkittäville nousuille verrattuna alkuperäisiin ennusteisiin. On selvää, että investointien oikein ennustamisen epävarmuus on suurempi uuden teknologian prototyyppien tai demonstraatioiden tapauksessa. LFR:n tietyt ominaisuudet viittaavat kuitenkin merkittävään mahdollisuuteen erinomaiseen taloudelliseen suorituskykyyn. Nämä ominaisuudet liittyvät vahvasti jäähdytysnesteen ominaisuuteen. (1)Jäähdytysnesteen inerttiä kemiallista luonnetta voidaan käyttää suunnittelutasolla reaktorijärjestelmän yksinkertaistamiseksi. Esimerkiksi LFR ei vaadi monimutkaisten ja kalliiden välijärjestelmien asentamista primäärijäähdytysnesteen eristämiseksi lopullisesta toissijaisesta jäähdytysnesteestä, tavallisesti vedestä. Nykyiset suunnitelmat suunnittelevat läpivirtaushöyrygeneraattoreita korkeassa paineessa. Numeeriset simulaatiot osoittavat, että toisiosyklin suorituskyky voi saavuttaa yli 40 %:n arvot. (2) Lyijyn erittäin korkea kiehumislämpötila estää jäähdytysnesteen paikallisen kiehumisen. Tämän seurauksena muiden jäähdytysnesteiden turvallisuushaasteet eivät päde ja järjestelmä on luonnostaan suojattu itse jäähdytysnesteen ominaisuuksilla. (3) Ensisijainen jäähdytysneste voidaan pitää lähellä ilmakehän painetta. Tämä tosiasia eliminoi tarpeen ottaa käyttöön kallis ja joskus erittäin monimutkainen järjestelmä oikean paineen toimintatason ylläpitämiseksi, kuten LWR-tekniikassa. On myös tärkeää huomata, että työolosuhteet ilmanpaineessa yhdessä altaan suunnittelun kanssa johtavat käytännössä jäähdytysnesteen menetysonnettomuuksien (LOCA) eliminointiin, mikä taas yksinkertaistaa huomattavasti turvallisuusmääräyksiä ja johtaa siten merkittäviin myönteisiin taloudellisiin vaikutuksiin.
Vaikka LFR-järjestelmän saavutettavissa olevasta taloudellisesta tasosta on vaikea tehdä johtopäätöksiä, yllä olevat lausunnot osoittavat vahvasti, että tällaisen tekniikan käytössä on jo joitain etuja ja että nämä edut johtuvat valitun jäähdytysnesteen perusominaisuuksista.
2.4. Leviämisen vastustuskyky ja fyysinen suojaus
Kuten edellä mainittiin, LFR-polttoainekierto on suunniteltu siten, ettei se tuota plutoniumia tai pieniä aktinideja. Sen sijaan LFR voi kierrättää olemassa olevan käytetyn polttoaineen erottamalla fissiotuotteet. Kuten myös on mainittu, jotkin LFR-konseptit sijoittavat polttoaineen jälleenkäsittelylaitokset reaktorialueen sisällä siten, että vain luonnonuraania kuljetetaan paikalle ja vain suhteellisen lyhytikäiset fissiotuotteet lähtevät paikalta varastointia tai loppusijoitusta varten. LFR-ydin voidaan suunnitella pitkäksi tai erittäin pitkäksi ytimeksi, mikä tarjoaa selkeitä etuja vastaavasti tankkauksen välisen ajan pidentyessä. Tämä pidentynyt aika vähentää huomattavasti käytetyn polttoaineen toimintaan liittyvää leviämisriskiä. Lopuksi todettakoon, että käytetyn polttoaineen etäkäsittelyn tarve edistää fyysistä suojaa, kuten muidenkin reaktorirakenteiden tapauksessa. Vastauksena tämän jakson otsikkoon ”Miksi lyijynopea reaktori?”, yllä olevat lausunnot antavat lyhyen yleiskatsauksen tärkeimmistä syistä tämän täysin uuden teknologian kehityksen taustalla, joka mahdollisesti pystyy muuttamaan nykyistä ydinenergiaskenaariota.
5. Johtopäätökset
Generation IV -toiminnan alusta lähtien oli selvää, että LFR:llä oli erittäin vahva potentiaali täyttää kaikki GIF-tavoitteet. Aiemman kokemuksen ja nestemäisten lyijy- ja LBE-jäähdytysnesteiden korroosio-ongelmien vuoksi suurin osa IV-sukupolven ponnisteluista suuntautui nopeisiin reaktoreihin, joissa käytetään natriumjäähdytystä. Viime aikoina on kuitenkin edistytty sellaisten tarvikkeiden ja materiaalien suhteen, jotka kestävät virtaavaa nestemäistä lyijykorroosiota. Tämä seikka yhdessä lyijyjäähdytysnesteen tarjoamien ilmeisten turvallisuusetujen kanssa on herättänyt uutta kiinnostusta tutkijoissa ja kehittäjissä, mikä näkyy useiden aloitteiden nopeassa kehityksessä ympäri maailmaa. LFR:n tekniset ansiot ja sen yhteensopivuus IV-sukupolven tavoitteiden kanssa ovat olennaisia edellytyksiä riittävän rahoituksen löytämiselle ydinenergian nostamiseksi uudelle tasolle lähitulevaisuudessa.”
Kaikki mikä perustuu neljännen sukupolven teknologiaan, on auttamattomasti vanhentunutta ja kelpaa länsimaissa enää korkeintaan Ukrainaan, koska heillä on hätä sekä Turkkiin, koska eivät muuta saa. 5G teknologia, viidennen sukupolven hävittäjät on ne jotka rulaa. Mikäli Suomeen ikinä rakennetaan uusi ydinvoimala on sen oltava viidettä sukupolvea joka käy helposti jättämällä neljännen väliin ja rakentamalla suoraan esim. OL5 😵💫
Kokonaisuudessaan molten salt reaktorit ovat perseestä ja syvältä, joten niihin ei ole syytä rahoja uhrata. Jenkit testasivat ideaa melko pitkään eikä tullut lasta ei paskaa. Kanukit niitä suunnittelelee kuten myös danskit yhteistyössä eteläkorealaisten kanssa. Tiettävästi danskit eivät tule niitä mailleen sijoittamaan ainakaan ihan heti, mutta voihan niitä aina myydä muille 🥴
Ilmoita asiaton viesti
En vielä ehdottanut, että Suomeen rakennettaisiin neljännen sukupolven ydinvoimalaa.
Koin neljännen sukupolven lyijyjäähdytteisen nopean reaktorin esittelyn tarpeelliseksi.
😄
Ilmoita asiaton viesti
BTW, you should learn english.
Ilmoita asiaton viesti
Eiku lisää ilmaista sattumavoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kuva herättää vielä monta hyvää naurua.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinvoima on hyvästä. Tuulivoima taas aiheuttaa peppukipuilua kesällä ja talvella. Kesällä tuulivoimalat kannibalisoivat markkinat ja talvella taa tyhmät turistit maksavat itsensä aivan tärviölle, koska voiman tuotannossa on epätasapaino.
Henrik laittaa aihetta sivuten hyvää juttua på svenska, txt englanniksi.
https://www.youtube.com/watch?v=QImRiDZw_8g&t=726s
Ilmoita asiaton viesti
Henrik tutkivana journalistina saa laajasti paljon kiitosta työstään.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, mainio esitys kyllä. Ruotsissa( kin ) vihreä teräs aiheuttaa päänsärkyä satavarmasti.
Maakunnan piikkiin mahtuu kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Aika karu ennuste energiavajeesta 2026-2027 jos siellä tehdään silloin ”vihreää” terästä. Samalla se tarkoittaa sitä että myös meillä on silloin merkittävä sähköpula talvella.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti pitää paikkansa tuo ennuste, jos se vihreän teräksen tuotanto isommassa mitassa käynnistetään. Lisäksi verkon kuormitus on iso lisäriski. Ruotsissa verkko kun on vanha.
Ilmoita asiaton viesti
Sula lyijy jäähdyttimenä kuulostaa tietysti hyvältä, mutta mitä sitten tapahtuu sille lämmölle? Ei sitä lyijyyn voi säilöä eikä siitä siellä olisi mitään hyötyäkään.
Toki on hyvä, jos reaktorin ei tarvitse olla paineinen. Varmaan sitten tarvitaan lämmönvaihdin siihen veteen kuitenkin, jos sähköä halutaan ja hukkalämpö pitää edelleen johonkin johtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen lukenut tuosta hukkalämmön käyttämisestå, mutta en osaa nyt tähän hätään selittää sitä, että miten se käytetään hyödyksi. Jotakuinkin nerokasta se oli. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan sitä voidaan käyttää kaukolämpöön, kun on ensin tehty sähköä. Turvallisuuden parantaminen mahdollistaa rakentamaan voimaloita asutuskeskuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se tietenkin menee.
Ilmoita asiaton viesti
Niin nerokasta ettei sanotuksi saa 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, kuinka paljon esim. Helsinki säästää kun ei tarvitse muuta lämmitysenergiaa ja sähköä saavat omasta voimalasta, ilman kalliita siirtolinjoja maakunnista, jotka aiheuttavat aina niitä siirtohäviöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus pääkaupunki rakennettiin energiasaarekkeeksi, jonka rajoilta voitiin piuhat ”katkaista”, jos ympärillä oleva sähköverkko oikkuili. Helsinki tuli toimeen omillaan.
Nyt pääkaupunki halutaan rakentaa toimimaan tuulivoimalla ilman ensimmäistäkään tuulimyllyä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkea hullua sitä esitetään.
Englantilaiset tulivat luvanneeksi EU:lle, että kantavat 25 % EU:n vihreän siirtymän kustannuksista, kun kerran Englanti oli aloittanut teollisen vallankumouksen ja hiilen polton muita aikaisemmin. Tulivat tietenkin katumapäälle, kun olivat ensin ostaneet tuulivoimaloilla itsensä köyhäksi ja joutuivat käyttämään brexit -menettelyä päästääkseen irti kurimuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinvoima-alalla eräiden ydinteknologia-alan johtavien maiden yhteistyö ”Neljännen sukupolven reaktorin” kehitystyön koordinoimiseksi (Generation IV International Forum) ilmentää ydinvoiman nopeata eteenpäinmenoa.
Lyijyjäähdytteinen reaktori on yksi kuudesta lupaavimmasta kehityssuunnista.
On huomattava, että IV sukupolven hankkeen 10:ssä maassa ei ole mukana Kiinaa eikä Intiaa, joissa molemmissa on omat jo pitkällä olevat hankkeensa ydinvoiman edelleen kehittämiseksi. Saksa on edelleenkin syrjään vetäytyvä.
Esimerkiksi Kiinasta kertoo Tekniikka ja Talous -lehti 16.6: ”Uudenlainen reaktorityyppi on saanut Kiinassa käyttöluvan…. Kyse on toriumia polttoaineena käyttävästä suolasulareaktorista… Kiinalaiset haluavat asuttaa maan aavikkoalueita sulasuolareaktorin avulla.”
Toriumin soveltamiskehityksessä jakaa Intia Kiinan kanssa johtoaseman.
Suolasulareaktori on mukana myös IV sukupolven hankkeessa.
Ilmoita asiaton viesti
Saksalla on tuo Wendelstein 7-X Max ydinfuusiokokeilu.
”Max Planck Institute of Plasma Physics (IPP) Greifswaldista on onnistuneesti tuottanut heliumplasman ensimäisessä testissä.
Fuusiotutkimuksen tavoitteena on kehittää ilmasto- ja ympäristöystävällinen voimalaitos.”
Ilmoita asiaton viesti
Wendelstein koelaitos Greifswald:issa Saksassa on tutkinut vaihtoehtoista plasman koossapitämistekniikkaa suuren ITER-projektin Tokamak-tekniikalle. Aluksi työskenneltiin heliumplasmalla, mutta vuoden vaihteessa valmistuneen viimeisen päivityksen jälkeen 7-X reaktori keskittyy vetyplasmaan. Olisiko tuo uutinen heliumista tämän vuoden ensimmäisistä käynnistyskokeista?
Fuusiotutkimuksen tavoite fuusiovoimalaitos on korkealla, mutta ollaan vielä kaukana energian tuottamisesta. En ole huomannut, että Saksan ydinvoimaa koskevissa poliittisissa keskusteluissa olisi fuusiovoima edes mukana. Tiedepuolella varmaankin sitä enemmän.
Muuten, Tokamak reaktori-design on lähtöisin Neuvostoliitosta ja nimikin on lyhennys reaktorin tyyppiä kuvailevista venäjän kielisistä sanoista. Venäjällä on ollut merkittävä osuus Ranskaan rakenteilla olevassa ITER koereaktorissa. Mitenkähän asiat ovat tällä hetkellä?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Venäjän etumatka ydinvoiman suhteen tuli esille ruotsalaistenkin keskusteluissa, todeten suunnilleen, että venäläiset ovat jatkaneet ydinvoiman tutkimusta ja kehitystyötä.
Nykyään Ruotsikin pyrkii kuromaan välimatkaa umpeen.
Public resistance to nuclear power was strong when Professor Janne Wallenius began developing the technology for small, lead-cooled nuclear reactors. But times have changed, and ten years down the line there is increasing support for his project.
“The plan is that a factory in Sweden will be able to deliver serial-produced reactors to the market in just ten years,” says Janne Wallenius. He is the recipient of the KTH Innovation Award 2022.
https://www.kth.se/en/om/nyheter/centrala-nyheter/nu-tas-karnkraften-pa-allvar-som-ett-hallbart-energialternativ-1.1188556
Yleisön vastustus ydinvoimaa kohtaan oli voimakasta, kun professori Janne Wallenius aloitti teknologian kehittämisen pienille lyijyjäähdytteisille ydinreaktoreille. Mutta ajat ovat muuttuneet, ja kymmenen vuoden kuluessa hänen projektinsa kannatus on kasvanut. ”Suunnitelmana on, että tehdas Ruotsissa pystyy toimittamaan sarjavalmisteisia reaktoreita markkinoille kymmenessä vuodessa”, Janne Wallenius sanoo. Hän on KTH Innovation Award 2022 -palkinnon saaja.
Ilmoita asiaton viesti
Siitä voi joskus tulla hyväkin – vaan sitä ei ole vielä olemassa ainakaan kaupallisena tuotteena.
Siksi Suomeen kannattaa rakentaa nykyisiä hyväksi todettuja APR1400 ydinvoimaloita Etelä-Koreasta. Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1.
Senkin jälkeen jää tilaa 4:nnen sukupolven reaktoreille, kunhan ne joskus aikuisten oikeasti toimivat ja ovat kustannuksiltaan järkeviä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, neljännen sukupolven lyijyjäähdytteinen nopea reaktori tulee myyntiin 2030-luvulla, joten Suomeen voidaan ihan hyvällä syyllä tilata heti Etelä-Koreasta nuo neljä APR1400 ydinvoimalaa.
Ilmoita asiaton viesti