”Ei aurinko yksin voi vaikuttaa ilmastoon”

  • https://www.nature.com/articles/news.2010.519”            Haighin tiimi vertasi SORCEn aurinkospektritietoja aallonpituuksiin, jotka ennustettiin tavallisella empiirisellä mallilla, joka perustuu pääasiassa auringonpilkkujen määrään ja pinta-alaan, ja havaitsi odottamattomia eroja. Ultraviolettisäteilyn määrä spektrissä oli neljästä kuuteen kertaa pienempi kuin empiirisessä mallissa ennustettiin, mutta näkyvän aallonpituuden säteilyn kasvu, joka lämmittää maan pintaa, kompensoi laskun.”
  • 3O2 + UV => 2O3             Otsonia syntyy stratosfäärissä luonnollisen prosessin tuloksena, kun ultaviolettivalo hajoittaa kolme happimolekyyliä atomeiksi ja yhdistää happiatomit kahdeksi otsonimolekyyliksi. Kun ultraviolettisäteilyn määrä vähenee, muodostuu vähemmän otsonia stratosfäärissä.

Polar Vortexin (PV), eli polaaripyörteen voimistumista edistää otsonikato stratosfäärissä.

https://www.atmos-chem-phys.net/18/1115/2018/

”…energetic particle precipitation (called EPP NOx…”

”Koska otsoni on yksi keskeisimmistä tekijöistä keskimmäisen ilmakehän säteilylämmityksessä, muutokset otsonissa jopa
pääotsonikerroksen yläpuolella on vaikutusta keskilmakehän lämpötiloihin ja dynamiikkaan. Havaintojen analyysit, joissa hiukkassaostumien välityslähteinä käytetään joko geomagneettista aktiivisuutta tai pallonpuoliskovoimaindeksiä, viittaavat siihen, että tällainen kytkentä EPP:n ja ilmakehän dynamiikan välillä tapahtuu polaaritalvella, jolle on tunnusomaista keskimmäisen ja myöhäisen talven ylemmän stratosfäärin lämpeneminen korkeilla leveysasteilla ( Lu et al., 2008; Seppälä ym., 2013). Useiden vuosikymmenien ajalta olevat maanpinnan ilman lämpötilan lämpötilanalyysit viittaavat siihen, että geomagneettinen aktiivisuus vaikuttaa jopa troposfäärin sääjärjestelmiin pintaan asti talven puolivälistä talvi myöhään (Seppälä ym., 2009; Maliniemi ym., 2014).”

Johtopäätös: aurinko voi yksin vaikuttaa Polar Vortexin (PV) esiintymiseen.

 

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu