Ilmastoon liittyvä koulutus tarpeen
Nyt on kansalaisten tietoisuus noussut hurjaa vauhtia esim. tuulivoiman suhteen. Kun ei tuule, sähköäkään ei tule. Eikä se auta vaikka niitä tuulivoimaloita lukumääräisesti lisättäisiin.
Ilmastonmuutos on kokemassa vähän samanlaisen heräämisen kansan keskuudessa.
Keväinen Oulun yliopiston tutkijoiden neutronitutkimuksen pohjalta tehty päivitys 11-vuotisiin aurinkosykleihin osoittaa, että aurinkosykli 22 oli aktiivisuuden osalta korkeammalla kuin aurinkosykli 19. Tähän asti ihmisille on kerrottu, ettei se voi aurinko olla, joka lämmittää ilmastoa, kun sen aktiivisuus on laskenut 1950 luvulta. Näin siis ei asia ollut, vaan auringon aktiivisuus on säilynyt korkealla tasolla aina vuoteen 2008 asti.
Viimeisin päivitys Usoskinin tutkimuksiin keväältä 2023.
https://link.springer.com/article/10.1007/s41116-023-00036-z#Fig16
”Vuotuinen auringonpilkkujen määrä vuodesta 1955 alkaen ISN:n (v2-punainen käyrä) ilmoittamana ja rekonstruoituna neutronimonitorien mittaamien kosmisten säteilytietojen perusteella (musta katkokäyrä, jossa on 1σ epävarmuustekijät – Usoskin et al. 2021b)”

Seuraavaksi tarkastellaan auringon aktiivisuutta ja yhdistettyä AMO+PDO sykliä.

Huomataan, että maapallon mitattu lämpötila on noussut ja laskenut noin 30 vuoden jaksoissa melkein AMO+PDO yhdistetettyjen indeksien mukaan. Trendi lämpötilan osalta on ollut kuitenkin ylöspäin, koska auringon aktiivisuus on myös noussut 1900-luvulla.
EDIT:
”Ilmastoon liityvä koulutus tarpeen”
No niin onkin. Tuosta voit aloittaa:
https://climateuniversity.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi vielä varmistaa opetuksen laatu. Esim. Oulu ja Aalto yliopistojen ReSolVe tiimiltä sitä tietoa annettaisiin kansan pariin.
Ilmoita asiaton viesti
”Tähän asti ihmisille on kerrottu, että ei se voi aurinko olla, joka lämmittää ilmastoa, kun sen aktiivisuus on laskenut 1950 luvulta”
Eikös tuo linkkaamasi tutkimuskin näytä aktiivisuuden laskua 1950 jälkeen:
https://link.springer.com/article/10.1007/s41116-023-00036-z/figures/15
Ilmoita asiaton viesti
Kuvan lasku auringon aktiivisuudessa näkyy aurinkosyklin 22 jälkeen, eli 1990-luvun jälkeen. Auringon aktiivisuus säilyi korkealla vuoteen 2008 asti.
Aurinkosykli 24 oli sitten jo matalampi aurinkopilkkujen ja aktiivisuuden osalta. Nykyinen aurinkosykli 25 jäänee myös matalaksi, käänne alaspäin tapahtunee vielä tämän 2023 vuoden aikana, ennusteen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän ne kolme norskia, joita blogisti hehkutteli aimmassa blogissaan saivat väännettyä yhtälön johon nämä geniukset änkesivät parametreiksi Norjanmerellä sekä Pohjois-Atlanttilla sijaisevilta sääasemilta kerätyn datan että aurikosyklien SC23/SC24 aktiivisuuden eron jonka yhtälön avulla he saivat aikaan ennusteen, että vuodesta 2012 eteenpäin alkaisi vähintään yli vuosikymmenen kestävä ilmaston viileneminen. Laskelmassa oli ainoastaan eräs pieni ongelma, kävi nimittäin täysin päin vastoin, ilmasto alkoikin lämmetä vaikka auringon aktivisuus hiipui.
Johtopäätös:
Kyseisten norski geniusten laskelmat menivätkin yllättäen päin vittua 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Norjalaiset ennustivat pitkän SC23 mukaan SC24 jäävän alhaiseksi auringon pilkkujen lukumäärän ja aktiivisuuden osalta. Näin myöskin tapahtui!
Toinen asia mitä he ennustivat oli lämpötilan lasku paikallisesti.
Eivät huomioineet AMO:a, joten lämpötila laskee globaalisti noin 10 vuoden viiveellä.
Ilmoita asiaton viesti
Päin persettä kuitenkin vaan meni, totaalisesti, se 10 vuoden viive meni auttamattomasti jo ohi.
Ilmoita asiaton viesti
PDO on vielä punaisella (2017).
En löytänyt tuoreempaa.
http://research.jisao.washington.edu/pdo/pdo_tsplot_jan2017.png
Ilmoita asiaton viesti
Joulukuussa 2019 alkanut nyt yli 3,5 vuotta jatkunut aurinkosykli 25 on kiihdyttänyt auringon aktiivisuutta, jonka aktiivisuuden nousun odotetaan jatkuvan aina vuoteen 2025 ennustettuun auringon maksimiin asti.
Nyt on taas kuitenkin käynyt tämän aktiivisuuden osalta päinvastoin kuin solarhihelsonit yrittävät aktiivisesti selittää, eli lämpenemisessä onkin havaittu hienoista tasaantumista mistä denialisti ovat lähestulkoon ekstaasissa. Lieneekö taaskin syynä viive eli aktiivisuuden vaikutus ottaisi ikään kuin vauhtia ennen kliimaksia?
Ilmoita asiaton viesti
Joissakin asioissa NASAan kannattaa luottaa. SC25 kääntyy piakkoin.
https://www.nasa.gov/sites/default/files/styles/full_width/public/thumbnails/image/aug2023ssn_prd_plt.png
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, tässä solarhihhuleille pientä purtavaa, blogistin hyperaktiivisen kirsikoiden poimiminnan sijaan 🥱
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta saat uutta tietoa. Ei kannattaisi levitellä vanhaa tietoa.
https://www.space.com/2942-sun-activity-increased-century-study-confirms.html
”Uuden tutkimuksen mukaan Auringon energiantuotanto on lisääntynyt merkittävästi 1900-luvun aikana.”
Ilmoita asiaton viesti
Täältä voi käydä tarkastelemassa aktiivisuuden muutoksia hieman pidemmällä aikajanalla ”… tosiaankin niitä pilkkuja on jo tsiikailtu riittävän pitkään, että jotakin niistä jo tiedetään.”
Ilmoita asiaton viesti
Kun haet vielä päivityksen viimeisimmästä Oulun julkaisemasta tiedosta, homma kunnossa.
https://media.springernature.com/full/springer-static/image/art%3A10.1007%2Fs41116-023-00036-z/MediaObjects/41116_2023_36_Fig16_HTML.png
Ilmoita asiaton viesti
Although the level of sun activity is considered to be seen by counting sunspots. The number of sunspots and the increase in activity actually have little effect on the total amount of energy produced by the sun. Ultraviolet radiation increases dramatically during periods of high activity, but UV radiation does not have a significant effect on global warming because its amount is not sufficient to cause excess heat which remains in the atmosphere.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta voit opiskella ja tarkkailla NAOn tilannetta aurinkosyklin edetessä eri vaiheisiin.
”Maliniemi kuuluu tutkimusryhmään, joka on osoittanut tilastoaineiston ja päättelyn pohjalta, että auringon toiminnalla on yhteys pohjoisen pallonpuoliskon ilmastoon. Auringon aktiivisuuden laskevalla kaudella Pohjois-Atlantille syntyy talvella nk. positiivinen NAO-ilmiö, jossa ilmavirrat käyvät pohjoiseen Eurooppaan ja Skandinaviaan jatkuvasti lounaasta ja lännestä.
Sen seurauksena talvi on Pohjoismaissa leudompi. Toisaalta Grönlannissa ja Pohjois-Amerikan koillisosissa on kylmää. NAO+ -ilmiön saavat aikaan Pohjois-Atlantille asettunut matalapaine ja etelämmäs syntynyt korkeapaine.
Normaalin säätilan vaihtelun lisäksi taustalla on myös aurinko. Sen laskevalla kaudella eli auringonpilkkujen vähetessä auringon koronaan syntyy aukkoja, jolloin maahan suuntautuvat aurinkotuulet nopeutuvat eli koostuvat enemmän energiaa sisältävistä hiukkasista.
Maan magneettikenttään törmätessään aurinkotuuli kiihdyttää magnetosfäärin sisäosien hiukkasia, jotka pääsevät alemmas ilmakehään vain napa-alueilla. Ne puolestaan törmäävät ilmakehän molekyyleihin ja synnyttävät typen ja vedyn oksideja.
Auringon säteily hajottaa näitä yhdisteitä ja ilmakehä pysyy niiden suhteen tasapainossa. Talviaikaan ei aurinko napa-alueille paista ja erityisesti typpioksidien elinaika pitenee. Ne pääsevät laskeutumaan ilmakehässä alemmas stratosfääriin ja tuhoavat sen otsonia. Tämä muuttaa ilmakehän lämpötasapainoa: otsonin hävitessä stratosfääri kylmenee.
Stratosfäärin kylmeneminen puolestaan voimistaa napapyörrettä, joka kytkee ilmakehän eri kerrokset. Tätä kautta pohjoiselle pallonpuoliskolle syntyy positiivinen NAO-ilmiö.
”Toistaiseksi olemme osoittaneet tämän koskevan vain pohjoista pallonpuoliskoa ja talvea, ja jatkotutkimusta tarvitaan. Voin kuitenkin ennakoida, että myös seuraavina muutamana talvena lämpimämmän sään todennäköisyys kasvaa”, sanoo Ville Maliniemi.
Hän kuuluu Oulun yliopistossa toimivaan Suomen Akatemian ReSoLVE-huippututkimusyksikköön, joka tutkii avaruusilmastoa ja auringon pitkäaikaisia vaikutuksia maahan. Auringonpilkkujen laskevan kauden yhteyden NAO:oon tutkimusryhmä on osoittanut 130 vuotta taaksepäin kattavan tilastoaineiston perusteella. Se koostui lämpötilamittauksista ja auringonpilkkujen määrää koskevasta datasta.
Samansuuntaisen tuloksen ryhmä sai vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa, joka perustui NOAA-satelliittien suoriin hiukkasmittauksiin vuosina 1980–2010. ”Ajatus siitä, että hiukkaset saavat aikaan muutoksia maan ilmakehässä, on kiinnostanut 2000-luvun alusta lähtien ja tutkimus on lisääntynyt”, kertoo Maliniemi.
Tuloksen julkaisseeseen ryhmään kuuluvat lisäksi professori Kalevi Mursula ja akatemiatutkija Timo Asikainen ReSoLVE-huippuyksiköstä.”
http://www.oulu.fi/yliopisto/node/38406
Ilmoita asiaton viesti
https://www.ncei.noaa.gov/access/monitoring/pdo/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, PDO on ollut miinuksella syyskuusta 2019 lähtien.
Tuo kyllä pitää lämmönnousut kurissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja huolimatta siitä, että olemme vasta menossa kohti aurinkomaksimia, jolla solarhihhuleiden mielestä piti olla se kaikkein ratkaisevin merkitys ilmaston globaalin tason lämpötilaan 🥴🤭😊😄😂🤣
Pääsikö rapatessa taas välillä vähän roiskahtamaan ohi…
Ilmoita asiaton viesti
Kuva lisätty blogiin klo 9:15
Ilmoita asiaton viesti
On ne hauskoja nuo Amon – ja Poseidon uskovaiset. Ilmastoon liittyvä koulutus olisi todella tarpeen.
Ilmoita asiaton viesti
Lööpeissä on jatkuvasti surullisia esimerkkejä kun ilmataiteenlaitos on pikkasen kouluttanut toimittajia.
Ilmoita asiaton viesti
Harhaoppisia toimittajia kuritetaan ja kidutetaan.
Ei uskoisi, että tuollaista esiintyy.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä on parempi, että Lehtinen jättää ”lööpit” lukematta ja ryhtyy lukemaan asiatietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Keskity sinä vaan saamaan noopelin prinikka todistamalla miksi maapallon happipitoisuus on pysynyt kohtuu stabiilina yli miljardi vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siihen palkintoja tarvita. Ilmakehän happitpisuus on nykyisin n. 21% ja se ei suinkaan ole pysynyt miljardia vuotta samana. Mutta jos sen muutos muutetaan per meg arvoiksi, se on nykuisin laskeva ja seuraa tismalleen ilmakehän hiilidioksidin nousevaa muutosta.
Eli kyllä se ilmastoon liittyvä koulutus olisi todella blogistille ym. hänen kannattajilleen tarpeen.
Ilmoita asiaton viesti
You can focus on keep on cheering by giving a thumb emoji for example for crap like this:
The merits that had been collected as a laboratory worker while researching the possibilities of medical use of an enzyme secreted by honey flies in cell biology. Although the result of the research was zero, the experiences still laid the groundwork for the transition to writing scientific books about climate at such a pace that have a chance there could have been any time left for research work is also zero.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän on luonnollinen selitys. Toimittajat tarvitsevat ”koulutusta”, jotta ”kouluttajat” pysyvät ”leivässä kiinni.” Laitoksella on töissä lähes 700 ihmistä (2018) ja budjetti 78 miljoonaa euroa (2018).
Tämän tilanteen toivotaan jatkuvan ja on näin ollen luonnollista jatkaa ”koulutusta.”
Ilmoita asiaton viesti
Tähän kohtaan voisi heittää sellaisen vertailun, että minkä suuruisessa firmassa ja henkilömäärässä kommentoija on töitä tehnyt ja minkälaisella koulutuksella ja panoksella, ja minkälainen on ollut firman budjetti, suhteessa IL:n vastaavaan?
Ilmoita asiaton viesti
Koulutukseni ja työurani eivät liity millään tavoin Ilmatieteen laitokseen. Sääopin tuntemus oli kieltämättä ”henkivakuutus” ammatissani.
Edellisestä kommentistani jäi pois se, että yksityinen yhtiö Foreca tuottaa myös sääpalveluja. Budjetti näyttää olevan noin 1/10 Ilmatieteen laitoksen budjetista.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Foreca
Ilmoita asiaton viesti
Eihän se tietenkään liity. Mutta kun ryhdyt täällä julkisesti arvostelemaan IL:n toimintaa, niin mikä on oman toimintasi panos tässä yhteiskunnassa?
Ilmoita asiaton viesti
Tollanen sakki polttaa rahaa ja silti jopa vuorokauden päähän tehty ennuste menee täysin pieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta tähän kohtaan voisi heittää sellaisen vertailun, että kuinka paljon menee kommentoijalta pieleen, kun hän katsoo ikkunasta pihalle ja toteaa, ettei aurinko paista, mutta sataa kaatamalla?
Ilmoita asiaton viesti
Olen näköjään saanut ”seuraajan” 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Aurinko vaikuttaa jopa 30x Maata kauempana kiertävään Neptunukseen – ja silminnähtävästi. Olisi perin erikoista jos se ei vaikuttaisi myös meihin. Tosin maksettujen tai aivopestyjen ilmastotieteilijöiden mielestähän auringolla ei ole mitään, ei yhtään mitään merkitystä yhtään mihinkään. Ainoastaa CO2:lla…
https://www.avaruus.fi/uutiset/aurinko-planeetat-ja-kuut/neptunuksen-pilvet-vaikuttavat-noudattavan-auringon-11-vuotista-aktiivisuussyklia.html
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen juttu! These remarkable data give us the strongest evidence yet that Neptune’s cloud cover correlates with the Sun’s cycle,” said de Pater. “Our findings support the theory that the Sun’s UV rays, when strong enough, may be triggering a photochemical reaction that produces Neptune’s clouds.
Vähän vielä tiedetään auringon vaikutuksesta ilmastoon.
On se muuten arka aihe, pari omaa kirjoitusta on jo häipynyt usarin palstalta. 😮
Tuosta kotoisesta metaanista oli myös uutta tutkimusta. Metaani absorboi myöskin SW säteilyä ja se vaikuttaa ylempään troposfääriin ja alempaan stratosfääriin lämmittäen, mikä puolestaan vaikuttaa maapalloa viilentäviin mataliin stratokumuluspilviin säilyttäen niitä pitempään ja toisaalta vähentäen maapalloa lämmittäviä Cirruspilviä yläilmakehästä.
Ilmoita asiaton viesti
Sounds interesting, but it would still be a little more interesting if that guy knew if Neptune’s atmosphere has ozone, which is a particularly effective UV absorber.
If there were, it would also give Earth’s climatologists something to think about, especially when you consider that UV radiation may trigger some photochemical reactions that can produce clouds.
Now we can focus on studying the climate of Neptune and forget about everything that causes concern on Earth, such as emissions, windmills and the price of electricity, etc.
Edit: I fixed my typo (Venus was meant to be Neptune).
Ilmoita asiaton viesti
Venuksen ilmakehässä on hiilidioksidin lisäksi rikkihappoa. ”The atmospheric clouds primarily consist of sulfuric acid, which reflect the vast majority of sunlight that is incident upon them. This makes Venus the planet with the highest albedo in the solar system, with a value of 75 percent.”
https://sciencing.com/albedo-planets-5203.html
Ilmoita asiaton viesti
Well, the composition of Venus’ gas atmosphere is over 96% carbon dioxide, 3.5% molecular nitrogen and small amounts of other gases such as carbon monoxide and sulfur dioxide. The pressure is 93 bar (1,350 psi) roughly the pressure found 900 m (3,000 ft) underwater on Earth. There are so many clouds that it is almost impossible to see the surface of the planet.
Additional information about Venus:
The year of Venus (225 Earth days), i.e. the time it takes to go around the sun, is shorter than the so-called sidereal day (approx. 243 Earth days), i.e. the time when Venus has rotated around its axis and the starry sky is again in the same place. Instead, the Venusian solar day (about 117 Earth days) is the time that elapses from the moment when the sun is at the zenith as seen from the surface of Venus, to the moment when the sun is again at the zenith.
The axial tilt of Venus is 177.3°. If you compare the reading to the Earth’s axial tilt of 23.5°, which gives the Earth different seasons, you would think that the much larger tilt of Venus would cause more extreme seasons.
However, this is not the case. In geometry, a full circle is 360° and half of it is 180°. So if you subtract 177.3° from 180°, you get a difference of 2.7°. In other words, Venus is actually tilted away from the plane of the ecliptic by only 2.7°. The planet is actually almost completely upside down.
Venus is the only planet in our Solar System that rotates backwards compared to the other planets. Seen from above, all the other planets are turning in a counter clockwise direction, but Venus is rotating clockwise.
Due to the very high concentration of carbon dioxide in the gas atmosphere of Venus, the greenhouse effect keeps the surface of the planet at an average temperature of 462 °C.
The gas atmosphere of Venus goes around the planet in about four Earth days. The extremely high-speed winds cause the gas atmosphere to drag along the planet’s surface as it orbits, slowing its rotation while decreasing the effect of sun’s gravitational grip.
The persistent very strong winds, especially at high altitude in Venus’ gas atmosphere, are caused by a phenomenon called super-rotation, which in turn is caused by the planet’s very strong greenhouse effect, which in turn is caused by very high atmospheric CO₂ concentration etc.
Now that the surface of Venus is very hot, it strongly heats the gas near the surface, which, according to the laws of physics, tends to expand and rise higher, where it is cooler, so it begins to rotate accelerating causing currents, which in turn turn towards the surface of the planet over and over again.
In the upper part of Venus’ gas atmosphere, winds can reach hurricane-like speeds of up to 360 kilometers per hour.
Ilmoita asiaton viesti
”Vähän vielä tiedetään auringon vaikutuksesta ilmastoon.
On se muuten arka aihe, pari omaa kirjoitusta on jo häipynyt usarin palstalta.”
Olen edelleen sitä mieltä, että Sinun kannattaisi perustaa oma kotisivu – sieltä kirjoituksiasi ei sensuroi kukaan.
Minun piti aikoinaan perustaa kotisivu, kun kirjoituksiani sensuroitiin – sen jälkeen ei ole kukaan sensuroinut.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa tulla kiireinen syksy, jotenka jää vähemmälle tänne kirjoittelu.
Samalla olen ilokseni pannut merkille, että tärkeitä kirjoituksia on alkanut ilmestymään, jotenka sitä voi nyt vaan hyvillä mielin tyytyä vain lukemaan toisten kirjoituksia. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Jouni, Sinua tarvitaan välttämättä esittämään faktoja kaikenlaisten huijareiden vastapainoksi.
Ilmoita asiaton viesti
😵💫🥴🤭😊😄😂🤣
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kannustamisesta! Hyviä kirjoituksia on tosiaankin alkanut ilmestymään lehtiin. Suomessa tullaan vielä jälkijunassa, joten huijarit ovat täällä.
En tietenkään lopeta kirjoittelua ja kannustan muitakin jatkamaan. Alla olevasta kirjoituksesta voi hakea vauhtia. Ongelma tietysti tässä huijauksessa ovat hallitukset ja valtavat rahasummat, jotka tätä ilmasto- ja tuulivoimahuijausta pyörittävät ja ylläpitävät. 😉
”TUULIENERGIA: TUHOON TUOMITTU TEOLLISUUS Wall Street Journal raportoi, että tuuliteollisuus on joutunut vaikeuksiin: Tuuliliiketoiminta, jota hallitukset pitävät avainasemassa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ja sähköntoimitusten lisäämisessä, on vaarallisen markkinamyrskyn edessä. Kuukausien ajan nousevista hinnoista ja logistisista vaikeuksista varoiteltuaan tuulivoiman kehittäjät ja mahdolliset ostajat romuttavat sopimuksia, lykkäävät projekteja ja lykkäävät investointipäätöksiä. Takaiskut kasaantuvat sekä onshore- että offshore-hankkeissa, mutta jälkimmäisten ongelmat ovat akuutimpia.”
https://www.powerlineblog.com/archives/2023/08/wind-energy-a-doomed-industry.php
Ilmoita asiaton viesti
Tuhoon tuomittu, mutta päättäjiltä ottaa liian kauan ymmärtää se.
Ilmoita asiaton viesti
Englanti joutui tuulivoimakurimukseen ensimmäisenä ja nyt näyttää siltä, että irtautuminen tuulivoimataloudesta tapahtuu nyt ripeästi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoiman siunauksellisuus ei jaksa Ruotsissakaan enää kaikkia innostaa. Tuulivoiman aiheuttamat pitkäaikaiset haitat alkavat olemaan tuulivoiman sattumanvaraisia hyötyjä suuremmat.
Yhdistyksen sivuilta lisätietoa
https://motvindsverige.org/
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on toiminut jo pitkään Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry https://tvky.info/
Sari Murto on noussut edesmenneen Kalevi Nikulan jälkeen puheenjohtajaksi.
Yhdistyksen jäsenet toimivat aktiivisesti ja jakavat tietoa kansalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan foliohattujuttua että Aurinko muka vaikuttaisi Neptunuksen ”säähän” . Tai sitten ihmisen hiilari on levinnyt sinne asti 😆 .
”Erittäin yllättävät ilmastonmuutokset jatkuvat Neptunuksessa: Planeetan lähes kaikki pilvet katosivat selittämättömästi – Aiemmin sattui 21 °C globaali äkkikylmeneminen”
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/899e2339-53c5-4034-8bf3-0a6ef648dba7?
Ilmoita asiaton viesti
UV säteilyä ehdotetaan pilvien aiheuttajaksi (teoria).
”The clear positive correlation we find between cloud activity and Solar Lyman-Alpha (121.56 nm) irradiance lends support to the theory that the periodicity in Neptune’s cloud activity results from photochemical cloud/haze production triggered by Solar ultraviolet emissions.”
Ilmoita asiaton viesti
Jep, mutta kuin täällä väitetään silmät kirkkaina että missään muussa planeetassa ei tapahdu mitään muutosta.
Mars:sin pyörimisnopeus kiihtyy.
https://www.universetoday.com/162710/mars-is-spinning-faster-and-faster/
Ilmoita asiaton viesti
Juu-uh, pikkasen kiertoaika muuttuu, kun Marsin sula sisälmys ja kiinteä ulkokuori kiertävät eri nopeudella, joten kelloja joudutaan rukkaamaan myös Marsissa. 😉
”Fluid layers within the core could rotate at a different rate than the solid outer layer, and a transfer of rotational momentum between them could be causing Mars to speed up.”
Ilmoita asiaton viesti