Sammio
Kirjaudu blogeihin

Aurinkotuulet lämmittävät Jupiteria

Jupiterillakin on navoilla revontulia, jotka lämmittävät tämän planeetan yläilmakehää aina päiväntasaajalle asti.

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03706-w

Tässä raportoimme Jupiterin infrapunaspektroskopiasta, jonka spatiaalinen resoluutio on 2 astetta pituus- ja leveysasteilla ja joka ulottuu navasta päiväntasaajaan. Havaitsemme, että lämpötilat laskevat tasaisesti aurora -napa -alueilta päiväntasaajalle. Lisäksi tehostetun aktiivisuuden aikana, joka mahdollisesti johtui aurinkotuulen puristumisesta, havaittiin korkean lämpötilan planeetta-asteikkorakenne, joka saattaa levitä auringonsäteestä. Nämä havainnot osoittavat, että Jupiterin ylempi ilmakehä kuumenee pääasiassa auroralisen energian uudelleenjakautumisen vuoksi.”

Uutinen on siinä, että 50 vuotta astronomeja askaruttanut kysymys on selvinnyt,  Jupiterin yläilmakehän lämmitys johtuu auringosta, tarkemmin aurinkotuulista.

Sama ilmiö kuin maapallolla pohjoisen revontulilla, aurora borealis, tai kun kyseessä on etelänapa, aurora australis.

Uudet Maan teleskooppihavainnot osoittavat, että Jupiterin napojen aurorat lämmittävät planeetan ilmakehää syvemmälle kuin aiemmin luultiin – ja että se reagoi nopeasti aurinkotuuleen.”

https://solarsystem.nasa.gov/news/899/jupiters-atmosphere-heats-up-under-solar-wind/

Planeettojen revontulet muistuttavat toisiaan ja ne johtuvat pääasiassa aurinkotuulista.

AURINKOTUULI

törmää kaasukehään Revontulet syntyvät eri planeetoilla samaan tapaan. Planeettojen magneettikentät vetävät puoleensa avaruuden sähköisesti varautuneita hiukkasia. Hiukkaset kiertyvät kohti napa-alueita.

Planeetan kaasukehän uloimmissa kerroksissa hiukkaset törmäilevät kaasuatomeihin ja -molekyyleihin. Törmäykset saavat atomit ja molekyylit virittymään, ja kun viritys purkautuu, syntyy ultraviolettia valoa. Se näkyy revontulina.”
Maapallolla historia toistaa itseään.
+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (27)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. tapani-lahnakoski

  Täällä aurinkotuulilla on myös vaikutusta ainakin Atlanttisten matalapaineiden reitteihin eli varsinkin meidän säihimme. On myös oletettavaa, että vaikutusta on jopa Golf-virran reitteihin.

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

  • arojouni
   Jouni Aro #3468086 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3468073

   Luulisi aurinkotuulella olevan vaikutusta myös maapallolla.

   Jupiter on viisi kertaa kauempana auringosta kuin Maa, mutta tottakai Jupiterin voimakas magneettikenttä on osaltaan vaikuttamassa 430 °C lämpötiloihin pilvikerroksen yläpuolella.

   +2

   Ilmoita asiaton viesti

 2. HannuSinivirta
  Hannu Sinivirta #3468130

  Aurinkotuulen ansiosta Maapallon yläilmakehään muodostuu sähkömagneettisia virtoja. Mutta energia, joka ohjaa ilmakehän yläilmakehäjärjestelmää, on globaalisti keskimäärin minuutin murto-osa energiasta, joka ohjaa ilmastojärjestelmää maan pinnalla. Sen suuruus on tyypillisesti alle yksi tai muutamia mW/m^2. Asiaa tarkasteltaessa maapallon energiabudjetti on noin 250–300W/m^2. Pitkällä aikavälillä maapallon yläilmakehää hallitseva energia on noin 100 000 kertaa vähemmän kuin maapallon ilmastojärjestelmää ohjaava energiamäärä. Aurinkotuulen aiheuttama energia ei yksinkertaisesti riitä vaikuttamaan ilmaston lämpenemiseen.

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

  • arojouni
   Jouni Aro #3468140 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3468130

   Tuossa puhutaan magneettikentässä tapahtuneista muutoksista. 😉

   ”The simulations show that the increase in CO2 concentration over the past 100 years has caused the upper atmosphere, at around 300 km altitude, to cool by around 8 degrees. At the same altitude, changes in the Earth’s magnetic field caused a similar amount of cooling over parts of North America, but caused a warming over other parts of the world, with the strongest warming, of up to 12 degrees, located over Antarctica.”

   https://phys.org/news/2014-05-earth-magnetic-field-important-climate.html

   0

   Ilmoita asiaton viesti

   • tapani-lahnakoski
    Vastaus kommenttiin: #3468140

    Sinivirralla kaikki menee ilmu-ideologian mukaan, ei sille mitään voi. Miten aurinkotuulet vaikuttavat yläilmakehään ja jopa pilvisyytee ja sitä myötä absorptioon ja heijastukseen, ei kuulu tähän ideologiaan.

    +6

    Ilmoita asiaton viesti

   • HannuSinivirta
    Hannu Sinivirta #3468152
    Vastaus kommenttiin: #3468140

    Puhumme samasta asiasta. Jos sähkömagneettisia virtoja ei synny, silloin ei kenttäkään voi muuttua (Clerk Maxwell). Liikutaan aivan eri luokan mittaluokissa. Onko se ideologiaa, no ei se ole.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

      • arojouni
       Jouni Aro #3468204 Kirjoittaja
       Vastaus kommenttiin: #3468190

       Saattaa olla näin, mutta ilmastonmuutoksesta on ollut kyse.

       http://adsabs.harvard.edu/abs/2006AGUFMGP51B..02F

       ”Magnetismiin on vedottu harvoin, ja todisteet yhteyksistä ilmaston ja magneettikentän vaihtelujen välillä ovat saaneet vain vähän huomiota. Tarkastelemme todisteita tällaisista yhteyksistä, aloittaen ehdotetut korrelaatiot, kolmella aikavälillä: viimeaikainen maallinen variaatio (10-100 vuotta), historiallinen ja arkeomagneettinen muutos (100-5000 vuotta) sekä liikkeet ja napaisuuden vaihdot (1000-1 miljoonaa vuotta).”

       +1

       Ilmoita asiaton viesti

       • HannuSinivirta
        Hannu Sinivirta #3468213
        Vastaus kommenttiin: #3468204

        Aurinkotuulen vaikutusta magnetismiin on tutkittu jo kymmeniä vuosia. Ei mitään uuttaa Auringon alla. Tietysti jos joistakin mW:sta /m^2 ollaan muodostamassa hypoteeseja, ja miten se ilmastoon vaikuttaa, siitä vaan.

        0

        Ilmoita asiaton viesti

  • PekkaMansala
   Pekka Mansala #3468545
   Vastaus kommenttiin: #3468130

   ”…energia on noin 100 000 kertaa vähemmän kuin…”.
   Nyt meni energia pahasti miinuksille. Mahtaako tuo tarkoittaa, että Aurinkotuulen aiheuttama energia riittää 100.000-kertaisesti ilmaston lämpenemiseen ?

   0

   Ilmoita asiaton viesti

 3. grohn
  Lauri Gröhn #3468173

  Jupiterin myrskyjä ruokkii sisäinen lämmönlähde, mutta maapallo saa energiansa Auringosta (jossa ei ole tapahtunut pitemmän ajan lämpenemistrendejä 50:een vuoteen). Lisäksi Jupiterissa ilmastonmuutos tapahtuu sisäisten muutosten, eikä ulkoisen pakotteen vaikutuksesta. Mikä siis on Jupiterin ja maapallon ilmastonmuutosten yhteys? Yhteyttä ei ole. SS

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

 4. MattiLehtinen
  Matti Lehtinen #3468230

  Eikös myös Mars:sissa napajäät sulaneet epatavallisen paljon samaan aikaan kun täälläkin lähti pohjoinen napajää vähenemään .

  +3

  Ilmoita asiaton viesti

  • grohn
   Lauri Gröhn #3468259
   Vastaus kommenttiin: #3468230

   Havaintoaineiston perusteella ei voida varmuudella sanoa, onko Marsin ilmasto lämpenemässä. Kysymykseen auringon vaikutuksesta Maan ilmastoon löytyy kuitenkin runsaasti aineistoa. Tätä aineistoa on käsitelty useissa tutkimuksissa, jotka ovat tulleet johtopäätökseen auringon aktiivisuuden ja ilmaston välisen korrelaation loppumisesta 70-luvulla, jolloin nykyinen ilmaston lämpeneminen alkoi.
   Argumentti, jonka mukaan Marsin lämpeneminen todistaa vääräksi ihmisen vaikutuksen Maan lämpenemiseen, menee siis pieleen kahdessa kohdassa: Marsin lämpenemiselle on olemassa hyvin vähän havaintoihin perustuvaa näyttöä ja Marsin ilmastoa säätelee pääasiassa pöly ja albedo, ei auringon vaihtelevuus. SS

   0

   Ilmoita asiaton viesti

   • arojouni
    Jouni Aro #3468269 Kirjoittaja
    Vastaus kommenttiin: #3468259

    Totta, mutta vastaus oli tuohon ”Eikös myös Mars:sissa napajäät sulaneet epatavallisen paljon samaan aikaan kun täälläkin lähti pohjoinen napajää vähenemään ”

    +1

    Ilmoita asiaton viesti

 5. MattiLehtinen
  Matti Lehtinen #3468394

  80°N on ollut lähes koko kesän kylmempi kuin -60-80 luvulla, johtuuko Auringon nukkumisesta vai Golf virran kylmyydestä vai C. lapasesta lähteneestä lämpenemisestä.

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

 6. MattiKarnaattu
  Matti Karnaattu #3468759

  Nonih, poissuljettu ilmastonmuutoksen aiheuttajana kun revontulien määrä liittyy auringon aktiivisuuteen, joka ollut laskussa 40v ajan. Viimeaikojen ilmastonmuutoksen kausaliteetti löytyy fysiikan lakien mukaan tältä planeetalta.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • arojouni
   Jouni Aro #3468824 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3468759

   Miten arvelet ilmastomallien toimivan, sen sijaan, että malleissa jo CO2:n osalta testatattua mekanismia käytetäänkin 11-vuoden aurinkosylin osalta, 0,1 °C lämpenemisen amplitudivaikutusta osoittamaan.

   😯

   [S. Misios, said ”Our model showed westerly wind anomalies in the Pacific region even when we considered only changes in global hydrology, but the magnitude was far too weak. We hypothesized that atmosphere-ocean coupling, essentially the Bjerknes feedback, can amplify the solar signal”. Using a climate model forced by the 11-year solar cycle alone, researchers found the evidence to support their hypothesis. Their model showed much stronger wind anomalies in the Pacific of magnitude as observed. They proposed that changes in global hydrology and the Bjerknes feedback mediate solar cycle influences on the Tropical Pacific. The researchers now hope that if the interplay between those mechanisms is properly represented by other climate models, it could give potential to improve the skill of decadal predictions in that region.]

   https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-03/au-woc032819.php

   ”Averaged over the globe the surface temperature imprint of solar cycle barely reaches 0.1 K in a solar maximum – almost 8 times weaker than the global warming trends observed in the 20th century. Yet, even such a weak surface warming influences the Walker circulation through changes in global hydrology. As the surface warms, water vapor in the atmosphere increases at a higher rate than is lost by precipitation, necessitating a weakening of the Walker cell. This is a well-tested mechanism in model simulations of increased CO2 concentrations but it turns out that is operating under the 11-year solar cycle, too.”

   0

   Ilmoita asiaton viesti