Kuin käärmettä pyssyyn

Mitään energiakriisiä ei välttämättä olisi, sen verran paljon energiaa on olemassa maapallolla eri muodoissaan. Kysymys on siitä mihin markkinavoimat lähtevät investoimaan. Eli mitä energiaa käytetään vielä 30 vuoden kuluttuakin, jotta sijoittajat uskaltavat sijoittaa rahojaan energiantuotantoon.

Tällä hetkellä kaikken energian hintaa on ajettu tietoisesti ylös, verotuksen keinoin, rajoittamalla tuotantoa, suosimalla uusiutuvaa energiaa, Ukrainan sotaan liittyvillä sanktioilla ym. Vallitsee tietoinen pyrkimys pois fossiilisen energian käytöstä.

Käärmeen kun sai menemään pyssyyn, se toi onnea pyssyn omistajalle ja osumatarkkuutta pyssylle. Kansa tiesi, että laittamalla alkoholia pyssyyn käärme meni mielellään sinne. Mutta kepillä ajamalla sitä ei saanut pyssyyn millään ilveellä menemään.

Saksassa Energiewendeä on ajettu rahan voimalla ja on onnistuttu saamaan valtava määrä tuulivoimaloita maahan, jotka nyt pitää purkaa. Uusia suurempia ei enää pystytetä samoille paikoille, vaan kauemmas asutuksesta, metsiin ja merelle.

Saattaapi joku jo kuvitella, että Suomi voisi toimia harvaan asuttuna maana tuulivoimatoimijana saksalaisille. Merikaapeleita riittävästi ja energiakysymykset olisi ratkaistu.

Saksassa on ollut noin 30 tuhatta pientä tuulivoimalaa, joten niitä suurempia tuulivoimaloita tarvitaan ainakin 10 tuhatta kappaletta. Niitä ei Saksaan pystytetä. Sen verran saksalaiset luonnonsuojelijat ovat nostamassa päätään.

Mutta Suomessa vasta heräillään näköpiirissä oleviin uhkiin. Toista kertaa tuskin onnistutaan Pohjanmaan isäntiä kuskaamaan Saksaan maistamaan luostarin viiniä ja sen jälkeen menemään tutustumiskäynnille hyvin hoidettuja teitä pitkin tuulivoimalan luo, jossa aamulla tuodut peurat söivät omenoita tuulivoimalan lähellä kaikessa rauhassa, eikä tuulivoimalat pitäneet ääntä, koska melumoodi oli laitettu päälle ennen vierailukäyntiä. Kaikki näytti uskomattoman hyvältä ja paluumatkan voikin sitten aloittaa hyvillä mielillä, että kyllä meidänkin pitää saada tuollaisia voimaloita. Kukaan ei kuitenkaan kysynyt, että kuinka paljon äänettömät tuulivoimalat tuottivat sähköä.

Tällä kertaa puhutaan tuhansien järvien maasta ja toivotaan Suomesta myös tuhansien tuulivoimaloiden maata (Peter Lund, maailmanpoliitikan arkipäivää lähetyksessä).

Miten tämä ja muut asiat kehittyvät nyt Nord Stream II rakentamisen pysäyttämisen jälkeen, jää nähtäväksi. Voidaanko kyseistä putkea pitkin kuljettaa vetyä Suomesta.

”Helmikuussa 2022 Vladimir Putin lähetti sotajoukkoja Itä-Ukrainan separatistialueille ”turvaamaan rauhaa”[12]. Tämä tulkittiin aggressioksi Ukrainaa kohtaan[13]. Saksan liittokansleri Olaf Scholz ilmoitti, että Nord Stream 2 -kaasuputkihanke keskeytetään vastalauseena Venäjän toimille Ukrainassa[14]. Scholzin mukaan Eurooppaa uhkasi sota[15]. Yhdysvallat asetti kaasuputkiyhtiölle pakotteita[16]. Muutamaa päivää myöhemmin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan[17]. Yhdysvaltojen pakotteiden seurauksena Nord Stream 2 AG ajautui maksukyvyttömyyteen ja yhtiön kaikki runsaat sata työntekijää irtisanottiin[18]. Energiayhtiö Fortumin tytäryhtiö Uniper kertoi tekevänsä omasta rahoitusosuudestaan 987 miljoonan euron alaskirjauksen[19].” Wiki

 

+19

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu