Afganistan saa nyt pärjätä omillaan

https://www.hs.fi/talous/art-2000008203447.html

Afganistanissa valtaa käyttäneet valtiot eivät ole olleet muslimivaltioita ja ovat epäonnistuneet pyrkimyksissään luoda hyvinvointia kansan keskuuteen. Afganistan on edelleen maailman köyhimpiä valtioita.

USA lähti nyt viimeksi, sitä ennen lähteneitä olivat Neuvostoliitto ja Britannia. Kiinalla olisi kokemusta muslimiväestöstä, heillä on Uiguurit.

USA:lle riittää edullinen litium, jota Afganistanissa on eniten maailmassa. Kiinalaiset taas ovat litiumin toimituksissa luoneet markkinoille vakaat ja luotettavat suhteet.

[“Access to roads, modern education, health care, electricity—all of that was going to help stabilize the country,” said Richard Boucher, the top U.S. diplomat for South and Central Asia from 2006 to 2009. The theory was good, but the implementation, he said, was flawed.]

https://www.nationalgeographic.com/history/article/as-the-taliban-rise-again-afghanistans-past-threatens-its-present

[”Tiestö, moderni koulutus, terveydenhuolto, sähkö – kaikki tämä auttoi vakauttamaan maata”, sanoi Richard Boucher, Yhdysvaltain Etelä- ja Keski -Aasian huippudiplomaatti vuosina 2006-2009. Teoria oli hyvä, mutta toteutus oli hänen mukaansa virheellinen.]

—-

The Uyghurs are recognized by the Chinese government as a regional minority and the titular people of Xinjiang.”

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Uyghurs

Kiinan hallitus tunnustaa uiguurit alueelliseksi vähemmistöksi ja Xinjiangin tunnetuiksi ihmisiksi.”

 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu