Auringolla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksessa

Olemme viime vuosikymmenet kuvitelleet yhtä jos toistakin, että voisimme tehdä ja vaikuttaa ilmastoomme. On ollut Montrealin protokollaa, rikkidirektiiviä ja nyt väsätään kovalla tohinalla hiilineutraliuspolkua päästöjen vähentämiseksi.

Jokainen varmaankin tunnustaa, ettemme voi vaikuttaa auringon toimintaan, mutta toimillamme on merkitystä puhtaan ilman, veden, maaperän jne. kannalta. Auringon vaikutus ulottuu monelle osa-alueelle, kun taas ihmisen toimet rajoittuvat vain pienelle alueelle, esim. kaupungeihin.

Otsonikato ja -aukko tuo välitöntä haittaa ihmisten elämään, mutta auringolla on siis ollut osuutta asiaan.

Täällä aurinkohiukkaset taas lisäävät otsonin häviämistä, mutta äskettäinen löytö osoitti, että ne myös auttavat hillitsemään osaa Etelämantereen otsoniaukon heikentymisestä.”

https://theconversation.com/climate-explained-how-particles-ejected-from-the-sun-affect-earths-climate-155445

Kun aurinko on mennyt alamailleen ja maata suojaavat magneettikentät ovat tämän seurauksena heikentyneet, saattavat aurinkominimin aikana aurinkomyrskyt purkautua ja auringon energisten hiukkasten pääsylle maan ilmakehään ei ole näinollen estettä.

https://www.nature.com/articles/s41467-021-27891-4

Abstrakti
Aurinkomyrskyjen aikana aurinko karkottaa suuria määriä energisiä hiukkasia (SEP), jotka voivat reagoida maan ilmakehän ainesosien kanssa ja tuottaa kosmogeenisiä radionuklideja, kuten 14C, 10Be ja 36Cl.

Lisäksi energisten hiukkasten on osoitettu vaikuttavan ilmakehään ja esim. laukaisevan otsonikatoa3,4,5, joilla on mahdollisesti vaikutuksia ilmastoon6,7.”

Vähähiilisyyspolku on tietenkin paljon kiinni siitä saammeko vähennettyä kivihiilen, öljyn, maakaasun kulutusta. Tällä hetkellä niiden merkitys vastaa 80 % kaikesta käyttämästämme energiasta. Tilanne ei ole muuttunut tältä osin 30 vuoteen.

Ongelmana on, ettei meillä ole mitään puhtaampaa kuin fossiiliset polttoaineet. Ne, jotka ajattelevat, että tuulivoimalat ja akut eivät aiheuta saasteita, pilailevat itsensä kanssa. Emmekä edes joudu osalliseksi kaikesta saastumisesta, jonka näiden tavaroiden hävittäminen aiheuttaa!”

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu