Hiilidioksidin kertyminen ilmakehään, tutkimus korjaa itse itseään

https://earthobservatory.nasa.gov/features/OceanCarbon/page1.php

”Kun aloitin noin 15 vuotta sitten, oletettiin, että valtamerten kierto ei ole muuttunut. Ainoa mitä ajattelimme, oli hiilidioksidin lisääntyminen ilmakehässä”, Le Quéré sanoo. ”Nyt meillä on paljon laajempi näkemys siitä, mitä tapahtuu. Mielestäni hyvin harvat ihmiset hyväksyvät enää pysyvän tilan hypoteesin. Se on päättynyt.”

Esiteollisella ajalla merten liukoisen orgaanisen hiilen (DOC) kulkeutuminen pohjaan sedimentteihin on ollut nykyistä suurempaa, ja tästä syystä ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on pysytellyt alhaisena.

Vaikka saadaan fossiilisten polttoaineiden kulutus nollaan, sillä ei vielä vaikuteta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen. Ks. linkki!

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmars.2020.00466/full

Kaiken kaikkiaan valtameren lämpenemisen välittömien vaikutusten mikrobiprosesseihin odotetaan nopeuttavan DOC:n liikevaihtoa, vähentävän vientiä syvälle valtamereen ja siten hiilidioksidin menetystä valtameren DOC-altaasta ilmakehään.

Kuva 1. Yksinkertaistettu näkymä valtameren liukenevan orgaanisen hiilen (DOC) poolin tärkeimmistä lähteistä (musta teksti; alleviivatut alloktoniset lähteet) ja nieluista (keltainen teksti). Yleisimmin mainittuja DOC-lähteitä ovat: ilmakehä (esim. sade ja pöly), maanpäällinen (esim. joet), alkutuottajat (esim. mikrolevät, sinilevät, makrofyytit), pohjavesi, ravintoketjun prosessit (esim. eläinplanktonin laiduntaminen) ja pohjaeliöstö virtaukset (DOC:n vaihto sedimentin ja veden rajapinnan kautta, mutta myös hydrotermisistä tuuletusaukoista). Neljä pääprosessia, jotka poistavat DOC:n vesipalstalta, ovat: valohajoaminen (etenkin UV-säteily; on huomattava, että joskus valonhajoaminen ”muuttaa” eikä ”poista” DOC:ta, päätyen korkeamman molekyylipainon monimutkaisiin molekyyleihin),mikrobeihin (pääasiassa prokaryootit), aggregaatio (pääasiassa joen ja meriveden sekoittuessa) ja lämpöhajoaminen (esim. hydrotermisissä järjestelmissä).

 

+11

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu