Eurooppalaisia ratkaisuja vihreään siirtymään

Öljyn hinnannousu ja Ukrainan sota nopeuttaa uusien eurooppalaisten energiaratkaisujen tuloa. Näitä lupaillaan maailmanpolitiikan arkipäivää lähetyksessä huomenna illalla klo 21:17. Voi kuunnella Radio Suomesta.

Eli en tiedä, mitä kaikkea ohjelmassa esitellään energiakriisin ratkaisuksi. Ohjelmassa esiintyy Aalto yliopiston professori Peter Lund.

Samainen Lund tiesi kertoa jo vuosikymmen sitten, että sähkön hinta nousee jo vuonna 2015 niin korkealle, ettei mitään tukia tarvitse tuulivoimatoimijoille maksaa. Näin sitten kävikin, mutta vasta viime vuoden syksystä lähtien.

Energian hintaan luvataan vielä kolmanneksen korotusta tämän vuoden aikana.

Kysymystä energian hinnannousun osalta voisi tarkastella hiiliverojen ja -tullien kautta. Kaikkea fossiilista verotetaan ja verot ohjataan uusiutuvaan energiaan. Mutta kun energian hinta on noussut jo korkealle mitään tukea uusiutuva energia ei enää tarvitse. Ja kun uusiutuva syrjäyttää fossiilisen energian, voi kai jokainen taputtaa käsiä ja todeta, että vihreä siirtymä teki tehtävänsä.

Hiilen osalle langetetaan myös ilmaston lämpeneminen. Hiilidioksidin osuutta korostetaan sen vesihöyryä nostavalla vaikutuksella, puhutaan takaisinkytkennästä.

Tosiasiassa aurinko vastaa vesihöyryn takaisinkytkennästä.

https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1815060116

”Itse asiassa maailmanlaajuisesti keskimääräisen sademäärän odotetaan kasvavan nopeammin samalla pinnan lämpenemisellä TSI:n mukaisesti kuin kasvihuonekaasujen pakottamana (24).”

Mites nyt suu pannaan. Ei se olekkaan hiilidioksidi (CO2), joka säätelee vesihöyryn määrää ilmakehässä, vaan aurinko (Total Solar Irradiance).

Hiilidioksidin vaikutus on edistää kasvien fotosynteesiä.

Fotosynteesi tuottaa happea ja fotosynteesin tuloksena kasvit tuottavat hiilihydraatteja eläinkunnan käyttöön.

Ovatko poliitikot haukkuneet väärää puuta, kun hiilidioksidi on hyödyllinen kaasu tälle planeetalle, eikä aiheuta planeetan lämpenemistä, koska vesihöyry on voimakkain kasvihuonekaasuista, hallitsee kasvihuoneilmiötä yli 90 %:sti, ja aurinko säätelee vesihöyryn määrää, eikä hiilidioksidi, kuten on väärin informoitu.

Eli onko itseasiassa tehty mitään väärää, saatiin uusiutuvaa energiaa ja kaupan päälle hiilidioksidin hyöty, joten saksalaiset ja muut voivat edelleen käyttää kivihiilivoimaloita lämmön ja sähkön tuotantoon niinkuin tähänkin asti.

Ja mikä tärkeintä Eurooppa irtautuu öljyn ja maakaasun riippuvuudesta.

 

+16

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu