Kuka on asiantuntija ilmastoon liittyvässä asiassa, osa meret

Merillä on vaikutusta maapallon ilmastoon enemmän kuin ilmakehän hiilidioksidimolekyyleillä. Ilmakehässä on hiiltä vajaat 900 GtC, kun merissä on 40 000 GtC.

Vaikka ilmakehässä olisikin arvioiden mukaan vajaat 30 % ihmisperäistä hiiltä siitä lisäyksestä, mitä on teollistumisen aikana hiilidioksidia ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen noussut, merillä on edelleen hallussaan ylivoimaisesti suurin hiilinielu, johon ihmisen tuottama hiilidioksidi voisi hetkessä absorboitua. Näin ei kuitenkaan tapahdu, koska meret ovat lämmenneet vuodesta 1850 lähtien, jolloin pienen jääkauden lasketaan päättyneen ja lämmenneet meret luovuttavat hiiltä.

Meriä on vasta alettu tutkimaan, kuitenkin arviolta noin 80 % meristä on tutkimatta. Merten lämpösisältöäkään ei ole vielä päästy mittaamaan kuin vasta 2000-luvulla, kun Argo -poijuja on otettu käyttöön, joilla päästään pariin kilometriin asti mittaamaan.

Sargassomeren sedimenteistä on saatu tietoa kerättyä 3 000 vuoden ajan lämpötiloista. Ns. pieni jääkausi on luonnollisesti ollut, kuten on ollut myös keskiajan lämpökausi, Rooman lämpökausi ja Minoan lämpökausi sedimenteistä saatujen tietojen mukaan.

Figure 1: Surface temperatures in the Sargasso Sea, a 2 million square mile region of the Atlantic Ocean, with time resolution of 50 to 100 years and ending in 1975, as determined by isotope ratios of marine organism remains in sediment at the bottom of the sea (3). The horizontal line is the average temperature for this 3,000-year period. The Little Ice Age and Medieval Climate Optimum were naturally occurring, extended intervals of climate departures from the mean. A value of 0.25 °C, which is the change in Sargasso Sea temperature between 1975 and 2006, has been added to the 1975 data in order to provide a 2006 temperature value.”

Fossiilisia polttoaineita on jäljellä 4 000 GtC, kun tähän mennessä olemme polttaneet 1 300 GtC.

Ihmisen aiheuttamaa hiiltä on ilmakehässä noin 35 GtC, joka voi nousta 70 GtC, jos tuplaamme tämän hetkisen fossiilisten käytön, Kiina, Intia, Afrikka…

Vaikka ihmisestä ei aiheudu sellaista uhkaa, mitä on maalailtu mediassa, voisi koittaa pitää fossiilisten käyttöä kohtuullisena, ja pyrkiä sitomaan hiiltä maaperään.

Fossiiliset polttoaineet pystytään korvaamaan, mutta hiiltä tarvitaan biosfäärissä ja maaperässä edelleen.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu