Kaikkihan tietävät jo polaripyörteen olemassaolon
Viime vuoden helmikuussa polaripyörre aiheutti kylmän kauden Teksasin osavaltioon, ja muistamme hyvin vielä kuinka öljy- ja kaasutoimitukset takkuilivat kylmyydestä johtuen. Osavaltio oli päättänyt luottaa tuulivoimaan, mutta tuulivoimalatkin jäätyivät ja pakkasella ei edes tuullut, jotta olisi saanut roottoreita pyörimään. Joten öljy- ja kaasuosavaltiossa ei ollut energiaa saatavilla silloin, kun sitä olisi tarvittu. Noin sadan ihmisen kerrottiin paleltuneen kuoliaaksi.
No tuollainen aaltoileva polaaripyörre voi toistua tänä vuonna. Yllä onkin ennuste loppukuulle. Olisin ollut näkeväni Euroopan osalle lämmintä nyt näinä päivinä, kuten on ollutkin, ja sitten loppukuusta kylmenee.
No ennusteet ovat ennusteita, vai voiko polaripyörteen liikkumista ennakoida tarkemmin ja pidemmälle kuin sään osalta. Jää nähtäväksi.
https://www.science.org/stoken/author-tokens/ST-10/full
”Käytämme havainnointianalyysiä osoittaaksemme, että vähemmän tunnettu stratosfäärin napapyörteen (SPV) häiriö, joka sisältää aallonheijastuksen ja SPV:n venymisen, liittyy äärimmäiseen kylmään Aasian ja Pohjois-Amerikan osissa, mukaan lukien hiljattain helmikuussa 2021 Texasin kylmäaalto, ja on lisääntynyt satelliittien aikakaudella.”
Se oppiminen kävi nopeasti. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Sama hankinta se on täälläkin edessä. 10kVA generaattori, jotta torppa pysyy katkojen aikana normaali-toiminnassa.
Hätätilan hoitaa 2kVA bensa-generaattori, mutta ns. normaalitoimintaan tarvitaan se 10kVA. Tosin katkoja ei ihan hirvittävästi ole historian mukaan ollut, mutta ilmakaapelointi on edelleen vikaherkkä.
Ja viime juhannus osoitti sen, että katko voi tulla kesälläkin, kun sähkö tuli vierailemaan ihan pihalle asti. Naapurin pihalla se sitten vierailu oikein kunnolla, kun vei lehtikuusesta 17m pätkän tikuiksi.
Blogin aiheesta sen verran, että kysyin aikoinaan forecan meteorologilta syytä tuohon polaaripyörteen hajoamiseen heidän blogissaan, niin joanna ei osannut vastata siihen.
Markus on jotain yrittänyt tarinoida aiheesta mutta hyvin vähän siitäkin tiedetään meteorolgien keskuudessa.
Jos kohdistaa katseensa auringon EUV ja aurinkotuulen aktiviteettiin, niin saattaa löytyä jänniä kausaliteetteja.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ja otsonilla on osuutta asiaan. Le Quéré on tutkinut asiaa etelänavalla.
[Otsoni lämmittää luonnollisesti ylempää ilmakehää, koska se vangitsee auringon säteilyn ja emittoi sen takaisin”, Le Quéré sanoo. ”Jos otsoni vähenee, saat erittäin korkean viilennyksen aikaiseksi atmosfäärin yläosassa.” Valtava lämpötilaero otsoniaukon ja muun stratosfäärin välillä aiheuttaa voimakkaita tuulia Antarktikan ympärillä. Epätasainen lämpeneminen eteläisen pallonpuoliskon eri osissa viimeaikaisesta ilmaston lämpenemisestä johtuen aiheutti myös lämpötilaeron, joka vahvisti tuulia. Voimakkaammat tuulet parantavat syvän veden kohoamista, mikä antaa hiilelle mahdollisuuden päästä ilmakehään hiiltä sisältävästä syvästä vedestä. Pohjimmiltaan, vaikka valtameri saattaa ottaa enemmän ihmisperäistä hiiltä pysyäkseen ilmakehän tasoilla, se myös luovuttaa enemmän hiiltä kuin aikaisemmin, ja se muuttaa koko hiilialtaan kokoa.
Kun Le Quéré liitti malliinsa ilmakehän mittaukset eteläiseltä valtamerestä vuosina 1981-2004, hän hämmästyi tuloksesta – jotain paljon mielenkiintoisempaa kuin Etelämantereen polaaripyörteen olemassaololle. ”Eteläisen valtameren hiilinielu ei ole muuttunut ollenkaan 25 vuodessa. Se on odottamatonta, koska hiilidioksidi kasvaa ilmakehässä niin nopeasti, että sitä odottaisi myös nielun kasvavan”, Le Quéré sanoo. Mutta sitä ei tapahtunut. Sen sijaan eteläinen valtameri pysyi vakaana, kun taas ilmakehän hiilidioksidipitoisuudet nousivat.]
https://earthobservatory.nasa.gov/features/OceanCarbon/page1.php
Ilmoita asiaton viesti
Olisi pitänyt kysyä Kertulta kun se omasta mielestään tietää millainen sää on 30v tai 80v päästä.
Ilmoita asiaton viesti
Samassa jamassa näyttävät olevan vieläkin, kylmä ilma kurittaa taas.
”Texasin maakaasuteollisuudella oli lähes vuosi aikaa valmistautua viime viikonlopun kylmään ilmaan ja välttää uusi tuotannon menetys. Mutta jälleen kerran, instrumentit jäätyivät, tuotanto romahti ja yritykset sylkivät ilmakehään epäpuhtauksia pyrkiessään pitämään toiminnan vakaana.”
https://wattsupwiththat.com/2022/01/08/texas-wind-fails-media-blames-natural-gas-again/?fbclid=IwAR1VmXZ9QTmcmjYwE1r5uHkiY87hNaP_H95pFai7RqCxK3X-6Mw-3lbKWwQ
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka kuinka yritän katsoa, en kyllä näe siinä pyörrettä. Mistä tää on oikein keksitty?
Eikös nuo ilmoita ilmanpainetta. Eikös karttojen korkeuskäyrätkin ole nekin sitten kalliopyörteitä?
Ilmoita asiaton viesti
Polar vortex (PV) on käännetty polaaripyörteeksi. 😉
Yritä lukea tekstistä, jospa se sieltä selviää
”In the Impacts section I continue to discuss my expectation of how another predicted stretched polar vortex (PV) starting this weekend will influence the weather of the Northern Hemisphere (NH).”
https://www.aer.com/science-research/climate-weather/arctic-oscillation/
Ilmoita asiaton viesti
Et ymmärtänyt sarkasmiani. Polaaripyörteen oikea nimi on polaarisolu.
Nyt ihmiset kuvittelevat että ilma kiertää noiden viivojen muodossa mutta eihän se niin mene.
Ilma polaarisoluun tulee ylhäältä. Ilma siirtyy sinne missä on matalin so. alhaisin ilmanpaine. Se siirtyy sinne sieltä missä on korkea ilmanpaine, mutta yläilmakehän kautta.
Siksi Pohjoisnavalla on niin kylmää ja kuivaa kun ilma tulee sinne avaruuden suunnasta.
Maan pinnalla tuulet puhaltavat lämpimän suuntaan. Olen tästä kirjottanut jokusen kirjoituksenkin mutta tätä ei taideta ymmärtää.
Maapallon pyöriminen, häiriötuulet yms. vaikuttaa tietenkin siihen ettei aivan suoraan lämpimän suuntaan. Mutta jos maapallo ei pyörisi, tuuli olisi yleensä suoraan lämpimän suuntaan.
Että sellainen pyörre, pystysuuntainen pyörre. Ei sellainen joksi asiaa tuntematon saa mielikuvakseen. Mieluimmin puhuttaisiin vaan edelleen polaarisolusta.
Tämä liittyy väitteeseeni ettei ole olemassa globaalia ilmastoa. Lämpö ei välity pohjoiseen ilmakehän kautta. Ilmakehä ei tasaa lämpötiloja, siksi globaalia ilmakehän lämpötilaa ei ole todellisuudessa. Sellaista voi laskea mutta laskeminen ei ole järkevää. Tähän kaatuu koko ilmastonmuutosajattelukin.
Ilmoita asiaton viesti
Odotin kyllä selvitystä, ja kyllä se tuli, ja oikein.
Olen itsekin kirjoittanut asiasta, joten pikkasen aliarvioit tuota sarkasmitutkaa, mutta kun en osaa selittää kaikkia asioita kunnolla, olikin nyt näin parempi, että kerrot kuinka asia menee, kiitos.
Minulle solu käy tai kierre voisi olla myös hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisko Aurinko enemmän ”syyllinen” tohon polaaripyörteeseen kuin se co2.
http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-202012183459.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Aurinkohan se on.
Oulussa osataan. 😉
Ilmoita asiaton viesti