Kuivuus eri puolilla maapalloa

 

Maaperän hiilen sitominen on prosessi, jossa hiilidioksidi poistetaan ilmakehästä ja varastoidaan maaperän hiilivarastoon. Tätä prosessia välittävät ensisijaisesti kasvit fotosynteesin avulla, jolloin hiiltä varastoidaan SOC:n muodossa.

(SOC) Soil organic carbon = maaperän orgaaninen hiili

https://www.nature.com/scitable/knowledge/library/soil-carbon-storage-84223790/

https://www.nature.com/articles/s41598-019-55835-y

Abstrakti

Kuivuus on suuri riski globaalille maataloudelle. Maaperän orgaanisen hiilen (SOC) kerryttäminen lisää maaperän hedelmällisyyttä ja sadeveden tehokasta käyttöä, mikä voi lisätä kuivuuden sietokykyä elintarviketuotannossa.”

Ihmisiä on peloteltu kuivuudella ja ties millä ilmestyskirjan pedoilla. Tälläinen pelottelu ei ole mistään kotoisin, kun kuivuusjaksoja ajoittain ilmenee, etenkin voimakkaan El Niñon aikana.

Ihmiskunta voi varautua kuivuuteen, lisäämällä maaperään orgaanista hiiltä.

No sitten kysytään, että mitä se on.

Kasvit pääasiassa kerryttävät orgaanista hiiltä maaperään, eli kasvi ottaa hiilidioksidia ilmakehästä ja kuljettaa hiiltä juuristoonsa, jossa maaperän mikrobit ottavat sen haltuunsa. Osasta muodostuu maaperähiiltä, joka on vastustuskykyistä mikrobien hajoittamista vastaan ja pysyy maaperässä satoja tai jopa tuhansia vuosia. Maaperähiilen tärkeänä roolina on pidättää vettä maaperässä ja se myös auttaa kasvia saamaan maaperän ravinteita käyttöönsä.

Ns. humuspitoinen maaperä myöskin pidättää ravinteet maaperässä, joten ne eivät pääse kulkeutumaan vesistöihin veden mukana.

Kun puhutaan orgaanisen hiilen sitomisesta maaperään on se aina win win tilanne.

Eli olemme siinä tilanteessa, että jotta kasvit voivat sitoa orgaanista hiiltä maaperään, täytyy olla hiilidioksidia ilmakehässä.

Kuinka moni innoissaan vihersiirtymää ajava poliitikko on ymmärtänyt tätä asiaa, että hiilidioksidi ilmakehässä ja kasvien tuottama orgaaninen hiili maaperässä tuovat varmuutta ihmisten ruokaturvaan maailmanlaajuisesti.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu