Hiilidioksidi keskeinen tekijä elämän ylläpitäjänä, menneisyydessä, nyt ja tulevaisuudessa

Vesi, hiilidioksidi ja auringon valo yhdessä kasvien fotosynteesin kanssa muodostavat sen perustan, josta kaikki elämä maan päällä ja meressä on riippuvaista.

On pitkään kerrottu kansalle, että hiilidioksidin kertymisestä ilmakehään aiheutuisi haittaa ilmastolle ja että lisääntynyt hiilidioksidi pysyisi ilmakehässä satoja tuhansia vuosia.

Tämä on väärää tietoa. Fotosynteesin väheneminen tai loppuminen aiheuttaisi hiilidioksidin kertymistä ilmakehään ja ilmastonmuutosta, fotosynteesi ja mikrobit kierrättävä hiilidioksidia ilmakehän kautta. Entä sitten puheet hiilidioksidin pysymisestä ilmakehässä pitkiäkin aikoja, perustui väärinymmärrykseen. Hiilidioksidia poistuu merten sedimentteihin vain ehkä 0,5 GtC vuosittain ja loppu 5,0 GtC – 0,5 GtC = 4,5 GtC jäisi kiertämään ekosysteemien ja ilmakehän välillä. Ei siis jää ilmakehään, kuten on harhaanjohtavasti väitetty. Lisäksi meriin kertyy mikrobien kierrätyksessä pysyvässä muodossa olevaa orgaanista hiiltä, joka pysyy poissa ilmakehästä tuhansia vuosia.

Hiilenkierto toimii fotosynteesin ja mikrobien avulla, ihminen tuottaa noin 10 GtC vuosittain lisää hiilenkiertoon, joka on 4 %, 96 % tulee mikrobitoiminnasta.

Ihmisen tuottama hiilidioksidi on siirrettävissä myös maaperään, eli kun hiiltä maaperässä on 2 400 GtC, 10 GtC on 4 ‰. Neljä promillea hiiltä vuosittain maaperään on ehdotus lisättynä Pariisin ilmastosopimukseen.

Mikä sitten tämän kohtuuttoman hässäkän ilmakehään kertyvästä hiilidioksidista synnytti, on aiheellinen kysymys. Tietämättömyys biologisista prosesseista ennen kaikkea.

https://genomicscience.energy.gov/carboncycle/index.shtml

”Perustelut
Globaalilla hiilenkiertokululla on keskeinen rooli ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden ja maapallon ilmaston säätelyssä, mutta tieto hiilenkierron perustavimmalla tasolla toimivista biologisista prosesseista on edelleen rajallista. Nämä prosessit liittyvät läheisesti korkeamman mittakaavan biogeokemiallisiin prosesseihin ja muodostavat keskeisiä yhteyksiä globaalien hiilen, typen ja veden kiertokulkujen välille.

Mikrobivälitteiset prosessit ovat vain minimaalisesti edustettuina useimmissa korkeamman mittakaavan hiilenkiertomalleissa, mikä lisää epävarmuutta ja rajoittaa ennustuskykyä.”

Vieläkään ei ole myöhäistä opettaa valtioneuvoston jäsenille ja toimittaille luonnontiedettä. Asia ei korjaannu sillä, että ilmatieteenlaitos järjestää kursseja asianomaisille ihmisen toiminnasta aiheutuvan hiilidioksidin vaaroista ilmakehässä. Riskejä käsiteltäessä pitäisi huomioda paljon muutakin, kuten ruuan ja lämmitysenergian riittävyys talvipakkasilla.

 

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu