Ilmastonmuutosta työkseen tutkineet oppivat nopeasti ottamaan realiteetit huomioon

Corinne Le Quéré pääsi nuorena tutkijana selville, että mikä maapallon ilmastoa ohjaa.

Otsoni lämmittää luonnollisesti ylempää ilmakehää, koska se vangitsee auringon säteilyn ja emittoi sen takaisin”, Le Quéré sanoo. ”Jos otsoni vähenee, saadaan erittäin korkea viilennys aikaiseksi atmosfäärin yläosassa.” Valtava lämpötilaero otsoniaukon ja muun stratosfäärin välillä aiheuttaa voimakkaita tuulia Antarktikan ympärillä. Epätasainen lämpeneminen eteläisen pallonpuoliskon eri osissa viimeaikaisesta ilmaston lämpenemisestä johtuen aiheutti myös lämpötilaeron, joka vahvisti tuulia. Voimakkaammat tuulet parantavat syvän veden kohoamista, mikä antaa hiilelle mahdollisuuden päästä ilmakehään hiiltä sisältävästä syvästä vedestä. Pohjimmiltaan, vaikka valtameri saattaa ottaa enemmän ihmisperäistä hiiltä pysyäkseen ilmakehän tasoilla, se myös luovuttaa enemmän hiiltä kuin aikaisemmin, ja se muuttaa koko hiilialtaan kokoa.

Kun Le Quéré liitti malliinsa ilmakehän mittaukset eteläiseltä valtamerestä vuosina 1981-2004, hän hämmästyi tuloksesta – jotain paljon mielenkiintoisempaa kuin Etelämantereen polaaripyörteen olemassaololle. ”Eteläisen valtameren hiilinielu ei ole muuttunut ollenkaan 25 vuodessa. Se on odottamatonta, koska hiilidioksidi kasvaa ilmakehässä niin nopeasti, että sitä odottaisi myös nielun kasvavan”, Le Quéré sanoo. Mutta sitä ei tapahtunut. Sen sijaan eteläinen valtameri pysyi vakaana, kun taas ilmakehän hiilidioksidipitoisuudet nousivat.

Mitä lämpimämmäksi pintavesi muuttuu, sitä vaikeampaa tuulen on sekoittaa pintakerroksia syvempiin kerroksiin. Valtameri asettuu kerroksiin tai kerrostuu. Ilman tuoreen karbonaattipitoisen veden infuusiota alhaalta pintavesi kyllästyy hiilidioksidilla. Pysyvä vesi tukee myös vähemmän kasviplanktonia, ja hiilidioksidin otto fotosynteesistä hidastuu. Lyhyesti sanottuna kerrostuminen vähentää hiilen määrää, jonka valtameri voi sitoa.

https://earthobservatory.nasa.gov/features/OceanCarbon/page1.php

Corinne Le Quéré nuorena tutkijana etelänavalla pääsi selville asioista, joita pidettiin varmaankin loistavina saavutuksin, hän on todella etetevä tutkija.

Hän myös halusi pysyä tutkijana, kunnes hänelle alettiin tarjota ”hallinnollisia” tehtäviä tiedeyhteisön toimesta. Hän olisi halunnut jatkaa tutkijana.

No etevyydestä on ollut hänelle etua myös byrokraattina, hän on edennyt urallaan.

Sensijaan hänen esille nostamat tutkimustulokset ovat jääneet junnaamaan paikoilleen. Mm. polaaripyörre oli hänelle jo selvä asia, johtuu auringosta.

”Käännetty englannista-Corinne Le Quéré CBE FRS on ranskalais-kanadalainen tiedemies. Hän on East Society -yliopiston Royal Society -tutkimusprofessori ja entinen Tyndall Center for Climate Change Research -johtaja. Hän on Ranskan ilmastoneuvoston puheenjohtaja ja Yhdistyneen kuningaskunnan ilmastonmuutoskomitean jäsen. Wikipedia (englanti)”

Corinne Le Quéré on etevänä tutkijana tehnyt valintoja elämässään, eikä ole lähtenyt tukkanuottasille tiedeyhteisön kanssa, vaan päinvastoin, on opetellut elämään virtahevon kanssa olohuoneessa, eikä ole antanut sen häiritä normaalia elämää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu