Kaikki on jo sanottu

Englantilainen The Telegraph on kirjoittanut merituulivoimasta energia-alaa tutkineen toimittajan kertomana, että merituulivoima on kallista ja että asia oli jo tiedossa.
https://www.telegraph.co.uk/news/2023/11/06/green-energy-offshore-wind-power-orsted-new-jersey/
”Kukaan ei näytä haluavan sitä myöntää, mutta on sanottava, että merituulivoimalla ei ole mitään tarkoitusta sähköverkossa, jota ei voida täyttää halvemmalla ja tehokkaammin monilla muilla sähköntuotantolähteillä. Se on epäilemättä tehoton, valtavan kallis ratkaisu ongelmaan, jota ei yksinkertaisesti ole olemassa.”
No se on nyt sanottu, että asia tuli kerralla selväksi.
Viime aikoina olen huomannut, että moni älähtää tutkimuksia, joissa kerrotaan maan albedon muuttuneen, josta todisteena on myös satelliittimittauksia saatavilla.
Mitkä seikat ovat sitten olleet vaikuttamassa albedon muuttumiseen, on tietenkin kiinnostanut IPCC:tä kuten muitakin tahoja. Toistaiseksi on keskitytty kyseenalaistamaan satelliittimittausten tarkkuutta.
On myös nostettu CO2 päästöt esille, kuten arvata saattaa. Tuoreessa Naturen tutkimuksessa on jo viitattu CO2 suuntaan kun on haluttu selittää muutoksia pilvipeitteessä, joka vastaa puolestaan 80 % maan albedon muutoksista.
Selitys on tavanomainen: hiilidioksidi lisää kasvien kasvuuta ja kasvit tuottavat monoterpeenejä ym. yhdisteitä, joilla taas on tekemistä pilvipisaroiden kanssa. Sateet lisääntyvät ja pilviä on vähemmän.
Lämpötilan lisääntymistä myös pidetään yhtenä syynä, miksi pilvipisaroiden muodostumisessa tarvittavat aerosolit ovat lisääntyneet ilmakehässä, aiheuttaen muutoksia pilvipeitteessä.
Koska olen tätä albedoasiaa käsitellyt aikaisemmassa blogissa, viittaus blogiin.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/arojouni/aurinko-vaikuttaa-ilmastoomme-osa-iv/
”On yhä ilmeisempää, että aurinkosäteilyn pakottaminen käynnistää jatkuvan yhdistettyjen vuorovaikutusten spektrin koko maapallon osalta, maalla, valtamerellä ja ilmakehässä usealla aikavälillä, joilla on erilaiset ja toisiinsa liittyvät alueelliset riippuvuudet. Maan ja valtamerien, päiväntasaajan ja napojen sekä pinnan ja ilmakehän differentiaalinen lämmitys ohjaavat näitä reaktioita; prosessit ovat prosesseja, joilla ilmasto reagoi muihin säteilypakottimiin, mukaan lukien kasvattamalla kasvihuonekaasupitoisuuksia, vaikkakin eri suuruudella, ajoituksella ja alueellisilla yksityiskohdilla.”
Merellisten matalien pilvien on osoitettu vaikuttavan merkittävästi maapallolle absorboituvan auringon lyhytaaltoisen (SW) säteilyn määrään.
https://www.nature.com/articles/s41597-023-02372-z
”Valtameren yllä olevat pilvet ovat erityisen herkkiä (cloud condensation nuclei) CCN:n vaihteluille, koska CCN-hiukkasten pitoisuudet ovat alhaisemmat verrattuna manner- ja saastuneisiin alueisiin.”
Mukavaa, että olet palannut lomalta keskuuteemme tuomaan jälleen väriä totisten torven soittajien ininään ja itkuvirsiin.
👍
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, olen kyllä muistellut teitä puheenvuorolaisia ja mahdollisuuksien mukaan käynyt lukemassa hyvin kirjoitettuja tarinoitanne.
Porukolleja on riittänyt pitkälle syksyyn, täällä on kuitenkin kaikki vielä kotikutoista kun on otettu ruotsalaisilta oppia, että miten ei kannata toimia.
😉
Ilmoita asiaton viesti
EU pitää Ruotsin hyvinvoinnista hyvää huolta. Ovat kovati huolisssaan tehtyjen avohakkuiden määrästä ja tietenkin metsäteollisuuden toimista. Totta sinänsä, että avohakkuut ovat perseestä, eivätkä ne lisää luonnon monimuotoisuutta. Tämän ovat toki Svenskit itsekin jo huomanneet ihan ilman EU ta.
Keskustelua käydään
https://www.forskning.se/2022/11/23/skogsbruk-utan-kalhyggen-darfor-tvekar-skogsagarna/
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus!
Suomessa on nyt käännytystyö käynnissä, WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas kirjoitti propagandistisen kolumnin MT:n Metsä liitteeseen, josta en nyt saa linkkiä.
Itse käppäjalka Göbbelskin olisi ollut vihreänä kateudesta Taalakselle. Taalas mm. kirjoittaa, että ”Olemme suruksemme havainneet angloamerikkalaisen vastakkainasettelun kulttuurin rantautumisen Suomeenkin. Media saattaa vielä voimistaa tätä valitettavaa kehitystä.” tällä hän tarkoittaa, että tieteellistä konsensusta ilmastosta ei saa kyseenalaistaa. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Tossa alla Jouko jo sanoi sanottavani, noin pitkiä lomia ei saa edes eläkeläiset 🤗
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se ollut virkistävää, ja nyt jo tuntuu, että loma on tullut ihan tarpeeseen. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisfyysikko julkaisi vuosia sitten kansainvälistä kohua herättäneen tekstin – seisoo yhä teesinsä takana: ”Ilmastonmuutos ei ole ihmisen syy”
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomalaisfyysikko-julkaisi-vuosia-sitten-kansainvalista-kohua-poikineen-tekstin-seisoo-yha-poikkeavan-tutkimustuloksensa-takana-ilmastonmuutos-ei-ole-ihmisen-syy/8490120
Turun yliopiston fysiikan emeritusprofessori Jyrki Kauppisen mukaan ilmastonmuutos ja ilmaston lämpeneminen johtuu maapallon pilvisyyden vähentymisestä. Hänen tutkimustensa mukaan ihmisen aiheuttamilla hiilidioksidipäästöillä ei ole suurta merkitystä kokonaiskuvassa.
Kun pilvisyys vähenee, aurinko lämmittää maapalloa enemmän ja lämpenemisen seurauksena meriin ja vesistöihin sitoutunut hiilidioksidi vapautuu ilmakehään. Puolestaan pilvisyyden lisääntyessä maapallo viilenee ja enemmän hiilidioksidia sitoutuu meriin.
Ilmastonmuutosta on tapahtunut aina maapallolla, lämpötilahan on vaihdellut noin 10 astetta. Kaiken kaikkiaan, kun otetaan huomioon jääkaudet ja lämpökaudet eli ilmastonmuutosta tapahtuu. Meidän tarkoituksenamme on selvittää, mikä vaikuttaa siihen lämpötilaan maapallolla. Nyt on osoittautunut niin, että kaikista suurin vaikuttaja lämpötilaan on pilvisyys.
Viimeisen sadan, kahdensadan vuoden aikana, maapallon pilvisyys on vähentynyt
LÄMPENEMISTÄ ON TAPAHTUNUT JO 300 VUOTTA:
https://www.tapionajatukset.com/108
Kauppisen mukaan 90 prosenttia maapallon lämpötilasta aiheutuu pilvisyydestä ja 10 prosenttia kasvihuonekaasuista. Hänen mukaansa tästä 10 prosentista vain vähäinen määrä on ihmisen aiheuttamaa.
JUTTUJA ILMASTON VAIHTELUISTA
https://www.tapionajatukset.com/44924
https://www.tapionajatukset.com/44803
https://www.tapionajatukset.com/44530
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/arojouni/aurinko-vaikuttaa-ilmastoomme-osa-iv/#comment-3961907
Suomessa ilmastonmuutoksen vaikutus lämpötilaan on vielä pienehkö verrattuna suureen luontaiseen vaihteluun, mutta tulevina vuosikymmeninä muutos käy vähitellen selvemmäksi. Ilmaston muuttuessa sen vaihtelevuus kuitenkin säilyy. Välillä on siis edelleen keskimääräistä kylmempää ja välillä keskimääräistä lämpimämpää.
Maapallon ilmastohistoria
https://www.ilmasto-opas.fi/artikkelit/maapallon-ilmastohistoria
Ilmasto on vaihdellut koko maapallon olemassaolon ajan. Esimerkiksi viime jääkauden kylmimpinä aikoina 20 000 vuotta sitten maapallon keskilämpötila oli arviolta 6°C nykyistä alhaisempi. Hirmuliskojen valtakaudella noin 80-100 miljoona vuotta sitten ilmasto taas oli tavattoman lämmin eikä jäätiköitä juurikaan esiintynyt. Etelänavan lähialueitakin peitti tuolloin metsä.
Ilmastohuijareiden mielestä ihminen on syypää ilmastonmuutoksen mukanaan tuomaan maailmanlopppuun, ja siksi asiaa auttaisi kovasti, jos sinä ja minä ajaisimme polkupyörällä, ostaisimme rehuja ja raasteita ja jäisimme kököttämään kanakopin kokoiseen velka-asuntoon radanvarressa.
https://ossitiihonen.com/2023/11/06/pari-sanaa-ihmisen-aiheuttamasta-ilmastonmuutoksesta-jota-ei-voi-enaa-pysayttaa-ja-maailmanloppu-uhkaa-sanoi-jari-tervo/
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se menee, hyvin kuvattuna!
Itse en saa juurikaan ketään ymmärtämään, mutta tämän hyvän kirjoituksesi jälkeen ei jää kenellekään epäselväksi, että mistä on kysymys.
Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Itse en pysty ostamaan tätä selitystä, että kun pilviä on vähemmän, niin se lisää sateiden määrää. Oma kokemukseni on, että kun pilviä ei ole yhtään, ei ole myöskään yhtään sateita ja toisaalta, mitä enemmän pilviä, sitä enemmän sateita.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys on taas samasta ilmiöstä, mikä huomattiin ns. hiatuksen aikoihin, uusia kainalosauvateorioita tupsahti jatkuvasti esille, niin että niiden lukumääristä ei enää pysytty perässä.
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelisin itse näin että pilvien ohentuminen päästää lisää aurinkoenergiaa maanpintaan (mereen) joka lisää haihduntaa. https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2312751120
Haihtunut vesi ei kuitenkaan estä auringonvalon pääsyä mereen mutta toimii kasvihuonekaasuna joten ilmakehä lämpenee jolloin ei edelleenkään muodostu pilviä joten haihtuminen jatkuu ja meri lämpenee. Kosteaa ilmaa kulkeutuu kuitenkin alueelle jossa lämpöenergia eikä auringonvalo pysty estämään vesihöyryn tiivistymistä ja se sataa alas. Eli niin kauan kuin merialueen pilvipeite (alapilvisyys) pysyy heikkona se lisää kokonaissateisuutta vaikkei tuossa kohdin. Miksi sitten toisessa kohdin merialuetta on runsaspilvistä kun toisaalla on vähän pilviä varmaan selviää aivan miettimällä.
Ilmoita asiaton viesti