Ilmakehän hiilidioksidista on vain hyötyä, osa III

 

Kuva yllä: Hiilenkierto ja kasvit: Kasvit ottavat fotosynteesin aikana ilmasta hiilidioksidia (CO2) ja auringon energian avulla ne käyttävät hiiltä sokereita rakentamaan varsia, juuria ja lehtiä. Ilmakehän aerosolit ja pilvet hajottavat auringonvaloa, mikä mahdollistaa metsien ja viljelysmaan kasvillisuuden sitovan hiilidioksidia tehokkaammin. Lehtien avannesolut voivat avautua leveämmin päästääkseen sisään enemmän hiilidioksidia, kun ne eivät ole alttiina suoran auringonvalon ankarille, kuivaaville vaikutuksille. Kuvitus: P.J. Sellers et al, NASA Earth Observatory. Teksti: NASA

Myöskin kasvihuonekaasumolekyylit, kuten CO2 ja metaani (CH4) absorboivat pieniä määriä auringosta lähteviä fotoneja. Näillä fotoneilla ei kuitenkaan ole suurta merkitystä kasvihuonekaasujen pitkäaaltoisen säteilyn fotoniabsorptioon verrattuna. Pyrkiessään eroon absorboimasta fotonista CO2 voi emittoida absorboimansa fotonin myöskin lyhyemmällä aallonpituudella suoraan avaruuteen auringosta absorboimalla fotonin energialla.

Kun CO2 on kuitenkin yksi kasvinhuonekaasuista, NASA on tutkinut keinoja saada hiiltä sidottua enemmän maaperään. Luomalla suotuisat olosuhteet kasvien fotosynteesille, ottavat kasvit enemmän hiilidioksidia ilmakehästä ja kuljettavat hiiltä kasvien juuriin ja maaperään, pitkäaikaista varastointia varten.

Ilmakehän aerosoleilla (hiukkasilla) on oma ratkaiseva merkitys tämän prosessin etenemisessä. Pilvet heikentävät fotosynteesiprosessia heijastamalla auringon säteitä takaisin avaruuteen, kun taas ilmakehän aerosolit sirottavat auringon valoa enemmän kasvien käyttöön.

Tutkimus on tärkeä, jotta ymmärrettäisiin ilmastonmuutosta ja erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, kuinka paljon hiiltä siirtyy ilmasta maanalaisiin hiilinieluihin, joissa hiiltä varastoituu esimerkiksi maaperään.”

https://www.nasa.gov/vision/earth/environment/aerosol_carbon.html

On hämmästyttävää, kuinka sidoksissa maailmamme todella on. Pienen pienet ilmassa leijuvat hiukkaset, kuten pöly tai noki, voivat vaikuttaa suuriin prosesseihin, kuten ilmastoomme.”

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu