Humoristisia kirjoituksia

Aurinkokuntaa suojaa kilpi tai kupla, kun auringon varatut hiukkaspurkaukset indusoivat niitä magneettikenttiä, joita muodostuu 150 – 200 AUn etäisyydelle auringosta. 1 AU (Astronominen yksikkö) on maan keskietäisyys auringosta.

Tämän kilven taakse jää 90 % galaktisista energeettisistä partikkeleista, joten tämä suojaava kilpi on mahdollistanut elämän muodostumisen aurinkokuntaan.

Auringon varatut hiukkaspurkaukset indusoivat niitä magneettikenttiä ja kun purkaukset vähenevät magneettikenttä muuttuu ja kun se on heikko, kuten Maunderin minimin aikaan enemmän kosmisia säteitä pääsi maan ilmakehään ja enemmän pilviä muodostui ja maapallo kylmeni.

Auringon aktiivisuus on ollut voimakasta 1924 lähtien ja auringon purkausten indusoima magneettikenttä on vahvistunut, ollen tuplasti vahvempi nyt kuin sata vuotta sitten. Eli myös pilvenmuodostus on ollut vähäisempää, jolloin maapallo lämpenee ehkä.

No maapallo on lämmennyt.

Pilvet siis suojaavat maapallon lämpenemistä. Kun kosmiset säteet eivät niitä pilviytimiä ole nyt muodostamassa, maapallolla täytyy olla muita keinoja suojautua lämpenemistä ja ultraviolettisäteilyä vastaan.

Näin onkin, metsät pystyvät luomaan pilviä, samoin kasviplankton merissä pystyvät myös saamaan aikaiseksi merellisiä alapilviä erittämällään dimetyylisulfidilla.

Merten ekosysteemiä ja primaarituottavuutta ylläpitäviä valaita on ollut vielä vähän, vaikka niiden teollinen pyynti on saatu jo lopetettua. Ja valaille kuten myös muille merinisäkkäille on tullut uusia uhkia, esim. laivojen potkurit ja melu.

”Dimetyylisulfidi on yleisin ilmakehäänhaihtuva eloperäinen rikkiyhdiste. Valtamerissä sitä vapauttaa kasviplankton. Se hapettuu erilaisiksi rikkiyhdisteiksi, kuten rikkidioksidi, dimetyylisulfoksidi, dimetyylisulfoni, metaanisulfonihappo ja rikkihappo. Ilmakehässä rikkihappo muodostaa aerosolin, joka toimii pilvienmuodostumisen ytimenä. Dimetyylisulfidi vaikuttaa siten viilentävästi maapallon ilmastoon.”

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Dimetyylisulfidi

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu