Hiilidioksidipäästöt saadaan hyötykäyttöön
https://www.yahoo.com/news/carbon-dioxide-grows-more-abundant-153700310.html
Wood volume per hectare in 1997 and 2017. Davis et al.
Tutkijat seurasivat puun kuutiomäärää 10 eri puuryhmässä vuosina 1997–2017 ja havaitsivat, että kaikki paitsi haapa-koivu kasvoivat suurempina. Saman ajanjakson aikana hiilidioksiditasot nousivat 363 miljoonasosasta 405 miljoonasosaan, mikä johtui suurelta osin fossiilisten polttoaineiden polttamisesta. Runsas hiilidioksidi kiihdyttää fotosynteesiä, mikä saa kasveja kasvamaan nopeammin, ilmiö tunnetaan nimellä ”hiililannoitus”. Tulokset julkaistiin Nature Communications -lehdessä.
Nyt moni ajattelee, ettei tarvitse mitään tehdä fossiilisen energian suhteen, näin se onkin, tehostetaan vain hiilinieluja ja asia on sillä hoidettu.
”Tutkimukset ovat osoittaneet, että peittoviljely, viljelykierto ja suorakylvöviljely voivat palauttaa maaperän maailmanlaajuisen terveyden ja vähentää merkittävästi tilojen hiilijalanjälkeä. Jotkut tutkijat arvioivat, että 75–100 miljoonasosaa hiilidioksidia voitaisiin vetää pois ilmakehästä seuraavan vuosisadan aikana, jos olemassa olevia maatiloja, laitumia ja metsätalousjärjestelmiä hoidettaisiin maksimoimaan hiilidioksidin sitominen.”
Suomihan on NASA:n tutkimuksen mukaan jo hiilineutraali. Nyt onkin sitten muilla mailla tekemistä, että pääsevät Suomen tasolle hiilensidonnan suhteen.
On tietenkin helppo kuvitella tilannetta Suomen osalta, kun metsäpinta-alaa on yli 70 % kokonaisalasta. Englannissa vastaava luku on 11 %.
Yleistysharha.
Ilmoita asiaton viesti
Tietoa on jo kertynyt yli 20 vuoden ajalta, että yleistäminen on jäänyt jo sivurooliin. Katso!
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/gcb.15229
”Puiden istuttaminen orgaaniseen maaperään ei johda nettohiilen sitomiseen vuosikymmeniin”
Ilmoita asiaton viesti
Jouni: ”Tutkimukset ovat osoittaneet, että peittoviljely, viljelykierto ja suorakylvöviljely voivat palauttaa maaperän maailmanlaajuisen terveyden ja vähentää merkittävästi tilojen hiilijalanjälkeä. Jotkut tutkijat arvioivat, että 75–100 miljoonasosaa hiilidioksidia voitaisiin vetää pois ilmakehästä seuraavan vuosisadan aikana, jos olemassa olevia maatiloja, laitumia ja metsätalousjärjestelmiä hoidettaisiin maksimoimaan hiilidioksidin sitominen.”
Ongelmana Suomessa on ettei mikään virallinen taho aja tällaisia muutoksia maatalouteen. Vain muutamat maatalot ovat siirtyneet tällaisiin maaperän ravintoarvoa parantamaan pyrkiviin menetelmiin. Kepullekaan tämä ei tunnu olevan mikään prioriteetti – entiseen malliin toimitaan vaikka Suomen ruokahuolto ja vesistöjen puhtaus kohenisi muuttamalla menetelmiä siten kuin olet siteerannut.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni, tiedätkö onko missään päin maailmaa maataloudessa laajasti käytössä siteeramasi tutkimustietoa vastaavia viljelymenetelmiä? Suomessahan Ilkka Herlin käyttää näitä menetelmiä pelloillaan. Valitettavasti poliitikot eivät ole Suomessa vielä heränneet.
Ilmoita asiaton viesti
USA:ssa mennään vahvasti näihin mainittuihin viljelykäytäntöihin. Lisäksi siellä jalostetaan laajajuurisia kasveja viljelykäyttöön, esim. vehnää, jolloin vehnä kestää paremmin kuivuutta.
Brasiliassa on myös biohiilen käyttöä lisätty.
”Hiilen sitomisen lisäksi maaperähiili voi tarjota muita etuja, kuten tuottavuuden lisääminen (0 – 300%), vähentyneet metaani- ja typpioksidipäästöt (arviolta 50%), ravinteiden huuhtoutumisen väheneminen ja parannettu vedenpidätyskyky (Gaunt ja Lehmann 2007).”
https://www.researchgate.net/publication/216714731_Advances_in_Biochar_Research_in_Brazil
Ilmoita asiaton viesti
Tuo talviaikainen kasvipeitteisyys näyttäisi nyt tulevan pakolliseksi EU:n kautta, aluksi 30 % osalta. Viljelykierto on jo arkipäivää monella tilalla, samoin suorakylvö. Itse käytän lisäksi kerääjäkasveja.
Ilmoita asiaton viesti
Hieman aihetta sivuten, paljonko tehdään johdateltua ja tarkoituksenhakuista työtä tuhansia ja taas tuhansia miestyötunteja ?
https://www.youtube.com/watch?v=_HMeF5H_cow
Aiheesta aika pitkä video, mutta kannattaa katsoa loppuun asti.
Ilmoita asiaton viesti
Simo Ruoho on tehnyt hyvää työtä. On jo aikakin muiden seurata perässä! 😉
Ilmoita asiaton viesti
Erikoistapauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Kun havainto on, että maailmanlaajuisesti metsät ovat palanneet takaisin. Katso!
https://www.theglobeandmail.com/opinion/we-are-making-the-globe-greener/article26147272/
”Green surprise: Why the world’s forests are growing back”
Ilmoita asiaton viesti
Kolme
muunlaista
havaintoa
Ilmoita asiaton viesti
Tropiikissa metsäpinta-ala vähenee, muualla kasvaa enemmän kuin tropiikissa vähenee. Katso!
https://www.nature.com/articles/s41586-018-0411-9
”Analysoimme 35 vuoden satelliittidataa ja tarjoamme kattavan tietueen maailmanlaajuisesta maanmuutosdynamiikasta vuosina 1982–2016. Osoitamme, että – vastoin vallitsevaa näkemystä, jonka mukaan metsäpinta-ala on maailmanlaajuisesti vähentynyt5 – puupeite on lisääntynyt 2,24 miljoonalla km2 (+7,1 % vuoden 1982 tasosta). Tämä kokonaisnettohyöty on seurausta tropiikissa tapahtuneesta nettotappiosta, joka on pienempi kuin ekstratrooppisten alueiden nettohyöty.”
https://www.climate.news/2018-09-10-rising-co2-levels-are-re-greening-the-earth-with-huge-gains-in-forest-coverage.html
Ilmoita asiaton viesti