Ihminenkin on olemassa luonnon monimuotoisuuden ansiosta

Kun väitetään ihmisen olevan sopeutuvaisin eläin maapallolla, voi itse luontoakin pitää sopeutuvaisuuden mestarina.

Sen sijaan kun väitetään, että luonto korjaisi ihmisen aiheuttamat luonnontuhot jollakin aikavälillä, vaatii se aina lähempää tarkastelua.

Luonnolla on kuitenkin selvästi pyrkimystä korjaustoimenpiteisiin riippumatta siitä mikä sen korjaustarpeen on aiheuttanut.

Luonnon kykyä korjaustoimenpiteisiin tapahtuu siis kaiken aikaa riippumatta siitä, mikä sen korjaustarpeen on alunperin aiheuttanut!

Esim. luonto reagoi lämpimämpään meriveteen suosimalla pienempiä kasviplanktonlajeja, jolloin pienemmät kasviplanktonlajit voivat vuotaa enemmän liukoista orgaanista hiiltä meriveteen, jonka määrä on jo noussut lähes yhtä suureksi kuin ilmakehän hiilipitoisuus.

https://www.nature.com/articles/s41598-020-69930-y
”Johtopäätökset
Aiemmin eri vesiympäristöistä peräisin olevan liukoisen orgaanisen aineen (DOM) analyysi on osoittanut, että DOM:n monimuotoisuus lisääntyy ajan myötä8,46. Tämän seurauksena DOM muuttuu kestävämmäksi, koska yksittäisiä yhdisteitä on läsnä katoavan pieninä pitoisuuksina ja koska tietyt yhdisteet näyttävät vastustuskykyisiltä mikrobien hajottamista vastaan5,8,47. DOM:n lisääntyvä monimuotoisuus ja vastustuskyky johtuu mikro-organismien toistuvasta ja peräkkäisestä DOM:n käsittelystä vuosien ja vuosituhansien aikana4. Toistaiseksi on kuitenkin harvoin tutkittu vaikutusta, joka mikrobien transformaatioilla on DOM:iin heti sen päästessä vesikerrokseen. Tietomme osoittavat suoraan, että DOM:n vapautuessa monipuolinen joukko uusia molekyylejä muodostuu välittömästi mikrobien hajottamisen, transformaation ja rekombinaation seurauksena oligotrofisissa pintavesissä. Samaan aikaan näyttää siltä, ​​​​että uusien DOM-molekyylien orgaaninen fosfori ja typpi ovat jo loppuneet tuntien kuluessa DOM:n vapautumisesta. Yhdessä nämä muutokset merkitsevät ensimmäistä askelta, joka lopulta johtaa vastustuskykyisen DOM:n muodostumiseen. Tämän vastustuskykyisen DOM:n vienti on johtanut ~ 662 Gt liuenneen orgaanisen hiilen kertymiseen syvään valtamereen1. Näin ollen DOM:n välitön monipuolistuminen, jota jo tapahtuu pintavesissä, johtaa hiilen sitomiseen syvään valtamereen vuosituhansien ajaksi, mikä osittain mitätöi ihmisen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä.”

Eli luonto suosii pienempiä yhteyttäviä kasviplanktonlajeja, silloin kun merivesi on lämmennyt, jolloin samalla pienet kasviplanktonlajit kykenevät vuotamaan liukoista orgaanista hiiltä ympäristöön enemmän kuin isommat kasviplantonlajit. Liukoinen orgaaninen hiili useiden muodonmuutoksien kautta muodostaa liukoisen orgaanisen hiilen altaan syvemmälle valtamereen, joka on pysyvästi poissa ilmakehästä.

Tällä tavalla luonnon monimuotoisuus auttaa pitämään ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta alempana kuin mitä se muuten olisi.

 

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu