Kaikki on jo sanottu

Englantilainen The Telegraph on kirjoittanut merituulivoimasta energia-alaa tutkineen toimittajan kertomana, että merituulivoima on kallista ja että asia oli jo tiedossa.

https://www.telegraph.co.uk/news/2023/11/06/green-energy-offshore-wind-power-orsted-new-jersey/

Kukaan ei näytä haluavan sitä myöntää, mutta on sanottava, että merituulivoimalla ei ole mitään tarkoitusta sähköverkossa, jota ei voida täyttää halvemmalla ja tehokkaammin monilla muilla sähköntuotantolähteillä. Se on epäilemättä tehoton, valtavan kallis ratkaisu ongelmaan, jota ei yksinkertaisesti ole olemassa.”

No se on nyt sanottu, että asia tuli kerralla selväksi.

Viime aikoina olen huomannut, että moni älähtää tutkimuksia, joissa kerrotaan maan albedon muuttuneen, josta todisteena on myös satelliittimittauksia saatavilla.

Mitkä seikat ovat sitten olleet vaikuttamassa albedon muuttumiseen, on tietenkin kiinnostanut IPCC:tä kuten muitakin tahoja. Toistaiseksi on keskitytty kyseenalaistamaan satelliittimittausten tarkkuutta.

On myös nostettu CO2 päästöt esille, kuten arvata saattaa. Tuoreessa Naturen tutkimuksessa on jo viitattu CO2 suuntaan kun on haluttu selittää muutoksia pilvipeitteessä, joka vastaa puolestaan 80 % maan albedon muutoksista.

Selitys on tavanomainen: hiilidioksidi lisää kasvien kasvuuta ja kasvit tuottavat monoterpeenejä ym. yhdisteitä, joilla taas on tekemistä pilvipisaroiden kanssa. Sateet lisääntyvät ja pilviä on vähemmän.

Lämpötilan lisääntymistä myös pidetään yhtenä syynä, miksi pilvipisaroiden muodostumisessa tarvittavat aerosolit ovat lisääntyneet ilmakehässä, aiheuttaen muutoksia pilvipeitteessä.

Koska olen tätä albedoasiaa käsitellyt aikaisemmassa blogissa, viittaus blogiin.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/arojouni/aurinko-vaikuttaa-ilmastoomme-osa-iv/

 

On yhä ilmeisempää, että aurinkosäteilyn pakottaminen käynnistää jatkuvan yhdistettyjen vuorovaikutusten spektrin koko maapallon osalta, maalla, valtamerellä ja ilmakehässä usealla aikavälillä, joilla on erilaiset ja toisiinsa liittyvät alueelliset riippuvuudet. Maan ja valtamerien, päiväntasaajan ja napojen sekä pinnan ja ilmakehän differentiaalinen lämmitys ohjaavat näitä reaktioita; prosessit ovat prosesseja, joilla ilmasto reagoi muihin säteilypakottimiin, mukaan lukien kasvattamalla kasvihuonekaasupitoisuuksia, vaikkakin eri suuruudella, ajoituksella ja alueellisilla yksityiskohdilla.”

Merellisten matalien pilvien on osoitettu vaikuttavan merkittävästi maapallolle absorboituvan auringon lyhytaaltoisen (SW) säteilyn määrään.

https://www.nature.com/articles/s41597-023-02372-z

Valtameren yllä olevat pilvet ovat erityisen herkkiä (cloud condensation nuclei) CCN:n vaihteluille, koska CCN-hiukkasten pitoisuudet ovat alhaisemmat verrattuna manner- ja saastuneisiin alueisiin.”

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu