Jäätiköt aktiivisia hiilen kierrättäjiä

Kun jäätiköiden rooli hiilen kierrättäjänä on ollut tiedossa vasta 15 vuotta, voidaan samalla todeta kaikkien hiilenkiertomallien epäonnistuneen. Samoin käy oletetulle ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden määrittelyn osalle, jotka perustuivat jääkairauksille, pieleen on mennyt tältäkin osin.

https://www.nature.com/articles/s41467-019-11394-4

”Vasta viimeisen 15 vuoden aikana jäätiköitä on alettu pitää aktiivisina hiilen kierrättäjänä, mikä johtuu havainnosta, että ne sisältävät erilaisia ​​vesiympäristöjä, joissa esiintyy runsaasti ja monimuotoisia mikro-organismipopulaatioita ja ovat pesäkkeitä biogeokemiallisille rapautumiselle. Nämä prosessit luovat jääkentille potentiaalin vaikuttaa suoraan tai epäsuorasti globaaliin hiilisykliin (kuva 1).”

Ihmisen osuus hiilenkierrosta jää edelleen marginaaliin, vaikka ihmisen vaikutus maankäytössä ja fossiilisten polttoaineiden kulutuksen osalta hivenen sitä osuutta nostaa.

Viherhiippareilla on ollut taikasana luonnon tasapaino käytössään. Ihminen olisi toiminnallaan järkyttänyt luonnon tasapainoa. Hurjimmillaan on väitetty kaiken hiilidioksidin nousun 280 ppm:n yli johtuneen ihmisen toimista.

”1765: Certainement qui est en droit de vous rendre absurde, est en droit de vous rendre injuste

Translation 01: Certainly, whoever has the right to make you absurd has the right to make you unjust”

Eli Voltairen kuuluisa sanonta, kuka tahansa saa sinut uskomaan järjettömyyksiä, hänellä on oikeus tehdä sinusta epäoikeudenmukainen”

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu