Älä katso taaksepäin – elämme tässä ja nyt

Kedon kukkaset kukkivat vielä pitkälle syksyyn ja ottavat hiilidioksidia ilmakehästä

Vanha amerikkalaisen lehtimiehen sanonta ”bad news is good news” – huonot uutiset myyvät, ja huonot uutiset liikkuvat valon nopeudella, kun taas hyvät uutiset liikkuvat kuin täi tervassa.

Uutistulva on niin runsasta, että varmaankin viikon vanhat uutiset ovat pyyhkiytyneet ihmisten muistista. Ei kokonaan väittäisin, uutisilla muokataan ihmisten mielipiteitä ja jotkut asiat pysyvät ihmisten kollektiivisessa muistissa pitkään.

Joitakin asioita ei voi muuttaa vuosikymmenessäkään. Esim. energiaan liittyvät muutokset on nähty tarpeelliseksi ja on nyt jo vuosikymmenten ajan tiedotettu, että fossiilisista polttoaineista olisi päästävä eroon, ennen kuin ne loppuvat. Ei ole päästy eroon, niiden käyttö on pysynyt 80 % tienoilla kaikesta energiankäytöstä ja absoluuttinen määrä on jatkanut kasvuaan.

Ihmiskunta odottaa fossiilisten korvaajaa. Näköpiirissä on jo jotakin, vety mahdollisesti, pienet ydinvoimalat, fuusioreaktorit…

Kaikkiin muotoihin tuottaa energiaa liittyy hankaluuksia. Toisaalta fossiilisia polttoaineita on löydetty koko ajan lisää eri puolilta maapalloa ja niiden saatavuus on hyvä. Köyhemmissä maissa Afrikassa niiden käyttöönottoa on estetty, sen sijaan YK ja Maailman pankki rahoittaa tuulivoimaloita ja aurinkopaneeleita Afrikassa. Perusteluna on hiilidioksidi, sen kun uskotaan tuhoavan maapallon. Näinhän meille on opetettu jo koulussa.

Hiilidioksidista näillä nykyisillä pitoisuuksilla ei ole haittaa ihmisille sen paremmin kuin ilmastollekaan. Tilat, joissa ihmiset oleskelevat pitää tietenkin tuulettaa tietyin väliajoin. Ilmastolle vaarallisena pitoisuudet pitäisi nousta moninkertaisesti ilmakehän nykyisistä hiilidioksidipitoisuuksista. Polttamalla kaikki fossiiliset polttoaineet ei edes päästä niihin lukemiin, ei edes päälle 1000 ppm:n, kun nykyinen hiilidioksipitoisuus ilmakehässä on 400 ppm:ää.

Mistä tässä pelottelussa on kysymys. Tiedettä on olemassa asiasta jo 200 vuoden ajalta, mutta puhutaan edelleen hypoteettisista asioista, mitään näyttöä, että hiilidioksidista olisi todellista vaaraa ilmastolle ei edelleenkään ole, hiilidioksidin hyödyistä sen sijaan ihmiskunnalle on näyttöä runsain mitoin.

Tuossa vielä esimerkki pelottelun keinoista hiilidioksidin osalta. Hiilidioksidimolekyyli on raskaampi kuin ilma, joten on mahdollista, että hiilidioksidia on kertynyt joskus johonkin kellariin tai luolaan tappavia määriä. Silloin puhutaan kymmenistä tuhansista ppm:istä (parts per million) ilmakehässä. No ei pitäisi katsoa taaksepäin.

 

+14

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu