Kun ilmakehän hiilidioksidi vaatii aina pitoisuuden tuplaamisen, jotta sillä olisi sama lämmitysvaikutus kuin edellisellä tuplaamisella
Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut esiteollisesta 280 ppm:stä nykyiseen 420 ppm:ään 150 vuodessa.
Kun aurinko lämmittää meriä, vapautuu myös hiilidioksidia merestä.
Ihminen lisää lisäksi 10 GtC vuosittain hiiltä ilmakehään, josta meriin menee puolet ja toinen puoli menee maanpäälliseen kasvillisuuteen. Kuitenkin ilmakehän hiilipitoisuus nousee ~ 5 GtC vuosittain, joka tulee meristä ja maankäytön muutoksista ja maaperästä. Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa myös hiilidioksidipäästöjä maaperästä.
5 GtC jää siis ilmakehään vuosittain. Meret pystyvät hoitamaan tuollaisia määriä vain pitkällä aikavälillä. Maaperään hiiltä pystytään sitomaan paljon lyhyemmällä aikataululla. YK:n laskelmien mukaan 10 GtC/vuosi tarkoittaisi 10/2400×100=0,4%, eli 4 ‰.
Käytännössä on mahdollista muuttaa viljelykäytäntöjä maailmanlaajuisesti, että 4 promillea hiiltä maaperään voidaan vuosittain sitoa.
Kun maaperässä on enemmän hiiltä, on viljellyksillä myöskin mahdollista selvitä kuivuuskausista ja toisaalta rankkasateilta pienemmin vaurioin. Lisäksi hiilipitoinen maaperä tuottaa paremman sadon vähemmillä lannoitteilla.
Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousun yksi syy on sademetsien hakkuissa, minkä seurauksena el Niñon myötä tulevat hiilidioksidipulssit jäävät ilmakehään, kun sademetsät eivät ole enää valmiudessa käyttämään ilmakehän lisääntynyttä hiilidioksidia.
https://news.climate.columbia.edu/2017/11/13/where-is-all-that-carbon-dioxide-is-going/
”Vuonna 2015-2016 kaltaisen suuren El Niñon aikana maabiosfääri kokonaisuudessaan vei vähemmän hiiltä. Tämä johtui siitä, että El Niño aiheutti monien paikkojen kuivumisen ja lämpenemisen. Tämä aiheutti paikoin tulipaloja ja paikoin hidastui kasvien kasvu. Meressä oli vähän enemmän hiiltä. Mutta nettotase oli ilmakehän hiilidioksidin suurempi kasvuvauhti. Samanlaisia muutoksia havaittiin vahvassa 1997-98 El Niñossa.”
Toinen syy löytyy valtamerten biologisesta pumpusta, joka ei toimi tällä hetkellä niin tehokkaasti kuin voisi.
Meressä on 60 kertaa enemmän hiiltä kuin ilmakehässä – osittain siksi, että valtameri on niin suuri. Maailman valtamerten massa on noin 270 kertaa ilmakehän massaa suurempi. Sellaisenaan valtameri on suurin ilmakehän hiilen säätelijä, joka toimii sekä nieluna että ilmakehän hiilidioksidin lähteenä. Biologiset prosessit ovat pääasiallinen tekijä hiilidioksidin imeytymisessä ilmakehästä valtameriin. Aivan kuten puiden ja kasvien fotosyntetisoiminen maalla, merenpinnan plankton muuttaa hiilidioksidin sokereiksi, joita muut olennot lopulta kuluttavat. Kun näitä sokereita – ja niiden sisältämää hiiltä – kuluttavat merieläimet kuolevat, ne uppoavat syvään valtamereen, jossa hiili on lukittu pois ilmakehästä pitkäksi aikaa. Tätä prosessia kutsutaan ”biologiseksi pumpuksi”. Terve kasviplanktonpopulaatio auttaa lukitsemaan hiiltä ilmakehästä. Kasviplankton tarvitsee kukoistaakseen ravinteita – erityisesti typpeä, fosforia ja rautaa. Suurimmassa osassa nykyaikaista valtamerta kasviplankton kuluttaa kaikki pintameren saatavilla olevat ravinteet, ja biologinen pumppu toimii parhaalla mahdollisella teholla. Nykyaikaisella eteläisellä valtamerellä on kuitenkin rajallinen määrä rautaa – mikä tarkoittaa, että kasviplanktonia ei ole riittävästi kuluttaakseen pintavesien typen ja fosforin täysin. Kun elävää biomassaa on vähemmän, on myös vähemmän sitä, joka voi kuolla ja upota pohjaan – mikä johtaa hiilen sitomisen vähenemiseen. Biologinen pumppu ei tällä hetkellä toimi niin tehokkaasti kuin se teoreettisesti voisi.
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170314150916.htm
”Wang analysoi näiden korallien typpiatomien kahden isotoopin suhteet – typpi-14:n (14N, atomin yleisin muunnelma, jonka ytimessä on seitsemän protonia ja seitsemän neutronia) ja typen-15 (15N, jolla on ylimääräinen neutroni). Kun kasviplankton kuluttaa typpeä, se mieluummin 14N tai 15N. Tämän seurauksena on korrelaatio sen välillä, kuinka paljon typen isotooppien suhde uppoavassa orgaanisessa aineessa (jota korallit sitten syö, kun se putoaa merenpohjaan) ja kuinka paljon typpeä kuluu valtameren pintaan – ja laajemmin biologisen pumpun tehokkuus. Suurempi 15N:n määrä fossiileissa osoittaa, että biologinen pumppu toimi tuolloin tehokkaammin. Analogia olisi seurata, mitä henkilö syö kotonaan. Jos he syövät enemmän vähemmän pidettyjä ruokiaan, voidaan olettaa, että heidän ruokakomeronsa ruokamäärä on vähissä. Itse asiassa Wang havaitsi, että viimeistä jääkautta vastaavissa fossiileissa oli suurempia määriä 15N, mikä osoittaa, että biologinen pumppu toimi tehokkaammin tuona aikana. Sellaisenaan todisteet viittaavat siihen, että kylmempi ilmasto mahdollistaa enemmän biomassan kasvun eteläisen valtameren pinnalla – todennäköisesti siksi, että kylmempi ilmasto kokee voimakkaampia tuulia, jotka voivat puhaltaa enemmän rautaa eteläiseen valtamereen mantereilta. Tämä biomassa kuluttaa hiiltä, sitten kuolee ja uppoaa lukiten sen pois ilmakehästä.”
https://www.nature.org/en-us/what-we-do/our-insights/perspectives/the-soil-science-imperative/
”Mikä tahansa menestyvä luonnollinen tai maatalouden ekosysteemi alkaa maaperästä. Ja miten päätämme hallita maaperän vaikutuksia paitsi tuottamamme ruoan määrään ja laatuun, pahennammeko vai lievennämmekö ilmastonmuutosta, ja maankäytön ja veden ekosysteemien terveyttä, josta elämä riippuu.
Muutaman viime vuoden aikana maaperän merkitys on tunnustettu yhä enemmän – suuntauksista pienviljelyn laajentamisesta globaaleihin pyrkimyksiin parantaa maaperää teollisessa maataloudessa, strategioihin, joilla vahvistetaan maaperän roolia ilmastonmuutoksen lieventämisessä. Maailmanlaajuisesti YK:n kestävän kehityksen tavoite 15 lupaa palauttaa huonontuneen maan ja maaperän vuoteen 2030 mennessä; 4 per 1000 -aloitteen tavoitteena on parantaa maaperän laatua ja hiilen sitomista parantamalla maatalouskäytäntöjä. UNCCDD:n Global Land Outlook esittelee muuttuvan näkemyksen maankäytön politiikasta, suunnittelusta ja käytännöistä.
Nämä ovat tervetulleita merkkejä siitä, että useat keskeiset sidosryhmät ymmärtävät, että työkalu monien tärkeimpien ympäristöhaasteidemme ja kehitysprioriteettiemme ratkaisemiseksi on aivan jalkojemme alla.
Paikallisemmalla tasolla maanviljelijät ja muut maankäyttäjät ovat ymmärtäneet, että monet maaperänhoitokäytännöistä, joita he jo käyttävät eroosion välttämiseksi tai tuottavuuden lisäämiseksi, kuuluvat itse asiassa onnellisten yhteensattumien luokkaan, koska ne tuottavat useita positiivisia tuloksia. Kuten jäljempänä olevasta taulukosta käy ilmi, yleisimmät maaperänhoitokäytännöt edistävät vähintään kahta kolmesta tärkeästä tavoitteesta: ruoka, ilmasto ja ekosysteemien terveys.”
EDIT: Aikansa ottaa ennen kuin tajutaan asioita, aina kun ei tuule eikä aurinko paista.
Eteläisillä merillä raudanpuute johtuu myöskin hetulavalaiden vähyydestä. Kaupallisen valaanpyynnin seurauksena valaiden lukumäärä on vielä alhainen, ja niiden lukumäärä kasvaa hitaasti, koska valaat saavat poikasen joka neljäs vuosi.
https://www.underwatertimes.com/news.php?article_id=52937108061
Ennen kun kaupallista valaanpyyntiä aloitettiin viime vuosisadan alkupuolella, valaat, jotka kuluttivat noin 190 miljoonaa tonnia krilliä, muuntaen sen noin 7 600 tonniksi rautarikasta ulostetta.
”Tämä monumentaalinen lannoitus tarkoittaa, että valaat ovat olleet kierrättämässä noin 12% nykyisestä rautapitoisuudesta eteläisen valtameren pintakerroksessa”, tohtori Nicol sanoi.
Krillien ja valaiden kierrätysrooli meressä auttaa selittämään, kuinka ekosysteemi pystyi tukemaan huomattavasti suurempia sekä petoeläinten että saaliiden populaatioita.
Tutkimus viittaa siihen, että tulevaisuudessa hetulavalas- ja krillipopulaatioiden lisääntymisellä olisi positiivinen vaikutus koko eteläisen valtameren ekosysteemin tuottavuuteen ja voisi parantaa valtameren kykyä absorboida CO2:ta.
Ilmoita asiaton viesti
Tulevaisuudessa sähköntarve lisääntyy valtavasti, sillä tarvitsemme yhteiskunnan KAIKKEEN toimintaan yhä enemmän sähköä.
Kesittymällä CO2-sössötykseen ja fossiilisia polttavan sähköinfran raunioittamiseen ottamalla käyttöön kalliita ja epävarmoja tuuli- & aurinkovoimaloita, EI OLE OIKEA RATKAISU.
RATKAISU LÖYTYY modulaarisista pienydinvoimaloista, jotka saadaan laajempaan käyttöön noin 10 vuoden kuluttua.
Modulaariset pienet ydinvoimalat ovat ydinvoimaloita, jotka on suunniteltu ja rakennettu pienemmässä mittakaavassa kuin perinteiset suuret voimalaitokset.
Niillä on useita etuja, jotka voivat houkutella niiden käyttöä energiantuotannossa:
1) Koko ja skaalautuvuus: Modulaariset pienet ydinvoimalat ovat kompakteja ja skaalautuvia. Tämä tarkoittaa, että ne voidaan rakentaa pienemmälle alueelle ja tarvittaessa niitä voidaan lisätä tarpeen mukaan, mikä tekee niistä joustavia energiantuotannon muuttuviin tarpeisiin.
2) Nopeampi rakentaminen: Pienet ydinvoimalat voidaan suunnitella ja rakentaa nopeammin kuin suuret voimalat. Tämä johtuu osittain niiden pienemmästä koosta ja modulaarisesta rakenteesta, joka mahdollistaa samanaikaisen valmistuksen eri osissa.
3) Ympäristöystävällisyys: Ydinvoima on vähäpäästöinen energiantuotantomuoto, ja modulaariset pienet ydinvoimalat voivat tarjota vakaata ja vähäpäästöistä sähköntuotantoa ilman suuria hiilidioksidipäästöjä.
4) Turvallisuus: Pienillä ydinvoimaloilla voi olla kattavampi turvallisuus ja valvonta, koska niiden pienempi koko mahdollistaa paremman valvonnan ja tarkastuksen. Lisäksi jotkut modulaariset suunnitelmat voivat sisältää passiivisia turvajärjestelmiä, jotka toimivat ilman ulkoista energian syöttöä.
5) Kaukolämmön ja prosessilämmön tuotanto: Modulaariset pienet ydinvoimalat voidaan suunnitella tuottamaan sekä sähköä että lämpöä. Tämä tekee niistä hyödyllisiä esimerkiksi kaupunkien kaukolämpöverkkojen tai teollisuusprosessien tarpeisiin.
6) Vakaata sähköntuotantoa: Ydinvoimalat tuottavat jatkuvasti energiaa ilman riippuvuutta sääolosuhteista, toisin kuin esimerkiksi aurinko- tai tuulivoima. Tämä voi auttaa tasaamaan sähköntuotantoa ja vähentämään energian toimitusvarmuuteen liittyviä riskejä.
7) Alhaiset polttoainekustannukset: Ydinvoimalat tarvitsevat suhteellisen vähän polttoainetta tuottaakseen suuria määriä energiaa. Tämä voi johtaa alhaisiin polttoainekustannuksiin pitkällä aikavälillä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, SMR:t ovat tulollaan.
EU on myös mukana kuvioissa, lainsäädäntö yms.
”Faced by strong international competition, the EU must be at the forefront of the new developments, ensuring a European industrial value chain while being at the top of safety and radiation protection standards for SMRs. To ensure EU leadership and strategic independence for SMRs, there is a need to support the best regulatory and institutional standards, to improve human resource management, to make nuclear careers more attractive, to optimise the use of nuclear research infrastructures and to stimulate the emergence of EU SMR designs.”
Ilmoita asiaton viesti
Onhan näitä ”pien” ydinvoimaloita ollut iät ja ajat sotilaskäytössä, mikä estää että ne ei ole myös ”siviili” käytössä .
Ilmoita asiaton viesti
Kai niitä nyt tulee. Kiina on lisäksi ottamassa torium reaktorit käyttöön. 150 kpl:tta nyt ensi alkuun.
Ilmoita asiaton viesti
Jos lentotukialuksen voimanlähteeksi valitaan ydinreaktori, sillä tuotetun sähkön hinta tuskin on mikään suunnittelukriteeri.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kukaan ole väittänyt että olisi mutta kun otit asian esille niin kuinka nopeasti vaikkapa USS Enterprice kulkisi vetten päällä tuulivoimalla?
Ilmoita asiaton viesti
Kysyit mikä estää siviilikäytön, vastasin siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkein tärkein estäjä on se, että kyseiset reaktorit toimivat kerta latauksella +30 vuotta.
Kansainväliset säännöt estävät (IAEA) sotilasreaktorien käytön siviilissä, sillä palama nousee reaktorin käytön aikana liian korkeaksi (= mahdollista valmistaa y-aseita).
Ilmoita asiaton viesti
About nuclear power plants fueled by thorium:
Thorium (²³²Th) itself is not fissile. However, it is ”fertile” and the proactinium-233 (²³³Pa) produced in the process decays into uranium-233 (²³³U), which is a weapons-grade nuclear material.
Now the question is: does the IAEA have a plan to ban the use of thorium in commercial reactors?
Ilmoita asiaton viesti
No, mitäpä tuohon lontoon kiäliseen jokellukseesi viitsisi edes vastata… ???
Noissa sotilasreaktoreissa käytetään pääsääntönä uraania, joihin viittasin. Kokeelliset kikkareet ovat oma lukunsa.
Pysytään mielummin niissä kolmi-tiä katalysaattoreissa ja siinä, miten ne vähentävät rikin oksidi päästöjä Nean ymmärryksen mukaan…
Vai mennäänkö kotikemian foorumin keskusteluihin siitä, miten tehdään nitrattuja yhdisteitä, peroksideja ja/tai kloraatteja kotioloissa? Atsidit ja fulminaatitkin ovat vaihtoehto…
Sitten voit miettiä, miksi amerkiumia käyttävät palovaroittimet poistuivat markkinoilta ja tilalle tuli optisia kikkareita, jotka ovat liki 1000 kertaa herkempiä väärille hälytyksille, kuin ionisoivaan säteilyyn perustuneet!
Sinä puhut thoriumista, minä ihan uraanista, jota löytyy kotisuomestakin hämmentävän paljon…
Ilmoita asiaton viesti
Niin, johan Sipilä hehkutteli taannoin Terraframen tulevilla uraanibisneksillä.
Herää kymysys, että miten mahtaa käydä uraanin kysynnälle siinä vaiheessa kun aletaan siirtyä enenevässä määrin SMR yksiköhin & toriumiin, jota on uraaniin nähden saatavilla melkeinpä pilvin pimein. Lähteeköhän joku tuleva pääpallille pääsevä mainostamaan kamaa esim. iranilaisille kuten sale Cargotec nostureita konsanaan… Jotenkin pikkusen tuntuisi siltä, että vähintään se osa em. puljun tohusta tullaan kirjaamaan alas vähin äänin.
Tässä torium väännössä ei nyt vaan yksinkertaisesti auta kotikemia eikä myöskään kolmitie katalysaattoreihin juuttuminen. Kokeilusi kotikemian parissa ovat mitä ilmeisemmin aiheuttaneet yhtä ja toista ehkei vähiten foliohatun alla, vaan se siitä. Torium/3-tie katti väännössä ainoa yhdistävä tekijä on se että olet niissä molemmissa päivityksen tarpeessa.
Ilmoita asiaton viesti
No, terrafamen keltainen kakku ei ole käyttökelpoista y-tavarana ilman jatkojalostamista. Sitä taasen tekevät aika harvat firmat ympäri maailmaa.
Lisäksi kolmisopesta saatava keltainen kakku on puhtaasti sivutuote joka syntyy ihan nikkelin kaivamisen sivussa, joten miksipä sitä ei hyödynnettäisi?
Kyseessä on aine, jota kohdellaan kuten nikkelimalmin jalostetta. Kemikaalisoppaa, toisen roska, toisen aarre…
Toriumrektorit ovat oma lukunsa, sille reaktoreita kehittelee eniten intia, jolla toriumia on saatavilla erittäin runsaasti, joten kehitelkööt sitä ihan rauhassa.
Päivitäppäs minut noista asioista 3-katalysaattoreista alkaen… 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kuva lisätty blogiin klo 17:20
Ilmoita asiaton viesti
Juu, Tanska on tuulivoimaloitten suurkäyttäjä ja valmistaja jo 70-luvulta lähtien. Tietenkin rajun valtiontuen varassa.
Nyt siellä pyörii yli 6000 myllyä.
Myllyfirmat sanoivat alussa, että sähköä tulee ilman tukiaisia muutaman vuoden päästä, jolloin tuet voidaan lopettaa.
Samalla voidaan sammuttaa suuri joukko hiilellä ja biopolttoaineella pyörivää hirmuisesti saastuttavaa voimalaitosta…
Nyt Tanska on sitten päättänyt lopettaa EU-lakien vastaisen tuulivoiman subventoinnin ja vihdoin lopettaa myös vanhojen laitostan tuet.
Tanska sanoo nyt, että jatkossa tuulivoimaloitten pitää itse rahoittaa ja kantaa riskit ilman tukiaisia.
Johan pääsi älinä noilta vanhoilta tuulivoimafirmoilta! Sanovat, että ilman tukiaisia tuulifirmat menevät konkkariin, sillä ovat niin kalliita pyörittää…
Kuulemma monenkin mega-kokoisen uuden tuulivoimahankkeen rahoittajat ovat niistä vetäytymässä ”liian suurten riskien” takia.
Tällaista se populismiin ja valehteluun perustuva vihreä siirtymä sitten todellisuudessa on!
Tällaista ei rapakunnossa oleva Suomen talous kestä!
Eiköhän olisi jo aika siirtää tuulivoimalat ja muut mega-kalliit ympäristö-fiaskohankkeemme jonkkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Joo, on ollut valehteluun ja ideologiaan perustuvaa koko tuulivoimaloilla tapahtuva sähköntuotanto. Mitä nopeammin ajetaan alas sen parempi ihmisille ja ympäristölle.
Tanskaan ei ole enää pitkään aikaan saanut lupaa pystyttää tuulivoimaloita maalle. Ruotsissa näyttää samansuuntainen kehitys olevan meneillään. Norjassa 5 % kunnista hyväksyy tuulivoimaloita alueeellaan. Näin se homma kuivuu kasaan. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Tehdään vähän läpivalaisua:
Propagandasi on sinänsä totta, mutta syy sille miksi tanskalaiset eivät salli enää maatuulivoimaloiden lisärakentamista on hyvin yksinkertainen, nimittäin:
Tanskaan on jo tähän mennessä rakennettu 5,7 tuhatta maatuulivoimalaa ja sen pinta-ala on suhteellisen pieni (42 952 km²).
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Tanska yrittää kovasti irti fossiilisista polttoaineista. Mutta ei ole onnistunut ja nyt loppuu maa-ala kesken ja fillaritkin ovat jo käytössä.
Tanska on vakaasti barrikadin toisella puolella. Tanskan hallituksen verkkosivu otsikolla ”Fossiilisista polttoaineista riippumaton” julistaa uudistettua hallituksen strategiaa, jolla fossiiliset polttoaineet hylätään kokonaan vuoteen 2050 mennessä. Tämän strategian pääkomponentit ovat pyöräily ja tuulivoima. Pyöräilyllä on pitkä historia Tanskassa, mutta se sai valtion hyväksymän elvyttämisen 1970-luvun öljykriisin jälkeen. Heidän tuuliteollisuus lähti nousuun samaan aikaan ja samoista syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi ei kuitenkaan mitenkään poista sitä, että propagandasi oli tietoista yritystä hämärtää käytännön syy sille etteivät tanskalaiset enää salli onshore tuulivoiman lisärakentamista. Overruled 😜
Ilmoita asiaton viesti
Päinvastoin, Tanskassa puretaan vanhoja tuulivoimaloita eikä uusia enää rakenneta tilalle, miksiköhän.
Ilmoita asiaton viesti
Koska niitä rakennetaan merelle lisää jolloin rannat vapautuvat virkistyskäyttöön. Syy sille miksi onshore myllyjä aikoinaan pystytettiin on juurikin se että tanska lähti tuulivoimahankkeisiin jo kauan sitten jolloin offshore rakentaminen ei ollut teknisesti sitä luokkaa kuin se on nykyään 😜
Currently, the combined capacity of all offshore wind turbines in Danish waters is 2.3 GW, a total achieved over 32 years. This agreement adds up to 14 GW to this capacity through state tenders in the next seven years, a six-fold increase.
Ilmoita asiaton viesti
No miksei Tanska pääse eroon fossiilisista ennen vuotta 2050.
Kun on jo fillaritkin käytössä.
Ilmoita asiaton viesti
It’s none of my business 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Maailma ei pelastu, jos ei tanskalaisetkaan pääse fossiilisista eroon.
Ilmoita asiaton viesti
Eiväthän ne tanskalaiset polkupyöräjoukot onnistuneet pysäyttämään mitään ennenkään 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
En olisi asiasta ihan noin varma.
”Vastarannan tanskalaiset arvostelivat ydinvoimalaa voimakkaasti, koska se sijaitsi tiheästi asuttujen alueiden ja erityisesti myös Kööpenhaminan läheisyydessä. Lopulta Ruotsissa päädyttiin ydinvoimalan sulkemiseen. Barsebäck-1 suljettiin 30. marraskuuta 1999 ja Barsebäck-2 31. toukokuuta 2005.”
Ilmoita asiaton viesti
Viittasin edellisessä lähinnä natsi-Saksan tekemään invaasioon 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään taistelija, polkupyörä ja NLAW yhdistelmä voisi jo toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä vaan. Poliitikkojen pölhöjen toimien seurauksena tulee tapahtumaan paljon. ( ydinvoiman ja fossiilisen energiatuotannon systemaattinen alasajo. )
Tanskan lisäksi myös Ruotsissa tuulivoima maalle ja merelle on kovassa vastatuulessa. Alueelliset kansalaisjärjestöt eivät myllyjä mailleen halua. Moni hanke onkin torpattu jo suunnitteluvaiheessa.
Samanaikaisesti SMR hankkeet etenevät. Uusien voimaloiden perustaminen olemassa olevien voimaloiden yhteyteen on luvituksen kannalta nopein ja helpoin ratkaisu. SMR voimaloita uusiin kohteisiin on myös tekeillä.
Ruotsissa on hoksattu, ettei tulevan, kaksinkertaistuvan energiankulutuksen kattamiseen riitä sattumanvarainen energia. Vihreän siirtymän edellyttämää fossiilitonta sähköä ei tyhjästä nyhjästä.
För det är inte lite el som behövs till de här satsningarna. Organisationen SKGS tittade nyligen på frågan och kom fram till att industrins behov av el kommer att öka från 45 till 117 TWh per år under perioden 2023 till 2030.
Här står också stål-och metallverken för den största ökningen från 7,5 till 40,6 TWh per år. // 26.6.2023 google.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/foratg-vill-bygga-karnkraftspark-utanfor-nykoping
Ilmoita asiaton viesti
Jouko, kirjoitat ihan oikein.
Pienen Suomen besserwisser-eliitti kärsii vakavasta Napoleon-kompleksista, kuin koettavat parantaa maailmaa ottamalla vastuuttomasti lisälainaa esim. tuulivoimaloiden subventointiin!
Muistuu mieleen 70-luvun taistolaiset, jotka pönttö pimeänä hurahtivat marxismi-leninismiin. Se laulu loppui 1991 kun Neuvostoliitto romahti!
Samoin tulee käymään länsimaiselle CO2-hysteerikoille kun IPCC:n korruptoituneet ”suosituksien” kirjoittajat (=New left) törmäävät ihan oikeaan tiede- ja taloustodellisuuteen.
Näinhän on nyt käynyt tässä tuulivoimala-megafiaskossa, ja tämä on vasta alkua.
Kannattaa muistaa sekin, että maailman suurimmat ”CO2-saastuttajat” Kiina, Intia, Venäjä, USA, Japani, Saksa TODELLISUUDESSA viittaavat kintaalla päästöihinsä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksiköhän Venäjä ei näy noiden mainitsemiesi suurimpien ”CO₂ saastuttajien” joukossa NASA:n julkaisemassa kartassa, siksikö, että NASA on Amerikkalainen pulju?
Toisekseen, mitä tekemistä ilmasto- ja taloustieteellisillä havainnoilla on keskenään?
Ilmoita asiaton viesti
This is bullshit, the sun always shines until it has burned all its hydrogen and then helium, likewise the wind always blows over the earth, but not necessarily always in the same area.
I knew whaleshit would be brought up again a as topic for discussion.
By the way, does the blogger know what is the main reason why the extra 18.35 GtCO₂ remains in the atmosphere all the time and a little extra every year. Should the mankind perform triple coronary bypass and heart valve surgery for all these pumps in the oceans that don’t work as they should, or maybe someting else?
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan ymmärsit, miksei eteläisellä valtamerellä ole nykyään riittävästi rautaa kasviplanktonin käyttöön.
No mantereelle on pitkä matka ja kun ilmasto on lämmennyt tuulet eivät ole yhtä voimakkaita kuin kylmempinä aikoina, joten tuulet eivät tuo mantereilta sitä kaivattua rautaa.
Ja kun myös valaiden kaupallinen pyynti sattui samaan lämpenemisen jaksoon, jää valaiden pintaveteen aikaisemmin tuoma rautakonsentraatio tulematta, koska valaita ei nyt ole tarpeeksi.
Tuossa vielä tohtori Nicol selvittää juurta jaksain asiaa.
Ulostetta, jossa on 10 miljoonaa kertaa enemmän rautaa
Nicolsin tiimi analysoi 27 ulostenäytettä neljästä hetulavalaslajista, raportoi New Scientist. ”Hän havaitsi, että valaiden ulosteissa oli keskimäärin 10 miljoonaa kertaa enemmän rautaa kuin Etelämantereen merivedessä.”
https://www.npr.org/sections/krulwich/2014/04/03/298778615/the-power-of-poop-a-whale-story?t=1537012677730&t=1537860874558
Periaatteessa se on rautatiivistettä. Strategisesti oikeaan paikkaan päästettynä – jonka pitäisi olla lähellä valtameren pintaa, missä aurinko paistaa – tämä ylimääräinen rauta saa aikaan kasviplanktonin kukinnan, jonka krillit sitten syövät, mikä johtaa krillipopulaation kasvuun, mikä johtaa … Kyllä … isompiin valasillallisiin! ”Hetulavalaiden ulosteen rautapitoisuuden on laskettu olevan noin 10 miljoonaa kertaa Etelämantereen meriveteen verrattuna”, hän sanoi. Ennen kaupallisen valaanpyynnin alkua viime vuosisadan alussa valaat kuluttivat noin 190 miljoonaa tonnia krilliä, mikä muutti tämän noin 7 600 tonniksi rautapitoisia ulosteita. ”Tämä monumentaalinen lannoitus tarkoittaa, että valaat ovat saattaneet olla vastuussa noin 12 prosentin nykyisen rautapitoisuuden kierrättämisestä eteläisen valtameren pintakerroksessa”, tohtori Nicol sanoi. Krillien ja valaiden kierrätysrooli valtameressä auttaa selittämään, kuinka ekosysteemi pystyi tukemaan paljon suurempia saalistaja- ja saalispopulaatioita. Tutkimus viittaa siihen, että tulevaisuudessa hetulavalaiden ja krillipopulaatioiden lisääntyminen vaikuttaisi myönteisesti koko eteläisen valtameren ekosysteemin tuottavuuteen ja voisi parantaa valtamerten kykyä absorboida hiilidioksidia.
YK on sitä mieltä, että ilmakehään kertyvä hiilidioksidi sitoutetaan maaperään (4 permille to soil) vuoteen 2030 mennessä. 😉
Ilmoita asiaton viesti
So who was to blame for the whales stopping producing shit and by doing that affect the climate, maybe the whales themselves?
By the way, the Americans started their whaling in the middle of 1800s in an idustrial scale with steamboats which were equiped with harpoon cannons.
During the following next hundred years more whales were killed than in four previous centuries before that combined. Of course, the Americans weren’t the only ones to blame.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se menee! Mitä isot edellä sitä pienet perässä!
Kyllä nytkin sama meno jatkuu. Obama sääti lain, wind industry is allowed to take white headed eagles, eli tuulifirmoille ei koidu rangaistusta tappamistaan valkopäämerikotkista.
No Suomessa tehdään sitä samaa merikotkille, lepakoille ja susille, ilman sanktiota tottakai.
Ilmoita asiaton viesti
The previous comment was clearly selective racism from the blogger who gave the bald eagle (American Eagle) the most important status of all avian species.
I won’t even bother to dig up ”uusi suomi” blogs on debats that show ratios of fossil fuel power plants and wind farms based on 2019, 2014 and 2021 researchs in the US where the annual average death number of avian is about 24.5 million which are caused by fossil fuel consuming power plants and the corresponding number is about 2,1 million deaths which are caused by wind farms.
I would say there’s at least a tiny bit of difference between the two given numbers.
Ilmoita asiaton viesti
Jätit lepakot mainitsematta. Muutenkin tuulivoimaloiden pystyttäminen metsiin pitäisi lailla kieltää.
”Lintujen kuolemantapauksia joissakin tuulivoimalaitoksissa ympäri maailmaa on dokumentoitu vuosikymmenien ajan, mutta lepakoiden kuolemantapaukset tällaisissa laitoksissa – joihin ensisijaisesti sisältyy muuttoliikkeitä syksyn muuttoliikkeen aikana – on otettu esiin suhteellisen äskettäin [1, 2]. Koska kaikuja paikantavat lepakot havaitsevat liikkuvat esineet paremmin kuin paikallaan olevat [3], niiden suhteellisen korkea kuolleisuus on hämmentävää, ja lukuisia selityksiä on ehdotettu [1]. Dekompressiohypoteesi ehdottaa, että lepakot tappaa barotrauma, joka johtuu nopeasta ilmanpaineen alenemisesta liikkuvien turbiinien siipien lähellä [1, 4, 5]. Barotraumaan liittyy ilman sisältävien rakenteiden kudosvaurioita, jotka johtuvat nopeasta tai liiallisesta paineenvaihdosta; keuhkojen barotrauma on keuhkovaurio, joka johtuu keuhkoissa olevan ilman laajenemisesta, jota ei voida hoitaa uloshengityksellä. Raportoimme täällä ensimmäiset todisteet siitä, että barotrauma on kuoleman syy suurelle osalle tuulienergialaitoksista löytyviä lepakoita. Havaitsimme, että 90% lepakoiden kuolemista aiheutti sisäistä verenvuotoa, joka oli yhdenmukaista barotrauman kanssa, ja että suora kosketus turbiinin siipien kanssa oli vain noin puolet kuolemantapauksista. Ilmanpaineen muutos turbiinin siipillä on havaitsematon vaara ja auttaa selittämään lepakoiden korkeita kuolleisuusasteita. Ehdotamme, että yksi syy siihen, miksi lintuja on vähemmän kuin lepakkokuolemia, on se, että lintujen ainutlaatuinen hengityselinten anatomia on vähemmän herkkä barotraumalle kuin nisäkkäiden.”
https://www.cell.com/cms/10.1016/j.cub.2008.06.029/attachment/c003b615-7b5b-4dc3-bb31-ce31232cde9e/mmc1.pdf
Ilmoita asiaton viesti
First, the English word avian does not include bats or anything else called winged, only birds. Even if bats were counted in ratios of the two compared facilities, fossil fuel-consuming power plants still are leading ones in numbers of mortality rates.
On the other hand the mentioned study only suggests, which is not the same as proven. If mammals were particularly sensitive to the barotrauma you mentioned, wouldn’t for example some hares jumping by etc., also start to die near windmills?
Ilmoita asiaton viesti
”Wind energy sources accounted for nearly 7.33 percent of electricity generation worldwide in 2022”
Kun olet matematiikkaa korostanut joka välissä ja osaatko sanoa, mikä on fossiilisten osuus energiapaletissa.
Pitäisikö asioita suhteuttaa, jolloin lukusi näyttävät tasapäisiltä. Fossiilisten osuus energiapaletista on yli kymmenkertainen tuulivoimaan verrattuna!
Tuulivoimalobbareille ei varmaan mikään hävitys riitä. Yksinomaan lepakoiden tappaminen aiheuttaa jo kymmenien miljardien tappiot amerikkalaisille maatiloille, kun pölyttäjälepakot kuolevat tuulivoimaloihin.
Eminent Oxford Scientist Says Wind Power “Fails on Every Count” – The Daily Sceptic
Chris Morrison:
Arvostettu Oxfordin tiedemies sanoo, että tuulivoima ”maksaa miljardeja, tuhoaa ympäristön ja on täysin tarpeeton”
Voidaan väittää, että perusaritmetiikalla voidaan osoittaa tuulivoiman olevan taloudellinen ja yhteiskunnallinen katastrofi, pitäisi olla selvää etevälle alakoululaiselle. Nyt Oxfordin yliopiston matemaatikko ja fyysikko, CERNin tutkija ja Keble Collegen stipendiaatti, emeritusprofessori Wade Allison on tehnyt laskelmat. Iso-Britanniassa on todennäköistä, että sähkönsyöttö katkeaa, hän päättelee. ”Tuulivoima epäonnistuu joka tapauksessa”, hän sanoo ja lisää, että hallitukset jättävät huomiotta ”musertavat todisteet” tuulivoiman riittämättömyydestä, ”ja turvautuvat vääristelyyn perustellun analyysin sijaan”.
Ilmoita asiaton viesti
The power blants consuming fossil fuels are also leading ones on numbers of avian deaths per produced GWh with a factor of 5.3
Ilmoita asiaton viesti
Fossiilisia polttoaineita ei tarvita niin paljoa, kun tuulivoimalat puretaan.
Nyt fossiiliset polttoaineet tukevat tuulivoimaloita aina kun ei tuule.
Ilmoita asiaton viesti
Now you gotta tell me where the hell is the logic in that?
Ilmoita asiaton viesti
Lyödään kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
Toistaiseksi ei ole mitään muuta edullista varastointia jaksolliselle sähköntuotanolle kuin pumppuvoimala, jossa vesi pumpataan yläpuolella oleviin varastoihin, joista vesi voidaan juoksuttaa generaattoriin, kun ei tuule tai aurinko paista.
Eli tuulivoima ja aurinkoenergia on tarvinnut back up energiaa fossiilivoimaloista.
SMR:llä voidaan korvata molemmat, tuulivoimalat ja back up energian.
Ruotsi on jo melko pitkällä SMR:ien suhteen. Hyppääkö Suomi Ruotsin kelkkaan vaiko saako Lappeenranta – Lahti valmiiksi oman SMR:n ajoissa.
Suosittelisin Suomelle valmiita ydinvoimaloita Etelä-Koreasta avaimet käteen periaatteella, jolloin uusia toimivia ydinvoimaloita olisi toiminnassa vielä ennen tämän vuosikymmenen loppua.
Ilmoita asiaton viesti
Refering to my previous comment:
Let me guess, you refer to SMR power plants. Then lemme tell ya that nowadays the only functioning units producing electricity to grid and for consumption are locating in Russia and China. I’m quite sure they won’t share their knowledge if their experiences are good, especially in this political atmosphere which prevails in these days.
On the other hand they would be ready to build and sell to us their technology in case their experiences are not as good as they thought at the beginning.
Ilmoita asiaton viesti
Jonkun verran kantautuu jo tietoa muualtakin.
NuScale President and CEO John Hopkins. ”We look forward to determining how our SMR technology can best serve Nucor’s sophisticated steelmaking operations and how our companies can work together to drive a more sustainable future.”
Ilmoita asiaton viesti
The latest news from Canada says that the Canadian government has decided to give huge support to the development of SMR technology in the country. I think this strongly suggests that Terrestrial Energy has fucked up with their IMSR400 plan and the CAD 10 billion previously grant support by the federal government has been lost.
The Americans fucked the Canadians with their molten salt reactor tech, which they themselves had rejected already for a long time ago 😜
Ilmoita asiaton viesti
Countdown for canadian government.
https://politiclock.percenttime.com/canada-prime-minister/countdown/
Ilmoita asiaton viesti
Some are making business except the people of Canada. Almost the same happened in the F-35 Joint Program, when the Canadians first decided to withdraw from the project, where they were only as payers, when the Americans pressured them to continue in the project.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä noita pieniä reaktoreita on maailmassa sadoittain, muttei siviilikäytössä.
Tekniikkakin on aika koeponnistettua jo 50-luvulta alkaen. Reaktorikäyttövuosia yhdysvalloilla lienen rapiat 5000 vuotta.
Niitä on käytössä yhdysvalloilla, briteillä, ranskalla, venäjällä ja kiinalla.
Ilmoita asiaton viesti
Molten salt reactors were trouble in the 1960s and they remain trouble today.
It doesn’t matter if they plan to use molten lead or something else for cooling and thorium for fuel because it’s more abundant in nature than uranium.
When the reactor unit is ”ready” in about seven years, it must be cooled for several years. In any case, the entire reactor unit will be high-level nuclear waste for at least several hundred thousand years.
Now that the Finns have already shown through a political decision that they are experts in nuclear waste disposal, the Canadians have also decided to place their nuclear shit deep down underground.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisin ne ovat painevesireaktoreita ilmeisistä syistä, kuten OL3 on.
Natrium on hitusen reaktiivinen metalli, joten sen käyttäminen sukellusveneissä/laivoissa ei ole välttämättä kovin hyvä idea taisteluolosuhteissa…
Venäläiset ovat käyttäneet jopa lyijy/vismutti jäähdytteisiä reaktoreita…
Kannattaa lueskella aiheesta, ettei luule niin paljoa.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_Naval_reactors
Muoks.
Kannattaa muistaa, että ydinjäte ei voi olla korkea aktiivista pitkiä aikoja (energian häviöttömyys).
Eli jos aine on kovin radioaktiivista, se ei ole sitä pitkään ja jos se on pitkään aktiivista (pitkä puoliintumisaika) se ei ole kovin korkea aktiivista.
Ilmoita asiaton viesti
Oh, in that case, put in your mouth and eat or drink water with a tritium concentration well above the limit.
By the way, it’s tritium that mostly condenses to the cooling systems of these reactors.
Ilmoita asiaton viesti
Kylläpä sinä nyt yrität olla ”näppärä”. Jokainen vanhempi ihminen on juonut tritiumin saastuttamaa vettä (HTO), kiitos maanpinnalla tehtyjen ydinkokeiden, mitä vanhempi, sitä enemmän.
Tänään syntyvillä se on huomattavasti harvinaisempaa puoliintumisajasta johtuen.
Toisaalta kosminen säteilykin tekee tritiumia jatkuvasti.
Muistan joskus kauan sitten nähneeni dokkarin muutamasta työntekijästä, jotka nuoleskelivat tritiumissa terästettyjä maalisiveltimiä vuosien ajan ja delasivat myöhemmin, mutta altistus beeta-aktiiiviselle aineelle on aina kehonsisäisesti haitallista, vaikka tritium on aika heikosti aktiivinen aine.
Tritium on itsevalaisevana aineena aika vaaratonta verrattuna aikaisemmin käytettyyn radiumiin.
Tritiniumia löytyy mm. sarviksen (Glock) tähtäimistä jokaisen sitä kantavan poliisin vyöltä..
Lasillinen HTO:ta ei paljoa vaikuta, sillä se on poistunut kehosta viimeistään kuukaudessa. Pääsääntönä 10 päivässä. Kansainvälinen raja on 10 000Bq/l ja suomen raja 30 000Bq/l, japanilaisten raja 60 000Bq/l juomavedessä ja australian rajat vieläkin korkeammalla.
Olisin enemmän huolissani radonista, jota suomessa tavataan paikoin erittäin runsaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Ever heard about the radium girls?
As for issue of harmlessness, i.e. if it was relatively harmless shit, then no one would start mining Onkalos for it, common sense should tell you that 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän kyllä radium-tyttöjen tarinan, kuten viittasin.
Mutta radioaktiivisuudella ja sen haitallisuudella on monta muotoa. Alfa-, beeta- ja gammasäteily.
Alfa ja beeta ovat biologisesti kaikkein haitallisimpia kehossa. Sen ulkopuolella niiden vaikutusetäisyys on yllättävän lyhyt.
Onkalo on louhittu osin poliittisen päätöksen vuoksi, koska meiltä ei saa vielä mitään radioaktiivista materiaalia pois maasta. Tämä päätös on minusta osin oikea (vastuullisuutta) ja osin ymmärtämättömyyttä/kylmän sodan seuraus. Materiaaliin ei pääse käsiksi sen jälkeen kun onkalo suljetaan ja se kestää vartioimatta vuosituhansia, jolloin se on vaaratonta metalliromua.
Kemiallisesti ydinlaitosten materiaali on yhtä myrkyllistä kuin lyijy tms. raskasmetallit tai myrkyllisempää tai radioaktiivisesti/biologisesti yhtä vaarallista kuin radon. Kumpaakin löytyy meiltä luonnosta yllättävän monesta paikasta ilman ihmisen apua.
Kylvätkö sinä lyijyä luontoon tai käytätkö alumiinista mehu-maijaa vieläkin? Vai oletko huomannut, että alumiinista tehtyjä mehustimia ei enää myydä, vaan ne ovat järjestään ruostumatonta terästä.
Jos olet syönyt koskaan alumiinikattilassa keitettyä raparpeli-kiisseliä, niin olet saanut alumiinia elimistöösi, joka jonain päivänä voi näkyä siinä, miten altzheimerisi kehittyy…
Jostakin kummasta syystä meillä on TTL:n OVA-ohjeet…
Ilmoita asiaton viesti
Mikä olisi vähemmän arvostusta herättävää, kuin arviot tyypiltä joka suhtautuu kritiikittömästi esim. raportteihin à la TVO/Posiva…
Ilmoita asiaton viesti
Kritiikittömästi?
Nyt kannattaa tehdä kotiläksyt erittäin huolella!
Et siis huomannut viitaustani lyijyn kylvämiseen ja siihen, miten lyijy käyttäytyy luonnossa. Eipä yllätä!
Jos teet kotiläksysi erittäin huolellisesti, saatat yllättyä?!
Ilmoita asiaton viesti
If all you need to show that wind farms are financial disasters is basic math, then why do you need avian, bats and whales, especially when your readings about them will always pale in comparison?
Ilmoita asiaton viesti
Teoria hiilidioksidin lämpövaikutuksesta on Henryn lain ja termodynamiikan toisen pääsäännön vastainen. Esim. Professorit Sarkomaa termodynamiikka ja Ruottu lämmön siirtyminen ja virtaustekniikka, saavat heikon kasvihuonekaasun hiilidioksidin ilmastoherkkyydeksi 0,02 astetta, eli mitätön sadasosa IPCC:n ”virallisesta totuudesta”!
Investoinnit tuulisähköön puolestaan ovat paitsi törkeä ympäristörikos, kansantalouden tehokasta sabotointia, sillä näiden miljardien polttaminen torilla olisi järkevämpää, kuin tämän kalliin tukiaisilla saadun satunnaisen sekundasähkön tuotanto. Tuulimyllyt ovat silloin huomattava kuluttajia, kun sähköstä on huutava pula ja sähkön hinta on pilvissä, kuten talvipakkasilla, mutta tuottavat halpaa sähköä silloin kun sille ei ole suurta tarvetta! Taloudellisesti hyvin tappiollista toimintaa ja uhka mm. huoltovarmuudelle.
Suurten asutuskeskusten energiantarve tulee perustua jätteen polttoon ja kallion sisään rakennettuihin pienydinvoimaloihin, mitä olen esittänyt mm. Helsingin ratkaisuksi vuosikymmenet.
Ilmoita asiaton viesti
Asiallinen kommentti, kiitos!
Kvanttifyysikot eivät puuttuneet väärään asiaan myöskään. Tuore nobelisti John Clauser toi myös esille teoreettiseen spektrianalyysiin ja pilviin liittyviä heikkouksia.
Ilmakehässä virtauksilla on paljon vaikutusta ja pilvien käyttäytyminen on edelleen mysteeri, vaikka empiiristä tietoa onkin jo olemassa satelliittimittauksin todennettuna.
Saksalaiset ovat käytännön kokemuksen perusteella todenneet samat asiat tuulivoiman heikkouksista. Ovat myös analyyseihin perustuen, että vain 14 % tuulivoimasta kohtaa kysynnän. Paljolti saksalaisten luotto tuulivoimaan perustui halpaan venäläiseen maakaasuun. Nyt on uusi tilanne edessä ja uudet arviot tuulivoiman osalta. Niitä ei koskaan pystytetty rikkaaseen Etelä-Saksaan, vaan Pohjois- ja Itä-Saksaan sillä verukkeella, että rannikolla tuulee.
Ilmoita asiaton viesti
IPCC on valinnut pikkujääkauden alimman lämpötilan 1800 luvulla, mitä vielä laski Indonesian suuret tulivuoripurkaukset, osoittaakseen teollistumisen hiilidioksidipäästöt normaalin syklisen lämpötilavaihtelun aiheuttajaksi. Lämpötilan nousua on vielä manipuloitu suuremmaksi kaupunkilämpötiloilla, mitkä ovat useita asteita ympäristölämpötiloja korkeampia. Kaikki konstit on käytössä osoittaa ihmisen hiilidioksidipäästöt syntipukiksi ihmiskunnan ongelmiin, mitkä jo pikkupoikaa ahdisti 50 luvulla, jolloin maapallon kolmesta miljardista ihmisestä kaksi näki nälkää ja puutetta, mutta järjestöt toimillaan vain pahensivat ongelmaa, eli väestöräjähdystä, millä eri uskonnot kilpailevat vallasta! Siksi syntipukiksi kelpaa elämän lähde hiilidioksidi!
Ilmoita asiaton viesti
Totta, ihmisille pitää nyt osoittaa, että tässä hapatuksessa on hyökätty laillista yhteiskuntajärjestystä vastaan perusteettomia keinoja käyttäen.
Jotain järkeä on nyt vihdoin YK:n piirissä havaittavissa, kun ovat tajunneet, että yksipuolinen viljely köyhdyttää maaperää hiilestä.
Eli nyt pitää viljelykäytäntöjä hyväksikäyttäen palauttaa hiili maaperään. Tämä koskee paljolti parhaita vehnänviljelyalueita, joista perättäinen vehnänvilely on köyhdyttänyt maaperää. Suomessa on edelleen Euroopan paras maaperä hiilenpitoisuudella mitaten. Puola päässee lähelle, kun ovat vasta siirtymässä hevostaloudesta moderniin viljelyyn. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Your assessment that the IPCC knowingly selected a reference point for the coldest period is not correct.
If they had done like you think they would have made a wrong choice by selecting from between the end of the 18th century and the beginning of the 19th century. Namely in the timeline of the last thousand years the lowest atmospheric CO₂ concentration ~275 ppm prevailed about in 1620. The average global temperature was about 0.5 °C cooler than was the average temperature 50 years before it and 50 years after that. So that very cool period lasted about a hundred years.
Ilmoita asiaton viesti
I’ve always wondered what’s wrong with the German way of thinking. Now that you think the construction of wind power by the Germans was based on cheap Russian natural gas, so what was the point?
Did they perhaps think of getting rid of importing energy sources from abroad by importing energy sources from Russia and thereby achieving self-sufficiency?
Now that almost everything was gas dependent, e.g. households and industry, then was their big plan to stop using Russian gas and switch to wind power by flipping a big switch all at once?
Ilmoita asiaton viesti
Saksa aikoi jopa runnoa maakaasun uusiutuvaksi energiaksi EU:ssa läpi.
Kaasu on puhdasta polttaa ja se tuottaa vähemmän CO2:ta kuin kivihiili.
Lisäksi kaasuvoimala reagoi nopeasti tuulen vaihteluihin. Se voidaan pysäyttää kokonaan kun tuulee, toisin kuin kuin kivihiilivoimala, jonka täytyy pitää lämpimänä kaiken aikaa.
Saksalaisilla oli kehitteillä lähes täydellinen tuuli – kaasu systeemi, ja innoissaan olivat jo luopumassa ydinvoimasta kokonaan. Mihin sellaista enää tarvitaan, saksalainen ajatteli.
No tätä ihanuutta ei kestänyt kuin muutama vuosi, kun Putin aloitti sodan Ukrainassa, eikä ollut sen jälkeen mahdollista enää käyttää venäläistä maakaasua. Taisi venäläinen jopa rajoittaa kaasun saatavuutta ennen sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin. Venäläisistä fossiileista päästiin eroon vieläkin joutuisammin Ukrainan sodan vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän asia on.
Kuten kirjoitin Saksa on uuden tilanteen edessä, mitä seuraavaksi, tuskinpa jäävät kekseliäät saksalaiset tumput suorina ihmettelemään maailman menoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ohessa kerettiläistä ajattelua. Kannattaa katsoa, ja ihan ajatuksella. 🙂
https://youtu.be/na6R038WeiE?si=_OjbCUzg9F8f1wDS
Ilmoita asiaton viesti
On teillä hassu harrastus.
Ilmoita asiaton viesti
Ahon pseudotieteellinen sekoilu sen kuin vain jatkuu.
Mistä tutkimuksesta aloituksessa näkyvät kuvat on otettu? Kuvat eivät ole artikkeleista, jotka linkitit kirjoitukseesi. Mistä ne siis ovat?
Alemmassa kuvassa kiinnitin huomion väitettyyn Mauna Loan tutkimusaseman CO2-pitoisuuden vaihteluun vuosittain. Ahon esittämän käppyrän mukaan vaihtelua vuosien välillä on todella paljon, mutta Mauna Loan omien sivujen mukaan pitoisuus nousee siksakkia tehden hyvinkin tasaisesti:
https://gml.noaa.gov/ccgg/trends/history.html
”Kun aurinko lämmittää meriä, vapautuu myös hiilidioksidia merestä.”
Olepa hyvä ja näytä tarkalla lainauksella mikä linkkaamistasi artikkeleista väittää noin.
Tässä kävi taas kerran niin että Aho yrittää poimia tieteellisistä teksteistä sellaisia kohtia, jotka sopivat joten kuten Ahon pseudotieteelliseen agendaan. Eli siihen, että Aho keksii itse päästään asioita, joita tieteelliset tutkimukset eivät tue.
Kun Ahon linkkeihin tutustuuu lähemmin, käy ilmi että niiden sanoma ON TÄYSIN PÄINVASTAINEN siihen nähden, mitä Aho yrittää tieteilijöiden nimssä valehdella.
Ote ensimmäisestä linkistä:
”Do you think CO2 in the air will keep going up? If so, what are the implications?”
”Whether or not CO2 levels will continue to rise depends on human actions. Emissions are currently at historically high levels, and at this rate the CO2 in the atmosphere will certainly continue to rise. Emissions have to be cut drastically for atmospheric CO2 levels to stabilize or decline. Warming climate and acidification of the ocean will continue as long as atmospheric CO2 continues to go up.”
https://news.climate.columbia.edu/2017/11/13/where-is-all-that-carbon-dioxide-is-going/
Eli tieteilijän mukaan ihmisten tuottamia hiilidioksidipäästöjä pitäisi leikata, jotta ilmasto ei jatkaisi lämpenemistään ja meret happamoitumistaan.
Entäpä toinen linkki?
Siinä kerrotaan, miten CO2-pitoisuuden ovat viimeisen miljoonan vuoden aikana vaihdelleet välillä 180 ja 280 ppm. Viime jääkaudella hiilidioksidia oli ilmakehässä vähän, 180 ppm. Nyt pitoisuus on 419 ppm. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170314150916.htm
Kolmannessa linkissä siinäkin kerrotaan tieteen taistelusta ilmastonmuutosta vastaan:
”Soil science can be a driving force for achieving sustainable development when it responds directly to the needs of practitioners and decision-makers from local to national and global scales—there is still room for new evidence to generate and guide real-world solutions that boost food production, fight climate change and protect nature.”
https://www.nature.org/en-us/what-we-do/our-insights/perspectives/the-soil-science-imperative/
Aho harrastaa tyylipuhdasta pseudotieteilyä, eli tarkoitetuksellista tieteellisen tiedon vääristämistä. Harva näitä Ahon spammauksia jaksaa tarkistaa oikoa. Ja vaikka oikoo, ne menevät niille läpi jotka eivät muutenkaan ymmärrä mistään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun ilmakehän hiilidioksidi vaatii aina pitoisuuden tuplaamisen, jotta sillä olisi sama lämmitysvaikutus kuin edellisellä tuplaamisella”
Tähän aloituksen pääväitteeseen näkisin myös mielelläni tieteellistä tukea.
Ilmoita asiaton viesti
Nikkilän olisi hyvin helppo osoittaa linkillä ettei asia ole niin. Mikset osoita?
Koululapsetkin tietäisivät ettei hiilidioksidin vaikutus pitoisuuden lisääntyessä ole lineaarinen, jos heille totuudellista tietoa kerrottaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Nikkilän olisi hyvin helppo osoittaa linkillä ettei asia ole niin. Mikset osoita?”
Siksi että todistustaakka kuuluu väitteen esittäjälle. Jos osaisit ja ymmärtäisit keskustelun perussäännöt, et kyselisi noin typeriä.
”Koululapsetkin tietäisivät ettei hiilidioksidin vaikutus pitoisuuden lisääntyessä ole lineaarinen, jos heille totuudellista tietoa kerrottaisiin.”
Kuka on väittänyt, että hiilidioksidi on ainoa ilmakehän lämpötilaan vaikuttava tekijä?
Ilmoita asiaton viesti
https://www.researchgate.net/figure/The-quadratic-model-starts-at-zero-because-RF-zero-at-zero-CO-2-concentration-and_fig2_279284206
Ilmoita asiaton viesti
Nikkilä ei ymmärrä painettua tekstiä, ehkä ei osaa myöskään englantia.
Esim. antamastaan NOAA:n linkistä,
https://gml.noaa.gov/ccgg/trends/gr.html olisi selvinnyt hiilidioksidin vuotuiset keskimääräiset kasvuluvut Mauna Loasssa.
”Taulukko ja kaavio esittävät Mauna Loan vuotuiset keskimääräiset hiilidioksidin kasvuluvut. Kaaviossa on myös piirretty kasvunopeuden dekadaaliset keskiarvot vaakasuorina viivoina vuosille 1960-1969, 1970-1979 ja niin edelleen.”
Muutenkin hänen oppineisuutensa matematiikasta, logaritmisesta riippuvuudesta jne. on puutteellista. Mutta sitä vartenhan näitä blogeja kirjoitetaan, että Suomen kansalla olisi mahdollisuus oppia asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Moni asia selviää mittaamalla, kunhan vain mittaustuloksista kerrottaisiin rehellisesti Suomen kansalle.
Esim. pintaveden hiilidioksidipitoisuus vaihtelee vuorokauden mittaan. Kun mitataan veden hiilidioksidipitoisuutta (tai veden emäksisyyttä), saadaan iltapäivällä aurinkoisen päivän jälkeen eri luku kuin mitä mittaukset näyttivät aamulla.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, jos mitataan hiilaripitoisuus sademetsän päältä yöllä niin sitä on per…..ti mutta päivällä se on kaikki käytetty. Sademetsät on elää puutteessa co2 suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
On tuota mittausta tehty Suomessakin, vehnäpellon yläpuolella. Hyvin kasvava vehnäpelto käyttää kasvukautena kaiken hiilidioksidin yläpuoleltaan 600 metriin asti.
No tällainen tieto ei saavuta kuin alan harrastajat. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Tässä todistuukin se ettei sisäänhengitetyn ilman CO₂ ole ihmisen kehon toiminnalle aivan välttämätöntä 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Luonto on järjestänyt asian niin, että typensitojabakteerit lopettavat toimintansa 190 ppm:n kohdalla ja tästä syystä vehnäkään ei pysty enää kasvamaan eikä yhteyttämään, joten ihmisen hengissä pysymisen kannalta 190 ppm on alaraja kasveille, joka pitää ihmiset vielä elossa.
😀
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa paskapuheelta, onko tarjota lähdettä? Sen tiedän, että kasveille koittaa kuolema mikäli CO₂ pitoisuus tippuu tasolle 150 ppm. Sen jälkeen alkaa paljon muutakin keikahtaa 😵💫
Ilmoita asiaton viesti