Ihminen lopulta pääsemässä tasapainoon luonnon kanssa

Prinssi Karles on vaatimassa välittömiä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Moni Suomessakin jo vaatii yhtä jos toista, jotta ilmasto saadaan stabiloitua.

Meret ovat kaikilla mittapuilla mitattuna keskeinen vaikuttaja ilmaston osalta, jos jätetään aurinko huomioimatta. Nyt kuitenkin on ollut hiilidioksidista ja ilmakehän koostumuksesta paljolti kyse. Hiilidioksidi pidättää maapallon emittoimaa infrapunasäteilyä ilmakehässä, mikä aiheuttaa hieman lämpenemistä, logaritmisen taulukon mukaan hiilidioksidimäärä pitää aina tuplata ilmakehässä, jotta saadaan sama lämmitysvaikutus aikaiseksi.

Hiilidioksidin osalta ensimmäiset 20 ppm:ää korjaavat koko potin, sen jälkeen hiilidioksidin lisääminen ilmakehään ei enää paljoa vaikuta lämpenemiseen.

Totta kuitenkin on, että maapallo on lämmennyt 1 °C:lla pienestä jääkaudesta lähtien, pääosin luonnollista tietä.

Mistä valtava vouhotus sitten on saanut alkunsa. Edelleen väitetään luonnollisten tekijöiden vaikutuksen selittävän lämpenemistä vain 1950-luvulle asti, jonka jälkeen se olisi antropogeenistä lämpenemistä. Tämä selitys nojaa sille tosiasialle, että auringon kokonaissäteilyn voimakkuus on ollut laskussa. Ja samaan aikaan kasvihuonekaasujen pitoisuudet ovat olleet tasaisessa nousussa. Joten ilmeisenä johtopäätöksenä on pidetty kasvihuonekaasujen vaikutusta lämpenemiseen ja ihmisen vaikutusta siihen.

Jokainen on voinut todeta lämpenemisen olevan epätasaista, jaksottaista. Kuitenkin trendi on ollut ylöspäin.

2000-luvulla auringon lyhytaaltoisen säteilyn lisääntyminen selittäisi lämpenemistä. Tämä siis siitäkin huolimatta, että auringon kokonaissäteilyn voimakkuus on laskenut. Maan päälle on saatu enemmän lyhytaaltoista auringosta lähtöisin olevaa säteilyä. Selitys on pilvipeitteessä tapahtuneet muutokset.

Mutta eikö tämä ole sitä luonnollista ilmastossa tapahtuvaa vaihtelua?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu