(Ilmasto)pessimisti ei pety niin usein kuin optimistit

Kun Charles Keeling aloitteli tiedemiesuraansa 1950-luvun alussa, hänellä oli näkemys, että ilmakehän hiilidioksidista saattaisi aiheutua vaikeuksia ja sen seurantaan tarvitaan mittalaite.  Tiede oli jo varoitellut hiilidioksidin kertymisestä ilmakehään.

 

Keeling selvitti alkuvaiheessa hiilidioksidin ilmakehään kertymisen syitä, meristä, lämpötila, fossiiliset polttoaineet jne.

https://21sci-tech.com/Subscriptions/Spring%202008%20ONLINE/CO2_chemical.pdf

”Keelingin ja IPCC:n mukaan ilmassa havaittavat CO2-vaihtelut johtuivat vuorokauden ja vuodenaikojen jaksoista (katso kuva 2) tai jääkausien/jääkausienvälisen ajan väliset vaihtelut. Luonnollisten pitoisuuksien oletetaan olleen tasapainossa, kunnes ihmiskunta häiritsi luonnollista tilannetta. Siksi Callendar ja Keeling sulkivat etukäteen pois kaikki mahdolliset pitkän aikavälin havainnot, jotka saattaisivat viitata vuosikymmenten tai vuosisatojen välisiin ilmakehän hiilidioksidipitoisuuksien vaihteluihin.”

Joten hiilidioksidin kertyminen ilmakehään on pidetty mittaushistorian alusta lähtien ihmisestä aiheutuvana. Perusteluna se, että luontainen vaihtelu on hidasta.

Ilmakehän CO2 on noussut ~ 100 ppm:n verran sadassa vuodessa. Fossiilisten polttoaineiden käyttö on noussut nopeasti, katso kuva.

Joten hiilinielut ovat toimineet. Eivät kuitenkaan ole pystyneet pitämään ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta tasapainossa. Tästä aiheutuu se älämölö, joka on myös politisoitunutta väittelyä. Osa on jopa sitä mieltä, että pitäisi jättää fossiiliset maahan. Ei näytä lupaavalta, katso kuva. Monenlaisia keinoja ja vempaimia on yritetty, fossiilisten polttoaineiden osuus on edelleen pysynyt 80 % tuntumassa kaikesta energiankulutuksesta.

Suomessa asuminen ja autoilu vaativat energiaa, joten ei tarvitse ihmetellä, vaikka osa kansasta on tiedostamattaan tai tietoisesti ilmastoahdistunut. Voisiko uusi hallitus tosiaankin tuoda helpotusta ihmisten ilmastoahdistuneisuuteen, kuka tietää. Bensalle halvempi vaihtoehto ja sähkön verotusta alas, noin niinkuin alkajaisiksi.

Ydinvoimala per päivä -vauhtia pitäisi edetä, jotta olisi edes jotenkin realistista ajatella luovuttavan fossiilisista polttoaineista, onko muita vaihtoehtoja, keinotekoinen fotosynteesi…

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu