Hiilenkierto valtamerten ja ilmakehän välillä

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei lisäänny enää samassa suhteessa antropogeenisten hiilidioksidipäästöjen kanssa

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei nouse suhteessa antropogeenisiin hiilidioksidipäästöihin yhtä paljon kuin ennen, joten jonnekin hiilidioksidia menee enemmän kuin ennen, jotain siis on hiilenkierron osalta muuttunut.

Maapallolla on kaksi isoa hiilinielua: valtameret ja kasvillisuus.

Fotosynteesi on lisääntynyt ja maapallo on vihertynyt, mutta selittääkö se vielä kaikkea sitä, minne hiilidioksidia menee. Hiilidioksidia ei voi nimittäin jäädä vain olemaan ilmakehään, koska kaikki hiilidioksidi kiertää eri hiilialtaiden välillä.

Kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on lisääntynyt, on se vain merkki siitä, että ilmakehän hiiliallas on kasvanut, kuten on tilanne myöskin muiden hiilialtaiden kohdalla.

No ei aivan kaikkien hiilialtaiden kohdalla tilanne ole tämä, on jo tiedossa, että maailman parhailla vehnän- ja riisinviljelyalueilla maaperän hiili on vähentynyt. Ja tietenkin fossiilisten polttoaineiden varastot maaperässä vähenevät. Turve kuitenkin lisääntyy.

http://earthguide.ucsd.edu/virtualmuseum/climatechange1/06_1.shtml

”Hiilenkierto ilmakehän ja valtameren välillä tapahtuu monin tavoin.

https://www.pnas.org/content/116/45/22512

Joten lämmittämällä valtameriä ja vähentämällä fyysisen pumpun toimintaa olemme luoneet syvän valtameren varaston, jossa on runsaasti hiilidioksidia ja vähän ravinteita. Aina kun tämä vesi palautuu pintaan (syväsekoitusaktiivisuudella), se tuo nyt hiilidioksidia takaisin ilmakehään ilman keinoja talteenottaa se fotosynteesillä (jota varten tarvitaan ravintoaineita). Tällainen prosessi olisi voinut myötävaikuttaa hiilidioksidin nousuun pulsseineen jääkauden sulamisen aikana, kuten jäänäytteistä voidaan nähdä.”

https://earthobservatory.nasa.gov/features/OceanCarbon/page1.php

Kun aloitin noin 15 vuotta sitten, oletettiin, että valtamerten kierto ei ole muuttunut. Ainoa mitä ajattelimme, oli hiilidioksidin lisääntyminen ilmakehässä”, Le Quéré sanoo. ”Nyt meillä on paljon laajempi näkemys siitä, mitä tapahtuu. Mielestäni hyvin harvat ihmiset hyväksyvät enää pysyvän tilan hypoteesin. Se on päättynyt.”

Otsoni lämmittää luonnollisesti ylempää ilmakehää, koska se vangitsee auringon säteilyn ja emittoi sen uudelleen sinne”, Le Quéré sanoo. ”Jos otsoni vähenee, saat erittäin korkean viilennyksen aikaiseksi atmosfäärin yläosassa.” Valtava lämpötilaero otsoniaukon ja muun stratosfäärin välillä aiheuttaa voimakkaita tuulia Antarktikan ympärillä. Epätasainen lämpeneminen eteläisen pallonpuoliskon eri osissa viimeaikaisesta ilmaston lämpenemisestä johtuen aiheutti myös lämpötilaeron, joka vahvisti tuulia. Voimakkaammat tuulet parantavat syvän veden kohoamista, mikä antaa hiilelle mahdollisuuden päästä ilmakehään hiiltä sisältävästä syvästä vedestä. Pohjimmiltaan, vaikka valtameri saattaa ottaa enemmän ihmisperäistä hiiltä pysyäkseen ilmakehän tasoilla, se myös luovuttaa enemmän hiiltä kuin aikaisemmin, ja se muuttaa koko hiilialtaan kokoa.

Kun Le Quéré liitti malliinsa ilmakehän mittaukset eteläiseltä valtamerestä vuosina 1981-2004, hän hämmästyi tuloksesta –  jotain paljon mielenkiintoisempaa kuin Etelämantereen polaaripyörteen olemassaololle. ”Eteläisen valtameren hiilinielu ei ole muuttunut ollenkaan 25 vuodessa. Se on odottamatonta, koska hiilidioksidi kasvaa ilmakehässä niin nopeasti, että sitä odottaisi myös nielun kasvavan”, Le Quéré sanoo. Mutta sitä ei tapahtunut. Sen sijaan eteläinen valtameri pysyi vakaana, kun taas ilmakehän hiilidioksidipitoisuudet nousivat.

 

+9

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu