Aurinko selittää suurelta osin tiedossa olevat sääilmiöt ja ilmaston
Vesihöyryn ja hiilidioksidin fotolyysi tuottaa vastaavasti hydroksyyliä ja atomihappea, jotka puolestaan tuottavat happea pieninä pitoisuuksina. Tämä prosessi tuotti happea varhaiseen ilmakehään ennen kuin fotosynteesistä tuli hallitseva.
Kun on aurinkotutkimuksen avulla, niin meillä kuin muuallakin, päästy selville auringon säteilymuutosten vaikutusmekanismien jäljille, on päästy selville ns. polaaripyörteen vaikutusmekanismeista maan sääilmiöihin pohjoisella pallonpuoliskolla.
[Maliniemi kuuluu tutkimusryhmään, joka on osoittanut tilastoaineiston ja päättelyn pohjalta, että auringon toiminnalla on yhteys pohjoisen pallonpuoliskon ilmastoon. Auringon aktiivisuuden laskevalla kaudella Pohjois-Atlantille syntyy talvella nk. positiivinen NAO-ilmiö, jossa ilmavirrat käyvät pohjoiseen Eurooppaan ja Skandinaviaan jatkuvasti lounaasta ja lännestä.
Sen seurauksena talvi on Pohjoismaissa leudompi. Toisaalta Grönlannissa ja Pohjois-Amerikan koillisosissa on kylmää. NAO+ -ilmiön saavat aikaan Pohjois-Atlantille asettunut matalapaine ja etelämmäs syntynyt korkeapaine.
Normaalin säätilan vaihtelun lisäksi taustalla on myös aurinko. Sen laskevalla kaudella eli auringonpilkkujen vähetessä Auringon koronaan syntyy aukkoja, jolloin maahan suuntautuvat aurinkotuulet nopeutuvat eli koostuvat enemmän energiaa sisältävistä hiukkasista.
Maan magneettikenttään törmätessään aurinkotuuli kiihdyttää magnetosfäärin sisäosien hiukkasia, jotka pääsevät alemmas ilmakehään vain napa-alueilla. Ne puolestaan törmäävät ilmakehän molekyyleihin ja synnyttävät typen ja vedyn oksideja.
Auringon säteily hajottaa näitä yhdisteitä ja ilmakehä pysyy niiden suhteen tasapainossa. Talviaikaan ei aurinko napa-alueille paista ja erityisesti typpioksidien elinaika pitenee. Ne pääsevät laskeutumaan ilmakehässä alemmas stratosfääriin ja tuhoavat sen otsonia. Tämä muuttaa ilmakehän lämpötasapainoa: otsonin hävitessä stratosfääri kylmenee.
Stratosfäärin kylmeneminen puolestaan voimistaa napapyörrettä, joka kytkee ilmakehän eri kerrokset. Tätä kautta pohjoiselle pallonpuoliskolle syntyy positiivinen NAO-ilmiö.
”Toistaiseksi olemme osoittaneet tämän koskevan vain pohjoista pallonpuoliskoa ja talvea, ja jatkotutkimusta tarvitaan. Voin kuitenkin ennakoida, että myös seuraavina muutamana talvena lämpimämmän sään todennäköisyys kasvaa”, sanoo Ville Maliniemi.
Hän kuuluu Oulun yliopistossa toimivaan Suomen Akatemian ReSoLVE-huippututkimusyksikköön, joka tutkii avaruusilmastoa ja auringon pitkäaikaisia vaikutuksia maahan. Auringonpilkkujen laskevan kauden yhteyden NAO:oon tutkimusryhmä on osoittanut 130 vuotta taaksepäin kattavan tilastoaineiston perusteella. Se koostui lämpötilamittauksista ja auringonpilkkujen määrää koskevasta datasta.
Samansuuntaisen tuloksen ryhmä sai vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa, joka perustui NOAA-satelliittien suoriin hiukkasmittauksiin vuosina 1980–2010. ”Ajatus siitä, että hiukkaset saavat aikaan muutoksia maan ilmakehässä, on kiinnostanut 2000-luvun alusta lähtien ja tutkimus on lisääntynyt”, kertoo Maliniemi.
Tuloksen julkaisseeseen ryhmään kuuluvat lisäksi professori Kalevi Mursula ja akatemiatutkija Timo Asikainen ReSoLVE-huippuyksiköstä.]
http://www.oulu.fi/yliopisto/node/38406
Auringon käyttäytymistä alkaneen aurinkosyklin 25 osalta on kuitenkin vaikea ennakoida, puhumattakaan pidemmistä ennusteista.
Tutkijat: Auringon geomagneettisen aktiivisuuden vähenemisen vuoksi maapallo on valmis kestämään jäähtymisjakson tulevina vuosikymmeninä, ja kylmimmät lämpötilat saavutetaan vuonna 2038 tai 2039 ±11 vuotta. Ihmisten kasvihuonekaasupäästöt eivät todennäköisesti ole syynä viimeaikaisiin lämpötilan muutoksiin, geomagneettinen aktiivisuus on. Kasvihuonekaasut eivät myöskään kumoa ennustetun jäähtymisen vaikutuksia. Jäähtyminen laskee lähivuosikymmeninä noin 1,3°C alempia lämpötiloja, sitten asteittain nousevia lämpötiloja 2100:een, jolloin on 0,5°C kylmempää kuin vuonna 2018. Aluksi kirjoittajat huomauttavat, että keskiajan lämmin ajanjakso oli 0,5 °C korkeampi globaalissa mittakaavassa kuin nykyään.
https://journalcps.com/index.php/volumes/article/download/214/187
”Esimerkiksi Medieval Climatic Optimum (MCO) (1100-1250) maapallon pintalämpötila oli korkea (noin 0,5 °C lämpimämpi kuin nykyinen lämmin ajanjakso). ”Auringon jatkuvan korkean geomagneettisen aktiivisuuden vaikutus 2000-luvun alkupuolelle sekä valtamerten suuri lämpöhitaus, joka on noin 72 % ilmastojärjestelmästä, selittää sen, miksi maapallon pintalämpötila jatkoi nousuaan, kun auringon aktiivisuus oli ilmeisesti laskenut 1980-luvun puolivälistä lähtien. Se viittaa siihen, että vuodesta 1987 lähtien havaittu auringon aktiivisuuden ja maapallon pintalämpötilan vaihtelutrendien irtoaminen (Lockwood ja Frölich, 2007) ei todennäköisesti liity ihmisen aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen havaittuun kasvuun. Lisäksi havaittu ja jatkuva ilmaston lämpenemisnopeuden hidastuminen, joka alkoi tauolla (1998-2013), on nähtävä ilmastojärjestelmän vastauksena nykyiseen syvästi laskevaan auringon aktiivisuuteen pitkän aikavälin aurinkoenergian trendin jälkeen saavutettiin geomagneettisen aktiivisuuden maksimi vuonna 2003. ”Vuonna 2020 alkaneen aurinkosyklin 25 odotetaan saavuttavan maksiminsa noin vuosina 2025-2026 ± 1 (Courtillot, Lopes ja Mouël, 2021). Jos oletetaan syklin keskimääräiseksi pituudeksi 11 ± 1 vuotta, syklin pitäisi päättyä vuosina 2031–2032. Kun otetaan huomioon tarve täyttää syy-yhteyttä koskeva vaatimus, jonka mukaan auringon aktiivisuus johtaa maapallon lämpötilaan noin 6–8 vuodella (keskiarvo, 7 vuotta), Maapallon lämpötilan kylmimmän vaiheen tulisi tapahtua välillä 2038-2039 ±11 vuotta. Siten tuloksemme on ennustetulla alueella. Lisäksi ennustettu lämpötilapoikkeama vuodelle 2100 on noin 0,0893 °C, mikä on noin 0,5 °C pienempi kuin vuoden 2018 lopun lämpötilapoikkeama.
Auringon aktiivisuus on viimeisten tietojen mukaan pysytellyt korkealla tasolla vuoteen 2008 asti, joten mitään epäselvyyttä ei jää sen suhteen, etteikö auringon aktiivisuudella voida selittää 1900-luvun ilmaston lämpeneminen. Joten ihmisen ilmakehään lisäämillä kasvihuonekaasuilla ei ole välttämättä mitään vaikutusta 1900-luvulla havaittuun ilmaston lämpenemiseen.
EDIT: Uutta tutkimusta auringon selittävästa osallisuudesta menneiden ilmastonmuutosten luonnolliselle pakottamiselle.
https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2011A%26A…529A..67S/abstract
”Konteksti. Muuttuva aurinko on todennäköisin ehdokas menneiden ilmastonmuutosten luonnolliselle pakottamiselle 50–1000 vuoden ajan mittakaavassa. Todisteena tästä ymmärryksestä on, että maan ilmasto korreloi positiivisesti auringon aktiivisuuden kanssa.”
”Occamin partaveitsi on periaate, jonka mukaan ilmiöitä selittävien tekijöiden määrän tulee olla mahdollisimman vähäinen. Selityksistä tulee siis karsia kaikki ylimääräiset tekijät eli teorioiden tulee olla mahdollisimman yksinkertaisia. Occamin partaveitsen mukaan kilpailevista, yhtä selitysvoimaisista teorioista tulisi valita yksinkertaisin.” (Wiki)
Kumpi nyt noin lähtökohtaisesti kuulostaa uskottavammalta teorialta aurinko vaiko ihmisperäinen hiilari?
Ilmoita asiaton viesti
Kumpi nyt noin lähtökohtaisesti kuulostaa uskottavammalta tietolähteeltä: IPCC:n raportit vai Jouni ”koulutukseni on riittävä” Aron blogit?
Ilmoita asiaton viesti
Periaatteen tasolla tulisi aina kallistua tieteen konsensuksen puoleen. Tässä on kuitenkin monta muttaa koska jotain skolastiikkaa, ’tiedettä’ on miljoona sivua, auktoriteettiin vetoaminen jne, onko miljoona perskärpästä oikeassa, follow the money jne jne. Kaikki tämä tekee aiheesta , ilmastotieteestä ja – tutkimuksesta, aikamme mielenkiintoisimpia aiheita seurata
Ilmoita asiaton viesti
”Periaatteen tasolla tulisi aina kallistua tieteen konsensuksen puoleen”
Kyllä myös käytännössä on järkevää kääntyä ”konsensuksen” puoleen. Ja samalla on hyvä muistaa, että ilmastotiede ja ilmastopolitiikka ovat eri asioita.
Miksi olisi huono asia, että sitä tiedettä on miljoonia sivuja? Eikö se päinvastoin ole osoitus siitä, että asiaa on tutkittu paljon?
Ilmoita asiaton viesti
Tieteen konsensus on ollut lukemattomia kertoja väärässä. Tiedettä ei kylläkään tehdä huutoäänestyksin.
Konsensus-väitteet ovat vaarallisia tueteen edistymisen kannalta. Mitä tulee konsensus-väitteisiin ilmaston osalta, ne ovat myös virheellisiä ja perustuvat kyselyjen väärentämisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoija Härkönen näyttäisi nyt syyllistyvän viestintuojan ampumiseen. Blogisti Aron roolihan tässä on vähän kuin toimittajan rooli uutisessa. Siihen hänen koulutuksensakin taitaa olla riittävä.
Siis jotain palautetta viitatusta tutkimuksesta ja sen merkityksestä ilmastonmuutoksen mallintamiseen jne.
Ilmoita asiaton viesti
Toimittajan tehtäväkään ei ole kuitenkaan vääristellä totuutta ja valehdella. Viestintuojankin on toimitettava viesti eikä muokata sitä mieleisekseen. Arolla on usein tapana laittaa otsikoihinsa joku valheellinen väite, joita edes varsinainen blogiteksti ei tue. Kuten tällakin kertaa. Tavallaanhan tämä on tarkoituksellista valheellisen informaation levittämistä ja on varmasti vähän siinä rajoilla, pitäisikö sivuston ylläpitäjien puuttua tällaiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Anton on nyt keksimässä syytöksiä.
Lue nyt Maliniemi et kump. tutkimus polaaripyörteestä esimerkiksi.
Toiseksi voisit lukea tuon seuraavan linkin viestin, linkin ylläpitäjällä on myös fyysikon koulutus. https://co2coalition.org/2019/03/04/climate-sciences-myth-buster/
Ilmoita asiaton viesti
IPCC on niin vahvasti poliittisessa ohjauksessa, että en pitäisi sitä kovinkaan luotettavana varsinkin kun sillä suunnalla ei kritiikillä ole enää mitään sijaa. Jos ilmastotutkija ei tunnusta IPCC:n katekismusta, hän on entinen tutkija.
Kun ilmastoerhe lopulta paljastuu, ei voida kuin ihmetellä ihmiskunnan itselleen tekemää äärimmäisen kallista harakiriyritystä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, näin se on. Todennäköisesti pidetään suunnitelmista kiinni, eli fossiilisista polttoaineista pyritään eroon ja varmaan hintaa korottamalla.
Asiassa ei olisi mitään kummallista, mutta ei ole vielä toimivia vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille. Joten Saksassa palataan kivihiileen ja Suomessa turpeeseen, ainakin hetkeksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Asiassa ei olisi mitään kummallista, mutta ei ole vielä toimivia vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille.”
Onhan.
-Vesivoima
-Tuulivoima
-Biomassa
-Aurinkopaneelit
-Aurinkokeräimet
-Geoterminen energia
-Ydinvoima
-Turve rajoitetusti
-Vuorovesi
Samapa tuo miten lämpenee tai viilenee, pääasia että rakennetaan lisää tuulivoimaa että saa autot ladattua.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa-ah, varmaan pitää antaa pölyn laskeutua, ennen kuin vastaa kysymykseesi.
Rohkeus ihmisillä palautuu kuitenkin pian, tämän ilmeisen pimeän ajan jälkeen, jolloin ihmiskunta kuvitteli voivansa vaikuttaa maapallon säähän hiilidioksidin avulla, kyseenalaistaa tätä yhteisesti hyväksyttyä konsensusta, että ihminen on syypää ilmaston lämpenemiseen, ainakin 1900-luvun jälkipuoliskolla.
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin hiilari. Auringon aktiivisuus kun laskee niin pitäisi viilentyä.
Menee kovin monimutkaiseksi ja epäuskottavaksi että nyt miljardien vuosien historian aikana ensimmäistä kertaa tapahtuu jotain maagista, että auringon aktiivisuuden laskiessa lämpötilat nousee jonkun taikasäteilymuutoksen seurauksena.
Ilmoita asiaton viesti
Kun toistelet tuota sanomaasi, kerro nyt mistä asti auringon aktiivisuus on laskenut.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä näyttää hyvin: https://en.wikipedia.org/wiki/Radiative_forcing#/media/File:Temp-sunspot-co2.svg
Ilmoita asiaton viesti
Wikipediastako sinä haet tietosi.
https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2011A%26A…529A..67S/abstract
Konteksti. Muuttuva aurinko on todennäköisin ehdokas menneiden ilmastonmuutosten luonnolliselle pakottamiselle 50–1000 vuoden ajan mittakaavassa. Todisteena tästä ymmärryksestä on, että maan ilmasto korreloi positiivisesti auringon aktiivisuuden kanssa.
https://s3.amazonaws.com/adsabs-thumbnails/seri/A%2BA/0529/aa16173-10/aa16173-10-fig1.jpg
Ilmoita asiaton viesti
”Muuttuva aurinko on todennäköisin ehdokas menneiden ilmastonmuutosten luonnolliselle pakottamiselle 50–1000 vuoden ajan mittakaavassa.”
Ei tuona aikana ole ollut mitään olennaista ilmastonmuutosta. Se mitä nyt havaitaan on poikkeavaa tuhansien vuosien mittakaavassa: https://climate.nasa.gov/ask-nasa-climate/2949/why-milankovitch-orbital-cycles-cant-explain-earths-current-warming/
50-1000v aika on jokseenkin merkityksetöntä. Tämä ei mikään tieteellinen artikkeli ja sisältää helposti virheitä mutta mittakaava siinä on oikein: https://imgs.xkcd.com/comics/earth_temperature_timeline.png
Ilmoita asiaton viesti
Skenaariot, kun ne perustuvat väärille oletuksille, eivät ole minkään arvoisia.
Tuosta saat perspektiiviä vähän, missä mennään. https://pbs.twimg.com/media/DjlIXq7WsAEP9gD?format=jpg
Tuollaiset Michael Mannin lätkämailat (kuten esityksesikin) perustuvat yhteen kieroonkasvaneeseen vihnemännyn vuosilustoihin. Toisin sanoen tieteelliseen väärennökseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei minua kiinnosta mikään Manni.
Jääkausissa, Milankovitchin sykleissä ja aurin aktiiviisuuden heikkenemisessä ei ole mitään väärää oletusta.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan puhut nyt eri asiasta. Jääkausi tulee aikanaan…
Ilmastonvaihtelut ovat eri asia, niitä ei vaan hävitetä jollakin kieroonkasvaneella männyn vuosilustoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Maapallo alkoi palautua jääkauteen noin 6000v sitten ja auringon aktiivisuus alkoi laskea 40v sitten.
Ilmasto siis luontaisten syklien mukaan viilenee mutta sen sijaan havaitaan nopeaa lämpenemistä. Tämä taas johtuu voimistuneesta kasvihuoneilmiöstä joka on ihmisten ansiota eikä kyse ole mistään luontaisesta ilmastonvaihtelusta koska havaitaan lämpenemistä, ei viilenemistä.
Siinäkään ei ole mitään tavatonta että eliöt vaikuttaa globaaliin ilmastoon. Sen on tehnyt aikaisemmin ruohokasvit kuin myös syanobakteerit.
Ilmoita asiaton viesti
https://data.giss.nasa.gov/modelforce/solar.irradiance/tsi_CMIP5.png
Mahtuuko sinun ymmärrykseen, että auringon aktiivisuus on jatkunut korkealla tasolla vuoteen 2008, kuten NASAn linkistä näkyy. Vielä NASAn rekonstruointiin on tehty korjausta, kuten blogin kuvaparista selviää.
Ilmoita asiaton viesti
Sillä ei ole merkitystä koska auringon aktiviisuus ja säteily ei ole lisääntynyt 14v ajan sieltä vuodesta 2008 että selittäisi lämpenemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Auringon aktiivisuus on ollut laskusuunnassa, mutta kuten ehkä ymmärrät, meret kattavat 72 % ilmastosysteemistä, joten luontaista hitautta on sisäänrakennettuna ilmastosysteemiin melkoisesti, vai kuinka.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kyllä hitaus on mahdollista että lämpeneminen pysähtyy hetkeksi ja kääntyy laskuun sitten. Sen sijaan on havaintoja että hieman olisi noussut 14v aikana lämpötilat.
Ilmoita asiaton viesti
Nythän meillä on jo poijut mittaamassa merten lämpötilaa, mutta oli muistaakseni pariin kilometriin asti, joten vielä riittää epävarmuutta merten lämpösisällön suhteen.
Meret ovat kuitenkin lämmenneet ja sitä lämpöä riittää sadoiksi vuosiksi, joten ihmiskunnalla ei pitäisi olla pienintäkään hätää vielä uuden Maunderin minimin osalta, jos sellainen on nyt tullakseen.
Ilmoita asiaton viesti
Pakko kommentouda, vaikka en riittävästi taustoihin olekaan perehtynyt: merethän ovat olleet hidastamassa kaikkia maapallon ilmastomuutoksia, aina. Tietääkseni niiden määrä ei ole merkittävästi muuttunut… Käsittääkseni huolestumista herättäviä seikkoja ovatkin nämä ihmisen aikakaudella (järjettömän pieni aika!) tapahtunut muutoksen NOPEUS. Kaikkihan sen tietävät, että ennen ihmistäkin on ollut lukuisia jääkausia jne…
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan on tuollakin ollut jotakin vaikutusta.
https://www.nature.com/articles/nature02995
”Rekonstruktiomme mukaan auringon aktiivisuusaste viimeisen 70 vuoden aikana on poikkeuksellinen, ja edellinen yhtä korkean aktiivisuuden kausi tapahtui yli 8 000 vuotta sitten. Havaitsemme, että viimeisten 11 400 vuoden aikana Aurinko vietti vain noin 10 % ajasta yhtä korkealla magneettisen aktiivisuuden tasolla ja melkein kaikki aikaisemmat korkean aktiivisuuden jaksot olivat lyhyempiä kuin nykyinen jakso.”
Ilmoita asiaton viesti
Niin, nopea muutos lämpenevään vaikka jääkautteen ollaan siirrytty 6000v ajan. ja auringon aktiivisuuskin ollut laskussa noin 40v ajan.
Toki meret hidastaa muutoksia, nähdään joka vuosi.kun talvi on kylmimmillään paljon sen jälkeen kun vuoden pimein aika mennyt ohitse.
Ilmoita asiaton viesti
Koskahan tuo tyyppi oppi, että ilmastonmuutoksen idea on lämmön vangitsemisesta …
Ilmoita asiaton viesti
Koskakohan Gröhn oppii että vaikka oppi olisi etäisesti järkevän kuuloinen (kuten ilmastonmuutosoppi), sen ei silti tarvitse olla paikkansapitävä, ei edes silloin kun poliitikkoeliitti ja aikalaisten enemmistö on saatu sellaisen opin kannalle.
Ilmoita asiaton viesti
En ole kieltänyt hiilidioksidin lämmittävää vaikutusta ilmakehässä. Kyllä sillä joku pieni vaikutus tytyy olla. 😉
https://co2coalition.org/2019/03/04/climate-sciences-myth-buster/
[Kansallisella ilmailu- ja avaruushallinnolla oli rooli kyseisen kertomuksen leviämisessä. Kun kuun retkikuntansa oli päättynyt, NASA haki uutta operaatiota, joten se rakensi väliaikaisia ilmastomalleja, jotka keskittyivät pääasiassa hiilidioksidiin, koska tämä on helppo erottaa ja ”koska se on ihmisen hallinnassa”, Curry toteaa. Vaikka hiilidioksidista on vain yksi monista ilmastomuutoksia aiheuttavista tekijöistä, siitä tuli yhä enemmän konna. YK:n byrokraattiset voimat, jotka edistävät globaalia hallintotapaa – on sanomattakin selvää – että YK päätyi tämän tutkimuslinjan taakse. Sitten tutkijoita kutsuttiin koolle ja heille annettiin kannustimia todistaa, että tällainen poliittinen projekti oli tieteellisesti välttämätön, Curry muistuttaa. YK perusti hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) vuonna 1988 edistämään tätä asialistaa, ja siitä lähtien klimatologit – yhä näkyvämpi ja kukoistava ryhmä – ovat omaksuneet uskonsa.]
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ilman hiilidioksia meillä ei olisi kasveja, ja ilman yli 0 C lämpötilaa kasvit eivät kasvaisi. (Jotkut bakteerit pärjäävät ehkä alle jäätymistajan.)
Taas ilman kasveja ihminen/eläimet eivät eläisi, koska eläimen metabolia (ruoansulatus) tarvitsee energiaa, jota ihminen saa vain sokeria sisältävästä ravinnosta.
Vesi, happi, hiili, sopiva lämpötila (ja rauta ym vähäiset määrät alkuaineita) siinä elämisen edellytykset.
” Eräitä suhteellisen yksinkertaisia mekanismeja on havaittu, esimerkiksi kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvaa, biomassan kasvu ja fotosynteesi tehostuu ja sitä kautta poistuu ilmakehästä hiilidioksidia. Lovelock hyväksyy evoluution näiden mekanismien syntytavaksi. Hänen mukaansa olennot, jotka parantavat ympäristöään, selviytyvät paremmin kuin eliöt, jotka vahingoittavat ympäristöään.”
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Gaia-hypoteesi
Eli ihminen häviäisi maapallolta … lähinnä liikakansoituksen ansiosta,heh.
Ilmoita asiaton viesti
Äkkiä ajatellen, aurinko selittää suurelta osin maapallon kohonneen hiilidioksidipitoisuuden myös.
Vähäinenkin lämmön nousu nostaa ilmakehään hiilidioksidia enemmän kuin kylmemmässä. Meri luovuttaa lämmetessään hiilidioksidia (siitä ei ole puutetta merissä, merissä on 50-kertainen määrä vapaata hiilidioksidia ilmakehään verraten). Myös lahoaminen nopeutuu lämpimämmässä.
Elänmaailma runsastuu lämpimämmässä, hyönteiset runsastuvat ym ym.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan luonnollinen asia, että näin tapahtuu.
Nyt ei ole vaan päästy asioihin kiinni jääkairamittauksin, koska mikrobit ovat aktiivisia tuonne -17°C asti, ja jäätikössä hallitsevat hiilidioksidia käyttävät mikrobit.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, tämän havaitsee puutalossa kun sisälämpötila nousee tietyn rajan yli.
Puuosien ’palaminen’ nopeutuu ja hiilidioksia vapautuu,
Lämmin ruoka palaa myös nopeammin ja paremmin ihmisen suolistosta, jossa pysyvästi 36,5 C lämpötila. Tosin ennen palamista entsyymit kiihdyttävät ruoan pilkkoutumista, mutta itse hiilen palaminen sokereiksi tarvitsee vain happea, tuloksena uloshengityksen hiilidioksidi.
(Itsellä on kolmessa huoneessa Netatmon valmistamat anturit, jotka mittaavat lämpötilaa, kosteutta ja hiilidioksipitoisuutta. Mittausdatat menevät pilvitalletukseen noin 5 minuutin aikajaksolla. CO2 pitoisuuden perustason (420 ppm) nousu havaittavissa selvästi (noin 500-550 ppm) helteillä. Anturiin ei kannata hengittää suoraan, sillä CO2 pitoisuus saatta olla jopa 10 000 ppm, mikä jää kummittelemaan statistiikkaan kummajaisena, heh. )
Ilmoita asiaton viesti
Hiilenkierrosta on paljon uutta tietoa olemassa.
Joku saattoi vielä äsken kuvitella, että luonto on aina tasapainossa ja vain ihminen on lisännyt hiiltä kiertoon. Nämä käsitykset muuttuvat nyt nopeaa tahtia.
Ilmoita asiaton viesti
Myös ionisoiva avaruussää vaikuttaa ilmakehään pilvien muodostuksen kautta.
Ilmiö voidaan maanpinnalla demonstroida ns Wilsonin sumukammion avulla:
” Kaasuna voidaan käyttää esimerkiksi vesihöyryä, joka saadaan ylikylläiseksi pudottamalla kammion painetta. Kun paine laskee, vesi tiivistyy pisaroiksi kohdissa, joissa hiukkassäteily on ionisoinut vesimolekyylejä. Valokuvaamalla pisarat nähdään reitti, jota pitkin ionisoiva hiukkanen on kulkenut.”
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Sumukammio
Eli ilmakehän vesihöyry tiivistyy sadepilviksi myös ionisoivan avaruussäteilyn kautta.
Pilvisyys taas vaikuttaa maapallon pintalämpötilaan, joka taas vaikuttaa lämpösäteilyn kautta ilmakehän lämpötilaan.
Monimutkaisia riippuvuuksia ilmaston käyttäytymisessä riittää ja riittää, ja uusia riippuvuuksia keksitään kun tieteelliset menetelmät kehittyvät …
Ilmoita asiaton viesti
Näin tiede kehittyy.
Konsensus ei kuulu mihinkään tieteeseen, ei milloinkaan!
Tai no, ehkä politisoituneeseen ilmastotieteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko kiinnostus johtunut juuri Wilsonin sumukammiosta?
” NOAA-satelliittien suoriin hiukkasmittauksiin vuosina 1980–2010. ”Ajatus siitä, että hiukkaset saavat aikaan muutoksia maan ilmakehässä, on kiinnostanut 2000-luvun alusta lähtien ja tutkimus on lisääntynyt”, kertoo Maliniemi.
Hiukkasilla, tuli ne sitten auringosta, kauempaa tai maapallon pinnalta, lienee tieteenkin mukaan vaikutusta, vaikkei siitä ole 95% konsensusta, heh.
Ilmoita asiaton viesti
Aron olkiukko.
Ilmoita asiaton viesti
Tiede pitää aina kyseenalaistaa, jotta uutta tietoa syntyy, katso linkki!
”Äskettäinen tauko ilmakehän hiilidioksidin kasvunopeudessa on yhdistetty lämpenemisen taukoon, joka estää kasvien hengityksen samalla, kun CO2-lannoitus jatkuu41.”
https://newscenter.lbl.gov/wp-content/uploads/sites/2/2016/11/Fig1_a_forMedia1-1a-479×340.png
Ilmoita asiaton viesti
Olkiukon jatke.
Ilmoita asiaton viesti
Sellaiseksi se oli tarkoitettu. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Pääasia että rakennetaan lisää tuulivoimaloita että saa autot ladattua, maailman öljyvarojen huvetessa. Riippumatta siitä miten paljon lämpenee tai viilenee.
Ilmoita asiaton viesti
Kovin ovat suppeat ja hauskat nämä blogistin teoreemat, mutta aikansa kutakin..:)
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä alku Sinivirralta, kun on jo selvästi asialinjalla. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirran voi jättää omaan arvottomuuteensa. Nyt hän jopa ”tietää”, että AMO:kin on ihmisperäinen prosessi.
Ilmoita asiaton viesti
No siltä näyttää. Onkohan tuo uusi AMO:kin +- 0, kuten edellinenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoija Sinivirralla olisi uskoakseni eväitä mennä yksityiskohtiinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Jääskeläiselle löytyy yksityiskohtia ja faktan tarkistuksia täältä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/yleisesta-tahtitieteellisesta-ilmastoteoriasta-ja-sen-vaikutuksesta-globaaliin-lampenemiseen-ei-ole-pitavia-todisteita/
Ilmoita asiaton viesti
Nyt en ole vielä ehtinyt syventyä juttuun, mutta olen sentään potkinut muita syventymään (-;
Ihan yleisimmällä tasolla ilmasto olisi maapallolla lopulta vakioista, jos aurinko sammutettaisiin. Vaan sitten seuraavalla tasolla, kun puhtaan auringon kokonaissäteilyn vaihteluista, niin ne eivät taida yksin riittää selitykseksi ilmastonmuutoksille nykyaikana.
Sitten kolmannella tasolla, jos löydetään auringon aiheuttama aiemmin havaitsematon vaikutus, niin ei sekään välttämättä selitä ilmaston muuttumisia. Siinä on vain käynyt niin, että tiuo piilovaikutus on aiemmin kokonaistlanteessa kaadettu jonkun muun (CO2:n?) piikkiin, mutta jos se vaikutus on kohtuu vakioista, niin eihän se mitään muutosta ole selittämässä.
Jään odottamaan viisastumistani (-;
Ilmoita asiaton viesti
On päästy tutkimuksissa hiljalleen eteenpäin. 😉
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2021GL094888
”CERES-tiedot osoittavat, että maailmanlaajuisen albedon vähenemisen trendi on vieläkin voimakkaampi viime vuosina, mikä on liittynyt PDO:n, SST:n ja alapilvien muodostumisen muutoksiin. On epäselvää, johtuvatko nämä muutokset ilmaston sisäisestä vaihtelusta vai ovatko ne osa palautetta ulkoisista pakotteista.”
Ilmoita asiaton viesti
Vuodenajat ja vuorokausien ajankohdatkin paikallisesti ovat siitä kiinni, millainen Auringon säteily Maapallolle paikallisesti tulee. Tämän pitäisi auttaa ymmärtämään myös muutkin Maapallolla Aurinkoon liittyvät ilmaston lämptilavaihtelut, joita ovat esim. se, miten Maapallo elliptiselä radallaan voi Aurinkoa kiertää sekä Auringon todettavissa olevat aktiivisuusmuutokset.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, aivan totta.
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa, vai että maapallo muljahtanut pois radaltaan. Kerrotko lisää tästä?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sinä puhut.
https://s3.amazonaws.com/adsabs-thumbnails/seri/A%2BA/0529/aa16173-10/aa16173-10-fig1.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Korjaisin hieman otsikkoa, aurinko määrittää pääosin kaiken, mikä on maapallolla ihmistietoisuudessa 🌞
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ei olisi saanut koskaan luottaa yhteen satelliittitiedostoon, määriteltäessä auringon kokonaissäteilyn voimakkuutta. Satelliittitietueen mittaukset alkoivat 1979 modernin aurinkomaksimin huipulta lyhyenä otantana.
”Tämä tiedosto, joka ulottuu vuosiin 1850–2015, sisältää auringon säteilypakotteen TSI- ja SSI-rekonstruktioiden avulla. Se on ensimmäinen, joka sisältää panoksia energeettisistä hiukkasista, kuten magnetosfäärin elektroneista, auringon protoneista ja galaktisista kosmisista säteistä.”
https://eos.org/project-updates/better-data-for-modeling-the-suns-influence-on-climate
”Vaikka TSI on avaintekijä maapallon globaalissa energiabudjetissa, spektrisesti erotettu auringon säteilyvoimakkuus (SSI) tarjoaa paljon syvemmän käsityksen auringon vaihtelun vaikutuksista ilmakehään. Toisin kuin TSI, joka integroi kaikkien spektrikaistojen (UV, näkyvä, infrapuna) panoksen yhdeksi suureksi, SSI paljastaa vaihtelut tietyillä aallonpituuksilla, joista jokainen vaikuttaa maapallon ympäristöön eri tavalla. Tarkkojen SSI-havaintojen tekeminen on todellinen haaste: SSI-mittauksia on suoritettava avaruudesta, jotta saadaan talteen säteily, joka muuten absorboituisi osittain maan ilmakehään.
Koska SSI-havainnot todella lähtivät liikkeelle vasta 1990-luvun lopulla, meiltä puuttuu vielä tarvittavat keinot jälkikäteen arvioida kunnolla auringon vaihtelun vaikutusta ilmastoon: Pidempiä tallenteita tarvitaan. Nykyään meidän on turvauduttava SSI-tietueisiin, jotka on tuotettu malleilla, jotka luottavat auringon proksiin, kuten auringonpilkkujen lukumäärään, ja kosmogeenisiin isotoopeihin, kuten hiili-14.”
Ilmoita asiaton viesti