Hiilidioksidin (CO2) säteilypakotteesta ei kannattaisi enää keneenkään puhua

Uuden tutkimuksen (https://journals.ametsoc.org/view/journals/atot/39/3/JTECH-D-21-0029.1.xml) mukaan perustuen CERES-aineistoon pilvien säteilyvaikutusten (CRE) poikkeama ja keskihajonnan arvot ovat 15–100 kertaa suuremmat kuin CO2 pakotteen oletetut kumulatiiviset pintasäteilyvaikutukset 10 vuoden ajanjaksolla (0,2 W/m²). (https://www.nature.com/articles/nature14240).

Pilvillä on IPCC:n raporttienkin mukaan vaikutusta maapallon säteilybudjettiin, mutta kun tätä asiaa ei ole kyetty aikaisemmin varmuudella mittaamaan, asia on maininalla ohitettu.

”Abstrakti

Clouds and the Earth’s Radiant Energy System (CERES) -projekti on tarjonnut ilmastoyhteisölle 20 vuoden ajan maailmanlaajuisesti havaittuja ilmakehän huipun (TOA) ilmavirtoja, jotka ovat kriittisiä ilmasto- ja pilvipalautetutkimuksille. CERES Flux By Cloud Type (FBCT) -tuote sisältää säteilyvuot pilvityypin mukaan, mikä voi tarjota tiukempia rajoituksia malleja validoitaessa ja paljastaa myös enemmän tietoa pilvien ja ilmaston välisistä vuorovaikutuksista.”

Toisin sanoen pilvien vaikutus maapallon säteilybudjettiin on ollut tiedossa jo 20 vuotta mittaustietojen valossa, joten johtopäätösten tekoon sen suhteen, että hiilidioksidilla (CO2) on vain vähäinen vaikutus maapallon säteilybudjettiin ja sen mittaaminen ilmakehän yläosassa (TOA) sekoittuu pilvien vaihteluihin ja estimointivirheisiin, on ohitettu maininalla että pilvillä on vaikutusta maapallon säteilybudjettiin.

Mikäli pilvien vaikutusta olisi raportoitu asianmukaisesti IPCC:n raporteissa, olisi samalla jouduttu myöntämään, ettei CO2:lla ole oikeastaan mitään vaikutusta säteilypakotetta mitattaessa ja että sen pieni vaikutus sekoittuu hälinään ilmakehän yläosassa (TOA).

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu