Korkealla sijaitsevat cirrus-pilvet

NASA käsitteli näitä ohuita, korkealla sijaitsevia satelliiteille melkein näkymättömiä cirrus- pilviä tieteellisen tarkasti ja kuvasi niiden roolia ilmastonmuutokseen ja kasvihuoneilmiöön vaikuttavina pilvinä.

”Maapallon ilmakehän korkeat, ohuet cirrus-pilvet toimivat samalla tavalla kuin puhdas ilma, koska ne ovat erittäin läpinäkyviä lyhytaaltosäteilylle (niiden pilvi-albedo-pakotteet ovat pieniä), mutta ne absorboivat helposti lähtevän pitkäaallon säteilyn. Kirkkaan ilman tavoin cirrus-pilvet absorboivat maapallon säteilyä ja lähettävät sitten pitkien aaltojen, infrapunasäteilynä sekä avaruuteen että takaisin maapallolle. Koska kirkkaat pilvet ovat korkeita ja siksi kylmiä, avaruuteen säteilevä energia on pienempää kuin se olisi ilman pilviä (kasvihuoneilmiön pakotus on suuri). Täten loukkuun jäänyt ja takaisin maapallon pinnalle lähetetty säteilyn osuus lisää auringosta tulevien lyhytaaltoista säteilyenergiaa ja jo pintaan saapuvan ilman pitkäaallonergiaa. Lisäenergia aiheuttaa pinnan ja ilmakehän lämpenemisen. Tällöin korkeiden ohuiden Cirrus-pilvien kokonaisvaikutuksena on lisätä ilmakehän kasvihuoneen lämpenemistä.”

https://earthobservatory.nasa.gov/features/Clouds/clouds3.php

Koska melkein yksinomaan nykyään esillä pidetään kasvihuoneilmiötä, joka aiheutuu ihmisen toimista lisääntyneestä kasvihuonekaasuista, eikä pilvien osuutta kasvihuoneilmiössä ja ilmastonmuutoksen aiheuttajana haluta tuoda esille, vaikka asia on todettu ja pystytty mittaamaan. Kun nyt olisi kuitenkin kyseessä ilmastoon vaikuttavasta tekijästä, jolla olisi merkitystä.

Pilvien ja aerosolien on todettu vaikuttavan ilmastonmuutokseen, mutta pilviä on hankala liittää ihmisen toimintaa.

Tähän liittyy vielä sellainenkin seikka, että mikäli lentoliikenne lisää cirrus-pilviä, kuten on todettu, pitäisi lentoliikenne välittömästi lopettaa, ei niinkään polttoaineiden kulutuksen takia, vaan vesihöyryn lisäämisen takia yläilmoihin.

Tämä olisi rankka toimenpide eliitille. Ainakin akkukäyttöiselle lentokoneelle tulee olemaan kysyntää, kunhan ne ensin saadaan pysymään ilmassa (pidempään kuin dronet pysyvät).

 

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu