Joko voidaan sanoa, että lentoliikenteen väheneminen Covid-19 lockdownin aikana viilensi Eurooppaa

https://e360.yale.edu/features/how-airplane-contrails-are-helping-make-the-planet-warmer

”Uudet tutkimukset osoittavat, että lentokoneiden pakokaasujen kondenssivesillä on merkittävä rooli ilmaston lämpenemisessä. Asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että pyrkimykset muuttaa lentokoneen moottoreiden rakennetta hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi voisivat itse asiassa luoda enemmän vesihöyryä ja nostaa päivittäisiä lämpötiloja entisestään.”

Ei tietenkään sen takia, että CO2:ta olisi ollut vähemmän ilmakehässä, vaan että vesihöyryä oli vähemmän keskisessä troposfäärissä, jolla on suuri merkitys ulosmenevän infrapunasäteilyn kannalta ~15 μm:n aallonpituuden pidemmällä puolella ns. FIR -alueella.

Noin puolet ulosmenevästä infrapunasäteilystä menee ns. FIR -alueella.

Mutta tutkimus näyttää:

COVID-19 Lockdowns Caused Cleaner Air – And Warmed the Planet
COVID-19-pandemiaan liittyvät lukitukset ja vähentynyt yhteiskunnallinen toiminta vaikuttivat epäpuhtauspäästöihin tavoin, jotka lämmittivät maapalloa hieman useita kuukausia viime vuonna, ilmakehän tutkimuksen kansallisen keskuksen (NCAR) uuden tutkimuksen mukaan.”

https://scitechdaily.com/covid-19-lockdowns-caused-cleaner-air-and-warmed-the-planet/amp/

”Intution vastainen havainto korostaa ilmassa olevien hiukkasten tai aerosolien vaikutusta, jotka estävät tulevan auringonvalon. Kun aerosolipäästöt laskivat viime keväänä, enemmän auringon lämpöä saavutti planeetan, etenkin voimakkaasti teollistuneissa maissa, kuten Yhdysvalloissa ja Venäjällä, jotka yleensä pumppaavat suuria määriä aerosoleja ilmakehään.

COVID-19-lukitukset aiheuttivat puhtaampaa ilmaa – ja lämmittivät planeettaa”

Ovatko nämä tutkimukset ristiriidassa empiiristen mittausten kanssa.

Eivät ole.

Lentoliikenteen vesihöyry lämmittää planeettaa ja lockdownin aikana lentoliikenne väheni ja niin muodoin myös vesihöyry keskisessä troposfäärissä, jolloin tällä oli planeettaa viilentävä vaikutus.

Samaan aikaan teollinen toiminta väheni ja ilmakehää viilentävien aerosolien määrä väheni ilmakehässä, jolloin planeetta lämpeni.

 

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu