Arktinen merijää kasvaa ja on laajempi kuin edellisvuosina

Erikoinen tilanne Arktisella alueella jäätilanteen osalta, kasvua on edellisvuosiin verrattuna muualla paitsi Itämeren alueella ja Baffininlahdella Grönlannin länsipuolella, Kanadan ja Grönlannin välissä.

Viimeksi kun nostin asian esille, tuli häijy ryöpytys virheitten taholta.

MASIE-NH ylläpitää tarkkaa seurantaa aluekohtaisesti jäätilanteen kehityksestä. Joten ei muuta kuin toteamaan. Seuraavista linkeistä avautuu graafisia kuvioita, joissa seurataan neljän viikon ajalta jäätilanteen kehitystä Arktisella alueella ja verrataan kehitystä edellisiin vuosiin. 😉

Below are time series plots comparing sea ice extent over the last four weeks for this year compared to the last four weeks of the previous four years for the MASIE regions. Click on the image for a larger view.”

https://nsidc.org/data/masie/masie_plots

Alla on aikasarjat, joissa verrataan merijään määrää tämän vuoden neljän viime viikon aikana verrattuna edellisen neljän vuoden neljään viimeiseen viikkoon MASIE-alueilla. Napsauta kuvaa nähdäksesi suuremman kuvan.”

http://masie_web.apps.nsidc.org/pub/DATASETS/NOAA/G02186/plots/4km/r13_Baltic_Sea_ts_4km.png

http://masie_web.apps.nsidc.org/pub/DATASETS/NOAA/G02186/plots/4km/r08_Baffin_Bay_Gulf_of_St._Lawrence_ts_4km.png

MASIE-NH stands for the Multisensor Analyzed Sea Ice Extent – Northern Hemisphere

MASIE-NH tarkoittaa multisensorianalysoitua merijään määrää – pohjoisella pallonpuoliskolla”

https://modis.gsfc.nasa.gov/gallery/images/image01132020_500m.jpg

Kun talvi syvenee ja kylmä lämpötila tarttuu Venäjän Kaukoitään, kelluva jää (merijää) alkaa peittää Okhotskin merta. Sahalinin saari, Venäjän suurin saari, erottaa mantereen Tartary-salmen ja idässä ja pohjoisessa rajoittaa Okhotskin merta. Vaikka Sahalin sijaitsee samanlaisella leveysasteella kuin Englanti, Wales ja Irlanti, on se tyypillisesti merijäämäinen joka talvi – lukuun ottamatta eteläisimmässä kärjessä olevaa Aniva-lahtea, jolla harvoin nähdään merkittävää jäätä. Okhotskin meri samoin kuin Sahalinin saari ulottuu etelään 45 asteen pohjoiseen leveysasteeseen, jolloin se on matalin leveysaste kausittaiselle merijäämuodostumiselle maailmassa.

NASA:n Aqua-satelliitissa olevalla maltillisella resoluutiolla varustetulla kuvantamisella varustetulla spektroradiometrillä (MODIS) saatiin 10. tammikuuta 2020 todellisen värin kuvan merijäästä Sahalinin eteläpuolella. Aniva-lahden vedet ovat jäättömiä.”

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu