Ilmakehän hiilidioksidista on vain hyötyä
Troppisilta meriltä tulee ne suuret hiilidioksidipulssit ilmakehään. Toisaalta planeetan suurin hiilinielu sijaitsee myös tropiikissa ja eteläisillä valtamerillä. Ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä noin puolet on mennyt tropiikin meriin ja eteläisiin valtameriin.
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2005GB002530
”1. Esittely
[2] On arvioitu, että maapallon valtameret ovat absorboineet noin 48 ± 9 % hiilidioksidipäästöistä teollisuuskaudella (1880–1994) fossiilisten polttoaineiden kulutuksesta ja sementin tuotannosta [Sabine et al., 2004].
Suurin ihmisen aiheuttama hiilidioksidinotto tapahtuu eteläisellä valtamerellä ja trooppisilla alueilla.”
Boreaalinen metsä on pystynyt kompensoimaan tropiikin sademetsien ja välialueen metsien hakkuut. Boreaalinen metsä sitoo hiiltä maaperään.
Kun Keeling-käyrä nousee vaan, eikä tasaantumista hiilidioksidin kertymisessä ilmakehään ole näköpiirissä, haetaan ratkaisua ihmisen päästöjen (4 %) vähentämisen kautta.
On toinenkin ratkaisu!
YK on käynnistänyt maailmanlaajuisen ohjelman sitoa hiiltä maaperään. Nyt puhutaan ihmisen aiheuttamista hiilipäästöistä, 10 GtC/vuosi.
Eli kun maaperässä on hiiltä 2400 Gt, saadaan 10/2400 = 4 ‰.
4 ‰ hiiltä maaperään vuosittain parantaisi maaperää ja samalla hiilidioksidipitoisuuden nousu ilmakehässä estettäisiin.
Suurin maaperävaikutus arvioidaan saavutettavan teollisilla viljellyksillä, viljelykäytäntöjä muuttamalla.
https://www.nature.org/en-us/what-we-do/our-insights/perspectives/the-soil-science-imperative/
”Mikä tahansa menestyvä luonnollinen tai maatalouden ekosysteemi alkaa maaperästä. Ja miten päätämme hallita maaperän vaikutuksia paitsi tuottamamme ruoan määrään ja laatuun, pahennammeko vai lievennämmekö ilmastonmuutosta, ja maankäytön ja veden ekosysteemien terveyttä, josta elämä riippuu.
Muutaman viime vuoden aikana maaperän merkitys on tunnustettu yhä enemmän – suuntauksista pienviljelyn laajentamisesta globaaleihin pyrkimyksiin parantaa maaperää teollisessa maataloudessa, strategioihin, joilla vahvistetaan maaperän roolia ilmastonmuutoksen lieventämisessä. Maailmanlaajuisesti YK:n kestävän kehityksen tavoite 15 lupaa palauttaa huonontuneen maan ja maaperän vuoteen 2030 mennessä; 4 per 1000 -aloitteen tavoitteena on parantaa maaperän laatua ja hiilen sitomista parantamalla maatalouskäytäntöjä. UNCCDD:n Global Land Outlook esittelee muuttuvan näkemyksen maankäytön politiikasta, suunnittelusta ja käytännöistä.
Nämä ovat tervetulleita merkkejä siitä, että useat keskeiset sidosryhmät ymmärtävät, että työkalu monien tärkeimpien ympäristöhaasteidemme ja kehitysprioriteettiemme ratkaisemiseksi on aivan jalkojemme alla.
Paikallisemmalla tasolla maanviljelijät ja muut maankäyttäjät ovat ymmärtäneet, että monet maaperänhoitokäytännöistä, joita he jo käyttävät eroosion välttämiseksi tai tuottavuuden lisäämiseksi, kuuluvat itse asiassa onnellisten yhteensattumien luokkaan, koska ne tuottavat useita positiivisia tuloksia. Kuten jäljempänä olevasta taulukosta käy ilmi, yleisimmät maaperänhoitokäytännöt edistävät vähintään kahta kolmesta tärkeästä tavoitteesta: ruoka, ilmasto ja ekosysteemien terveys.”
EDIT: Selvennyksenä ensimmäiseen kommenttiin, sen lisäksi, että kasvillisuus on absorboinut hiilidioksia ja sen seurauksena maapallo on vihertynyt eikä ole lämmennyt enää kovin paljoa, valtameret absorboivat lisääntyvästi ilmakehän hiilidioksidia, etenkin eteläiset valtameret, kuva.
https://www.nature.com/articles/s41467-020-18203-3#Tab2
”Päättelemme, että oikein sovellettuina kaksi tietoihin perustuvaa riippumatonta arviota valtameren nielusta CO2:n osalta, jotka perustuvat vastaavasti pintavirtauksen havaintoihin ja hiilidioksidin sisätilojen kartoitukseen, ovat yhtäpitäviä suhteellisen hyvin rajoitetuissa epävarmuustekijöissä. Näin määritetty nielu on suurempi kuin useimmat valtamerten hiilimallit ennustavat, ja viittaa siihen, että globaalia hiilibudjettia on tarkistettava.”
Ihminen on suunnilleen tuplannut co2 päästönsä viimeisen 30 vuoden aikana. Pikkasen häiritsee se että se ei näy Keeling käyrässä eikä myöskään lämpötilassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kasvit voi paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei näy, maapallo on vihertynyt, mikä hillitsee lämpötilojen nousua. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näkyy: https://en.wikipedia.org/wiki/Radiative_forcing#/media/File:Temp-sunspot-co2.svg
Ilmoita asiaton viesti
Ihmiskunnan toimet ovat aiheuttaneet räjähdysmäisen hiilidioksiditason nousun ilmakehässä, ja se on omiaan kiihdyttämään kasvihuoneilmiötä, eli lämpötilojen jatkuvan nousun kaikkialla.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, kaupungeissa on muutama aste lämpimämpää.
Puistot ja niityt helpottaisivat kaupunkien ahdinkoa. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Jep, kaupunkien keskilämpö on noussut muutamalla asteella ja kun ~puolet glopaalia keskilämpöä arpovista mittapaikoista on urbaanilla alueella niin syntyy harha että maapallo lämpenee.
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän on täysin totta. Tästä harhasta pitäisi nyt päästä eroon kiireen vilkkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Koskas se oli kun brittien saarten kuumuudesta vouhkattiin ja Lontoossa LENTOKENTÄLLÄ mitattiin uusi lämpöennätys, samaan aikaan puistossa muutaman kilometrin päässä lämpötila oli ~3°C alhaisempi kuin siellä lentokentällä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tapahtuu muutoksia kaupunkien puisto-osastolla. Aletaan panostamaan kukkiviin niittyihin ja viherkasveihin ihan keskikaupungilla.
Pieniä metsälöitä perustetaan myös kaupunkien laitamille.
”Euroopassa, Intiassa ja muissa maissa yhteisöt luovat pienen jalanjäljen alkuperäismetsiä hyperlokaalisena vastauksena suuriin ympäristöhaasteisiin. Metsät houkuttelevat biologista monimuotoisuutta, mukaan lukien hyönteisiä ja uusia kasvilajeja, huhtikuussa julkaistut tiedot osoittavat. Vaikka jopa kannattajat sanovat, etteivät ne ratkaise ilmastonmuutosta itsessään, tutkimukset osoittavat, että nämä pienet luonnonvarat voivat edistää hiilen sitomista ja auttaa kaupunkeja sopeutumaan nouseviin lämpötiloihin.”
https://www.nationalgeographic.com/environment/article/why-tiny-forests-are-popping-up-in-big-cities
”Siitä lähtien, kun ensimmäinen metsä istutettiin Hollantiin vuonna 2015, konseptista on tullut suosittu sekä kuntien että yksityisten maanomistajien keskuudessa. Daan Bleichrodt, joka käynnisti IVN:n Tiny Forest -aloitteen, jonka tarkoituksena on tehdä luonnosta lasten saataville, sanoi, että hänen mielestään ne ovat suosittuja, koska ihmiset ovat tietoisia suurimmista ympäristöhaasteista.”
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkiallako? Täällä Suomessa kuumimmat kesäpäivät on vähentyneet ja kesät viilentyneet jo vuosikymmeniä.
Samoin Arktisen alueen talvet lähti taas kylmenemään jo 2016 jotenka kaikkialla ei todellakaan lämpene.
Ilmoita asiaton viesti
”Täällä Suomessa kuumimmat kesäpäivät on vähentyneet ja kesät viilentyneet jo vuosikymmeniä.”
Joo, niin varmasti persujen ”tieto”toimiston tai jonkun muun valehtelijoiden klubin mukaan kesät ovat Suomessa viilentyneet, mutta Ilmatieteen laitoksen datan mukaan kesät ovat lämmenneet (samoin kuin talvet).
Siksipä kiinnostaisi tietää, että mihin tietoon sinä tuon todellisuuden vastaisen väittämäsi viilentyneistä kesistä perustat?
Ellet olisi noin syvällä poterossasi, olisit mennyt sinne ITL:N sivulle jonka sinulle aiemmin linkkasin, ja todennut että kesät ovat Suomessa lämmenneet.
Sen sijaan valitsit jatkaa valehtelemista asiasta. Ja sen alleviivaamista, että ei teitä deniaslisteja todellisuus kiinnosta, jos se on ristiriidassa toiveajattelunne kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Voi poeka, imaiseppa ITL avoimesta datasta viimeisen 30v kesäkuukausien mittaukset ja tee niistä käppyrästö. Sitten teet oman blogin jossa sen käppyrästön julkaiset. Näin saat todistettua että minä puhun paskaa.
Vaikka mulla ei ole ennustajan lahjoja niin silti ennustan että sulta ei tule bloggausta tästä ever.
Ilmoita asiaton viesti
”Voi poeka, imaiseppa ITL avoimesta datasta viimeisen 30v kesäkuukausien mittaukset ja tee niistä käppyrästö. Sitten teet oman blogin jossa sen käppyrästön julkaiset. Näin saat todistettua että minä puhun paskaa.
Vaikka mulla ei ole ennustajan lahjoja niin silti ennustan että sulta ei tule bloggausta tästä ever.”
Oletko idiootti, vai näytteletkö vain lahjakkaasti sellaista?
Olet esittänyt väitteen, joten sinulla on todistustaakka. Todistustaakan periaate pätee sekä oikeudessa että keskusteluissa / väittelyissä. Jos tuota sääntöä ei olisi, kuka tahansa idiootti voisi väittää mitä tahansa idioottimaista ja paikkansapitämätöntä, ja sitten vain olla välittämättä todisteiden esittämisestä. Pahimmillaan nämä samat hyväkkäät pyytävät opponentteja etsimään vastatodisteita omille paskaväitteilleen. Ja sitähän sinä tässä juuri yritit.
Ei tämä näin mene. Sinun väite, sinun vastuu. Lue, ymmärrä ja opi:
”Todistustaakalla tarkoitetaan osapuolen velvollisuutta näyttää väitteensä toteen. Väitteiden perusteleminen vaatii todisteita, jotka osapuolen on hankittava ja osoitettava väitteensä tueksi.”
https://www.minilex.fi/a/mit%C3%A4-tarkoittaa-todistustaakka
Toiseksi, ne sinun penäämät ”käppyrät ” ON TEHTY JO. Jos sinulla olisi riittävästi selkärankaa, menisit tänne…
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tilastoja-vuodesta-1961
…ja toteaisit että kappas, palkit näyttävät punaista. Ja se taas tarkoittaa sitä että kesät ovat Suomessa lämmenneet. Tuon nähtyäsi voisit sitten lopettaa valehtelun Suomen kesien viilenemisestä.
Jostain kumman syystä et kuitenkaan tee noin, vaan jatkat valehtelemista heti kun paremmin tietävien silmä välttää (ei ole ensimmäinnen kerta kun minä varoitan sinua valehtelemisesta / paskanjauhamisesta). Aron tapaiset diletantit hymistelevät ja ovat kanssasi samaa mieltä, koska eivät välitä siitä että olet väärässä. On niin kiva toiveajatella, että faktantarkisteluun ei ole aikaa eikä mielenkiintoa.
Ps. Et kertonut että mistä olet saanut päähäsi paikkansapitämättömän ”tiedon” siitä että Suomen kesät olisivat muka viilentyneet. Oliko kenties joku blogi, tai peräti mielipide, jota aloit toistella ilman että tarkistit ensin miten asia reaalimaailmassa oikeasti on?
Ilmoita asiaton viesti
Ja tässä se sivusto, jonne sinä et ilmeisesti koskaan uskaltanut mennä kohtaamaan todellisuutta:
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tilastoja-vuodesta-1961
Valitse paikkakunnaksi vaikkapa Haapajärvi (niin ei tarvi vedota siihen säälittävään lämpösaareke-väistöliikkeeseen). Ja vuodenajaksi kesä.
Ja todista sitten denialistisilmilläsi sinisten viilenemisestä kertovien palkkien poissaolosta 2020-luvulla. Palkit ovat punaisella, koska kesät ovat lämmenneet. Tarkista samalla että sama lämpeneminen on nähtävissä myös muilla paikkakunnilla, erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Samoin Arktisen alueen talvet lähti taas kylmenemään jo 2016 jotenka kaikkialla ei todellakaan lämpene.”
Toiveajattelua tuokin. NASA:n mukaan tämän vuoden merijään peittävyys Pohjoisella jäämerellä on pienempi kuin keskiarvopeittävyys vuosina 1979-88, 1989-98, 1999-08 ja 2009-18. Ei olisi, jos denialistien projisointi alueen kylmenemisestä olisi totta.
https://earth.gsfc.nasa.gov/cryo/data/current-state-sea-ice-cover
Antarktiksen jääpeitteen pieneneminen on tällä hetkellä ihan omilla levelillään (alimmat kuvaajat).
Ilmoita asiaton viesti
Yhä vain eräs tekoälyävä suoltaa stooria, siitä että trooppiset meret olisivat imaisseet teollisuuskaudella, välillä 1880–1994, ihmisen aiheuttamasta CO₂ päästöstä 48 ± 9 %. Nyt kun kasvillisuudenkin pitäisi hoidella oma osuutensa niin mistähän reiästä se n. 9,5 GtC/yr extraa irtoaa josta jää ilmakehään about 5 GtC =18,35 GtCO₂ ja aina pikkuinen rapia enemmän päälle per vuosi koska ilmakehän CO₂ pitoisuus nousee pikkuhiljaa koko ajan ja nousi tasaisesti myöskin välillä 1880–1994.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne katseet kääntyvät tropiikin sademetsiin ja välialueen metsiin. Tropiikissa eikä välialueillakaan saisi koskaan maaperää jättää paljaaksi. Pitäisi olla aina kasvipeitteisenä vuodet ympäriinsä.
https://www.ias.tum.de/ias/news-events-insights/news/news-single-view/article/the-key-to-long-term-co2-storage-in-the-soil-microbial-interactions-stabilize-carbon-in-the-soil/
Hiili on tärkein tekijä kaikissa elämän olomuodoissa maapallolla; se kiertää ilmakehän, valtamerien ja maaekosysteemien välillä ns. hiilisyklissä. Vaikka yksi hiiliatomi (hiilidioksidina) pysyy ilmassa keskimäärin kolme vuotta ennen kemiallista sitoutumista ja muuntamista biomassaksi kasvien fotosynteesin avulla, maaperän orgaanisen aineen hiiliatomin vapautuminen ilmakehän hiilidioksidiksi kestää keskimäärin 23 vuotta kuolleen biomassan mikrobihajoamisen kautta.
Tämä mikrobien hajoaminen jättää kuitenkin osan hiilestä maaperään, johon se voi sitoutua hyvin pitkään – tutkijoiden arvion mukaan ne voivat pysyä syvissä maaperäkerroksissa satoja, mahdollisesti tuhansia vuosia. Tämän erittäin tehokkaan ”pidättämisen” vastuulla olevat mekanismit ovat viime aikoina herättäneet suurta yleistä kiinnostusta, ja maaperätutkijat kaikkialta maailmasta tekevät intensiivistä tutkimusta tältä osin.
Ilmoita asiaton viesti
Entä sitten, kysymys oli siitä mistä ja etenkin kenen reiästä se extra GtCO₂ irtoaa 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Kun tropiikin maaperä sitoo niukalti hiiltä, ainostaan savimaat kunnolla tropiikissa, pitämällä maaperä avoimena menetetään viimeisetkin hiilet maaperästä. Tämä pitäisi ensin ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Oisko Kiina ja etc.
Hyvä vain, että kasveille riittää ravinnetta.
Toki pallomme puskee myös tuota koko ajan ja kyllä luonto pitää huolen itsestään.
Ilmoita asiaton viesti
Luonto pitää huolen itsestään jos se saa mahdollisuuden.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne ovat napa-alueiden ja erikoisesti pohjoisen pallonpuoliskon merialueet, jotka absorboivat ilmakehän hiilidioksidia. Trooppisen alueen merialue vapauttaa CO2:ta. Muuten ei toimisi merialueen vuosittainen hiilenkierto noin 90 GtC:ta vuodessa. Kasvillisuus kierrättää noin 130 GtC vuodessa.
Tropiikin kasvillisuus ei juurikaan lisää CO2:n absorptiota, koska tropiikin metsän maaperä ei sido lisää hiiltä toisin kuin boreaalinen metsä.
Ilmoita asiaton viesti
Liukoisuuspumppu toimii noin.
Merten biologinen hiilipumppu taas on kasviplanktonin kasvusta riippuvainen. Trooppiset ja eteläiset merialueet ovat tuottoisia kasviplanktonin kukintojen ansiosta.
Trooppiset merialueet vapauttavat hiiltä, mutta toisaalta ympäröivä planktonkasvusto, joka ottaa hiilidioksidin ilmakehästä on pystynyt kuluttamaan merestä vapautuvan hiilidioksidin.
Eteläisillä valtamerillä on raudanpuutetta nykyään, mikä haittaa kasviplanktonin kasvua.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti on pyrkinyt korostamaan voimakkaasti mm. valaiden ulosteiden puutosta, unohtaen sopivasti, että siinäkin tapauksessa syy on ollut puhtaasti antropogeenista.
Ilmoita asiaton viesti
Lisääntyykö valaat ilmastotoimilla? Sallikaa minun nauraa tälle maailman naurettavimmalle harhaopille.
Ilmoita asiaton viesti
”Lisääntyykö valaat ilmastotoimilla? Sallikaa minun nauraa tälle maailman naurettavimmalle harhaopille.”
Jaahans, Karinen ilmestyi paikalle esittelemään uskomatonta lahjakkuuttaan ymmärtää minkä tahansa asian väärin.
Ilmoita asiaton viesti
Mainio ilmaisu tuo ”tekoälyävä” 😄
Jouni Aroon se sopii erinomaisen hyvin: ihminen esittäytyy asiallisena, poseeraa oikein kovat kaulassa profiilikuvassaan. Samainen karakteeri linkkailee postauksiinsa poimintoja tieteellisistä julkaisuista tekemistään Google translate -käännöksistä, koska oma kielitaito ei riitä kääntämiseen, eikä tekstin ymmärtämiseen julkaisun alkuperäiskielellä (englanti). Ehkä englantia ei vielä opetettu koulussa, jota Aro kävi joskus viime vuosituhannella. Samalle vuosituhannelle ovat jääneet myös asenteet ja tietämys.
Aron oman tekoälykkään tekstin tunnistaa väitteistä, joita ei varmasti löydy yhdestäkään hänen lainaamastaan tieteellisestä lähteestä. Kuten vaikkapa tämänkertaisen aivopierun otsikko ”Ilmakehän hiilidioksidista on vain hyötyä”.
Jouni Aro on yksi tyylipuhtaimmista pseudotieteilijöistä mitä olen US:n blogeissa nähnyt. Aro yrittää ratsastaa jatkuvasti hyvin tökeröllä tavalla tieteellä, mutta epäonnistuu yrityksessään surkeasti joka ikinen kerta. Ei tarvita kuin syyntakeellisen lukija, ja Ahon bluffi paljastuu välittömästi.
(Eri mieltä, Aro? Siitä vain etsimään tieteellinen taho, joka on samaa mieltä kanssasi siitä että ”ilmakehän hiilidioksidista on VAIN hyötyä”)
Ilmoita asiaton viesti
Aika huonosti korreloi co2 pitoisuuden nousu Antarktikan lämpötilan kanssa.
https://oz4caster.files.wordpress.com/2023/08/m10-cfsr-ant-ta-monthly-1979-2023-08.gif
Ilmoita asiaton viesti
Siltä näyttää!
Ilmoita asiaton viesti
Lämpötila muuttuu sitä enemmän mitä lähemmäksi mennään napoja. Ei se päiväntasaajan seudulla vaikuta.
Ilmoita asiaton viesti
”Ilmakehän hiilidioksidista on vain hyötyä”
Tämä ei pidä paikkaansa. Unohdat ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen jossa CO2 on keskeisessä roolissa ja se on tällä hetkellä vakavin uhka ihmiskunnalle.
Otsikko on typeryydessään samaa tasoa kuin että ”tupakan poltosta on pelkästään hyötyä” ja sitten puhutaan jostain maanviljelyksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaatulle olisi pitänyt erikseen kertoa, että näillä pitoisuuksilla.
Jos nyt luit blogikirjoitukseni ja ymmärsit myöskin sanoman, olisi selvinnyt, että YK on luvannut vuoteen 2030 mennessä pysäyttää ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousun, sitouttamalla ”4 permille to soil” hiiltä maaperään.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedoksi: Clive Bestin sivustolla on luettavissa John Carr:n artikkeli
” July 2023 “Global Boiling” Panic”
Eli Carr on analysoinut lämpötilastoja, joista on havaittavissa että nykyiset merien lämpötilavaihtelut johtuvat ns ’residuaaleista’.
Liioitellut väitteet epätavallisista lämpötiloista ovat ’muuteltua totuutta’, heh.
Ainakin kuviin kannattaa perehtyä …
https://clivebest.com/blog/?p=10604
Muuten,
https://climatereanalyzer.org/
sivustolla mielenkiintoisia säätietoja!
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole kuulut arviota siitä, että miten nykyinen populaatiomme tulisi toimeen 280 ppm:n pitoisuudella. Hiilarikammoisiahan se ei kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustellaan mieluummin tuulivoimaloista, uusiutuvasta energiasta, nettonollasta..
Eihän tuokaan enää mene läpi Englannissa, Julia Englannista haastaa aivopestyä tuulivoimaloista puhuvaa pulputtajaa.
https://youtu.be/-EVrGnm0_qE
Energiapolitiikkaan on ehdottomasti sisällytettävä paljon enemmän realismia, rehellisyyttä ja laajempien maailmanlaajuisten kehitys-, talous- ja ympäristötarpeiden ymmärtämistä. Fossiilisten polttoaineiden poltto on varmasti edelleen hallitseva energianlähde tulevina vuosikymmeninä, vaikka vaihtoehdot, kuten tuuli, aurinko, sähköajoneuvot ja ”vähähiiliset” polttoaineet, kasvavat ja niiden pitäisi kasvaa. Kaikkien maailmalle energiaa tuottavien teknologioiden, mukaan lukien fossiilisten polttoaineiden poltto, tutkimuksen ja kehittämisen jatkaminen, erityisesti polttomoottoreissa, on olennaisen tärkeää.
Ilmoita asiaton viesti
The blogger escapes from the original topic as always…
Ilmoita asiaton viesti
As Uusitalo kindly reminds me to return back to topics, I’ve added two pictures to the blog at 9:00
Koska Uusitalo ystävällisesti muistuttaa palaamaan takaisin aiheisiin, olen lisännyt blogiin kaksi kuvaa klo 9.00
Ilmoita asiaton viesti