Hunga Tongan purkauksen seurauksena ilmakehässä on paljon vettä

Photo: NASA’s Goddard Space Flight Center/Mary Pat Hrybyk-Keith

Noin puolitoista vuotta sitten tammikuussa 2022 räjähti Hunga Tongan saari tulivuorenpurkauksessa niin, että merivesi täytti purkauskraatterit. Tapahtuma puski vesihöyryä ilmakehään aina 50 kilometrin korkeuteen saakka. Normaalisti maapallon pinnalta haihtumalla muodostuva vesihöyry ei nouse juurikaan viittä kilometriä korkeammalle.
Ilmakehän vesimäärä kasvoi äkillisesti 13 prosenttia suuremmaksi keskimääräisestä vesimäärästä. On arvioitu, että tuon vesimäärän palautuminen sateena alas kestää jopa 10 vuotta.
Nyt puolitoista vuotta myöhemmin näyttää siltä, että nuo sateet ovat alkaneet. Tämän voi todeta uutisista eri puolilta maailmaa sekä Suomessa että Madridista Nevadan autiomaahan. Aina kun vesihöyry tiivistyy vesipisaroiksi, tässä prosessissa vapautuu höyryyn sitoutunut piilevä (latentti) energia. Vesisateessa ilmakehä lämpenee siis sateen alueella latentin energian tuomana.
Kun tulivuorenpurkauksen seurauksena ilmakehään siirtyi lisää vettä höyryn muodossa, ilmakehän olisi tullut jäähtyä latentin energian verran. Miksi näin ei ole tapahtunut. Siksi, että tuo höyrystymisenergia ei tullut ilmakehästä, vaan maapallon ytimestä. Se on siis lisäenergiaa ilmakehään. Maapallon ytimen lämpömäärään tällä purkauksella ei ole mitään mitattavaa vaikutusta, joten maankuori ei ole jäähtynyt.
Tuo latentti energia (vesihöyry) odottelee ilmakehässä sekoittuen ja pikkuhiljaa vajoten alemmaksi, kunnes joka sateella osa tästä ylimääräisestä vesihöyrystä tiivistyy sateena alas.
Tämä tarkoittaa, että kerralla ilmakehään tullut energialisäys lämmittää ilmakehää seuraavan kymmenen vuoden ajan sateiden muodossa. Lisääntynyt pilvisyys lisää myös maapallon normaalia kasvihuonevaikutusta, jossa vesihöyryllä on muutoinkin vallitseva vaikutus.

”Kun tulivuori purkautui, se lähetti arviolta 146 megatonnia vettä stratosfääriin, useita kilometrejä planeetan pinnan yläpuolelle. Tämä vesihöyry toimii kasvihuonekaasuna, sitoen lämpöä ja nostaen keskilämpötilaa Tyynenmeren alueella. Tämä lämpeneminen on väliaikaista, mutta se luo lisäpainetta jo ennestään jännittyneelle järjestelmälle.”

https://www.nature.com/articles/s41558-022-01568-2#:~:text=This%20large%20water%20vapour%20perturbation,C%20over%20the%20coming%20decade

Nature Climate Change -lehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan tammikuussa 2022 Hunga Tonga-Hunga Ha’apain purkaus aiheutti tilapäistä lämpenemistä Tyynellämerellä ja voi nostaa meidät yli YK:n asettaman 1,5 celsiusasteen kynnyksen.”

Abstrakti
Tammikuun 15. päivänä 2022 Hunga Tonga–Hunga Ha’apai (HTHH) -purkaus ruiskutti stratosfääriin 146 MtH2O:ta ja 0,42 MtSO2:ta. Tämä suuri vesihöyryn häiriö tarkoittaa, että HTHH todennäköisesti lisää nettosäteilyvoimaa, mikä on epätavallista suurelle tulivuorenpurkaukselle, mikä lisää todennäköisyyttä, että maapallon pintalämpötilapoikkeama ylittää tilapäisesti 1,5  °C seuraavan vuosikymmenen aikana. Tässä arvioimme säteilyvasteen HTHH-purkaukseen ja johdamme lisääntyneen riskin, että maapallon keskilämpötilan poikkeama ylittää pian 1,5 °C purkauksen jälkeen. Osoitamme, että HTHH:lla on konkreettinen vaikutus välittömän 1,5 °C:n ylityksen mahdollisuuteen (lisää todennäköisyyttä, että vähintään yhtenä seuraavan 5 vuoden aikana ylittää 1,5 °C:n 7 %:lla), mutta ilmastopolitiikan kunnianhimo, kohdistuu erityisesti hillitsemään lyhytikäisten ilmastosaasteiden vaikutusta, hallitsee 1,5 °C:n ylitysnäkymiä vuosikymmenen ajan.”

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu