Kuinka suosta noustaan

Epäilen, ettei monellakaan ole vastausta kysymykseen, että kuinka suosta noustaan.

Suomen kohdalla voidaan lisäksi kysyä, että olisiko se suo sittenkin pitänyt kuivata, silloin kun niitä paljon kuivattiin.

Mutta nyt kehitys vie meitä toiseen suuntaan, eli soiden ennallistamisen suuntaa. Luonnontilainen suo on erinomainen hiilinielu, ylivoimainen.

Meidän leveysalueen metsät ja suot ovat parhaita hiilinieluja. Tämä johtuu siitä, että maaperä boreaalisen metsävyöhykkeen alueella sitoo maaperähiiltä mikrobitoiminnan ja sienirihmaston avulla.

Rahkasammalta kasvava suo lisää joka vuosi uuden kerroksen biomassaa, josta se turvesuo on syntynyt jääkauden jälkeen.

Turve polttoaineena kuuluu EU:n päästökaupan piiriin, mutta esim. Ruotsi kompensoi turve-energiaa ns. hitaasti uusiutuvan energia -nimikkeen alla.

Saa nähdä mitä Suomi tekee, ajetaanko turve kokonaan alas niinkuin on päätetty, kuten myös kivihiilestä on päätetty luopua vuoteen 2029 mennessä.

Koko läntinen maailma on ajanut voimallisesti päätöstä luopua fossiilienergiasta, seurauksena energiakustannusten nousu. Suomelle pitkien etäisyyksien ja kylmien talvien maana kalliista energiasta on suoranaista haittaa maan kilpailukyvylle.

Uskoisin, että Kiinassa energiakustannusten kehitys on ollut päinvastainen kuin länsimaissa. Joten tarvitseeko kenenkään enää ihmetellä sitä, kuinka jalostava teollisuus on hakeutunut vähitellen Kiinaan.

Suomi on toistaiseksi pärjännyt sellun myyjänä.

Energiakustannusten kurissa pitämiseksi Suomen teollisuus ja kasvihuoneet on vapautettu uusiutuvan energian tukemisesta aiheutuvista veroista, mutta kansalaisten elinkustannuksia energiaverot rasittavat, jolla on palkkojen kautta suoraa vaikutusta myös teollisuuden kilpailukykyyn.

Australiassakin uusiutuva energia on syönyt kilpailukykyä

 

EDIT:

Kyllä pääkaupunkiseudulta ja muutamalta muualtakin paikkakunnalta kannattaa kerätä jätökset talteen, ja hapattamalla ne biokaasulaitosella saadaan biodieselin ja bensan raaka-ainetta sekä hajutonta kompostia, jota voidaan levittää kuvan kaltaisilla laitteilla pellolle yhdessä kasvuturpeen kanssa. Eikä maksa paljoa, ja pysyy Itämeri puhtaana.

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu