Hiilipäästöjen korvaaminen muistuttaa katolisen kirkon anekaupasta

Anekauppa sai alkunsa ajatuksesta, että hyvillä teoilla saattoi sovittaa pahoja tekoja. . .”

Nyt sitten erilaiset organisaatiot ovat ottaneet käyttöön sloganin ”ilmastotekoja, ilmastotekoja. . .”

Yksityishenkilöt päivittäisissä toimissaan miettivät, teinkö jotakin väärin ja nuorisoa ahdistaa. . .

Mitä ovat ne pahat teot, joita pitäisi hyvittää. . .

Suomessa nostettiin oikein professorin arvovallalla esille 1960 ja 1970 lukujen suo-ojitukset, vaikka toimenpiteillä oli ollut yhteiskunnan ja maailmanpankin hyväksyntä. Ojitukset koskivat pääasiassa niitä soita, joilla oli potentiaalia metsittyä.

Nyt on sitten jo jonkin aikaa ryöpytelty maa- ja talousministeriä lausunnoistaan metsän monipuolisuuden suojelusta.

Maailmalla tiedetään etenkin suurten vehnänviljelymaiden syyllistyneen maaperän köyhdyttämiseen liiallisilla typpilannoituksella, jotka kylläkin ovat johtaneet valtaviin satoihin vuodesta toiseen.

Suomalaisten toimenpiteet ovat olleet pääsuuntaisesti oikeita, viljelykierto, tarkka lannoitus, typensidontakasvien viljely, maaperän mikrobitoiminnan ylläpito erilaisin toimenpitein, laidunnus ja laidunkierto jne.

Suo-ojitukset ovat johtaneet puunkasvuun.

Mutta kun ruoskia pitää, eikä asioille muuta voida, niin ruoskitaan suomalaisia.

Päästöoikeuksista kaupankäynnillä on tarkoitus maksattaa niillä, jotka aiheuttavat CO2-päästöjä, ja saamapuolella hyvittää uusiutuvaa energiaa.

Nyt ei sitten uusiutuva energia ole vieläkään saanut jalansijaa, johon Extinction Rebellion on tarttunut ja vaatii nyt hiilipäästöjen lopettamista.

Suomi on ajan hengessä sulkenut tai on sulkemassa hiilivoimalat ja lopettaa turpeen käytön polttoaineena.

Puuhaketta vielä käytetään.

Metsänkäyttöä aletaan rajoittamaan, liialliset investoinnit Suomen sellutehtaisiin on kohta virheinvestointeja, ellei puuta saada laivattua ulkomailta.

Olkiluodon kolmas yhdinvoimala on käynnistetty ja tuottaa sähköä jo tammikuun lopulla.

Ydinvoimaloita vaan pitäisi olla enemmän.

Saadaanko pienet modulaariset ydinvoimalat (SMR) käyttöön vuosikymmenen lopulla ja pystytäänkö vety valjastamaan energiakäyttöön ovat niitä päällimmäisiä kysymyksiä tällä hetkellä maailmalla.

Suomen kohdalla tilanne saattaa olla se, että olemme maana hiilinegatiivinen, jolloin koko hömpötys Suomen osalta puhua hiilineutraaliudesta antaa jo lähtökohtaisesti väärän signaalin ulospäin, Suomi ei ole syypää ilmastonmuutokseen, mistä maailmalla vouhkataan. Suomelle pitäisi maksaa siitä, että sidomme muiden maiden hiilipäästöt maaperäämme.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu