Ihmisen aiheuttamat CO2-päästöt voidaan sitoa maaperään

Ratkaisu on olemassa väitettyyn hypoteesiin ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta, joka nojaa vahvasti teollisen vallankumouksen jälkeisiin CO2-päästöihin, johtuen fossiilisten polttoaineiden poltosta, sementin valmistuksesta ja metsien hävittämisestä.
https://www.nature.com/articles/s41467-021-24192-8
”Viime vuosikymmenten aikana on käynyt ilmeisemmäksi, että luontainen kemiallinen uusiminen on vähemmän tärkeää maaperän orgaanisen aineen (SOM) pysyvyydelle verrattuna maaperän rakenteeseen perustuviin mekanismeihin, jotka perustuvat maaperän koostumukseen ja reaktiivisten mineraalipintojen saavutettavuuteen9,10. Maaperähiilen (C) on enimmäkseen varastoituna kahteen suureen altaaseen: hiukkasmaisena OM:na (POM; hiukkasmaiset orgaaniset jäämät enimmäkseen kasviperäisinä) ja mineraaleihin liittyvänä OM:na (MAOM; OM tarttuu mineraalipintoihin)11,12. Fysikaaliset mekanismit, kuten OM-yhdisteiden kyky tarttua mineraalipintoihin13 tai substraattien saatavuus mikro-organismeille3, antavat nyt tietä paremmalle ymmärrykselle OM-kierrosta ja pysyvyydestä maaperässä. Tätä maaperän C:n pysyvyyttä säädellään mikromittakaavan pesäkkeissä14, joissa mikro-organismit muuttavat kasviperäisen OM:n SOM15:ksi. Biogeokemiallisten rajapintojen toiminta kasvien karikkeen substraattien, mikro-organismien ja maaperän mineraalipintojen välillä edellyttää, että konsortiossa on otettava huomioon kemialliset, fysikaaliset ja biologiset tekijät.”
USA:ssa presidentti Bidenin hallinto on ajanut tätä asiaa vahvasti heti Bidenin virkaanastujaisista lähtien.
EU:n komissio on menossa mukaan ja suunnittelee jo rahoitusinstrumentin käyttöönottoa vuoden loppuun mennessä, jotta asia saadaan etenemään jäsenvaltioissa.
Suomi on EU:n jäsenvaltio.
Varmaankin ovat jo ohjeet olemassa suomalaisille viljelijöille tulevien kasvukausien osalta valmiina käyttöönottoa varten.
Julkiset keskustelut on jo käyty useassa maassa asian tiimoilta ja toimintaohjeet ovat valmiina, seuraavassa esimerkki Ranskasta.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/agec.12619
”Abstrakti
Maaperän orgaanisen hiilen sitomistoimenpiteet aiheuttavat kustannuksia viljelijöille, joilla on erilaiset yksilölliset ominaisuudet ja jotka sijaitsevat eri alueilla. Kustannustehokas analyysi, jossa otetaan huomioon nämä heterogeenisyydet, on ratkaisevan tärkeää tehokkaan julkisen politiikan kehittämiseksi, jolla pyritään lisäämään hiilen sitomista. Suoritamme tällaisen analyysin keskittyen kolmeen maaperän orgaanisen hiilen sitomistoimenpiteeseen: suorakylvö, tilapäisten niittyjen laajentaminen ja pensasaidat. Ranskassa sovelletun optimointimallin avulla tulokset osoittavat, että vain tilapäisten niittyjen laajentaminen voi varastoida hiiltä alhaisin kustannuksin, vaikka niiden potentiaali hiilen sitomiseen on myös vähäinen. Kunnianhimoiseen hiilensidontatavoitteeseen tarvitaan suorakylvö- ja pensasaitoja.”
EDIT: Tietoa on luvassa lisää heti ensi vuoden puolella uusista vaihtoehdoista sitoa hiiltä maaperään.
Kun niitä epäileviä tuomaksia aina ilmaantuu blogeihin ja hyvä niin, tällä kertaa vähemmän, mikä kertoo siitä, ettei oikein edes uskota menetelmän toimivan tai on siinä se pieni mahdollisuus, että uskotaan.
Tiede on meille jo osoittanut faktat maaperähiilen suhteen, hiili parantaa maaperän tuottavuutta, puhdista vettä ja pitää ravinteet maaperässä. Eli pelkästään hyviä asioita ruuantuotannon ja ympäristön kannalta.
Eikö se sitten ole maanviljelijöiden etu, että hiiltä saadaan maaperään.
Nimenomaan on, ja se on kaikkien etu ja ennenkaikkea se on ympäristölle etu. Voiko tällaista olla edes olemassa.
Nämä eivät ole ihan uusia asioita, tutkimusta on olemassa. Ja jotakin kertoo asiasta sekin, että Bidenin hallinto on lähtenyt vahvasti tukemaan asiaa.
Jotta kaikkia keinoja ei otettaisi käyttöön ilman tutkimusta, on lähdetty selvittämään vielä lisää asioista, joista saattaisi ilmetä jotakin haittaa. Näistä asioista on luvassa tutkimustulosta vielä lisää.
”Basaltti sisältää muun muassa magnesiumia, kalsiumia ja piidioksidia. Kun kivi jauhetaan ja levitetään maaperään, magnesiumia ja kalsiumia vapautuu piidioksidista ja liukenee veteen sen liikkuessa maaperän läpi. Maaperän mineraalit reagoivat veden ja hiilen kanssa, jotka muutoin menisivät takaisin ilmakehään, muodostaen bikarbonaatteja, jotka voivat viipyä vedessä tuhansia vuosia ja lopulta päätyä valtameriin, joissa ne voivat saostua kalkkikivinä ja pysyä merenpohjassa miljoonia vuosia.
Kivipölyn lisääminen maatalousmaille nopeuttaa kemiallisia reaktioita, jotka sitovat hiilen – tuhansiksi vuosiksi – maaperään. Jos kivipölyä levitetään viljelysmaille maailmanlaajuisesti, se voi teoriassa auttaa imemään arviolta 2–4 miljardia tonnia hiilidioksidia ilmasta vuosittain, mikä on 34–68 prosenttia maatalouden vuosittain tuottamista kasvihuonekaasupäästöistä.
Tiedemiehet kuitenkin punnitsevat edelleen tällaisten sovellusten kustannuksia ja hyötyjä, mukaan lukien materiaalin kuljetuskustannukset ja hiilen varastointi- ja sadonlisäysten paremmat laskelmat. Tutkijoilla voi olla enemmän tietoja hyödynnettäväksi pian: Houltonin ja Beerlingin paljon suurempien kokeiden tulokset voidaan julkaista heti ensi vuonna.”
Saas nähdä miten hiilen sitomisesta aiheutuneiden kustannusten korvaaminen viljelijöille jaetaan. Saavatko suurten jäsenmaiden viljelijät samasta työstä huomattavasti korkeamman korvauksen kuin pienten jäsenmaiden viljelijät. Näinhän se on aikaisemmin mennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä se kysymys on, kävi minullakin mielessä, kun suuret maat ovat jo ottaneet käyttöön erilaisia malleja korvata hiilensidonta maanviljelijöille ja todentamisjärjestelmät ovat valmiina.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt siperian ”ikijään” alta paljastuvat suot ovat kohta hirveitä hiilinieluja mutta tämän maan soita ei nieluiksi vissiin ikinä tunnusteta.
Nyt tarttis olla valtion johdossa senverran järkevää sakkia että ”julistaisi” tämän maan hiilinieluksi ja alkaa tienaamaan sillä.
Ilmoita asiaton viesti
No muut maat osaavat tuon härskin rahastuksen.
USA:ssa on BlackRock -niminen sijoitusyhtiö, joka hallinnoi uusiutuvan energian rahastoja ja samaan aikaan sen suurimmat rahoittajat tulevat öljyteollisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin tarttis. Mutta ikävä kyllä vaikuttaa siltä että (osa)valtiomme johto ei kykene kuin kurjistamaan kansalaisten asemaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aika mielenvikaista se että hiilinegatiivinen Suomi koittaa muuttua hiilineutraaliksi 😆 .
http://www.maaseutumedia.fi/onko-suomi-jo-hiilinegatiivinen-suot-nielevat-valtavasti-hiilta/
Ilmoita asiaton viesti
Joo, eihän noista asioista tiedetä, mutta on ollut kaikenaikaa tiedossa, että Suomi saattaa olla hiilinegatiivinen.
Eli meidän pitääkin lisätä päästöjä, jotta päästään hiilineutraalien kanssa samaan porukkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä paitsi se on varsin vaikeaa, kun nollan mittaaminen ja siinä pysyminen on mahdotonta. Muutenhan se olisi ihan hyvä, jos lisäisimme niitä kauheita päästöjämme.
Ilmoita asiaton viesti
Yhä edelleen vierastan sitä, että joudumme maksamaan miljardeja ilmastonmuutoksen ”torjunnasta”.
Yhä useammin täälläkin muistutetaan auringosta. Vaarana on, että ilmastonmuutos johtuukin siitä, jolloin kilpailemme aurinkoa vastaan. Onpa fiksua. Sen kilpailun voimme vain hävitä.
Nyt meillä kuitenkin maksatetaan jostain hyvin epämääräisestä ehkä joskus tapahtuvasta sen sijaan, että säästämme rahamme jo ehkä tapahtuneen korjaamiseen tai siihen sopeutumiseen. Silloin emme ainakaan maksa ennakkoon tyhjästä.
Ilmoita asiaton viesti
Astrofyysikko E.N. Parker on varoitellut samoista asioista ja on kehoittanut ottamaan selvää auringon vaikutuksesta ilmastoon, ennen kuin lähdetään viemään eteenpäin joitakin toimenpiteitä, joista olisi vain haittaa ihmiskunnalle.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.bioenergia.fi/2020/10/30/hiilidioksidin-logistiikka-ja-varastointiratkaisu-norjalaisittain/
No nyt on hulluus huipussaan. CO2 pitäisi ottaa jonnekin välivarastoon ja sitten laivata Norjaan haudattavaksi siellä 3 km syvyyteen.
”…Pitkää etäisyyttä laivakuljetukselle Suomesta…”. ei pelätä. Taitavat paremminkin toivoa sitä kustannusta.
Tuohon verrattuna blogistin mainitsema idea haudata CO2 maaperään on jo melkein täyspäinen, vaikka sairasta tuokin olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää norjalaistenkin jotakin keksiä, heillä kun on vähemmän peltoja, eikä peltoa ole Suomessakaan kovin paljoa.
Suomalaiset saavat tyytyä tuulivoimaloihin, joita öljyrahoilla rahoitetaan. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Ei se kuljetus vielä, mutta millä se hiilari pumpataan sinne kolmeen kilometriin ja paljonko siihen kuluu energiaa?
Ilmoita asiaton viesti
Käyttöä löytyy CO2:lle.
”We report a chemical-biochemical hybrid pathway for starch synthesis from carbon dioxide (CO2) and hydrogen in a cell-free system.”
https://www.science.org/doi/10.1126/science.abh4049
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuo vaadi kuin 300 baarin paineen muodostamisen. Energian kulutusta voi hämmästellä kompressorien energian kulutuksen kautta (hyötysuhde).
Mutta millähän varmistetaan, että tuo ”paha” hiilari, pysyy siellä merenpohjan alapuolella, eikä pääse liukenemaan mereen?
Tosin sitä vuotamista ei mistään pysty käytännössä havaitsemaan, joten tuokin tekniikka on hypetystä ja oikeastaan täyttää petoksen tunnusmerkistön.
Ja kaikkein hulluinta tässä on se, että joku haluaa maksaa erittäin epävarmasta tekniikasta.
Turve on minusta paras tapa säilöä se hiilari maaperään.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, CO2:n poisto savukaasuista alentaa energiantuotannon hyötysuhdetta ja loppuvarastointiin liittyy epävarmuuksia. Eipä sitä vakavissaan olekaan ehdottaneet kuin he, joiden intresseissä on fossiilisten polton jatkaminen. Poikkeuksen tähän tekee BECCS. Biomassan poltto hiilen sieppauksella olisi hiilinielu, jota on ehdotettu käytettävän kuluvan vuosisadan jälkipuoliskolla, jos päästövähennykset osoittautuvat riittämättömiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hiilarin pysyvyyttä klatraateissa on tutkittu.
😯
https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2020/cs/c8cs00989a
”Raskaamman vieraskaasun ruiskutus.
Keskeinen lähestymistapa metaanin tuottamiseen on käyttää CO2:n korkeampaa stabiilisuutta hydraateissa (joka aiheuttaa kemiallisen epätasapainon) korvaamaan metaania, varastoimaan hiilidioksidia ja tuottamaan metaania. Samanlaista lähestymistapaa voidaan käyttää erottamaan CO2 eri kaasuvirroista. Tämän menetelmän kehittämisessä on tehty merkittävää tutkimusta viimeisen 10 vuoden aikana.1195,1196”
https://pubs.rsc.org/image/article/2020/CS/c8cs00989a/c8cs00989a-f24_hi-res.gif
Ilmoita asiaton viesti
Norjalaisilla on muuten kaasuhydraatteja, mihin voi pumpata hiilidioksidia maakaasun noston yhteydesdä ihan pinnassa (400 metriä).
https://www.unis.no/gas-hydrates-in-svalbard/
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se menee, kuten tässä blogissa kerrotaan,
MUTTA kuinka on mahdollista, että ”tyttöhallituksemme” viherpunaiset leidit eivät tätä tiedä??
Kemisteille ja monille muillekin tutkijoille tämä on täysin selvää!!
ILMASTONMUUTOKSEN KEMIAA: MUSTA HIILI, HIILIDIOKSIDI, METAANI etc., SUOMALAISTEN TUTKIJOIDEN TULOKSIA
ILMASTONMUUTOS JA POHJOISEN SUOT
Tutkimus: Pohjoisen suot varastoivat ilmaston lämmetessä enemmän hiiltä
https://www.sttinfo.fi/tiedote/tutkimus-pohjoisen-suot-varastoivat-ilmaston-lammetessa-enemman-hiilta?publisherId=3747&releaseId=69695724
https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/pohjoisen-suot-hillitsevat-ilmastonmuutosta
https://www.tapionajatukset.com/35571
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, kysymys on oikein ajattelusta.
Tiedot pitää olla oikein ensin, jotta voi päätellä asioita.
Esim. ilmaston lämpeneminen lisää hiilen sitoutumista, ”Tutkimus: Pohjoisen suot varastoivat ilmaston lämmetessä enemmän hiiltä”
Eli pitää olla tietoa, kuten kemisteillä on. 😉
No mitä teki uusi uljas ilmastouskonto, löi kemistit matalaksi.
😯
Ilmoita asiaton viesti
Laitan tähän vielä syksyn 2021 viimeisintä ”satoa”
https://www.tapionajatukset.com/42675
Kyllä ISOSSA kuvassa ja PITKÄSSÄ juoksussa aurinkofyysikot, kemistit ja muut tutkijat opettavat hallituksemme punavihreille daameille, ”missä on kaapin paikka”!!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, pikemmin sen parempi. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Ihmistoiminnan aiheuttama muutosnopeus on sitä luokkaa, ettei se pelkästään riitä, että CO2:ta sidotaan maaperään, kyllä niitä päästöjä on samalla radikaalisti vähennettävä.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/ihmistoiminnan-aiheuttama-muutosnopeus-on-suurempi-kuin-luonnon-korjaava-dynamiikka/
Ilmoita asiaton viesti
No asiat etenevät omalla painollaan.
Kun kyse ei ole uusista asioista, voidaan hyvällä syyllä kysyä, että miksi ei jo nyt maaperä ime kaikkea ihmisen tuottamaa hiilidioksidia. Tätä on pohdittu ja syykin on löydetty. Mikään asia ei ole niin helppoa kuin annetaan ymmärtää ja näistä vastoinkäymisistä tarkkavainuiset hihhulit kun saavat vihiä, niin lööpit suurenevat. Ei riitä…
C:N suhdetta maaperässä on opittu mittaamaan. Se on kaikista tärkein suhde. Lisäksi C:P ja C:K suhteet on laskettava.
https://aces.illinois.edu/news/study-clarifies-nitrogens-impact-soil-carbon-sequestration
”Joten miksi maaperän orgaaninen hiili vähenee maissin tuotantojärjestelmissä vuosikymmeniä kestäneistä jäämien syöttämisestä huolimatta? Lyhyt vastaus: se on typpi.”
Ilmoita asiaton viesti