Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden säätönuppi

Varatuomariko määrää ilmakehän hiilidiksiditason, vai päätuomari.

Luonnolla on laaja keinovalikoima käytössään, millä ilmakehän hiilidioksiditaso määräytyy.

Kun tiedetään ilmakehän hiilidioksidin osalta alaraja, lähellä sitä on jo käyty muutamaan otteeseen 300 miljoonaa vuotta sitten ja viimeisten jääkausien aikana CO2:n pitoisuudet ovat laskeneet 180 ppm:ään, joka on jo lähellä alarajaa.

Ylärajasta ei ole hajuakaan kellään.

Ihmiselle riskiraja alkaa olemaan 20 000 ppm:n lukemat. Tällaisia lukemia saattaa olla sukellusveneissä tai tulivuoren rinteillä, joissa ihmisiä menehtyy liialliseen ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen.

Luonto säätää ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden. Paraskaan tietokone ei pysy perässä luonnon omien mekanismien kanssa. Tietokoneelle syötetty tieto ei anna realistista kuvaa luonnon omista mekanismeista vaikuttaa ilmakehän hiilidioksiditasoon. Tämä on selkeästi tullut ilmi.

Kun nyt kuitenkin halutaan rajoittaa ilmakehän hiilidioksidin nousuvauhtia tai jopa saada käännös aikaiseksi – pitoisuudet laskuun, rajoittamalla päästöjä.

YK:n alainen järjestö IPCC laatii raportteja ja kartoittaa riskejä hiilidioksidiin liittyen.

Riskikartoituksia laativat muutkin laitokset yhteiskunnissa, esim. Saksassa ovat vakuutuslaitokset ja pankit vuosikatsauksissaan todenneet hiilidioksidista olevan hyötyä maa- ja metsätaloudessa.

Kuinka herkkä maailman ilmasto on ilmakehän hiilidioksipitoisuuden nousulle, sitä ei tiedä kukaan. Sitä ei voi tietää varatuomari, ei IPCC, eikä supertietokonekaan.

Kuvan perusteella osilla niittykasveilla on moninkertainen kyky kasvattaa juuristoaan ja samalla sitoa hiiltä maaperään, joka on siis pois ilmakehästä vuosisadoiksi tai tuhansiksi vuosiksi.

Niityt ovat tietenkin vähentyneet, mihin sellaisia tarvitaan.

Voisiko ihminen hallita hiilidioksidiriskiä pienentämällä ilmakehän kertymää lisäämällä niittyjä. Tätä tutkitaan nyt useammassa yliopistossa maailmalla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu