Kannattaako olla huolissaan suomalaisten itsemääräämisoikeudesta

Ja miten saadaan Suomi pysymään itsenäisenä.

Lähinnä voidaan käyttää vertausta holhouksen alaiseksi joutumisesta, eli EU antaisi tiukkoja ohjeita, lakeja ja määräyksiä taloudenhoidosta. Suomessa kannattaa ylläpitää omaa puolustusta, omavaraisuus ruuan ja vaatteiden osalta, varmuusvarastot jne. Mutta on turvattava myös sähköverkko, tietoliikenneyhteydet, huolehdittava kyberturvallisuudesta yms.

Suomi on kansainvälisten tapahtumien osalta varjossa, mutta päivittäin saamme tänne uutisia eri maissa tapahtuvista asioista. Saamme sen tiedon mitä kansainväliset uutiskanavat meille välittävät. Useinkaan emme pysty suoraan hahmottamaan sitä, että miten joku uutinen vaikuttaa meihin.

Viime syksyn presidentinvaalit USA:ssa ovat puhuttaneet näihin päiviin asti. Suomeen on välittynyt kuva rehellisistä ja reiluista vaaleista, johon on kohdistettu perusteettomia väitteitä vaalipetoksesta yms.

  1. Todellisuudessa kokonaiskuva USA:ssa on ollut se, että on nähty kiireellisenä lainsäädäntötyönä käydä vaalilait läpi ja uusia niitä. Tähän mennessä on jo tänä vuonna 33 osavaltiossa annettu yhteensä 165 lakiesitystä, joilla on rajoitettu ja toisaalta helpotettu äänestämistä. Moni rajoitus on koskenut postin välityksellä äänestämistä.

https://www.brennancenter.org/our-work/research-reports/voting-laws-roundup-2021-0

Overview of Restrictive Bills
Thus far this year, thirty-three states have introduced, prefiled, or carried over 165 bills to restrict voting access. These proposals primarily seek to: (1) limit mail voting access; (2) impose stricter voter ID requirements; (3) slash voter registration opportunities; and (4) enable more aggressive voter roll purges.”

Presidentti Trumpista annettu kuva on sekava ja moni Suomessa ei haluaisi kuulla sanakaan tuosta entisestä USAn presidentistä.

Totuus tässäkin asiassa on toisenlainen, onko sillä enää vaikutusta Suomelle, on toinen kysymys. Oleellista olisi hahmottaa, että miten tämä median luoma henkilökuva on USA:ssa otettu vastaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu