Hiilidioksidin kertyminen ilmakehään

Pohjoinen pallonpuolisko tuottaa melkein kaiken antropogeenisen hiilidioksidin ilmakehään ja hiilinielut (kasvillisuus, maaperä jne.) kuluttavat sen myös. Tropiikin hiilidioksidipäästöt imeytyivät pohjoisilla merialueilla lisääntyvästi 2010-luvulle asti, kun merijää supistui (ylempi käyrä yllä olevassa kaaviossa).

Eteläinen pallonpuolisko on kasvattanut merijäätä (keskimmäinen käyrä), jolloin kaikki tropiikissa merestä noussut hiilidioksidi ei ole päässyt kylmään meriveteen kasvaneen merijääpeitteen takia eteläisellä pallonpuoliskolla.

Puolet ihmisen tuottamasta hiilidioksidista on mennyt laskennallisesti hiilinieluihin ja määrä on kasvanut exponentiaalisesti vuonna 1959 alkaneen mittauksen mukaan. Kun sitten huomioidaan eteläisen pallonpuoliskon jääpeitteen kasvun lisäämä ilmakehän hiilidioksidipitoisuus, voidaan olettaa koko antropogeenisen hiilidioksidin menneen hiilinieluihin pohjoisella pallonpuoliskolla.

Tähän tulokseen on päädytty jo aikaisemmin, mutta kun AGW perustuu antropogeenisen hiilidioksidin lisääntymiselle ilmakehässä, ei tutkimuksen tuloksia ole noteerattu (IPCC).

Ilmaston lämpenemiseen on enemmän vaikuttanut auringon aktiivisuus 1900-luvulla. Auringon aktiivisuus vähentää energeettisten partikkeleiden pääsyä heliosfääriin ja maan ilmakehään, jolla on ollut vaikutusta alapilvien kehittymiseen ilmakehässä. Niitä on ollut vähemmän, mikä on lämmittänyt maapalloa.

https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/10/10/100201

”Viime aikoina korkeaenergisten hiukkasten vaikutuksia alemmassa ilmakehässä on tutkittu lähinnä mahdollisten pilvien vaikutusten arvioimiseen johtuen ilmaston herkkyydestä pienille pilvien muutoksille ja pilvien korkeudella syntyvästä ionisaatiosta.”

 

 

 

 

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu