Kaikki päästöleikkaukset eivät ole samalla viivalla

Kun päästöleikkauksiin mennään nyt läntinen maailma suunnannäyttäjänä, sitä mukaan kuin teknologia kehittyy ja toivotaan, että muu maailma seuraa perässä.

Mutta mitkä päästöt vaikuttavat mihinkin, ei ole vielä riittävästi selvitetty. On vain arvailtu, että aerosolien vähentyminen 1970-luvulta lähtien on lämmittänyt ilmastoa. Muutenhan puhtaampi kaupunki-ilma on aina ihmiselle eduksi.

Nyt sitten tuore tutkimus toteaa tämän seikan aerosoleista, kun on ensin arvuuteltu, että mistä mahtaisi auringon lyhytaaltoisen säteilyn lisääntyminen maapallon energiataseessa johtua.

Eli aerosolien vähentyminen vähentää pilvisyyttä, josta seuraa, että vähemmän lyhytaaltoista säteilyä heijastaa takaisin avaruuteen. Puolet havaitusta lyhytaaltoisen säteilyn lisääntymisestä selittyy tällä. Ja puolet tästä lisäyksestä tulee tropiikista.

https://www.nature.com/articles/s41467-021-24544-4

Aerosolit on vain yksittäinen tekijä ilmakehän ilmastonmuutosta ajavista tekijöistä. Ilmakehän suhteellinen kosteus on toinen pilvisyyteen vaikuttava tekijä. CO2:n lisääntyminen ilmakehässä pudottaa ilmakehän suhteellista kosteutta, tämän tutkimuksen mukaan. Eli mitä vähemmän kosteutta ilmakehässä, sitä vähemmän pilviä.

Selityksiä tämä tutkimus kyllä tarjoaa, mutta yksioikoisuus aikaisemman tutkimuksen kanssa onkin jo toissijainen asia. Esimerkiksi lisääntynyt ilmakehän CO2 lisää pitkäaaltoisen säteilyn poistumista avaruuteen. Sitä ei sanota tutkimuksessa, mutta maapallon säteilytase sen näyttää, poistuva pitkäaaltoinen säteily on lisääntynyt ilmakehän yläosassa.

Maan pintalämpötila vaikuttaa suoraan lähes lineaarisesti ulosmenevään pitkäaaltoiseen säteilyyn, kun ilmakehän CO2:n määrä vaikuttaa palautemekanismin kautta maapallon pintalämpötilaan.

Maapallon energiatase on joka tapauksessa ylijäämäinen ja se johtuu auringon lyhytaaltoisen säteilyn lisääntymisestä, kun ulosmenevä pitkäaaltoinen säteily on lisääntynyt vähemmän.

Eli lämpöä on sitoutunut maapallolle enemmän kuin on poistunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu