Kaikkihan tietävät jo polaripyörteen olemassaolon

Viime vuoden helmikuussa polaripyörre aiheutti kylmän kauden Teksasin osavaltioon, ja muistamme hyvin vielä kuinka öljy- ja kaasutoimitukset takkuilivat kylmyydestä johtuen. Osavaltio oli päättänyt luottaa tuulivoimaan, mutta tuulivoimalatkin jäätyivät ja pakkasella ei edes tuullut, jotta olisi saanut roottoreita pyörimään. Joten öljy- ja kaasuosavaltiossa ei ollut energiaa saatavilla silloin, kun sitä olisi tarvittu. Noin sadan ihmisen kerrottiin paleltuneen kuoliaaksi.

No tuollainen aaltoileva polaaripyörre voi toistua tänä vuonna. Yllä onkin ennuste loppukuulle. Olisin ollut näkeväni Euroopan osalle lämmintä nyt näinä päivinä, kuten on ollutkin, ja sitten loppukuusta kylmenee.

No ennusteet ovat ennusteita, vai voiko polaripyörteen liikkumista ennakoida tarkemmin ja pidemmälle kuin sään osalta. Jää nähtäväksi.

https://www.science.org/stoken/author-tokens/ST-10/full

Käytämme havainnointianalyysiä osoittaaksemme, että vähemmän tunnettu stratosfäärin napapyörteen (SPV) häiriö, joka sisältää aallonheijastuksen ja SPV:n venymisen, liittyy äärimmäiseen kylmään Aasian ja Pohjois-Amerikan osissa, mukaan lukien hiljattain helmikuussa 2021 Texasin kylmäaalto, ja on lisääntynyt satelliittien aikakaudella.”

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu